't Spoor

Bezoek ons op onze nieuwe website! www.tuinderijdelijsterbes.nl/


Biologisch tuinbouwbedrijf De Lijsterbes, voorheen 't Spoor
Koningsholster 60,
6573 VV Beek - Ubbergen.
tel. 024-3224482. bankrekening: NL56TRIO0197805892.
e-mail adres:  info@tuinderijdelijsterbes.nl

bezorgt bij circa 350 klanten in Nijmegen en Groesbeek wekelijks een groentepakket aan huis.


Dit bestaat door het jaar heen uit 40 verschillende producten! Het meeste uit de eigen tuin, een enkel product van een biologische tuinder in de buurt.

Deze site is gemaakt door een enthousiaste klant die op de open dag op 7 juni 2009 hoorde dat sommige klanten niet precies weten welk product er in de tas zat en waarvoor het te gebruiken is.
En ook om aan anderen te laten zien hoe mooi de planten erbij staan.

Ik was ook wel onder de indruk van de enorme hoeveelheid werk die het geeft: zoals
het op één dag met de hand planten van 1500 bietenplantjes.
En van de filosofie:
In de biologische tuinbouw gebruikt men geen chemische middelen om onkruid te bestrijden: dus met de hand uittrekken of met de schoffel. Men ploegt niet teveel om, want onkruidzaad ontkiemt alleen als het in de bovenste 2 cm terecht komt. 
- Alle blad wordt na de oogst onder gespit en versterkt de structuur van de grond en dient als voeding van de plant die er later op groeit.
- Men zorgt voor een goede bodemstructuur door een ruime vruchtwisseling toe te passen en onkruid te laten staan mits het de plant niet verdringt.
Vruchtwisseling: planten komen pas na 5 of 6 jaar weer op dezelfde plaats terug. Dan kan de plant beter groeien, wordt hij sterker en heb je ook minder behoefte aan bestrijdingsmiddelen. Ook de plantkeuze maakt uit: het zijn allemaal biologisch geteelde planten: deze groeien wellicht langzamer, maar zijn sterker en ook smaakvoller.
Onkruid noemt Erik bijkruid: het groeit vanzelf bij de plant, het bedekt de bodem. Hij laat het met rust, behalve als het de plant gaat verdringen. Zoals hier links bij de sla: onkruid mag gerust blijven staan.


 - Een goede bodemstructuur wordt ook bereikt door het inzaaien van een perceel met klaver. Dit levert stikstof aan de grond. Dit gebeurt gedurende 1 seizoen; het volgende seizoen wordt het een veld voor bijvoorbeeld de aardappels. Daardoor heeft de grond minder mest (biologisch koeienmest) nodig.

- En verder zijn er zoveel vijanden waarmee rekening gehouden moet worden!
Vogels die de ontkiemende zaden pikken. Konijnen en hazen, die dol zijn op sla en jong blad. Dat is de reden dat de sla wordt verbouwd in het dal en niet op de St Jans berg. Dassen die een maisplant naar beneden drukken en van de kolf knabbelen. Enorme doeken beschermen de planten in die kwetsbare stadia.

Al dit werk komt vooral op één man neer, Erik, zijn vrouw Sandra, een paar vrijwilligers en een paar oproepkrachten.

Petje af!Het terrein is 5h groot, geloof ik. Het ligt in Groesbeek aan Grafwegen: een deel in het dal (boven op kaartje hieronder) , het andere deel op de berg (onder): zie hier een kaartje