Δραστηριότητες προγράμματος "Τρώω ό,τι δε με "τρώει"

6η ενότητα "Τρώω ό,τι δε με τρώει": τρόφιμα, αινίγματα, ποίηση και παιχνίδια

αναρτήθηκε στις 1 Δεκ 2010, 10:42 π.μ. από το χρήστη Δήμητρα Μυλωνάκη   [ ενημερώθηκε 19 Φεβ 2011, 9:51 π.μ. ]

Αφού διδάχθηκε στην τάξη η 5η δραστηριότητα του κεφαλαίου 8 της Γλώσσας "Το ταξίδι στη Χωχαρούπα" το οποίο αναφέρεται στα αινίγματα, οι μαθητές ανέλαβαν να γράψουν τα δικά τους αινίγματα για τα τρόφιμα της προτίμησής τους. Τα αινίγματά τους ανέλαβαν να τα αναρτήσουν στην ιστοσελίδα.
 
Αργότερα προχώρησαν στην 6η και 7η δραστηριότητα που περιλαμβάνει τα ποιήματα "Αν όλα τα παιδιά της Γης" και "Η Ξανθούλα" και αφού τα παιδιά διδάχθηκαν πως να φτιάχνουν στιχάκια, τους δόθηκε ως εργασία στην τάξη να φτιάξουν στιχάκια για κάποια τρόφιμα. Πραγματικά δυσκολεύτηκαν πολύ στην ομοιοκαταληξία, αλλά προσπάθησαν και έβαλαν τα δυνατά τους να γίνουν μικροί ποιητές. Τα ποιήματά τους ανέλαβαν να τα αναρτήσουν στην ιστοσελίδα της τάξης. 
 
Στο εργαστήριο συνδέθηκαν στην ιστοσελίδα τους όπου από τη σελίδα σύνδεσμοι οδηγήθηκαν στο επιμορφωτικό παιχνίδι "Βάλε τα τρόφιμα στη σωστή ομάδα" του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος. Ήταν μια πολύ ευχάριστη δραστηριότητα που τους θύμισε πάλι τις ομάδες των τροφίμων, ανέπτυξε την κρίση τους και τους έδωσε τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αναπτύξουν συνεργατικό πνεύμα αφού δούλεψαν σε ομάδες των 4-5 ατόμων (λόγω τεχνικών δυσκολιών). Παρατήρησα όμως ότι δημιουργήθηκε ανταγωνιστικό πνεύμα μέσα στο εργαστήριο αφού όλοι προσπαθούσαν να τελειώσουν πρώτοι το παιχνίδι και να νικήσει η ομάδα τους. Αυτό τα έκανε να γίνουν πιο βιαστικά και επίμονα και κάποιες φορές δεν ήθελαν να μοιραστούν το ποντίκι τους. Σε όποια ομάδα το παρατήρησα αυτό στάθηκα και συμβούλεψα τα παιδιά να είναι πιο συνεργάσιμα. Πράγματι τα περισσότερα κατάλαβαν και συνεργάστηκαν πάρα πολύ καλά πράγμα που πραγματικά δεν το περιμένα γιατί ο ενθουσιασμός τους για το παιχνίδι ήταν πολύ μεγάλος.
 

 

5η ενότητα "Τρώω ό,τι δε με "τρώει"": Διαφημίσεις τροφίμων

αναρτήθηκε στις 3 Νοε 2010, 2:46 μ.μ. από το χρήστη Δήμητρα Μυλωνάκη   [ ενημερώθηκε 8 Φεβ 2015, 3:18 μ.μ. ]

Αφού δίδαξα την άσκηση 3 "Η διαφήμιση" από το κεφάλαιο της Γλώσσας "Πάμε για ψώνια" συζητήσαμε με τα παιδιά για το αν βλέπουν τα ίδια διαφημίσεις και πού. Φυσικά όλα απάντησαν θετικά και ανέφεραν ως πηγή διαφημίσεων την τηλεόραση. Τους είπα τότε ότι θα τους έδειχνα κάποιες διαφημίσεις στον υπολογιστή και τους ζήτησα να τις κοιτάξουν προσεχτικά. Καθώς έπαιζαν οι διαφημίσεις στην οθόνη ήταν φανερό ότι οι μαθητές μου όχι μόνο ήξεραν τα λόγια απέξω, όχι μόνο ήξεραν τα λόγια των τραγουδιών, αλλά κάποιοι ήξεραν και ολόκληρες προτάσεις και από αγγλόφωνες διαφημίσεις!!!
 
