Tuják

Nagyon nem mindegy, hogy milyen "kiszerelésű" az ültetni szánt növény, ha ugyanis földlabdás, akkor ez ezt jelenti, hogy amikor kiemelték a földből, akkor a gyökérzete szükségszerűen megsérült, és ha túl meleg és száraz az idő, akkor nem biztos hogy a lombot el tudja látni olyan ütemben vízzel, ahogy azt a lomb párologtatja. 
Tehát akkor a legoptimálisabb az ültetés, amikor a növény a legkevesebbet párologtatja, a téli nyugalmi állapot lenne, de persze ennek gyakorlati akadályai vannak, gondolom senki sem szívesen ültet úgy növényeket, hogy ütvefúróval kell a fagyott földbe gödröt ásni. Praktikusan tehát késő ősszel és kora tavasszal ültethetjük a földlabdás növényeket. Ezzel szemben a konténeres növényekgyökérzete nem sérül, tehát itt van lehetőségünk nyáron is ültetni, DE ne feledkezzünk meg arról, hogy az ilyen növények a faiskolában öntözött körülmények között nőttek fel, tehát ha nyáron akarjuk kiültetni, akkor bizony az első évben renszeresen kell locsolni. Ha nincs lehetőségünk renszeres öntözésre, akkor a konténeres növényeket is inkább ősszel ültessük. Konténeres vagy földlabdás? Erre a kérdésre már részben fent megfeleltünk, hiszen a földlabdás növény a gyökér sérülése miatt kisebb százalékban marad meg. (persze ez a százalék nagyon fajtafüggő), Tehát ha lehetőségünk van rá, akkor inkább a konténeres növényt válasszuk! Persze nem mindig van választék, ugyanis a nagyobb növényeket szinte kizárólag földlabdásan árusítják, a faiskolában (ahol adnak magukra) 2-3 évente átültetik a növényeket, ami azt szolgálja, hogy a gyökérzete ne fusson el messze, hanem lehetőleg a törzs közelében a "földlabdában" koncentrálódjanak, így mindig viszonylag kevesebb gyökértömeget veszít el a növény, amit még el tud viselni, ellenben, ha átültetések nélkül egyszerre vesztené el a gyökértömegének nagy részét, akkor nagy valószínűséggel nem fogja túlélni az átültetést. 
Levélben és fórumon is írták, hogy a földlabdás  smaragd tuják belül megbarnultak, megritkultak, én ezt is a gyökérsérüléseknek tulajdonítom.

Mekkorát vegyek?

Én 1 méternél nagyobb növényt senkinek nem javasolok, hogy vásároljon, ugyanis egyrészt minél nagyobb a növény annál drágább, cserébe viszont annál rosszabbak a megmaradási esélyei. És szerintem elég nagy méreg, ha pl: elültetünk egy sövényt, és minden negyedik növény kiszárad a nyáron. Ilyenkor ugyanis visszarongyolhatunk a faiskolába, megveheytjük az ugyanakkora növényt mint amekkora a többi, pótolhatjuk a kipusztultakat, majd amelyik megmarad az is egy fejjel kisebb lesz mint a többi, ugyanis az első évben nem a növekedéssel, hanem a gyökér regenerálásával van elfoglalva. Persze az sem praktikus, hogy 10 cm-es növényt kiültessünk a fűbe, ugyanis nagy az esélye, hogy le fogjuk kaszabolni a fűnyíróval. Én mindíg 30-60 cm növényeket szoktam kiültetni. (persze ha valaki spórolni akar az  megveheti az egész pici csemetét és ha cserépben tartja 2 évig, akkor már megnő akkorára, hogy kiültethető legyen. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha pl. valaki körbe akarja ültetni a kertjét a kerítés mellet és ilyenkor nagyon nem mindegy hogy mennyit fizet.)

Hova milyet ültessünk?

Ez csak részben ízlés dolga, ugyanis vannak objektív tényezők is: Vannak olyan fajták, amelyek nem bírják a teleinket, vannak akik a tűző napot szeretik, vannak akik nem bírják, vannak olyanok akik a talajra érzékenyek, vannak akik a vízellátásra. ... Javaslom tehát, ha van valamilyen elképzelése pl: "gömbölyű ezüstszínű valamit akarok venni"ellenőrizze, szűrje meg a környezeti feltételekkel, és már konkrét fajta ismeretében menjen a faiskolába, ne úgy hogy az első ezüst gombócot megveszi, és egy év múlva kiderül hogy barnul, szárad...

Milyen távolságra?

Ennél a kérdésnél két dologra kell az izlésen kívül figyelmesnek lenni: 1. a növények NŐNEK! De nem mindegy hogy milyen gyorsan és hogy mekkorára. 2. a növény alakja is jeletősen befolyásolja a praktikus ültetési távolságot. Nekem a Smaragd Tuja sövény ültetésében van a legnagyobb tapasztalatom, én 80 cm-re ültettem a növényeket (közé fér a fűnyíró) amikor elérik a 2.5 m magasságot, akkor kezd a sövény záródni.