Laatste nieuwtjes

Hier vindt u de laatste nieuwtjes van onze club

West-Vlaamse interclubs - ronde 2

Geplaatst 12 nov. 2017 12:24 door Tom Piceu

HTP 1 - KBSK 1  4-0

1. Larsen Harald

2024

Vandenbuerie Joachim

2096

1-0

2. Piceu Tom

2375

Todts Benny

2030

1-0

3. Barzeele Raf

2006

Van Houtte Filip

1760

1-0

4. Larsen Sander

1871

Devos Johan

1647

1-0


De titelverdedigers uit Brugge spelen dit jaar met een iets minder ambitieuze ploeg, maar ze wonnen in de eerste ronde en zijn ook met de huidige ploeg een te duchten tegenstander. Deze uitslag doet de Oostkampenaar dan ook deugd.

Onze voorzitter moet in zijn laatste partij zwaar tegen zijn tanden gekregen hebben, want hij belde op vrijdagmorgen af om een tandartsbezoekje te kunnen brengen. Zo mocht ik dus opdraven en werd het elo-overwicht nog iets groter.
Het ging niet van een leien dakje. De enige die een heel duidelijke overwinning scoorde, was Sander. Johan ging goed van start maar moet iets overzien hebben want plots kwam de zwarte Konings-Indische loper dood en verderf zaaien in de witte stelling. Een witte pion en een witte toren overleefden de aanval niet.
Ik was als volgende klaar. De jarige Benny speelde een goede partij. In een stelling waar hij niet zo thuis in was bleef hij de goede zetten vinden. Ik offerde een pion voor aanvalskansen en besteedde vervolgens veel tijd aan het vinden van de beslissende klap. Die was er niet en ik vond dus niets en even later ging ik onder de 5 minuten op de klok, met nog steeds een pion achter voor wat aanvalskansen. Nog maar een kwaliteit offeren dan en eindelijk kwam er dan toch een barst in de stelling van Benny. Voor het uittikken had ik niet veel tijd meer nodig. Een zwaarbevochten overwinning.
Raf speelde een "lange geeuw" (mijn woorden). Eén open lijntje, alles afruilen op die lijn, tot je elk nog één stuk hebt en het eigenlijk remise moet worden. Raf speelt door en toont dat ook het eindspel met de nodige zorg moet behandeld worden. Goed gekeken naar wereldkampioen Carlsen.
Harald speelde een boeiende partij die voortdurend alle kanten opkon. Ik heb het slot gemist, maar ik weet wel dat ze met een scherpe stelling allebei de tijdnoodfase in gingen. Harald wist het pleit in zijn voordeel te beslechten.

Twee overwinningen na 2 ronden. Kunnen we "onze" titel terug naar Oostkamp halen?
Kortrijk en vooral KOSK Oostende zullen de zwaarste concurrenten worden.  


HTP 2 - Izegem 1  1,5-2,5

1. Boydens Wim

1806

Delameilleure Frederic

1287

1-0

2. Piceu Jarid

1696

Bruynooghe Stefaan

1950

0,5-0,5

3. Clevers Marc

1543

Feys Jan

1819

0-1

4. Duck Rudy

NG

De Brouwere Johan

1728

0-1Een stevige Izegemse ploeg in een tactische opstelling.
Frederic Delameilleure werd opgeofferd aan bord 1. Het offer werd aanvaard.
Op bord 2 leek Jarid zijn opening gerateerd te hebben. Het pionoffer in de Benko leek niet het gebruikelijke tegenspel opgeleverd te hebben en Stefaan zat eigenlijk gewoon met een pion extra te spelen. Niet getreurd, moet Jarid gedacht hebben, op drie wielen blijft de auto ook nog rijden. Hij bleef kalm verderspelen en leidde het schip nog vrij vlot de remisehaven binnen.
Tot daar het goede nieuws voor ploeg 2. Marc werd langzaam weggetikt door Jan. En Rudy speelde een zotte partij waarbij hij een stuk kreeg maar hij moest die wel met zijn koning ophalen op het midden van het bord, met nog zo goed als alle stukken er op. Het leek lang goed te gaan maar plots werd de druk hem toch te veel en schoot hij er zijn dame bij in.


