VÍDEO: ATRAPATS EN SÈPIA

A partir de les entrevistes, i de tot el treballat a l'aula, els nens i nenes de 5è van elaborar un guió per tal de crear un curt que expliqués com era l'escola a l'època franquista. Va ser necessari saber escoltar i saber preguntar per extreure dades, però sobretot poder transformar la informació rebuda en un producte diferent: un vídeo que pogués mostrar diferents escenes del que va ser aquell moment.

El procés

 • Estudiar el llenguatge visual: els plans i moviments de càmera.
 • Reunir els dos grups de 5è per tal de donar idees per fer el guió.
 • Un cop acordat que volíem situar l’argument  tot partint de les anècdotes explicades pels anitcs alumnes, ens vam reunir en petits grups per tal d’elaborar, cada grup, una escena -ens van sortir 6 escenes en total-.
 • Amb el guió ja escrit vam passar a decidir quins alumnes serien els potagonistes i paral.lelament vam començar a buscar material per l’escola que fos antic i ens permetés ambientar el nostre curt a l’època franquista. També vam comptar amb diverses aportacions de material per part de mestres, la biblioteca Rosa Sensat i finalment el Museu d’Història de Catalunya que ens va cedir, per uns dies, uns pupitres.
 • Amb tot aquest material vam anar ambientant diferents espais de l’escola i vam dur a terme l’assaig i posterior gravació.
 • Els moments tant de la gravació com de l'edició van ser molt intensos: 
 • Quan gravàvem havíem d'estar tots molt concentrats (actors i càmeres) tan en el moment de l'assaig com en la posada en escena i gravació final. Havíem de seguir l'acordat (moviment de càmera, actuació, diàleg...) si volíem que el producte final fos de qualitat.
 • Editàvem tan bon punt haviem gravat una escena, així ens adonàvem dels possibles errors commesos i això ens feia millorar la següent gravació i, en algun cas, vam optar  per repetir algun tros ja gravat

Què ha après l'alumnat?
 • A fer trucs amb la càmera (estàtues que parlen, nens que apareixen, mans que es mouen…)
 • A editar un vídeo.
 • A tenir molta paciència i compartir el nerviosisme i la feina feta amb els companys.
 • A estimar i valorar més l’escola.
 • Pels nostres alumnes ha estat com fer un viatge al passat, han recollit objectes antics per poder fer l'ambientació i s'han posat en el paper i evidentment, han comparat el passat i el present i han pogut fer les seves valoracions.
 • Han valorat el procés de treball i són molt conscients del que han fet i del que han après.
 • Són conscients que han après els uns dels altres i que ho han fet col.laborant.


Aquesta és la fitxa tècnica, la presentació que hi ha a sota del vídeo és el fruït de les valoracions dels propis alumnes. Tots els esquemes  han estat fets a partir de les seves intervencions, són esquemes grupals:PRESENTACIÓ: COM HO HEM FET?


FITXA TÈCNICA

TÍTOL : ATRAPATS EN SÈPIA

GUIÓ

a) ORIGINAL:

A càrrec de:

Guió creat pels nens i nenes de 5è de l'escola Collaso i Gil a partir de les anècdotes i històries que els exalumnes els hi van explicar quan els van entrevistar: 

http://blocs.xtec.cat/collaso75e/2011/01/07/ja-podem-sentir-totes-les-entrevistes-als-exalumnes/
TREBALL COOPERATIU

DECORATS VESTUARI

A càrrec de:

Els decorats i el vestuari ha estat feina de tota l'escola: des de mestres que ens han deixat les seves bates, la direcció del centre fent els tràmits per demanar pupitres antics al Museu d'Història de Catalunya o proporcionant-nos material antic per poder-lo utilitzar (tinters, “plumilles”, quadernets....), als nens i nenes que han col·laborat amb l'ambientació de l'aula o buscant roba adequada per fer veure que estàvem en una altra època. 

També els nens i nenes han realitzat l'ambientació de les estàtues perquè poguessin parlar fent els efectes amb la platelina.


IL·LUMINACIÓ

A càrrec de:

Llum natural


CÀMERA

A càrrec de:

Nens de 5è, el Dayan i el Zohaib


MÚSICA

Triada per:

Música lliure d'XTEC Ràdio triada per les mestres o música original cantada pels nens i nenes de 6è.


INTÈRPRETS:

Nens i nenes de les classes de 5è A i 5è B amb la col.laboració de nens de 6è.TÈCNICA

MUNTATGE I EDICIÓ


A càrrec dels nens i nenes de 5è A i B.


 


Comments