POHOD NA KRASU JE KRASNO

Želja po izpeljavi čezmejnega pohoda se je pojavila leta 2005, ko so skupaj stopili Slovensko kulturno društvo Vigred, jamarsko društvo Grmada, planinski odsek Smučarskega kluba Devin, Razvojno društvo Pliskovica, Krajevna skupnost Pliskovica in Vaška skupnost Tublje. Pred letom 2005 je pohod že obstajal, vendar je bil omejen na takratno zamejstvo. Poz je bila krajša in speljana po pristnih zamejskih vasicah.
Pobuda o čezmejnem sodelovanju je stekla in odločitev je padla, da se pot podaljša v Slovenijo - takrat novo članico EU. Prvi dve leti sta bili za vse skupaj zelo težki, potrebno je bilo veliko birokracije, papirjev...
Danes, po umiku schengenske meje in brez carinskega nadzora, je veliko lažje. Medtem ko je večina obmejnih vasi odstranila vse, kar je spominjalo na obstoj meje, so v vasi Tublje za spomin pustili opozorilno tablo k približevanju meji.

Glede na to, da je poti, ki vodijo čez mejo, zelo veliko (mlekarice, trabant...), so se v Tubljah odločili, da pohoda ne bodo izpeljali vsako leto po isti poti, temveč se potrudijo, da udeležencem poti ne le predstavijo vas, temveč v svoj pohod aktivno vključujejo tudi sosednje vasi in njihove prebivalce. 
V petih letih, odkar pohod poteka iz Tubelj pri Komnu, so pohodniki spoznali kal Ranta, jame Vodenica, Jamo v hribih in Zidaričevo pejco, ostanke cerkve sv. Lenarta, se sprehodili po Sekevcih, videli, kje je potekal 100-meterski pas, občutili zgodovino 1. sv. vojne na sprehodu po ostankih ozkotirne železnice ter z ogledom štirih vojaških pokopališč.
Da bi pohodniki še bolj podoživeli dogajanje na tem malo poznanem obmejnem območju, so vaščani v goste povabili različne dramske skupine. Za vrnitev v čas med 1. sv. vojno so poskrbeli člani skupine "13-13" iz Bovca, ki so predstavili življenje vojakov, njihovo ne heterogeno kulturno ter narodnostno sestavo in pohodnikom ponudili vojaški čaj. Predstavnici KD Brce sta pohodnikom predstavili, kako je bilo za časa Jugoslavije, kako je potekal trabant, kako so cariniki pregledovali dekleta in žene, kam vse so skrivali blago in kaj vse so tihotapili.  Sodelovali s tudi s članicama društva Kraški slavček, ki sta predstavili kraški vsakdanjik skozi ženske oči. Pohodniki so se vedno od srca nasmejali in se obenem seznanili tudi s kraškim narečjem.


Podstrani (1): Vabilo
Comments