Harald wint rapid, Wim de inhaalmatch

Geplaatst 7 nov. 2017 09:40 door Tom Piceu

Een rustige avond, voorbije vrijdag. 1 inhaalpartij tussen Jan en Wim en 8 man aanwezig om te schaken. Plus een barvrouw, waarvoor dank, Greta!

Jan en Wim namen hun tijd en pas na 23u. was het gedaan. Wim won een pionnetje, nam dat mee naar het eindspel en maakte het technisch af.

In de rapid dus 8 man aan de start. Met wat inspiratie bleek er voor iedereen een prijs te zijn.
Rond 20u30 kwam Harald binnen, die mijn plaats mocht innemen, wel starten met nul punten.
Veel spannende partijen: weinig partijen die snel gedaan waren en veel fel bevochten remises. Uiteindelijk was het toch Harald die al zijn partij won en eerste werd. Dick hield het het langste vol aan kop tot hij ook de duimen moest leggen voor Harald.
De eindstand vind je hier.

West-Vlaamse jeugdkampioenschappen: Jarid kampioen!

Geplaatst 30 okt. 2017 08:13 door Kurt Piceu

Het voorbije weekend werd in Brugge gespeeld voor de titels van West-Vlaamse jeugdkampioenen. Vanuit de Oostkampse jeugd deden vijf spelers mee. Naast onze toppers Jarid en Lucas speelden ook drie spelertjes mee die hiermee kennis maakten met het toernooischaken.

De reeksen -20, -18, -16 en -14 speelden samen in één groot Zwitsers toernooi. Dit werd op overtuigende wijze gewonnen door Jarid die daarmee ook de oudere deelnemers achter zich hield. Omdat Jarid was aangemeld bij de -14, mag hij zich een jaar lang kampioen van West-Vlaanderen bij de -14 noemen.

De resultaten van de Oostkampenaren (7 ronden, 19 deelnemers):

1.  Jarid Piceu:   6 punten

11. Lucas Verbeke: 3,5

15. Tiebe Verkeyn: 3

17. Andres Deruwe: 2

De volledige eindstand kun je vinden op:

http://www.chess-results.com/tnr310491.aspx?lan=17&art=1&wi=821

 

Bij de reeks -8 en -10 speelde één iemand mee (7 ronden, ook 19 deelnemers):

5. Nils Vantorre: 4 punten

De volledige eindstand kun je vinden op:

http://www.chess-results.com/tnr310485.aspx?lan=17&art=1&wi=821

West-Vlaamse interclubs – ronde 1

Geplaatst 30 okt. 2017 07:29 door Kurt Piceu

 

Gistel 1

0,5-3,5

Oostkamp 1

Bord

Naam

Elo

 

Naam

Elo

1

Frederik Mylle

1913

0,5-0,5

Harald Larsen

2014

2

Ronny Degrande

1768

0-1

Kurt Piceu

2066

3

Kristof De Beir

1575

0-1

Raf Barzeele

2006

4

Michel Dewanckele

1552

0-1

Wim Boydens

1806

Voor de eerste ronde mochten  de beide Oostkampse ploegen op verplaatsing naar Gistel. Onze collega’s van Gistel hebben nog nooit eerder meegedaan aan deze competitie, dus het was wat koffiedik kijken welke ploegen ze zouden opstellen.

Stipt op tijd vertrokken we met 2 auto’s en 7 spelers naar Gistel. 7 spelers, jawel, want Harald had al gebeld om te zeggen dat hij in een file zat vanuit Leuven. Hij zou rechtstreeks rijden.

Op papier leek Gistel 1 een hapklaar brokje te zijn voor onze ploeg. Spijtig genoeg voor ons kon enkel Wim dit bevestigen. Hij speelde een nochtans vrij rechttoe-rechtaan opening, maar z’n tegenstander Michel had dit blijkbaar nog nooit gezien. Eerst kreeg Wim spontaan een zwakke pion en zwak veld waar hij tegen mocht spelen, daarna kreeg hij een gratis pionnetje cadeau. En nog waren de cadeautjes niet allemaal uitgedeeld. Met simpel spel veroverde hij ook nog een stuk. Toen was het ongeveer welletjes en was het punt binnen.

