SVETI LENART

Nad kraškima vasicama Brje in Tublje pri Komnu se dviguje hrib Sveti Lenart. Slovencem je bil komaj poznan vrh, nanj pa so se podajali Tržačani na nedeljske izlete že v prejšnjem stoletju.  Sedaj pa že nekaj let, v začetku oktobra, poteka pohod iz Tubelj, z imenom »Na Krasu je krasno«.

Lepo razgledna pot z možnostjo obiska manjših kraških jam, ki jih je v njegovi okolici kar nekaj, bi zagotovo pritegnila še mnogo več sprehajalcev. Z njegovega vrha se ob lepih dneh odpira malo kje primerljiv razgled. S pogledom lahko sežemo od Pirana, furlanske nižine do Triglava, Nanos imamo kot na dlani. Čisto blizu pa so nam  raztresene kraške vasi.

Ime Sveti Lenart oziroma San Leonardo je dobil hrib naknadno, saj je bilo njegovo prvotno ime Lipnik. Teorij o tem imenu je več. Nekateri trdijo, da zaradi drevesa lipa, ki je nekoč poraščalo njegove gozdove, drugi zaradi priimka Lipnich ali Lipnicz,ki je bil nekoč razširjen na tem območju.

Sedanje ime pa je povezano z majhno cerkvico, katere ostanki so še vidni na njegovem vrhu. Cerkvica je bila posvečena Svetemu Lenartu , ki  je v šestem stoletju  pokristjanjeval in  v svojem življenju naj bi naredil prenekateri čudež. Tako so v devetem stoletju po vsej Evropi, njemu v čast, posvečali svetišča. V preteklosti so ljudje romali h cerkvici na šesti november, dan posvečen temu svetniku.


Na italijanski strani so leta 1945 ameriški vojaki postavili barake za stražo državne meje, ki poteka po pobočjih na slovenski strani. Prav meja je bila razlog, da se na njegov vrh  do leta devetdeset ni povzpel skoraj nihče. Barak na italijanski strani že davno ni več. Od osamosvojitve mejni kamni, kjer so se nekoč sprehajali graničarji, samevajo. To je pripomoglo, da smo iz Tubelj na vrh hriba že dobro shodili  steze.

 

Ker je na krasu veliko jam, bi bila prava škoda, da ne bi sprehoda popestrili z obiskom katere od njih. Tik ob poti iz vasi Brje se odpira vhod v jamo Vodenico. Jamo lahko obiščemo s    svetilko, paziti moramo le na spolzke skale.Comments