TSMT II. terápia (tervezett szenzomotoros tréning)

Az okosító torna

Csoportos TSMT-II tornába a gyermek 50 % idegrendszeri érettséggel vonható be, amit az állapot és mozgásvizsgálattal követek nyomon. Ez feltételez már kialakult feladattudatot, monotóniatűrést, impulzuskontrollt, együttműködési készséget, irányíthatóságot. 
A TSMT-II csoportos torna szenzoros mozgásterápia, melyben a speciálisan összeállított játékos gyakorlatok a gyermek idegrendszeri fejlődését segítik, erősítik vagy gyorsítják. 
A gyerekek idegrendszeri fejlődése 9-10 éves korban lezárul. Amit addig elért, azzal kell gazdálkodnia egész életében. Az agy ugyan képes áttanulni, és az életünk során mindig alakulnak ki újabb és újabb kapcsolatok az idegsejtek között, de nem mindegy, hogy egy feladatot a lehető legegyszerűbb beidegződéssel, vagy nehézkes, bonyolult útvonalon tesszük.
Okos, jó képességű, magas IQ-jú gyermekek idegrendszere is lehet éretlen. Ők azok, akik 
- nem tudnak hosszú távon figyelni, koncentrálni,
- vagy nem tudják levenni és utánozni a bemutatott mozdulatokat, tevékenységeket,
- vagy egy területen kimagaslóak (mindent tud a dínókról, kiválóan rajzol), de más területen elmaradnak a képességei,
- akik nehezen illeszkednek be,
- akikkel magatartásprobléma adódik,
- akiknek alvászavaraik vannak.
A TSMT-II órákon több mint ezer mozgásfeladatot gyakorolnak be a gyerekek három év alatt. Egy-egy TSMT tréningszakasz kb. fél éves ciklusokat ölel fel. A gyerekek az órákat szeretik, igazi kalandnak tekintik.
A tornaterem berendezése egyfajta akadálypálya, ahol a gyerek kúszik, mászik, csüng, kapaszkodik, egyensúlyoz, azaz megküzd. A gyerek megtanul élni a képességeivel.
Comments