HRG

Csoda a vízben

Mi a HRG?
A hidroterápiás rehabilitációs gimnasztika 1994 óta levédett magyar fejlesztő módszer, mely Lakatos Katalin (PhD) nevéhez fűződik.
A HRG - terápiát vízben végzik. Kezdő csoportokban minden alkalommal a szülő is a medencében van, így aktívan működik közre a terápiában. A HRG-terapeuta útmutatásait követve a szülő gyermekével együttesen végzi a gyakorlatot. 
Az azonos tünetekkel bíró gyermekek homogén csoportba kerülnek, maximum 4-6 fő a kezdők csoportlétszáma. A HRG fejlesztés, játékos, látványos, élvezetes a gyermeknek, még ha gyakran megterhelő is. A célzott fejlődést szem előtt tartó, fokozatosan nehezedő és bonyolultabbá váló mozgásformák egymásra épülve váltják ki az idegrendszeri fejlődéshez nélkülözhetetlen ingereket. A foglalkozások kezdetben 30-45 percig tartanak, ahol úszógumi, labda, karika, vízi járda, szörfdeszka, úszódeszka, vízi csikó, kötelek, merülő tárgyak, csúszda és egyéb eszközök használatával, folyamatos mondókázással garantálják a mozgás és értelmi fejlődést, melynek mértéke féléves terminusokban mérhető.

Mekkora a fejlődés?
HRG csoportba sok szülő szeretné ha csak úgy, foglalkoztató, játszóház szinten bekerülhetne az egyébként egészséges gyermeke, hiszen kívülről játékos vízi foglalkozásnak tűnik. A HRG azonban elsősorban gyógyító terápia, a feladatokat célzottan, sosem véletlenszerűen, hanem mindig tudatosan választja a terapeuta, a gyermek organikus érettségi, idegrendszeri fejlettségi szintjének megfelelően. A HRG-terápia kétségkívül okosító módszer, hiszen egy adott agyi terület mozgással történő ingerlése, előbb-utóbb kiváltja a várt kognitív, azaz észbeli választ, fejlődést is. De nem csak azt. A motoros, azaz a mozgásos területen, a pszichés-kognitív, azaz az érzelmi, értelmi, társas területen is pozitív változások történnek. A rendszeres, heti minimum két, (de inkább három) alkalmas HRG-foglalkozás után így lesz a gyermek előbb-utóbb szabálykövetőbb, terhelhetőbb, „okosabb”. A fegyelmezetlen gyermek szófogadóvá, az izgő-mozgó nyugodtabbá, a suta ügyesebbé, az agresszív pedig elfogadóbbá válik. A HRG-módszer és feladatok rendszeres és kellően intenzív alkalmazásának az idegrendszer kéreg alatti szabályzásának normalizálódására van pozitív hatása. Ezzel párhuzamosan a sikeres viselkedésszervezéshez és a kognitív funkciók végrehajtásához szükséges agykérgi sémák is "bejáratódnak", ami a pozitív transzfer-folyamatok kialakulását segíti elő. A mozgás, a figyelem, a "szófogadás", a beszéd, a beilleszkedési és gondolkozási folyamatok komplexen megfigyelhető javulása jelzi a HRG-terápia sikerességét és hatékonyságát. A HRG-fejlesztésre járó gyermekekkel a többi pedagógus azonos diagnózis és súlyossági fok mellett gyorsabban fog jobb eredményt elérni, mint a " szenzomotorosan nem előkészített/felzárkóztatott" gyermekeknél. A felzárkóztatás után a széleskörű mozgáskultúra megalapozása, az eszközös feladatok "végigtanulása" (konkrét műveletek...), a koordinációt, szerialitást és a ritmusérzéket fejlesztő feladatok elsajátítása történik. A siklás és az úszó mozgások megtanulása csak ezután lehet sikeres.

Comments