Szenzoros állapot és mozgás vizsgálat

A vizsgálatot végző öt területen figyeli a gyermek képességeit. Felméri az idegrendszer érettségét, melyben a primitív reflexprofil meglétét, az egyensúlyt, az oldaldominanciát, a kitámasztó és feszítő képességet, a pörgetést követő szemmozgásokat figyeli meg. Az ugró és labdás feladatokkal mozgásvizsgálatot végez, tanulmányozza a testkép, a térbeli tájékozódás és az oldaldominancia területeit, megfigyeli a taktilis (a kéz használatával kapcsolatos) területeket, és végül ritmusvizsgálatot végez. 
A kapott eredmények kielemzése után a vizsgáló százalékos arányban képes megadni az idegrendszeri érettség, a mozgás, valamint az aktuális gyermeki képességek szintjét. Ezt követően javasol fejlesztő TSMT tréninget, mely magában foglalja a szükséges gyakoriságot, az elvégzendő feladatok mikéntjét és a gyakorlatok egymásra épülésének menetét. A vizsgálat fél év múlva megismételhető, így százalékban megadható, pontos képet mutat a TSMT-terápiában elért fejlődésről.
A szenzoros állapot és mozgás vizsgálat 45 perc alatt vehető fel, ahol a gyermek pontosan meghatározott érdekes, játékos feladatokat végez el. A vizsgálaton a szülő is jelen van. A vizsgálati eredmények pontos előrejelzést adnak a későbbi iskolai beválással kapcsolatban is, előre jelezhetők a még lappangó diszfunkciók (diszlexia-diszgráfia gyanú, figyelemzavar stb.)
Comments