Aankondigingen van de maandZomer 2018

Geplaatst 19 jun. 2018 06:29 door Stijn Steeman

De warme zomerlucht en soms wat nattigheid doen alles goed groeien en bloeien buiten. Tijd om wat te genieten, maar tegelijk ook wel ideeën en inspiratie te laten komen.

Intussen staan wij echter niet stil. De voorbije en komende maanden is een enthousiaste groep vrijwilligers bezig met de opstart van een depot voor kinderfietsjes. Als alles goed loopt, kunnen ouders vanaf dit najaar terecht bij Lier op Wielekes om voor een vast jaarbedrag steeds een goed onderhouden fietsje op maat te hebben voor hun kinderen. Wordt dus zeker vervolgd!

Lente 2018

Geplaatst 6 apr. 2018 06:38 door Stijn Steeman

Na een winterse stilte is het tijd om weer wat transitie in Lier te laten opbloeien.

Ook dit jaar kregen we weer de kans om een themafilm te brengen op Mooov Filmfestival. Op donderdag 19 april om 20u is er de geweldig interessante film (nog interessanter dan de titel zelf) How to let go of the world and love all the things climate can't change in CC Vredeberg. Idereen zeer welkom!

Op maandag 7 mei om 20u in CC Vredeberg is er een avond rond Kindvriendelijke stad en mobiliteit in samenwerking met Fietsersbond Lier, Lier Woonplezier, Gezinsbond Lier en Octopusplan (Voetgangersbeweging). Heel interessant om vanuit kinderogen te leren kijken naar een aangename en toegankelijke stad.

Nog een buitentip: wie graag de handen uit de mouwen wil steken, kan op het Vlierveld (Spreet) terecht van 12 tot en met 15 april, waar een pak werk staat te gebeuren met onder meer de bouw van een pizza-oven.

Wie zelf ideeën heeft, leuke evenementen te melden, of mee transitie in Lier brengen, geef zeker een seintje!

Winter 2017-2018

Geplaatst 12 dec. 2017 00:37 door Stijn Steeman   [ 12 dec. 2017 00:37 bijgewerkt ]

De voorbije jaren kwamen we elke derde zondag van de maand samen in het zaaltje boven Refuge. Soms goed gevuld, soms eerder gezellig kleinschalig, altijd heel boeiend en constructief. Alleen bereiken we met die momenten niet echt onze bedoeling om ook een heel open samenkomstplek te zijn waar nieuwe ervaringen binnenkomen, uitgewisseld worden en zo een broeihaard vormen van nieuwe initiatieven.

Momenteel zoeken we dan ook uit op welke manier we meer mensen bij elkaar kunnen brengen, met nog meer die ontmoetingsfunctie en vooral samen concrete zaken kunnen veranderen in onze stad en omgeving.

Tussendoor werken we ook nog andere activiteiten uit, waarover je zeker langs deze weg, via onze mailinglijst of via onze Facebookpagina meer kan vernemen. Tot gauw!

Lente 2017

Geplaatst 18 apr. 2017 00:21 door Stijn Steeman   [ 29 apr. 2017 05:49 bijgewerkt ]

Afbeeldingsresultaat voor mooov lierNa een succesvolle Bijendag kunnen we zoemend de lente in. Tijd om te tuinieren dus, maar ook genieten van volop bloeiende natuur (en misschien met de fietstocht Recht naar 't veld wat lokale ecologische voedselinitiatieven ontdekken meteen?) of elkaar te ontmoeten om interessante zaken op te zetten in onze stad en daar omheen, om wat socialer en duurzamer te worden en nog meer mensen daarbij te betrekken. Om er een mooie Lierse Lente van te maken...

Intussen kan je ook terecht op Mooov Filmfestival in Lier, van 18 april tot en met 1 mei, met een pak interessante films uit de hele wereld.
Dit jaar zal Transitie Lier ook weer een thema-avond houden, over Omgang met de Aarde. Lees hieronder alles over de twee zeer boeiende films die je kan ontdekken op maandag 1 mei om 17 uur (uitverkocht, extra voorstelling om 18u30) en om 20 uur. Hopelijk tot dan alvast!

Voorjaar 2017

Geplaatst 1 feb. 2017 01:04 door Stijn Steeman   [ 25 feb. 2017 04:38 bijgewerkt ]

Nu de dagen langer worden, iets vaker warm en zonnig ook, denken we al gauw aan hoe onze omgeving ook uit zijn winterslaap ontwaakt. De komende weken zullen planten en bloemen stilletjes terug naar boven kruipen, mogelijk nog vechtend tegen koudeprikken of wie weet een sneeuwtapijt.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bee-apis.jpg
Met de planten in tuin en natuur komen ook dieren terug volop naar buiten, insecten en andere ongewervelden en ook vogels uiteraard. Wij kozen ervoor dit voorjaar even te focussen op zeer belangrijke insecten die jammer genoeg ook zeer bedreigd zijn: de bijen.

Op donderdag 16 februari vertonen we daarom de film More than Honey, die ons een verbluffende blik geeft op de leefwereld van bijen en hun belang voor de mens, maar ook de bedreigingen. Iedereen welkom om 20 uur in 't Goed Voorbeeld!

Op zaterdag 11 maart gaan we dan samen in op het belangrijkste: hoe kunnen we de bijen helpen! Iedereen dus welkom op onze bijendag in Buso De Regenboog, Kapelstraat 33 te Lier voor een zeer boeiend programma voor groot en klein!