Kurt speelde een droge opening waar zijn tegenstander correct op reageerde en al z’n stukken klaarzette voor het juiste tegenspel. Na een onnauwkeurigheid van Kurt kon Ronny vrij simpel zijn spel volledig bevrijden en de remisekans wel heel groot maken. Alleen, op het kritieke moment aarzelde hij en speelde in de plaats een draak van een zet. Die zet ruïneerde zijn hele positie en Kurt kon nu definitief de stroppen dicht trekken en z’n tegenstander letterlijk wurgen. Zwart had een toren en een loper die niet konden meespelen en geen zicht hadden om ooit deftig mee te kunnen doen. Einde verhaal en 2-0 voor Oostkamp.

Raf pakte het positioneel aan tegen Kristof. Ergens is het toch fout gegaan, heel erg fout. Raf werd weggedrumd en stond volgens mijn bescheiden mening zelfs verloren. Ik zag niet hoe wits vrijpion nog kon gestopt worden zonder een stuk er voor te moeten geven. Maar, z’n tegenstander was waarschijnlijk erg onder de indruk van de omstandigheden. Hij besefte dat hij plots winstkansen had tegen een speler van bijna 500 elo meer… en kraakte onder de stress. Je kon het gewoon zien aan het bord hoe hij reageerde, hoe hij moeite had om zich te concentreren. Nadat hij enkele keren de beste voorzetting gemist had, stond het vrijwel gelijk en stelde hij remise voor. Raf besloot te pokeren en weigerde. Terecht, de malaise bij Kristof ging niet over, integendeel. Raf kon zo al bibberend de winst binnen halen.

Een andere speler die gebibberd heeft die avond, is Harald. Zoals al verteld kwam hij door file later aan. Het viel mee, hij had slechts een kwartier verloren op de klok. Er kwam een variant van het Spaans op het bord waar Frederik precies wel meer van wist. Harald kwam niet goed uit de opening: hij had het loperpaar, maar een kreupele pionnenstructuur en gebruik aan ruimte. Langzaam bouwde Frederik een concreet voordeel op dat hij kon omzetten in pionwinst. In het eindspel leek Harald te moeten kraken, maar Frederik heeft blijkbaar (enkele keren?) de goede voortzetting gemist. Harald bleef een pion achter in een toreneindspel, maar kon dit uiteindelijk remise houden.

 

 

Gistel 2

0,5-3,5

Oostkamp 2

Bord

Naam

Elo

 

Naam

Elo

1

Daniël Verbeke

1540

0-1

Jonny Rogiers

1802

2

Joris Verstegen

1488

0,5-0,5

William Verleye

1710

3

Kris Steen

1478

0-1

Marc Clevers

1543

4

Jan De Soete

1467

0-1

Rudy Duyck

0

Jonny kwam in een soort koningsgambiet terecht. Z’n tegenstander gooide er wel heel enthousiast een stuk tegenaan. Met enthousiasme alleen geraak je er niet, dacht Jonny terecht, en hij nam het stuk in dank aan. Even leek het nog lastig te worden door twee pionnen die vervelend kwamen opzetten, maar toen Daniël een kwaliteit blunderde was het ‘over and out’.

William kwam niet goed uit de opening. Hij speelde een beetje te passief en liet Joris het initiatief pakken. Gelukkig voor William besloot z’n tegenstander om plots twee vreemde zetten te spelen die al z’n voordeel vergooide. Nu was het weer aan William om te proberen. Helaas, het bleef bij proberen: de stelling van Joris hing met spuug en plak aan elkaar, maar hield het wel. Uiteindelijk werd de vredespijp gerookt.

 De vreemdste partij van de avond was die van Rudy. Rudy verslikte zich meer dan een beetje in een scherpe variant van het Siciliaans en werd vanuit de opening op een hoopje gespeeld. Rudy klampte zich vast aan het beetje leven dat nog in z’n leger zat en bleef maar zo ambetant mogelijk doen. Onvermijdelijk werd het matnet echer toegetrokken. Het leek een kwestie van nog enkele zetten voordat Rudy z’n hand zou mogen uitsteken. Toen, toen dacht z’n tegenstander van “Hé, als ik nu m’n dame op dat veld zet, dan staat hij toch schaakmat?” Het was schaakmat geweest indien de reglementen zouden zeggen dat een koning geen ander stuk mag slaan. Alleen, dit mag wel! Dus sloeg de stomverbaasde Rudy de dame van het bord met z’n koning. Z’n tegenstander gaf verbouwereerd op. Wat een anticlimax van de partij! Hierdoor won onze tweede ploeg wel met heel gevleide 3,5-0,5 cijfers.