Μετά το τέλος της προβολής ρώτησα τα παιδιά αν θέλουν να αγοράζουν αυτά που βλέπουν στις διαφημίσεις. Τα περισσότερα απάντησαν αρνητικά γιατί όπως είπαν δεν είναι αλήθεια αυτά που λένε στις διαφημίσεις. Δηλ. αλλιώς βλέπεις ένα πράγμα στη διαφήμιση και αλλιώς είναι στα αλήθεια. Μάλιστα κάποιο κορίτσι είπε ότι η μαμά της αγόρασε ένα απορρυπαντικό που στη διαφήμιση έλεγε ότι είναι τέλειο, αλλά τελικά δεν καθάρισε καθόλου καλά τα ρούχα τους! Συζητήσαμε για τις πληροφορίες που δίνονται επίσης και για την τιμή και πράγματι τα περισσότερα ήταν υποψιασμένα σχετικά με το ότι η τιμή δεν λέγεται ή φαίνεται πάντα.
 
 
Τέλος συμφωνήσαμε να γράψουν μια δική τους διαφήμιση για το προϊόν που είχαν φέρει στην τάξη. Πριν όμως τα ρώτησα ποιες διαφημίσεις τους άρεσαν περισσότερο. Όλα είπαν αυτές που έχουν ωραία τραγούδια. Τους τόνισα τότε ότι αυτά τα τραγούδια παίζουν το ρόλο του σλόγκαν και τους εξήγησα τι είναι αυτό. Κατόπιν τους έδειξα μερικές ακόμη διαφημίσεις και τους ζήτησα να βρουν το σλόγκαν της καθεμιάς. Αφού συμφωνήσαμε ότι με τη διαφήμισή τους θα προσπαθήσουν να με πείσουν να αγοράσω το προϊόν τους και ότι στο τέλος της θα βάλουν και δυο στίχους με ομοιοκαταληξία για σλόγκαν ξεκίνησαν το γράψιμο. Και μπορώ να πω ότι έβαλαν τα δυνατά τους. Κάποιοι έγραψαν απλώς ένα κείμενο και κάποιοι έφτιαξαν διάλογο. Κάποιοι έφτιαξαν πολύ εύκολα σλόγκαν και κάποιοι άλλοι χρειάστηκαν τη βοήθεια της ομάδας τους. Όταν τελείωσαν φωτογραφήθηκαν παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους, διαβάσαμε τα κείμενα και ανέλαβαν να τα αναρτήσουν στην ιστοσελίδα από το σπίτι όσοι μπορούσαν.
 
 
Στην επόμενη συνάντησή μας αφού συμπλήρωσαν το 5ο φύλλο εργασίας, διάλεξα τέσσερις διαφημίσεις δικές τους με μορφή διαλόγου και μοίρασα από μία σε κάθε ομάδα. Σκοπός η δραματοποίηση και βιντεοσκόπηση της διαφήμισης. Οι οδηγίες που τους δόθηκαν ήταν οι εξής: Κάθε ομάδα θα έπρεπε να αποφασίσει ποια μέλη της θα έκαναν τους ηθοποιούς, ποιοι τους σκηνοθέτες, ποιοι θα τους υποβολείς. Αφούν συζήτησαν μεταξύ τους, οι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν και ξεκίνησαν τις πρόβες. Η κάθε ομάδα όταν ήταν έτοιμη το δήλωνε και εγώ τραβούσα τη διαφήμιση με την κάμερα. 
 
 
Οι ομάδες λειτούργησαν πάρα πολύ καλά, οι μαθητές έδειξαν μεγάλο ενθουσιασμό (άλλωστε είναι μια δραστηριότητα που τα ενθουσιάζει πάντα) και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό. Γενικά το ευχαριστήθηκαν και διασκέδασαν πάρα πολύ, τόσο που μερικές φορές δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν από τα γέλια και να γυρίσουν την ταινία τους. Δείτε και τις 4 διαφημίσεις στη σελίδα "Θεατρικά Προγράμματος".
 
Τελειώνοντας την ενότητα οι μαθητές έγραψαν από ένα πρόβλημα πρόσθεσης σχετικό με θρεπτικές ουσίες που το έλυσαν οριζόντια και ανέλαβαν να το αναρτήσουν στην ιστοσελίδα τους.
 

