Laatste nieuwtjes

Hier vindt u de laatste nieuwtjes van onze club

West-Vlaamse interclubs: ploeg 1, ronde 3

Geplaatst 9 dec. 2018 01:40 door Kurt Piceu

We hebben gefaald gisteren. Opnieuw konden we niet winnen en speelden we 2-2 gelijk. Izegem had voor een omgekeerde opstelling gekozen: hun elo's zaten van laag naar hoog. Toch bleven we zelfs met die opstelling op papier een stuk sterker.

Harald pakte in de opening een pionnetje dat de tegenstander nooit meer terug zag. Artur gooide met materiaal om een aanval op gang te krijgen, maar Harald kon gemakkelijk counteren en met een laatste combinatie de zaak afwerken. 0-1.

Kurt profiteerde van een openingsfout van Johan en kon ook een pion meesnoepen. Johan had wel een deel compensatie in ruil voor die pion, maar dit was te weinig. Kurt speelde heel secuur en ruilde af naar een toreneindspel met een pluspion en een actievere toren. Dit wer feilloos verzilverd. 0-2.

Jarid maakte er een ingewikkelde partij van waar hij waarschijnlijk groot voordeel verkreeg. Ergens liep het fout: z'n voordeel verdampte en op het einde had hij een combinatie van Robert niet gezien waardoor die een ijzersterke vrijpion kreeg. Jarid stribbelde nog wat tegen, maar z'n tegenstander maakte het efficiënt af. 1-2.

Wim ging langzaam maar zeker ten onder. Ik heb maar af en toe fragmenten van de partij gezien, maar het leek me van kwaad naar erger te gaan. Volgens Wim stond hij op een bepaald ogenblik wel goed, maar dat kan ik niet bevestigen. Hetgeen er zat aan te komen gebeurde ook: de paarden van Jan dartelten rond en vorkten plots Wims dame en toren. Erger was dat daarbij nog een paard extra verloren ging. Enfin, 2-2 was dus het eindresultaat.

Ik denk niet dat we dit jaar kampioen zullen worden.

BordIzegem-Oostkamp 12-2
1Artur Lewandowski1515-Harald Larsen20090-1
2Johan De Brouwere1724-Kurt Piceu20720-1
3Robert Bauman1728-Jarid Piceu18691-0
4Jan Feys1859-Wim Boydens18141-0


Competitie – verslag van de eerste 3 ronden

Geplaatst 4 nov. 2018 08:22 door Kurt Piceu

De maanden september en oktober waren heel druk voor mezelf. Hierdoor verdwenen de ‘nieuwtjes’ binnen onze club wat naar de achtergrond. Vanaf nu zou hier beterschap in moeten komen en zou je toch geregeld een fris verslagje moeten kunnen terug vinden.

Onze competitie is intussen al volop bezig. 17 spelers met een beetje of veel ambitie bekampen elkaar over 11 ronden. Dit betekent Zwitsers systeem, hoewel het niet evident is om 11 ronden te paren voor 17 spelers. Ik denk dat we hier zowat aan het minimum zitten om dit te kunnen doen. Gelukkig is dit geen handmatig werk meer en staat een krachtig paringsprogramma, Swiss-Manager, mij bij. Dit betekent dat je alle resultaten, tussenstand, persoonlijke uitslagen van elke speler e.d. allemaal online kan terugvinden via de algemene URL http://chess-results.com/tnr378888.aspx?lan=17

Ik was blijkbaar niet de enige die de voorbije 2 maanden een drukke agenda had. Het valt me op dat er veel uitgestelde partijen zijn, meer dan voorbije jaren. Zolang ze maar op tijd gespeeld worden, kan dit uiteraard. Het maakt wel dat op een competitieavond soms maar de helft van de partijen wordt gespeeld. Hopelijk loopt dit vlotter vanaf november.

Hoe gaat het tot nu toe? Zijn er verrassende uitslagen? Wel, in de eerste ronde liet Jarid zich serieus beswindelen door Wout en verloor z’n dame tegen ocharme een stuk. Dit leek een verloren zaak, maar Jarid maakte de zaken complex en kon langzaam materiaal terug winnen en uiteindelijk winnen in het eindspel. Geen verrassing dus, maar dat noemen ze de dood in de ogen kijken.

Er was wel een echte verrassing: Jonah klopte William. Papa Jan heeft een goede opleiding gegeven!

Ronde 2 was zonder verrrassingen. Geen remises en elke speler met hoger elo won.

Ronde 3 is nog niet volledig gespeeld. De 2 topborden, Kurt – Peter en Jarid – Raf, zijn uitgesteld en worden eind november gespeeld.