Competitie – ronde 3

Geplaatst 30 okt. 2017 06:45 door Kurt Piceu

In de derde ronde mocht Kurt Jonny partij geven. Het werd een partij waarin er eigenlijk niks gebeurde. Vroeg in het middenspel kwam er een grote ruil. In het eindspel probeerde Kurt nog wel even de schijn hoog te houden dat hij iets had, maar het werd al snel duidelijk dat de stelling zo plat was als een eurostuk waarover een pletwals was gereden. Hiermee speelt Kurt als laatste de maximumscore kwijt en ligt de competitie opnieuw open.

Peter had het niet onder de markt tegen Johan. Op een bepaald ogenblik leek de stelling mij voordelig voor Johan te zijn. Beide spelers draaiden rond elkaar heen met een duw naar links en een trek naar rechts. Peter leek dit spelletjes beter door te hebben en liet de stelling in zijn voordeel kantelen. Hij moest nog even opletten voor een vrijpion van Johan in het toreneindspel, maar forceerde met vaste hand de winst. Daarmee komt hij samen met Kurt aan de leiding van het klassement.

Jarid speelde het solide tegen Dick. Hij kwam netjes uit de opening en met subtiel stukkenspel bouwde hij langzaam voordeel op dat uiteindelijk in pionwinst werd omgezet. Dick had in de hele partij één kans om te profiteren van een tactisch foutje van Jarid om de kansen te keren, maar zag het ook niet. Daarna hield Jarid het hoofd koel: netjes naar een eindspel afwikkelen, de laatste torens ruilen en zo in een gewonnen lopereindspel terecht komen. Mooi staaltje eindspeltechniek van Jarid! Aangezien ik hem twee jaar lang eindspel heb gegeven ben ik hier uiteraard heel tevreden over.

William bezorgde Raf heel wat hoofdbrekens. Raf kwam er nooit echt uit en verbruikte veel tijd. Het onvermijdelijke gebeurde: terwijl Raf in een eeuwige tijdnood was terecht gekomen brak William de laatste verdediging van Raf. Een onverwachte maar verdiende overwinning van William!

In reeks 2 versloeg Marc Ignaas. De partij was snel gedaan; ik heb er niks van gezien. Guy verslikte zich serieus tegen Etienne. Guy was iets te gulzig om een toren te slaan. Etienne kon nl. met een mooi combinatietje Guy pardoes mat zetten. O, iemand was content die avond en zat nog een uur te glunderen! Het is je gegund, Etienne!

Chris en Rudy speelden een lange partij waar het lang spannend was. Het was tenslotte de meer ervaren Chris die kon profiteren van de foutjes hier en daar van Rudy en zo kon winnen. Toch mag Rudy tevreden zijn met het getoonde spel.

De titel van ‘pineut van de avond’ gaat deze ronde naar Wout. Frank speelde goed mee, maar verloor een pionnetje en dan een stuk. Kortom, een normale mens zou er moedeloos van worden. Maar, zoals Eduard Vertenten altijd zegt: “Niemand heeft ooit gewonnen door op te geven!” Met dit motto in gedachten speelde Frank verbeten door. En kijk, Wout begon te panikeren. Eerst gaf  hij het stuk terug om de activiteit van Frank te counteren. Daarna verloor hij ook z’n pluspion. En dan, om het drama compleet te maken, dacht Wout met een dubbele aanval met zijn dame op de koning én dame van Frank een goede zaak te doen. Alleen, als je met jouw dame de dame van je tegenstander aanvalt, mag je niet vergeten dat die jouw dame kan slaan! En weg was Wouts vrouwe! Zo haalde Frank het volle punt.