4η ενότητα "Τρώω ό,τι δε με "τρώει"": Θρεπτικές ουσίες

αναρτήθηκε στις 30 Οκτ 2010, 1:28 μ.μ. από το χρήστη Δήμητρα Μυλωνάκη   [ ενημερώθηκε 18 Οκτ 2014, 9:42 π.μ. ]

Έχοντας μπροστά τους το προϊόν τους, οδήγησα τα παιδιά να προσέξουν το πινακάκι με τις θρεπτικές ουσίες. Τα ρώτησα αν είχαν ξανακούσει κάποιες από τις λέξεις που αναφέρονταν όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες κλπ. Κάποια αγόρια ανέφεραν ότι οι αθλητές τρώνε πρωτείνες και ένα κορίτσι ότι οι μαμά της κοιτάζει τις θερμίδες όταν αγοράζει κάτι. Έτσι έγινε συζήτηση για τις θρεπτικές ουσίες που περιέχει η κάθε τροφή και σε τι χρειάζεται το σώμα μας την κάθε μια. Κράτησα σημειώσεις στον πίνακα και αργότερα με βάση αυτές τις σημειώσεις και το 4ο φύλλο εργασίας τα παιδιά έφτιαξαν ένα ανάλογο κολλάζ κόβοντας εικόνες από τα περιοδικά της τάξης.
 
Μετά ζήτησα από τα παιδιά να συμπληρώσουν την ετικέτα του προϊόντος τους με τις θρεπτικές ουσίες του. Συμπληρώθηκε η προηγούμενη ανάρτηση στην ιστοσελίδα.
 
Αργότερα στο εργαστήριο ζήτησα από τους μαθητές μου να φτιάξουν ένα κολλάζ στο Tux Paint σχετικό με τις θρεπτικές ουσίες. Έχοντας μπροστά τους το φύλλο εργασίας για να τους υπενθυμίζει σε ποιες τροφές περιέχεται η κάθε θρεπτική ουσία έφτιαξαν το κολλάζ και έγραψαν επάνω ένα σχετικό μήνυμα.
 
 

3η ενότητα "Τρώω ό,τι δε με "τρώει"": ετικέτες τροφίμων

αναρτήθηκε στις 20 Οκτ 2010, 2:06 μ.μ. από το χρήστη Δήμητρα Μυλωνάκη   [ ενημερώθηκε 18 Οκτ 2014, 9:43 π.μ. ]

Αφού διδάχθηκε ο προοργανωτής και η πρώτη άσκηση από το κεφάλαιο της Γλώσσας "Πάμε για ψώνια;" συζητήσαμε ειδικότερα με τα παιδιά για τις ετικέτες των τροφίμων. Τους  τόνισα ότι όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα έχουν επάνω τους γραμμένες συγκεκριμένες πληροφορίες που ενδιαφέρουν πολύ τις νοικοκυρές και όλους εμάς τους υπόλοιπους. Αυτές είναι το όνομα, το περιεχόμενο, τα συστατικά, το βάρος, ο τόπος παραγωγής και η ημερομηνία λήξης.
 
 
Ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με την ημερομηνία λήξης. Έμαθαν τι σημαίνει, έμαθαν να τη διαβάζουν. Προσπάθησαν να υποθέσουν το κάθε προϊόν πόσο καιρό αντέχει χωρίς να χαλάσει και ποια μπορεί να είναι η πιθανή ημερομηνία λήξης του. Διασταύρωσαν με την ετικέτα του προϊόντος του και βρήκαν την πραγματική ημερομηνία λήξης του.
 
 
Κατόπιν οι μαθητές έφτιαξαν μια ετικέτα με τις πληροφορίες της για το προϊόν που είχαν φέρει στην τάξη.
 
 
Ψάχνοντας τις ετικέτες των προϊόντων τους γρήγορα οι μαθητές παρατήρησαν και τον barcode και αναρωτήθηκαν γι' αυτόν. Τους εξήγησα τι είναι.
 
 
Στο εργαστήριο τους ζήτησα να ανοίξουν το αρχείο της προηγούμενης δραστηριότητάς μας στο RNA. 
 
Αφού θυμήθηκαν πώς ανοίγει ένα αρχείο από το μενού έναρξη, τους έδειξα πώς μπορούν να ανοίξουν ένα αρχείο RNA μέσα από το περιβάλλον του προγράμματος. Μετά τους δίδαξα πώς μπορούν να δημιουργήσουν ένα καινούρια αρχείο.
 
 
Τέλος τους ζήτησα να κάνουν την άσκηση 6 του 3ου φύλλου εργασίας δηλ. να φτιάξουν τον δικό τους barcode στο Revelation Natural Art με το εργαλείο της ευθείας γραμμής και τους αριθμούς.
 