Moesten we rondeprijzen uitdelen, dan zou die gaan naar Johan. Hij wist Wim te verslaan. Volgens het relaas dat ik van Wim heb gehoord was het geen walk-over, maar meer een partij van wederzijdse fouten. Dat kan wel zijn, het is toch lekker Johan die het punt mee naar huis nam.

Jonah zal na zijn partij tegen z’n pa niet goed geslapen hebben. Ik zag hoe hij Jan overspeelde, een pion won en actiever stond. Het zag er naar uit dat het simpelweg uittikken zou worden. Tja, op dat moment begint ervaring een rol te spelen. Jonah verloor de controle en Jan vocht terug en won uiteindelijk.

Onderaan het klassement stonden er 2 interessante partijen op het programma. Onze 2 nieuwkomers Jaron en Olivier mochten zich tegen elkaar bewijzen. Het was Olivier die er als winnaar uit kwam. En Etienne en Frank vochten ook een duel uit. Etienne won.

Over het klassement kan ik nog niet veel zeggen. Daarvoor is het nog te vroeg en moeten nog een aantal cruciale partijen worden ingehaald. Je kan zelf al de voorlopige tussenstand raadplegen via de URL die ik heb vermeld in het begin van het artikel. Uiteraard kan je ook altijd via het menu links naar de competitiezaken kijken.

Provinciale jeugdkampioenschappen en overwinning Nils in Turnhout

Geplaatst 1 nov. 2018 13:15 door Tom Piceu   [ 5 nov. 2018 02:58 bijgewerkt ]

Op de provinciale jeugdkampioenschappen in Gistel op 20 en 21 oktober deden ook een aantal Oostkampenaren mee. Nils Vantorre werd gedeeld eerste bij de -12, tweede op scheidingspunten. Jarid was titelverdediger in de open reeks en werd deze keer tweede na Dimitri Zontikishvili van Oostende. Als ik het goed begrepen heb, werd Jarid daarmee wel kampioen bij de -16. (Update: na het checken bij Jarid blijkt dit niet te kloppen. Hij werd tweede bij de -16 en de titels bij de -18 en -20 werden gewoon niet uitgedeeld.) Bij de -10 deed nieuwbakken lid Georges Van Lent mee. Hij kon geen punten scoren, maar het is wel heel moedig om er zo meteen in te duiken! Proficiat allemaal.

En vandaag (1/11) boekte Nils zijn eerste grote overwinning op het jeugdcriteriumtoernooi in Turnhout. Hij liet er meer dan 50 tegenstanders - waarbij veel nationale toppers in zijn leeftijdscategorie - achter zich. Een uitgebreider verslag kun je hier lezen. Ja, we hebben talent in de club!

Herfstrapid

Geplaatst 29 okt. 2018 07:07 door Kurt Piceu

Vrijdag 12 oktober. Dit leek me de ideale periode om de rapidavond ‘herfstrapid’ te noemen. Alleen, dit klopte totaal niet met de weersomstandigheden. We beleefden nog steeds de beste nazomer die er in vele, vele jaren geweest is. Wanneer je in een t-shirtje een ‘herfstrapid’ speelt en denkt aan een zomerse coctail naast je bord i.p.v. een verwarmende erwtensoep, dan klopt het plaatje niet.

Enfin, herfstrapid dus. En kijk eens, het leverde een onverwachte winnaar op! Niet dat ik twijfel aan de kwaliteiten van Marc, maar hij speelt nu al vele jaren geen competitieschaak meer en dat komt normaal je spelniveau niet ten goede. Marc is zonder twijfel de verdiende winnaar: iemand die wint tegen Raf en Jarid mag met een trofee naar huis.

Dit is de eindstand:

N

Naam

Ptn

1

Verschilde Marc

4.5

2

De Vent Rens

3.5

3

Barzeele Raf

3.5

4

Verleye William

3.5

5

Piceu Jarid

3.0

6

Vertenten Eduard

3.0

7

Duyck Rudy

2.0

8

Gobert Etienne

1.0

9

Rogiers Jonny

1.0

10

Maertens Frank

0.0

 

Snelschaakkampioenschap

Geplaatst 29 okt. 2018 06:45 door Kurt Piceu

Op 21 september was het hoogfeest van de snelheidsduivels: ons snelschaakkampioenschap. De eloratings werden gerespecteerd voor het verdelen van de podiumplaatsen: Kurt toonde zich de vaardigste, Jarid kwam een half puntje er achteraan met een flinke voorsprong op de nummer 3, Jonny.