Hopelijk gaan we zo op naar een hongingzoet zoemende lente in Lier en omgeving!!

November 2016

Geplaatst 23 nov. 2016 14:56 door Stijn Steeman

Deze donkere maanden leken ons ideaal om terug enkele films aan te bieden die aspecten van transitie aanbrengen.
Als eerste film presenteren we op donderdag 8 december de film Demain, waar we tegelijk de problemen ontdekken, maar ook mogelijke oplossingen zien in tien verschillende landen. Iedereen welkom in het zaaltje van 't Goed Voorbeeld om 20 uur.

In januari volgt dan Cowspiracy, om in februari af te sluiten met More than Honey. Hieronder kan je ook al de info vinden.

Die laatste film is er trouwens in aanloop naar een heuse bijendag die we zullen houden in maart en waarover binnenkort ook meer volgt.
Ondanks de winter zijn we dus niet van plan om stil te zitten! 

Juni 2016

Geplaatst 23 jun. 2016 23:49 door Stijn Steeman   [ 23 jun. 2016 23:58 bijgewerkt ]

Ondanks het natte voorjaar komen veel lekker verse zomergroenten hopelijk er toch goed door. Het moment misschien om eens te gaan kijken bij wat lokale duurzame voedselinitiatieven en landbouwbedrijfjes. Een tip: Toerisme Lier biedt sinds kort de fietstocht 'Recht naar 't veld' aan, gebaseerd op onze fietstocht vorig jaar langs verschillende duurzame initiatieven in de regio, ideaal om op een mooie dag te verkennen.

Intussen is in Lier ook een Buurderij opgestart, een boerenmarkt waar lokale producten wekelijks te bestellen zijn.

Wil je nader kennismaken met ons? Op vrijdag 24 juni van 18 tot 24 uur staan we op de Verenigingenmarkt van Lier Feest op de evenementenweide aan het stadspark. Met letterlijk wat wegwijzers naar duurzamer leven, ruimte om ideeën uit te wisselen en uiteraard ook gelegenheid tot interessante gesprekken.

Mei 2016

Geplaatst 11 mei 2016 14:56 door Stijn Steeman

De lente bloeit volop, tijd om niet teveel binnen te zitten, maar tuinieren, mensen ontmoeten, fietsen, genieten,...

Toch kan het interessant zijn ergens ideeën op te doen. Bij Jonathan Holslag bijvoorbeeld, die op dinsdag 17 mei om 19u30 een lezing brengt in CC De Mol over 'Vlaanderen 2055 - De wereld tussen onzekerheid en verbeelding'. Inschrijven is aanbevolen, meer info vind je ook hier.

Op 21 mei zal bij vzw Mondo in Berlaar een 'zonneboom' worden ingehuldigd, een interessant idee voor CO2-neutrale middellange-afstandmobiliteit. Nadien volgt een feest met debat en optreden.

Vorige maand meldden we al dat we meer tuinders en samentuinen willen samenbrengen. Voor wie een stapje verder wil gaan is er aan de Paaiestraat/Duwijckstraat een interessant initiatief opgestart, waar beginnende CSA-boeren gebruik kunnen maken van grond om met duurzame korte-ketenlandbouw. Wie geïnteresseerd is kan ons altijd contacteren, waarbij wij je gegevens zullen doorgeven.

Geniet vooral van de lente, zonlicht en frisse knapperige groenten en fruit, misschien wel van eigen teelt!

april 2016

Geplaatst 6 apr. 2016 13:04 door Lier Transitie   [ 10 apr. 2016 15:57 bijgewerkt door Stijn Steeman ]

Omdat we zowel vraag als aanbod krijgen voor samentuinen, hebben we een herwerkt tabblad hiervoor gemaakt. Je kan ons steeds contacteren om er grote of kleine projecten in Lier en omgeving op te plaatsen, of als je op zoek bent naar een samentuin in je omgeving.

Later deze maand volgen ook nog een paar zeer interessante evenementen:

Op dinsdag 26 april is er een lezing over 'Succesvol lokaal fietsbeleid' door fietsburgemeester Jan Vermeulen van Deinze. Hij zal voorbeelden en inspiratie brengen om meer mensen vlot en veilig op de fiets te krijgen en zo tot een meer leefbare stad op mensenmaat te komen.

Van vrijdag 22 april tot en met maandag 2 mei is er Mooov Filmfestival in Lier, voor films met zicht op de wereld. Op donderdag 28 april zal Transitie Lier ism. Wereldraad Lier en Wervel vzw twee films vertonen over lokale duurzame voedselproductie, iedereen welkom!

Maart 2016

Geplaatst 16 mrt. 2016 17:40 door Stijn Steeman   [ 16 mrt. 2016 17:43 bijgewerkt ]

Op vrijdag 25 maart zullen we de documentaire 'Afval is voedsel' vertonen, of hoe we producten kunnen ontwerpen voor volledig hergebruik, en afval zo net een grondstof kan zijn. Iedereen welkom om 20 uur in Belofte Land Herberg, Begijnhofstraat 7 te Lier.

Op 26 april organiseert Transitie Lier met o.a. Fietsersbond Lier een lezing van fietsburgemeester Jan Vermeulen over 'Succesvol Lokaal Fietsbeleid', zeker de moeite om te komen!

Hou ook alvast donderdag 28 april vrij, want dan is er een zeer interessante thema-avond gepland op het Mooov-filmfestival!

1-10 of 22