 
Την επόμενη μέρα διδάχτηκε η 4η άσκηση του κεφαλαίου "Πάμε για ψώνια" που ασχολείται αποκλειστικά με την ημερομηνία λήξης, τη σημασία της, τους μήνες και τη σειρά τους. Οι μαθητές ανέλαβαν να μάθουν τη σειρά και την ορθογραφία των μηνών και αργότερα ολοκλήρωσαν το 3ο φύλλο εργασίας.
 
Στο σπίτι ανέλαβαν να αναρτήσουν την ετικέτα του προϊόντος τους που είχαν φτιάξει στο σχολείο.

2η ενότητα "Τρώω ό,τι δε με "τρώει"": Ομάδες τροφίμων

αναρτήθηκε στις 20 Οκτ 2010, 1:24 μ.μ. από το χρήστη Δήμητρα Μυλωνάκη   [ ενημερώθηκε 18 Οκτ 2014, 9:44 π.μ. ]

Στις 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση.
Τα παιδιά συγκεντρώθηκαν στο χαλί και παρακολούθησαν την παρακάτω συλλογή φωτογραφιών χωρίς κανένα σχόλιο εκ μέρους μου.
 
 
Όταν τέλειωσε η προβολή ρώτησα τα παιδιά τι ήθελαν να τους πουν οι φωτογραφίες αυτές. Ο Τζοβάννης απάντησε ότι "για να είμαστε γεροί δεν πρέπει να είμαστε ούτε χοντροί, ούτε αδύνατοι".
 
Μέσα από τη συζήτηση τα παιδιά κατάλαβαν ότι η διατροφή μας είναι πολύ σημαντική. Ξαναπρόβαλα κατόπιν τις φωτογραφίες επισημένοντας τις ασθένειες "παχυσαρκία" και "νευρική ανορεξία". Τονίστηκε η διαφορά της νευρικής ανορεξίας και της πείνας. Αποφασίστηκε με ποια θέματα σχετικά με τη διατροφή θα ασχοληθούν οι ομάδες και φτιάχτηκε η "αράχνη" του καινούριου προγράμματος.
 
 
Κατόπιν τονίστηκε στους μαθητές ότι οι τροφές δίνουν ζωή και τις χωρίσαμε στις 6 ομάδες: δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, κρεατικά, γαλακτοκομικά και λίπη. Οι μαθητές ύστερα, σύμφωνα με τις οδηγίες του φύλλου εργασίας, έψαξαν και βρήκαν στα περιοδικά της τάξης εικόνες τροφίμων και έφτιαξαν ένα κολλάζ σχετικό με τις ομάδες των τροφίμων. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Τέλος τα παιδιά στο εργαστήριο μπήκαν στο Revelation Natural Art, έγραψαν τις 6 ομάδες τροφίμων και τις έβαλαν σε αλφαβητική σειρά.  Ήταν μια άσκηση επαναληπτική που παρατήρησα ότι πολλά παιδιά την είχαν ξεχάσει από πέρσι. Έτσι τα περισσότερα ζευγάρια δεν πρόλαβαν να την τελειώσουν μέσα στον προγραμματισμένο χρόνο.
 
 
 
 
 
 
Ο Στέλιος σε στιγμή αυτοσυγκέντρωσης, αφού έγραψε τις λέξεις του,
προσπαθεί να βρει την αλφαβητική σειρά.
 
 
Αποθήκευσα, λοιπόν, τις εργασίες τους και κανόνισα μια συνάντηση με τη δασκάλα της πληροφορικής. Συζητώντας μαζί της συμφωνήσαμε ότι την επόμενη φορά που θα είχε αυτή μάθημα μαζί τους θα δίδασκε στα παιδιά τις ενέργειες "άνοιγμα αρχείου" και "αποθήκευση ενός ήδη αποθηκευμένου αρχείου" (καινούριες γνώσεις) και θα αποτέλειωναν τις εργασίες τους, όπως και έγινε.
 
