Rubrieken‎ > ‎

Interessante sites en acties

Hier enkele interessante sites en acties die aansluiten bij transitie-ideeën.

Suggesties zijn altijd welkom via transitielier@gmail.com!

Lier op Wielekes

Geplaatst 17 apr. 2019 04:15 door Stijn Steeman   [ 17 apr. 2019 04:16 bijgewerkt ]

Vanuit een vrijwilligerskern in samenwerking met Transitie Lier, werd in 2018 het project Lier op Wielekes opgestart.

De bedoeling is elk kind toegang te geven tot een goed onderhouden kinderfiets, om meer kinderen vlot en veilig op de fiets te krijgen. Voor een vast jaarlijks bedrag kunnen kinderen van 2 tot 12 jaar oud een fiets gebruiken, met een onderhoud inbegrepen, en omruilen wanneer deze te klein is geworden. Voor wie het financieel moeilijker heeft, is er zelfs een kansentarief.

Op die manier kunnen we ook duurzamer omgaan met een betere kwaliteit fietsjes.

Kijk zeker eens op de Facebook-pagina voor meer info.

TransLab K

Geplaatst 17 mei 2017 09:11 door Stijn Steeman

TransLab KSoms kan even gluren bij de buren geen kwaad. Translab K wil experimenteren met kleinschalige projecten waarin burgers zelf ecologische intiatieven nemen en met hun activiteiten de transitiebeweging in de Kempen stimuleren. Alvast zeer interessant om volgen! 

Woensdag fietsdag

Geplaatst 17 mei 2017 09:04 door Stijn Steeman

De voordelen van fietsen zijn gekend, zowel voor eigen gezondheid als voor je omgeving. De campagne Woensdag Fietsdag wil meer Vlamingen op de fiets krijgen, al zeker een dag in de week. Verschillende mascottes nemen je onder hun hoede om samen te ontdekken hoe fietsen functioneel en geweldig leuk is. Wil je iemand overtuigen (meer) te fietsen, stuur het hem/haar zeker door!

Fotowedstrijd Cidse

Geplaatst 6 feb. 2017 12:40 door Stijn Steeman   [ 6 feb. 2017 12:41 bijgewerkt ]

CIDSE CONTEST TW 1500x500 ENG Final
Onder het motto Inspire change through your lens organiseert CIDSE een fotowedstrijd rond duurzame productie en consumptie van voeding en energie. Inspirerende foto's welkom tot 23 april, met mooie prijzen!

Smeren zonder smerigheid

Geplaatst 30 nov. 2016 00:34 door Stijn Steeman   [ 30 nov. 2016 00:40 bijgewerkt ]

Afbeeldingsresultaat voor green oilFietsolie en -vet is in de regel gemaakt op petroleumbasis, en bevat vaak teflonpartikels die tijdens het rijden in het milieu terechtkomen. Zowel tijdens productie als tijdens verbruik geeft dat een heleboel gevaarlijke reststoffen.

Het Britse merk Green Oil wil daar wat aan veranderen met lokaal en milieuvriendelijk gemaakte olie en vetten van plantaardige oorsprong, met oog ook voor duurzame teelt. Doordat de producten bio-afbreekbaar zijn laat je voortaan geen smerigheid meer achter, en ook de verpakkingen worden zo minimaal en recycleerbaar of herbruikbaar gemaakt.

Heel algemeen is het merk (nog) niet te verkrijgen, wel onder meer bij Kuzdu Eco Webshop. Wie fietshandelaars of andere plaatsen in de buurt weet waar Green Oil te vinden is, mag dat altijd laten weten uiteraard.
Let op: bij veel fietshandelaars zijn tegenwoordig ook zgn. 'eco'-onderhoudsproducten te verkrijgen, maar vaak mét bijvoorbeeld teflon in. Goed nakijken is de boodschap!Volwaardig plantaardig

Geplaatst 23 nov. 2016 14:37 door Stijn Steeman

Een website met een heleboel informatie over volwaardige plantaardige voeding, ideaal om niet enkel gezond maar ook milieuvriendelijk te eten zonder of met weinig vlees, vis en zuivel.
www.volwaardigplantaardig.be

