West-Vlaamse IC's - R5 - Campiones! Campiones!

Geplaatst 28 jan. 2018 13:53 door Tom Piceu   [ 28 jan. 2018 13:53 bijgewerkt ]
Allez, dat zingen ze toch in Spanje nadat ze kampioen geworden zijn.
Want onze eerste ploeg deed het. 

Met een half bordpuntje voor op Oostende trokken we naar Kortrijk. We wisten dat Oostende het op hetzelfde moment tegen een sterk Brugs team moest opnemen, maar beter zeker spelen en zoveel mogelijk scoren, dat was de opdracht.
Kortrijk speelde met een vrij vaste ploeg dit jaar en we wisten dat we qua elo niet veel overschot gingen hebben.
Nadat het jeugdig Kortrijks geweld de schaaklokalen in het Heuls kasteeltje had verlaten, zagen we dan ook een vrij sterk Kortrijks team plaatsnemen. Een makkie ging dit niet worden.

De eerste die zich naar duidelijk voordeel had gespeeld, was Raf. Stevige centrale controle, een paar zwaktes bij de tegenstander, dat zag er goed uit.
Bij de anderen een normaal openingsverloop. De familie Larsen was elk op eigen wijze de Philidor aan het bestrijden en ikzelf had een klein openingsnadeeltje, maar eigenlijk was er niets aan de hand.
Toen Raf even later remise nam was dat op het eerste zicht een onaangename verrassing maar het bleek een wijze keuze. Van de centrale controle was niets meer over en Merchiers had met spuug en plak zijn onstabiele damevleugel terug aan elkaar gelijmd. Ik denk dat Raf niet mocht klagen met de remise die hij kreeg.
De Larsens nemen hun tijd in het schaken, dat weten we al langer. Harald mocht ongehinderd een aanvalsstelling opbouwen en nam ook nog een zet extra de tijd alvorens de genadeklap uit te delen. Een duidelijke overwinning. Ook bij Sander tikte de tijd weg maar ook hij kwam met elke zet wat beter te staan. Op het cruciale moment een beetje beter gerekend dan de tegenstander en met een pion voor en een veiliger koningsstelling mocht hij proberen om te winnen met nog 5 minuten op de klok, met elk nog een toren en een dame op het bord. Hij werd niet zwaar getest want hij kan pardoes mat zetten. Een mooie overwinning tegen een toch sterke tegenstander.
Intussen was het ook aan mijn bord in de goede richting aan het kantelen. Ik had maar één kans nodig om een aanval op te bouwen en het met het nodige offergeweld uit te maken. Ik moest scherp blijven tot het einde want met maar 2 minuten op de klok stonden er nog veel stukken op het bord, maar ik stond al zo veel voor dat David niet lang meer tegenspartelde.

3,5-0,5, dat moest ruim voldoende zijn.
Dat bleek achteraf maar heel nipt te zijn, want Oostende stuntte nog maar eens en versloeg een op papier veel sterker Brugs team met 3,5-0,5. We houden een half bordpuntje meer over.Kortrijk HTP 1
1 David Roos (2094) Tom Piceu (2365) 0-1
2 Pieter Truwant (1974) Sander Larsen (1883) 0-1
3 Koen Merchiers (2037) Raf Barzeele (2023) rem.
4 Bart Marexcaux (1696) Harald Larsen (2009) 0-1Comments