Rapid en inhaalpartijen competitie

Geplaatst 16 okt. 2017 02:52 door Kurt Piceu   [ 16 okt. 2017 02:53 bijgewerkt ]

En we hadden opnieuw een rapidavondje. Het doet me plezier om te zien dat er toch flink wat belangstelling is voor deze. Niet elk lid doet mee aan de competitie. Blijkbaar was er wel nood aan en interesse in meer ludieke toernooitjes. Deze avonden combineren trouwens mooi met gelegenheden voor de competitiespelers om eventueel inhaalpartijen te spelen.

Zo hadden we afgelopen vrijdag 13 spelers voor de rapid en 8 spelers voor uitgestelde of vooruitgeschoven competitiepartijen. Samen 21 spelers aanwezig: ‘vollen bak’ dus!

Aangezien zowel ikzelf als Jarid een inhaalpartij speelden, sprong Tom gelukkig in om het rapid in goede banen te leiden.

Tom bleek te sterk voor de rest van ’t peleton. Hij haalde 5 op 5 en kon trots naar huis met een fles wijn of bier onder z’n arm. Harald en de immer-verrassende Dick stonden ook op het podium met 4 punten. De eindstand vind je hieronder.


N

Naam

Ptn

1

Piceu Tom

5

2

Larsen Harald

4

3

Decommer Dick

4

4

Barzeele Raf

3

5

Martens Geert

3

6

Verschilde Marc

2.5

7

Rogiers Jonny

2.5

8

Duyck Rudy

2

9

Verleye William

2

10

Laforce Robert

2

11

Gobert Etienne

2

12

Mortier Jonah

2

13

Ribbens Guy

1


Bij de competitiepartijen die werden gespeeld waren er 2 verrassingen: Jarid won van Wim en Frank haalde de volle buit binnen tegen Wout. Zowel Frank als Jarid stonden minder in hun partij, maar Wim gaf zomaar een stuk cadeau en Wout probeerde een dubbele aanval met zijn dame op de koning en de dame van Frank (wat denk je dat het gevolg was? Juist, Frank had Wouts z’n dame maar te slaan J ).

Kurt boekte een cleane overwinning tegen Jan en Brecht bleek te sterk voor Ignaas.

Competitie: ronde 1 & 2

Geplaatst 9 okt. 2017 05:14 door Kurt Piceu

De kop is er af in de competitie. We hebben intussen al twee ronden achter de rug. Het is veel te vroeg om al uitspraken te doen, maar ik kan proberen om ‘eerste vaststellingen’ te doen.

Reeks 1 zal spannend worden dit jaar. OK, Kurt en Raf springen er serieus bovenuit t.o.v. de andere deelnemers, maar de rest van het pak is allemaal aan elkaar gewaagd.

In de eerste ronde was er al een verrassing van formaat: Peter scoort ippon tegen Raf! Ik heb het al honderd keer gezegd, dus nu kan dit ook wel weer: Peter is een levensgevaarlijke tegenstander. Dit zal een punt zijn dat Raf pijn zal doen in de eindrangschikking.

Vorige vrijdag was er ronde twee. Op papier maar één verrassing: Johan snoepte een pionnetje af van Jonny en bleef er aan kleven als een mug die rond je oren zoemt terwijl je probeert te slapen (of zoiets). En net zoals je ’s morgens gegarandeerd wakker wordt met een jeukende beet, kon Johan figuurlijk Jonny leegzuigen. Vol punt voor Johan.

Wim kwam barslecht te staan tegen William. Helaas voor William was hij het speeltempo nog niet gewoon. Hij kwam in tijdsnood en blunderde daar een zeker punt weg.

Dick kwam naar mijn bescheiden mening verloren te staan tegen Peter: Peters pluspionnen leken me de klus snel te kunnen klaren. Geen idee hoe dit is gebeurd, maar het is remise geworden. Ik hoop dat beide strijders toch tevreden zijn over hun battle?!

Jarid speelde een verkeerd plan tegen Raf en werd vanuit de opening onder de voet gelopen. Het ging van slecht, naar slechter naar verloren. Geen speld tussen te krijgen.

In reeks 2 hadden we een blitzpartij. Etienne won in een tiental minuten tegen Ignaas. Ignaas had op het einde zelfs 1u37 op de klok terwijl hij met 1u30 gestart was. Uiteraard zijn grote fouten het logisch gevolg van dergelijk snel spel. Etienne kon de winst oprapen.

