16-Αχιλλέας εναντίον Έκτορα

http://www.facebook.com/sharer.php?u=http://sites.google.com/site/troikospolemos/kef16&;t=%CE%9C%CE%BF%CE%B9%CF%81%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%AF%CF%84%CE%B5%20%CF%84%CE%BF%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20Facebook
Παράλληλα με τους θνητούς, μάχονται και οι θεοί μεταξύ τους. Η Αθηνά ρίχνει με μια πέτρα κάτω τον Άρη. Πάει να τον σηκώσει η Αφροδίτη, δέχεται όμως και αυτή χτύπημα και πέφτει κάτω. Ο Ποσειδώνας προκαλεί τον Απόλλωνα να χτυπηθούν, εκείνος όμως δε δέχεται και φεύγει για την Τροία. Η Ήρα χτυπιέται με την Άρτεμη και πάνω στην αναταραχή σκορπίζονται τα βέλη της Άρτεμης κάτω. Τελικά οι θεοί υποχωρούν και επιστρέφουν στον Όλυμπο να περιποιηθούν τα τραύματά τους.

Καθώς οι κυνηγημένοι από τον Αχιλλέα Τρώες κλείνονται πίσω από τα τείχη, ο Έκτορας παραμένει να τον αντιμετωπίσει. Οι δικοί του του φωνάζουν να μπει στην πόλη και να γλιτώσει αλλά δεν τους ακούει. Στην μονομαχία μεταξύ των δύο ηρώων ο Αχιλλέας σκοτώνει τελικά τον Έκτορα, δένει το σώμα του στο άρμα του και το σέρνει θριαμβευτικά μέχρι το στρατόπεδο των Αχαιών. Αργότερα οι Αχαιοί πραγματοποιούν και τους επικήδειους αγώνες προς τιμή του Πάτροκλου.

Κάποιο βράδυ, ο ίδιος ο Πρίαμος, καθοδηγημένος από τον Ερμή έφτασε στη σκηνή του Αχιλλέα και τον παρακάλεσε να του παραδώσει το σώμα του γιου του σε έναν έντονο συγκινησιακό μονόλογο που ανάγκασε ακόμη και τον άκαμπτο Αχιλλέα να υποκύψει. Οι δύο άντρες συμφώνησαν σε προσωρινή ανακωχή, και ο νεκρός Έκτορας παραδόθηκε στους οικείους του. Η κηδεία του Έκτορα στην Τροία έριξε σε βαρύ πένθος ολόκληρη την πόλη.

Η επάνοδος του Αχιλλέα