Juventutem


Pitanje: Što znači Juventutem?

Juventutem: Naše ime na latinskome znači »mladost«. Mi smo međunarodna koordinacija svih instituta koji se osjećaju povezanima sa starim rimskim obredom (prema Misalu blaženoga Ivana XXIII.), i 200% smo u jedinstvu sa Svetom Stolicom. Ovoga ljeta u Juventutem očekujemo sudjelovanje više od 2000 mladih iz dvadeset zemalja na Svjetskome danu mladih u Njemačkoj. Aktivno pripremamo različite kulturne, pro-life i meditativne aktivnosti koje ćemo ponuditi od 10. do 15. kolovoza u Bavarskoj, a od 15. do 21. kolovoza u Kölnu.

Pitanje:Juventutem je prvo službeno tradicionalno izaslanstvo na Svjetski dan mladih. Zbog čega ste se odlučili na to?

Juventutem: Naša je povijest kratka, budući da smo najmlađi od »novih zajednica«. Nastali smo 1988. godine. U srpnju 2005. navršava se 17 godina otkako je papa Ivan Pavao II. utemeljio »Papinsko povjerenstvo Ecclesia Dei«. Tim je korakom pokojni Sveti Otac htio da se svi vjernici i svećenici privrženi starome rimskome obredu mogu dobro osjećati unutar Crkve, kao zakonita djeca u očevoj kući. Unutar nekoliko godina broj naših zaređenih članova popeo se na otprilike 1000, a bogoslovna sjemeništa, samostani s redovnicima i redovnicama, župe i škole postoje na svim kontinentima. Naša je prosječna starosna dob ispod 30 godina (uključujući mnogo velikih obitelji, mladih i male djece). Čuli smo Svetoga Oca kad je pozvao sve mlade u Köln: »Čovječanstvu je hitno nužno svjedočanstvo slobodnih i hrabrih mladih ljudi koji se usuđuju ići protiv struje, te snažno i oduševljeno ispovjediti svoju vjeru u Boga, Gospodina i Spasitelja. Znajte, dragi prijatelji, da to nije laki zadatak. Štoviše, to je nemoguće ukoliko se radi samo vlastitim snagama. No, što je ljudima nemoguće, moguće je Bogu.« [Poruka Svetoga Oca Ivana Pavla II. na 18. Svjetskome danu mladih, 13. travnja 2003.] Budući da smo katolici i da smo mladi, odgovorili smo: »Da, Sveti Oče, dolazimo!«.

Pitanje: Hoće li Juventutem u Kölnu slaviti svetu Misu prema Misalu blaženoga Ivana XXIII.?

Juventutem: To upravo i činimo. Već nekoliko godina kölnski kardinal Meisner dopušta svećenicima udruženja Ecclesia Dei službeno slavljenje svete Mise na starome rimskom obredu nedjeljom i blagdanima. Od Rima smo dobili službeno dopuštenje da to isto činimo s Juventutem kao službenim izaslanstvom na Svjetskome danu mladih 2005. Sudjelovat ćemo također na Papinim svetim Misama.

Pitanje: Mislite li da bi se stari rimski obred mogao svidjeti i mladima iz ostalih izaslanstava?

Juventutem: Idemo u Köln kako bismo bili zajedno s drugima. Upravo zato jer znamo da ćemo biti dobrodošli na Papinim svetim Misama, ne želimo udaljiti od sebe one koji se zanimaju za staru liturgiju. Dvaput ćemo imati pontifikalnu Večernju na starome rimskom obredu u sklopu službenoga programa Svjetskoga dana mladih. Osim toga ne ćemo biti jedini koji se služe obredom različitim od obreda pape Pavla VI. U Düsseldorfu, u istoj župi kao i Juventutem, katoličko će izaslanstvo iz Ukrajine imati na raspolaganju crkvu za slavljenje božanske liturgije, kao što je već bilo na Svjetskome danu mladih u Torontu. Jednako će tako biti prisutno i jedno maronitsko izaslanstvo. Organizatorima Svjetskoga dana mladih vrlo smo zahvalni što su podržali naše sudioništvo s vlastitom karizmom. To će nesumnjivo biti znakom zakonite raznolikosti unutar nužnoga jedinstva. Jedanaest biskupa sa svih kontinenata službeno je prihvatilo sudjelovanje na Juventutem u Kölnu; među njima su kardinal Arinze, pročelnik Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kardinal George iz Chicaga, kardinal Pell iz Sydneya, umirovljeni nadbiskup Eder iz Salzburga, nadbiskup Haas iz Vaduza, te drugi biskupi iz Indije, Europe i Amerike. Kardinal Alfons Stickler, SdB, umirovljeni arhivar i knjižničar Svete Stolice, moli za mladež iz Juventutem i povjerava je u zagovor sv. Don Bosca, utemeljitelja salezijanaca i zaštitnika mladih.

