Competitie – verslag van de eerste 3 ronden

Geplaatst 4 nov. 2018 08:22 door Kurt Piceu

De maanden september en oktober waren heel druk voor mezelf. Hierdoor verdwenen de ‘nieuwtjes’ binnen onze club wat naar de achtergrond. Vanaf nu zou hier beterschap in moeten komen en zou je toch geregeld een fris verslagje moeten kunnen terug vinden.

Onze competitie is intussen al volop bezig. 17 spelers met een beetje of veel ambitie bekampen elkaar over 11 ronden. Dit betekent Zwitsers systeem, hoewel het niet evident is om 11 ronden te paren voor 17 spelers. Ik denk dat we hier zowat aan het minimum zitten om dit te kunnen doen. Gelukkig is dit geen handmatig werk meer en staat een krachtig paringsprogramma, Swiss-Manager, mij bij. Dit betekent dat je alle resultaten, tussenstand, persoonlijke uitslagen van elke speler e.d. allemaal online kan terugvinden via de algemene URL http://chess-results.com/tnr378888.aspx?lan=17

Ik was blijkbaar niet de enige die de voorbije 2 maanden een drukke agenda had. Het valt me op dat er veel uitgestelde partijen zijn, meer dan voorbije jaren. Zolang ze maar op tijd gespeeld worden, kan dit uiteraard. Het maakt wel dat op een competitieavond soms maar de helft van de partijen wordt gespeeld. Hopelijk loopt dit vlotter vanaf november.

Hoe gaat het tot nu toe? Zijn er verrassende uitslagen? Wel, in de eerste ronde liet Jarid zich serieus beswindelen door Wout en verloor z’n dame tegen ocharme een stuk. Dit leek een verloren zaak, maar Jarid maakte de zaken complex en kon langzaam materiaal terug winnen en uiteindelijk winnen in het eindspel. Geen verrassing dus, maar dat noemen ze de dood in de ogen kijken.

Er was wel een echte verrassing: Jonah klopte William. Papa Jan heeft een goede opleiding gegeven!

Ronde 2 was zonder verrrassingen. Geen remises en elke speler met hoger elo won.

Ronde 3 is nog niet volledig gespeeld. De 2 topborden, Kurt – Peter en Jarid – Raf, zijn uitgesteld en worden eind november gespeeld.

Moesten we rondeprijzen uitdelen, dan zou die gaan naar Johan. Hij wist Wim te verslaan. Volgens het relaas dat ik van Wim heb gehoord was het geen walk-over, maar meer een partij van wederzijdse fouten. Dat kan wel zijn, het is toch lekker Johan die het punt mee naar huis nam.

Jonah zal na zijn partij tegen z’n pa niet goed geslapen hebben. Ik zag hoe hij Jan overspeelde, een pion won en actiever stond. Het zag er naar uit dat het simpelweg uittikken zou worden. Tja, op dat moment begint ervaring een rol te spelen. Jonah verloor de controle en Jan vocht terug en won uiteindelijk.

Onderaan het klassement stonden er 2 interessante partijen op het programma. Onze 2 nieuwkomers Jaron en Olivier mochten zich tegen elkaar bewijzen. Het was Olivier die er als winnaar uit kwam. En Etienne en Frank vochten ook een duel uit. Etienne won.

Over het klassement kan ik nog niet veel zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg en moeten nog een aantal cruciale partijen worden ingehaald. Je kan zelf al de voorlopige tussenstand raadplegen via de URL die ik heb vermeld in het begin van het artikel. Uiteraard kan je ook altijd via het menu links naar de competitiezaken kijken.

Comments