Ecopolis 2016 - Macht, politiek en chocolade - zondag 17 april

Geplaatst 10 apr. 2016 15:27 door Stijn Steeman

Ecopolis logoEcopolis, dat het streven naar een duurzame samenleving centraal stelt vertrekt voor haar editie 2016 vanuit een heldere vraagstelling: weten we wat te doen in het licht van de ecologische uitdaging, en hebben we daartoe de middelen? Socioloog  Zygmunt Bauman verwoordt dit loepzuiver: “Macht is de mogelijkheid om dingen te doen en politiek is de mogelijkheid om te beslissen wat moet gebeuren. Maar omdat macht en politiek van elkaar gescheiden zijn geloven mensen niet meer in het politieke systeem. Macht is geglobaliseerd, terwijl politiek lokaal verankerd blijft. Ik denk dat de eenentwintigste eeuw gewijd zal zijn aan het opnieuw verenigen van macht en politiek”. Bij de begrippen macht & politiek voegen we chocolade toe, als verwijzing naar het menselijk verlangen, de mens achter de systemen. En ook omdat de mondiale chocoladehandel net de scheiding van macht en politiek erg tastbaar maakt in het kader van ecologische schaarste.

Samenhuislabel in Brussel

Geplaatst 15 okt. 2015 14:37 door Stijn Steeman

Vanaf 2017 voert Brussel een cohousinglabel in dat zowel eigenaars als medehuurders moet geruststellen over de financiële gevolgen van samenhuizen. De overheid kan er op die manier ook op vertrouwen dat in een woning met het label niet aan huisjesmelkerij wordt gedaan. Dat liet bevoegd minister Fremault (CDH) weten in de parlementaire commissie Huisvesting.

Ze deed dat op vragen van parlementsleden Alain Maron (Ecolo), Fouad Ahidar (SP.A) en Arnaud Verstraete (Groen).

Cohousing zit in de lift. Bewoners delen minstens één gemeenschappelijke ruimte, en hebben zo meer contact met hun buren, terwijl ze tegelijk geld uitsparen. 9 procent van de Brusselse huurwoningen werd in 2013 verhuurd aan huizendelers, blijkt uit de laatste cijfers van het Observatorium van de Huurprijzen. In 2012 was dat nog maar 5 procent.

“Cohousing is vandaag meer dan ooit, en zeker in een stad als Brussel, een woonvorm die zich ontwikkelt en in de toekomst nog meer gangbaar zal worden”, zei Céline Fremault in de commissie. “Ik denk bijvoorbeeld aan studenten of jonge gezinnen die hierdoor goedkoper kunnen wonen en banden smeden en zelfs het isolement doorbreken.”

Het was toenmalig Groen-parlementslid Elke Van den Brandt die in 2011 een resolutie rond een cohousinglabel indiende in het Brussels parlement. Die werd goedgekeurd, maar bleef tot nog toe dode letter.

Minister Fremault wil nu van de regionalisering van de huurovereenkomst gebruikmaken om daar verandering in te brengen.

Eigenaars geruststellen
Ze wil Brusselse eigenaars geruststellen, zodat die meer geneigd zijn om samenhuizen toe te laten in hun woning. Maar tegelijk wil ze ook de rechtspositie van de huisgenoten onderling en in relatie met hun huisbaas versterken.

“De vertrekclausule in huurcontracten moet aangepast worden”, zei Fremault. “Iedereen moet nu akkoord gaan als een van de huisgenoten wil vertrekken. En de andere huurders zien dat natuurlijk niet graag gebeuren, vermits een huisgenoot minder mogelijk ook betekent dat hun individuele huurprijs stijgt.”

Fremault denkt daarom aan een ‘samenhuispact’ tussen de medebewoners onderling, dat de taken en de huur onderling verdeelt, en ook wie het geld moet ophoesten als iemand zijn deel niet betaalt. In het pact kan bijvoorbeeld ook worden ingeschreven wie wanneer de vuilzakken naar beneden brengt of de boodschappen doet.

En dan is er ook nog het probleem dat bij intergenerationeel samenwonen de oudere partij vaak eigenaar is van het pand waarin hij met jongere huurders samenleeft.

Geen huisjesmelkerij
Fremault heeft daarom aan een adviesbureau de opdracht gegeven een label voor collectief en intergenerationeel wonen uit te denken. Het label zou volgens de minister ook kunnen helpen om er bij het federale niveau voor te pleiten om samenhuizers wat betreft sociale rechten niet als samenwonenden te beschouwen.

Twee singles met kinderen bijvoorbeeld die om de kosten te dekken samen een huis delen, betalen meer aan kinderopvang omdat ze voor de wetgever nu worden beschouwd als een koppel.