Pitanje: Posjeduju li mladi iz Juventutem određeni profil?

Juventutem: Dakako — mi smo grješnici mlađi od 30 godina koji su potrebni Kristova otkupljenja po njegovoj svetoj Katoličkoj Crkvi. Točnije, mi mladi iz Juventutem potječemo sa svih kontinenata i različitoga smo podrijetla. Često nosimo krunicu u džepu; rado klečimo pred Bogom, kako bismo Ga primili na jezik i kako bismo Njemu i Njegovoj Majci pjevali na latinskome, intimnome i univerzalnome jeziku. Možemo također ustati u obranu vjere svojih otaca i izreći istinu kad se kritizira Sveta Majka Crkva i Kristov namjesnik, ili kad su ugroženi ranjivi ljudski životi. I ne zaboravimo — uživamo također u športu, kinu, glazbi i sunčanu vremenu!

Pitanje: Dakle, niste ekstremni niti fanatični?

Juventutem: Prije bismo rekli — mladi i entuzijasti! Poput svih katolika nastojimo njegovati različite krijeposti. Neke od njih, poput razboritosti i strpljivosti, mogu se razviti jedino ispravnom uravnoteženošću. Rado učimo po primjeru i zagovoru svih onih koji su iskusniji od nas.

Pitanje: Poznaje li vas Papa?

Juventutem: Pripadamo »generaciji Ivana Pavla II«. Pokojni nas je Sveti Otac štitio, te nas je od 1988. godine hrabrio u raznim prilikama; tada je napisao: »Katoličkim vjernicima koji se osjećaju vezanima na neke ranije oblike liturgije i discipline latinske tradicije želim izraziti svoju volju — a molim da se tu pridruži i volja biskupa te sviju koji u Crkvi vrše pastirsku službu — da im se olakša crkveno zajedništvo nužnim mjerama koje će uzeti u obzir njihove želje«. [Motu proprio Ecclesia Dei, Rim, 2. srpnja 1988.] Kasnije je izjavio: »U rimskome misalu svetoga Pija V., kao i u raznim istočnim liturgijama, postoje divne molitve kojima svećenik može izreći najdublju poniznost i pobožnost za Sveto Otajstvo; one otkrivaju upravo samu bit liturgije«. [Govor na plenarnoj sjednici Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, Castelgandolfo 21. rujna 2001.]

Papa Benedikt XVI. poznaje nas još bolje ili osobnije, budući da je od početka pokreta Ecclesia Dei 1988. godine djelovao kao naš »kardinal zaštitnik«. Kao negdašnji nadbiskup Münchena u svome je rodnome kraju namjestio glavni institut Ecclesia Dei, tj. Svećeničko bratstvo svetoga Petra. Njihovu je matičnu kuću posjetio 18 mjeseci kasnije te slavio pontifikalnu svetu Misu prema rimskome obredu i propovijedao na Uskrs. Potpomogao je njihovo uzdizanje na institut papinskoga prava manje od dva mjeseca nakon osnutka. Dana 24. listopada 1998., prilikom proslave desete obljetnice motuproprija Ecclesia Dei u Rimu, prije nego nas je Papa blagoslovio ispred bazilike svetoga Petra, obratio nam se kardinal Ratzinger sljedećim riječima: »Deset godina motuproprija Ecclesia Dei — kakvu bilancu možemo stvoriti u ovome trenu? Vjerujem da ponajprije, na prvome mjestu, možemo biti zahvalni na tome. Različite zajednice koje su nastale na temelju ovoga motuproprija podarile su Crkvi velik broj svećeničkih i redovničkih zvanja koja gorljivo i radosno, u dubokom jedinstvu s Papom, vrše evanđeosku službu u našemu vremenu. Mnogim su vjernicima ojačali radost u liturgiji i ljubav prema Crkvi, ili su im je usadili«. [Usp. http://www.fssp.org/de/index.htm] Naš ljubljeni Sveti Otac Benedikt poznaje našu vjernost Svetoj Stolici, vjernost toj svetoj osobi i naše pouzdanje u njegovo vodstvo sveopće Crkve. Doista, njegova smo djeca.