De uitslagen en de rangschikking zijn te vinden op http://chess-results.com/tnr379280.aspx?lan=17&art=1

En we zijn gestart: algemene vergadering en worstenrapid

Geplaatst 16 sep. 2018 11:40 door Kurt Piceu

Voorbije vrijdag hielden we onze algemene vergadering. Na dit officiële gedeelte waren we met 15 spelers klaar voor deel 2 van de avond: de worstenrapid. Kurt ging met de dikste salami lopen, Jonny en Olivier kregen er ook eentje mee naar huis. Alle spelers hebben kunnen genieten van een droge worst en/of een gratis consumptie. Njamnjam!

Start nieuw seizoen: kalender is beschikbaar, oproep voor deelname aan competitie

Geplaatst 20 aug. 2018 05:40 door Kurt Piceu

Ons nieuw seizoen start traditioneel op de eerste vrijdag van september. Onze kalender hier op de site is up-to-date.
Indien je wenst deel te nemen aan onze competitie, geef me een seintje (zie contactgevens onder 'praktische informatie' op de site).

Tot vrijdag 7 september!


Kurt

Open rapid: Kurt en Linden zijn de toernooiwinnaars

Geplaatst 6 jul. 2018 06:12 door Kurt Piceu

Het was een spannende ontknoping daar in Brugge. Kurt, Jarid, Franky en Linden waren allemaal nog in de running voor de eerste plaats in het eindklassement. Linden viel als eerste af door de snerpende gitaren van het metalfestival Graspop te verkiezen boven een gezellig potje schaken. Toch was zijn niet-deelname voldoende om de eerste plaats onder de 1800 elo te verzekeren.

Kurt had zijn avond niet: hij kon slechts hopen dat zijn tegenstanders onder de 4 punten zouden blijven. En kijk, zo geschiedde: zowel Jarid als Franky bleven steken op 3,5 punten. Kurt bleef zo z’n koppositie vasthouden en wint zo het open rapid.

Er waren nog 2 spelers die in de (bescheiden) geldprijzen vielen: Dirk en William waren elke speelavond present en krijgen zo een prijs voor meeste deelnames.

Het resultaat van het toernooi op de avond zelf? Tom deed mee. Daarmee weet je al genoeg. Grote verrassing (en ‘groot’ mag je op 2 manieren interpreteren) was Wim Boydens: die versloeg de ene eloreus na de andere en eindigde naast Tom met 4,5 punten. Jarid moest genoegen nemen met de 3de plaats.

Bedankt aan alle spelers om deel te nemen! Bedankt ook aan onze vrienden van KBSK voor de mede-organisatie: Dirk en Franky! Volgend jaar opnieuw van dat!

Marc Clevers promoveert tot Internationaal Arbiter (IA)

Geplaatst 25 jun. 2018 06:16 door Kurt Piceu

Marc heeft al een heel lange carrière als wedstrijdleider achter de rug. Nadat hij eerst alle rangen in binnen de Belgische bond had doorlopen, kreeg hij in 2015 de titel van FIDE Arbiter (FA). In april van dit jaar besliste de FIDE om Marc de titel van Internationaal Arbiter toe te kennen. Dit is de hoogste rang als wedstrijdleider die je kan bereiken.

Proficiat Marc!

Open rapid, aflevering 8: Jarid wint

Geplaatst 19 jun. 2018 07:10 door Kurt Piceu

De start van het WK voetbal, maar toch 14 spelers present. De jongste Piceu moest maar één halfje afstaan en wint hiermee de avond. Hij komt in het algemeen klassement ook opzetten en kan zelfs dit nog winnen. Papa Piceu deed het ook niet slecht door met 4 punten op de tweede plaats te eindigen.

Volgende week, vrijdag 22 juni, is de laatste speelavond en wordt het definitieve eindklassement opgemaakt. Hoe het er nu uitziet kun je terugvinden in ons menu aan de linkerkant onder ‘Rapid’.

En tot slot de volledige uitslag van speelavond 8:

N

Naam

 

1

Piceu Jarid

4.5

2

Piceu Kurt

4.0

3

Pu Linden

3.5

4

Rogiers Jonny

3.5

5

Boydens Wim

3.0

6

Vertenten Eduard

3.0

7

Suski Dominiek

2.5

8

Decommer Dick

2.0

9

Verleye William

2.0

10

Van Rillaer Dirk

2.0

11

Barzeele Raf

2.0

12

Duyck Rudy

1.0

13

Savels Olivier

1.0

14

Maertens Frank

1.0

 

1-10 of 72