Competitie – ronde 8

Geplaatst 13 feb. 2018 03:59 door Kurt Piceu   [ 13 feb. 2018 04:01 bijgewerkt ]

Op 2 februari speelden we de voorlaatste ronde van de competitie. En op één ronde van het einde zijn de beide kampioenen gekend: Jarid en Marc!

Jarid speelde tegen een soort van 3-rijensysteem van William. Er werd veel geruild tot aan een lopereindspel met een plusje voor Jarid. Objectief gezien was dit zonder al te veel moeite remise te houden, alleen moest William voortdurend opletten. En dat was exact wat er gebeurde: William overzag een manoeuvre van Jarid en kwam verloren te staan.

Kurt had een stugge Dick tegen. Het werd een klassieke ‘Kurt-partij’: Kurt kwam met een duidelijk plusje uit de opening, hield dit vast en bleef maar duwen totdat Dick een pion moest geven en met een passieve stelling bleef zitten. Dick gaf snel op, maar ik kan me voorstellen dat hij op dat ogenblik met andere zaken in zijn hoofd zat dan nog wat blijven kauwen op een deprimerende stelling.

Johan tegen Raf. Wat was dat? Raf schoot een serieuze bok in de opening en speelde een kwal en de rokade kwijt. Dit leek op een afstraffing uit te draaien. Maar… Raf deed het enige wat hij nog kon doen en dat was ten aanval trekken. Johan trok alles terug, maar vergat op een kritiek ogenblik zijn achterdeur te sluiten met een paard. Vanaf toen walsten de zwarte stukken over de witte stelling. Zwaar materiaalverlies was niet te vermijden. Of hoe Raf een kromme situatie toch heeft kunnen recht trekken.

De partij tussen Peter en Jan was wat ze noemen een ‘gesloten partij’. Het was Peter die Jans toren kon opsluiten in een gevangenis van eigen stukken die in de weg staan, aangevuld met een paard van Peter dat wat veldjes afpakte. Intussen kwam Peters dame langs de damevleugel eens goeiendag zeggen aan de zwarte koning. Die was zodanig onder de indruk dat de partij dan maar gestaakt werd. Mooie overwinning van Peter.

In reeks 2 is Marc dan toch een puntje kwijt gespeeld. Enfin, een half puntje. Brecht bood hardnekkig weerstand en sleepte een remise uit de brand.

Rudy pakte het kalm aan tegen Etienne. Z’n geduld loonde: na toch een lange partij moest Etienne zich gewonnen geven.

Wout speelde gewoon nauwkeuriger als Ignaas. Een pionnetje links meepikken, eentje rechts… Game over.

Guy had het niet al te moeilijk tegen Frank. Franks probleem blijft die concentratie.

De langste partij van de avond en een fel bevochten partij was die van Jonah tegen Chris. Ze waren aan elkaar gewaagd, maar ik denk dat het vooral de ervaring van Chris was die uiteindelijk de doorslag heeft gegeven. Chris wint dit prestigeduel en staat zo in pole position voor de zilveren plak in reeks 2.

Comments