Rubrieken‎ > ‎

Interessante boeken

Oases door Luc Vankrunkelsven

Geplaatst 2 okt. 2016 12:12 door Stijn Steeman   [ 2 okt. 2016 12:13 bijgewerkt ]

cover OasesDe titel is geïnspireerd op het gedachtegoed van Hannah Arendt, nl. het koppel woestijn en oases. Het is enerzijds een metafoor: we leven in een mentale, monoculturele woestijn, waar we ons best niet aan aanpassen; vandaar de noodzaak van oases van creatief en onafhankelijk denken en beminnen. Anderzijds is het een realiteit van bv. sojawoestijnen in Brazilië, gekoppeld aan maïswoestijnen in Europa.

De auteur brengt verslag uit van zijn ervaringen in Brazilië, telkens in relatie met Europa en/of China. De sojawoestijn aan de overkant van de oceaan, in dienst van onze hoge vleesconsumptie en vleesexportbelangen, staat symbool voor een perverse globalisering met vele slachtoffers. Tegelijk beschrijft de auteur hoe oases van alternatieve landbouw en consumptie kunnen geglobaliseerd worden. Wervel probeert deze oases te ondersteunen en met elkaar te verbinden. Daarom laat Wervel in het boek ook drie Brazilianen aan het woord en twee Belgen.

Thomas Decreus & Christophe Callewaert: Dit is morgen

Geplaatst 22 aug. 2016 08:17 door Stijn Steeman   [ 22 aug. 2016 08:22 bijgewerkt ]

cover Dit is morgenErgens zijn we het vermogen kwijtgeraakt om te dromen. Niet eens zolang geleden was de blik op de toekomst gericht en dachten we met zijn allen na hoe het beter kon. Denk aan de 30-urenweek, progressieve belastingen die de rijkdom herverdelen, een basisinkomen of de uitbreiding van de commons. Dat zijn geen wereldvreemde utopieën maar concrete maatregelen die ooit op verschillende plaatsen in de wereld succesvol werden ingevoerd of op het allerhoogste niveau op tafel lagen.

Thomas Decreus en Christophe Callewaert bespreken de hedendaagse recepten om onze samenleving uit de impasse te halen. Hun conclusie is verrassend. Verandering blijkt niet eens zo moeilijk. Koppig vasthouden aan het beleid van de afgelopen dertig jaar en hopen dat het nu plots wel de economische, sociale en klimaatcrisis oplost, dat is pas onrealistisch.

Jonathan Holslag: Vlaanderen 2055

Geplaatst 11 mei 2016 14:29 door Stijn Steeman

Vlaamse inspiratie voor een sterk Europa Politicoloog en schrijver Jonathan Holslag droomt van een betere toekomst voor zijn eigen regio, Vlaanderen. In dit essay daagt hij de lezer uit mee te reizen naar een ideale samenleving, alvorens pragmatisch de weg ernaartoe te bepalen en bijzonder concreet - van een slim energiebeleid tot een nieuwe industriepolitiek - te beschrijven welke hervormingen nodig zijn om daar te geraken. Holslag laat zien dat Europese gewesten wel degelijk een verschil kunnen maken als ze groots denken. Vlaanderen, zo stelt hij, zal progressief zijn of het zal niet zijn.

Meer info en een voorproefje

Tine Hens: Het Klein Verzet

Geplaatst 12 mei 2015 13:10 door Stijn Steeman

cover Het klein verzetHoe zou de wereld na het kapitalisme eruit zien? Wat betekent het om plots groei als maatstaf der dingen los te laten? En hoe zou een andere mogelijke maatstaf kunnen ogen? Wat als we met z’n allen beslissen dat niet de economie ons bepaalt maar dat wij de economie zijn? Dat zijn de vragen waarmee journaliste Tine Hens op reis vertrekt door Europa. Ze maakt een tocht langs vergeten utopieën, langs boeren die elektriciteit verkopen, langs ingenieurs die boeren werden, langs kiwi’s van eigen kweek, langs mensen die hebben en kopen inwisselden voor ruilen, delen en geven. Het is een verhaal van mensen die van Denemarken tot Griekenland en van Groot-Brittannië tot Portugal heel hard trappen om niet zo snel vooruit te gaan. Maar die op hun manier wel hun straat, wijk, dorp of stad een andere richting op duwen.

Het Klein Verzet komt uit in mei 2015. Er zijn boekvoorstellingen in Gent (20 mei) en Leuven (26 mei).

Rik Pinxten: Schoon Protest - Want er is wel een alternatief

Geplaatst 11 apr. 2015 06:58 door Lier Transitie

cover Schoon protestHet neoliberalisme is een vampierenideologie: de 1% heeft steeds meer bloed nodig en zuigt de levenskrachten van de 99% uit. De 1% zal ook de aarde vernietigen om excessief te kunnen blijven consumeren.

 In Schoon protest roept Rik Pinxten op om macht terug te nemen. Dat kan door belangrijke sectoren aan de marktmechanismen te onttrekken: opvoeding, cultuur, gezondheidszorg en ouderenzorg, deels ook voedsel. Want als we de markt terugdringen, wordt gedeeld welzijn en (misschien ook) geluk mogelijk voor meer mensen.

Meer info hier.

Rob Hopkins: The Power of Just Doing Stuff

Geplaatst 11 apr. 2015 04:47 door Lier Transitie   [ 11 apr. 2015 06:53 bijgewerkt ]

Overal ter wereld komen mensen, buren, vrienden, in actie om lokaal dingen aan te pakken en van start te gaan met verandering.

Met zijn nieuwe boek wil Rob Hopkins inspireren door praktische voorbeelden.

Meer info hier.

1-6 of 6