Daarnaast hoopt ze dat een huis met een co-housinglabel sneller een stedenbouwkundige vergunning zou krijgen om de woning aan te passen. Het Gewest zou door het label immers gerustgesteld zijn dat het niet om huisjesmelkerij gaat.

De studie rond het co-housinglabel zal afgerond zijn tegen mei volgend jaar. Fremault mikt voor de lancering van het label op 2017.

bron: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/vanaf-2017-samenhuislabel-brussel

Supermarkt met enkel Belgische producten

Geplaatst 15 okt. 2015 14:27 door Stijn Steeman

Eind november opent Belgomarkt in Hoog Sint-Gillis: een supermarkt met uitsluitend Belgische producten.

Het openen van alternatieve stadssupermarkten zit in de lift. In Schaarbeek komt een coöperatieve supermarkt waar alleen coöperanten terechtkunnen. Daarnaast is er ook het project Green Halal (zie links. En binnenkort opent vlakbij het gemeentehuis van Sint-Gillis Belgomarkt.

Op een oppervlakte van 265 vierkante meter zullen ze duizend verschillende producten verkopen, dat is ongeveer de helft van een doorsnee Carrefour Express of City Delhaize. Opmerkelijk: alle producten zijn op en top Belgisch.

Dat zorgt als vanzelf voor een kleiner aanbod. “We willen ingaan tegen de trend van de hyperkeuze. Bij ons zal je maximaal drie merken aardbeienconfituur vinden bijvoorbeeld,” zegt Melanie Mikiels, een van de oprichters.

Ze steken hun energie liever in traceerbaarheid van hun aanbod: 95 procent ervan kopen ze rechtstreeks aan bij Vlaamse, Waalse en Brusselse producenten. “Daarmee wordt de distributieketen ingekort,” zegt Mikiels, “waardoor we de prijzen kunnen drukken en we competitief kunnen zijn.”

Belgomarkt biedt drie soorten in België geteelde of geproduceerde waren aan: ambachtelijke producten, bio fruit en groenten en behandelde voeding, zoals gepasteuriseerde melk of suiker. “We willen eerlijk zijn naar onze klanten toe. Als er industriële verwerking aan te pas gekomen is, zeggen we dat ook,” aldus Mikiels.

Naast producten met het erkende bio-label, zal Belgomarkt voedingswaren verkopen die voldoen aan hun eigen charter. Dat bepaalt dat de producten bio zijn, geen pesticiden bevatten, bewaarmiddelen of chemische kleurstoffen.

Exotische producten komen er niet in. ”Neen, bij ons geen bananen, kiwi’s of mango’s want die groeien hier niet. Maar in Vlaanderen teelt een boer kiwai’s, een variant van de kiwi, en die verkopen we dus wel”.

Quinoa uit Namen
Wel Belgisch zijn natuurlijk witloof, asperges en chocolade. Maar er is ook Belgische whisky en gin van het Limburgse Filliers en Belgische quinoa uit Namen.

Het ‘exclusief Belgisch’-concept is niet nieuw. Ook Le Comptoir Belge en C’est Bon, C’est Belge zetten ’s lands voedselproductie in de kijker, maar die winkels focussen volgens Mikiels en Stevens op fijne kruidenierswaren die het vooral goed doen als cadeau. “Onze ambitie ligt elders,” zegt Stevens. “Wij willen echt een supermarkt op poten zetten waar je 95 procent van je boodschappen kan doen.”

Bron: http://www.brusselnieuws.be/nl/nieuws/supermarkt-met-enkel-belgische-producten-opent-sint-gillis
Zie ook de site (in opbouw) www.belgomarkt.be

Mijn korte ritten

Geplaatst 27 mei 2015 11:16 door Stijn Steeman

Een groot deel van onze verplaatsingen is korter dan 5 kilometer, ook in Lier. Heel wat van die verplaatsingen doen we standaard met de wagen, zonder er echt over na te denken. Ze zijn in grote mate verantwoordelijk voor de files in en rond onze stad. De campagne ‘Mijn Korte Ritten’ wil mensen stimuleren om korte afstanden vaker te voet of met de fiets te doen. Ze loopt dit jaar van 1 tot 30 juni.

Ook met Transitie Lier hebben we een groep opgezet, net zoals Fietsersbond Lier en Lier Woonplezier. Schrijf je nu in bij een van de Lierse groepen.

1-10 of 18