Pitanje: Što očekujete od budućnosti?

Juventutem: Odmah odgovaramo: »Nadamo se umrijeti u stanju milosti!«. Htjeli bismo dodati: »Da uz nas stoji naša draga Majka Božja, i da budemo ojačani duhovnošću dobrih katoličkih svećenika, ohrabreni molitvama svetih i naše katoličke subraće, kako bismo ponovno vidjeli Isusa i vječno se radovali s Njime«. Kako bismo sada postigli taj cilj, služimo se svim pouzdanim sredstvima posvećenja. Svetoj smo Majci Crkvi vrlo zahvalni što nam je udijelila mogućnost služiti se klasičnom rimskom liturgijom. Zbog njenoga osobito točnog izričaja, bogatih simbola i ujedinjujućega djelovanja čuvamo je poput dragocjenosti za naš razum i srce. Većinom smo je otkrili tek kao tinejdžeri ili mlađi odrasli. Mnogo nas je čulo Božji poziv na svećeništvo ili na posvećeni život, upravo zahvaljujući ovoj staroj tradiciji. U odgojnim zavodima koji su povezani s pokretom Ecclesia Dei (SAD: Denton, Nebraska; Italija: Gricigliano, Toskana; Njemačka: Wigratzbad, Bavarska; Australija: Sydney; Francuska: Lagrasse, Agen, Mayenn i mnogo drugih) najveću brigu predstavlja pomanjkanje prostora za mnoštvo kandidata koji se prijavljuju. Ali ne nedostaje posla u Gospodnjemu vinogradu, a niti dobre volje onih koji se spremaju za vinogradare. Nismo slijepi i uočavamo poteškoće; no ne bojimo se, pouzdajemo se u Boga.

Pitanje: Vaša završna riječ?

Juventutem: Pod naslovom »Došli smo pokloniti mu se«, Svjetski dan mladih u Kölnu 2005. bit će vrhunac ove godine Euharistije. Sve nas iz Juventutem na poseban je način dirnuo poziv Pape Ivana Pavla II. i Pape Benedikta XVI. na obnovljenu predanost Presvetome Sakramentu. Za vrijeme svete Mise u svim svojim mjesnim zajednicama učimo od svojih svećenika pokazivati osobito poštovanje ovome sakramentu ljubavi i jedinstva. Juventutem će na Svjetskome danu mladih imati klanjanja Presvetome Sakramentu i vrlo lijepe liturgije. Naš mladi dirigent, koji je stekao naobrazbu na Kraljevskoj glazbenoj akademiji u Londonu, vodit će za vrijeme svetih Misa, Večernjih molitava i drugih bogoslužja u predivnoj crkvi sv. Antuna u Düsseldorfu profesionalne i svjetske zborove. Poput violinista koji je pozvan na koncert, mi iz Juventutem smo radosni što možemo odsvirati malu dionicu u koncertu hvale Bogu na čast. Kako bi ova inicijativa urodila plodom, potrebne su nam vaše molitve. Ako želite pomoći naše siromašnije hodočasnike iz Afrike i Latinske Amerike, ili glazbenu djelatnost, ili bilo što drugo, molimo da nam se javite na www.juventutem.com ili na information@juventutem.com. Tristotinjak svetih Misa, koje će naši svećenici služiti za vrijeme Juventutem, bit će prikazane na nakanu svih naših dobročinitelja. »Ecce Agnus Dei, venite adoremus Eum! Evo Jaganjca Božjega, dođite poklonimo Mu se!«.

Antun Sente


izvor: http://www.latinska-misa.com/

Comments