Marc had het ook niet te moeilijk tegen Frank. Frank blunderde en mocht opgeven.

Wout had het al moeilijker tegen Chris. Het was een leuke partij waarbij Wout een pionnetje had afgesnoept. Toen Chris uiteindelijk in een valletje liep en een kwal moest geven, was de partij gespeeld.

De langste en spannendste partij was Rudy tegen Jonah. Toen ik vertrok was het spel nog redelijk in evenwicht. Jonah heeft gewonnen, maar ik kan je dus niet vertellen hoe.

Marc en Wout hebben de beste start genomen en zijn de te kloppen mannen.

Rapid op vrijdag 29 september: Sander wint

Geplaatst 2 okt. 2017 01:43 door Kurt Piceu

Vader en zoon Larsen zijn dit seizoen het best uit de startblokken geschoten. Bij elke rapid die we tot nu toe georganiseerd hebben viel er minsten één  van hen in de prijzen. Afgelopen vrijdag was niet anders: Sander wint alles en schiet dus de hoofdvogel af. Deze keer was Marc in bloedvorm en nestelde zich mooi op de tweede plaats, net voor Harald.

 

N

Naam

P

1

Larsen

Sander

5

2

Verschilde

Marc

4

3

Larsen

Harald

3.5

4

Piceu

Jarid

3

5

Boydens

Wim

3

6

Martens

Geert

3

7

Mortier

Jan

3

8

Rogiers

Jonny

3

9

Decommer

Dick

2.5

10

Mortier

Jonah

2

11

Verleye

William

2

12

Laforce

Robert

2

13

Gobert

Etienne

2

14

Duyck

Rudy

1

15

Maertens

Frank

1

 

Peter is snelschaakkampioen!

Geplaatst 18 sep. 2017 07:15 door Kurt Piceu

11 schakers speelden een round-robin met als inzet de titel van snelschaakkampioen van Het Trouwe Paard. Het waren niet de elo-favorieten Kurt en Raf die overwonnen, maar Peter die nog maar eens bewijst dat z'n aanvalslust en agressieve speelstijl lonen in rapid en blitz.

Schaakseizoen gestart!

Geplaatst 12 sep. 2017 04:41 door Kurt Piceu   [ 12 sep. 2017 04:42 bijgewerkt ]

Met een eerste voorzichtig rapidtoernooitje begin september trokken we het nieuwe jaar op gang. Sommigen zijn blijkbaar al warm gedraaid, anderen zijn nog wat roestig. We mogen ook een aantal nieuwe gezichten verwelkomen. Welkom aan alle nieuwe leden!

N

Naam

Ptn

1

Larsen Harald

4.5

2

Larsen Sander

4

3

Rogiers Jonny

3.5

4

Wydaeghe Peter

3

5

Verschilde Marc

3

6

Piceu Kurt

3

7

Martens Geert

3

8

Verleye William

2.5

9

Decommer Dick

2.5

10

Laforce Robert

2

11

Mortier Jan

2

12

Ribbens Guy

2

13

Gobert Etienne

2

14

Mortier Jonah

2

15

Dhoop Ignaas

1

16

Duyck Rudy

0

                                       

De week nadien, 8 september, was de avond in 2 delen gesplitst. In het eerste deel hielden we de algemene vergadering en de prijsuitreiking van de competitie van vorig seizoen. Het tweede deel was gereserveerd voor de worsten- en drankenrapid. Leuk om te zien hoe er voor de prijs die elke rond kon gewonnen worden werd gestreden! De opperworst was voor Tom. Smakelijk!

N

Naam

Ptn

1

Piceu Tom

5

2

Larsen Harald

4

3

Barzeele Raf

3.5

4

Rogiers Sander

3

5

Piceu Kurt

3

6

Larsen Sander

3

7

Rogiers Jonny

3

8

Wydaeghe Peter

3

9

Decommer Dick

3

10

Vertenten Eduard

2

11

Verleye William

2

12

Piceu Jarid

2

13

Debosschere Christian

2

14

Gobert Etienne

2

15

Verschilde Marc

2

16

Laforce Robert

1.5

17

Duyck Rudy

1

 

1-10 of 335