 

1η ενότητα "Τρώω ό,τι δε με "τρώει"": Εισαγωγή

αναρτήθηκε στις 20 Οκτ 2010, 1:19 μ.μ. από το χρήστη Δήμητρα Μυλωνάκη   [ ενημερώθηκε 19 Φεβ 2011, 10:05 π.μ. ]

Στις 15 Οκτωβρίου η ομάδα της τάξης συναντήθηκε στο εργαστήριο των υπολογιστών όπου έδειξα στα παιδιά την καινούρια ιστοσελίδα της τάξης, τα πληροφόρησα για το καινούριο πρόγραμμα διατροφής, τα κατατόπισα σχετικά με τα κουμπιά που μπορούν να χρησιμοποιούν και τους υπενθύμισα πώς μπορούν να συνδεθούν και να κάνουν καινούρια ανάρτηση.
 
Τους δόθηκε το πρώτο φύλλο εργασίας με τους κωδικούς τους που το πήραν στο σπίτι για να μπορούν να εργάζονται, να επικοινωνούν ή να παίζουν και από εκεί.
 
Τέλος απάντησαν σε ερωτηματολόγιο (το οποίο μοιράστηκε και στα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου) με σκοπό να δούμε τις διατροφικές τους συνήθειες. Οι απαντήσεις των παιδιών της τάξης έδωσαν τα εξής αποτελέσματα:
 • Μόνο 4 μαθητές τρώνε στο διάλειμμα φαγητό που φέρνουν από το σπίτι. Οι 9 συνήθως τρώνε τυρόπιτα και χυμό, 3 τρώνε γαριδάκια ή πατατάκια, οι υπόλοιποι κάτι άλλο.
 • 11 στους 19 τρώνε πρωινό.
 • Μόνο 4 πίνουν τσάι. 15 πίνουν συχνά χυμό φρούτων. 11 μαθητές πίνουν 2-3 ποτήρια γάλα την ημέρα και οι υπόλοιποι από ένα. 13 βάζουν δημητριακά στο γάλα τους.
 • Οι περισσότεροι τρώνε τουλάχιστον μια φορά τη βδομάδα έξω (σάντουιτς, πίτες) ή παραγγέλνουν στο σπίτι (σουβλάκια, πίτσες).
 • 14 δήλωσαν ότι τρώνε γιαούρτι ενώ οι υπόλοιποι όχι.
 • 8 τρώνε σπάνια αυγό και οι υπόλοιποι 2-3 αυγά την εβδομάδα.
 • 4 παιδιά τρώνε τουλάχιστον τρία φρούτα την ημέρα και τα υπόλοιπα από ένα.
 • 6 παιδιά δεν τρώνε σχεδόν ποτέ τηγανητές πατάτες, 11 τρώνε 2-3 φορές την εβδομάδα και 2 απάντησαν ότι τρώνε κάθε μέρα.
 • 13 μαθητές τρώνε περίπου 2 φορές την εβδομάδα κοτόπουλο και οι 6 σπάνια.
 • 8 δήλωσαν ότι τρώνε περίπου 2 φορές την εβδομάδα κρέας, 3 δήλωσαν ότι τρώνε κάθε μέρα και 8 δήλωσαν ότι τρώνε σπάνια ή καθόλου.
 • 10 μαθητές δήλωσαν ότι τρώνε ψάρια σπάνια και οι υπόλοιποι 9 περίπου 2 φορές την εβδομάδα.
 • 15 παιδιά τρώνε 2 φορές την εβδομάδα όσπρια και 4 τρώνε σπάνια.
 • 4 μαθητές τρώνε τουλάχιστον 3 φέτες ψωμί την ημέρα και οι υπόλοιποι περίπου 1-2 φέτες. 7  συνοδεύουν το ψωμί τους με βιτάμ, 5 με μέλι, 3 με μαρμελάδα, 1 με ρίγανη, 1 με γάλα, 1 με μερέντα, 1 δε βάζει τίποτα.
 • 10 τρώνε σπάνια γλυκά και οι υπόλοιποι 9 περίπου 2 φορές την εβδομάδα.
 • Οι περισσότεροι μαθητές δήλωσαν ότι το μεσημέρι και το βράδυ τρώνε μαζί με τους γονείς τους και την ώρα του φαγητού η τηλεόραση είναι κλειστή.  
 • Επίσης για τον εαυτό τους δήλωσαν ότι είναι αδύνατος και ότι τους αρέσει να τρώνε εκτός από 3 που απάντησαν ότι δεν τους αρέσει να τρώνε.
 • Σχετικά με την άσκηση όλοι οι μαθητές μου δήλωσαν ότι βλέπουν 2 με 3 εκπομπές στην τηλεόραση την ημέρα και μόνο οι 6 από αυτούς ασχολούνται με κάποια δραστηριότητα (γυμναστική, ποδόσφαιρο κλπ.)

11-16 of 16