Online webszerkesztõt készített a Google


Ez itt az Index.hu cikke.

Bárki létrehozhatja saját weboldalát a Google Pages webszerkesztõvel. Elég néhány kattintás, némi klimpírozás, és máris lehet publikálni.

Majdnem tökéletes immunitást fejlesztettem ki magamban a Google bejelentéseivel szemben, mert olyan gyakran indít új szolgáltatás, hogy már unom. Legújabb bejelentésével azonban annyira felizgatott, hogy azonnal lerohantam a közértbe egy másfeles vegyesért, mert ezt már bírtam ép ésszel. A világ legnagyobb internetes cége online webszerkesztõt készített. Elképesztõ.

Funkciótlanság

Ha jól emlékszem akkor használtam elõször online webszerkesztõt, amikor életemben elõször ültem le egy internetre kötött számítógép elé. Valamikor tíz évvel ezelõtt. A Google Pages persze teljesen más, mint a régiek, hiszen nincs benne anigif-gyûjtemény meg rózsás háttérkép, viszont van száz megabájtos tárhely, egy csomó mintaoldal, és a rendszerbe beépítették az AJAX nevû csodaszert, amely a web 2.0 egyik fontos építõeleme, és nagyon dinamikus meg könnyen használható.

A Google Pages kezelõfelülete átlátható, de nincs benne több funkció, mint egy komolyabb webes levelezõben, amilyennel már nemcsak puritán szöveget, hanem rendes formázott emaileket lehet küldeni. A webszerkesztõben elõre megadott dobozokba lehet szövegeket írni, illetve képeket feltölteni, és a dobozok elrendezését négy sablonból lehet kiválasztani, akár utólag is. Sajnos a Google Pages annyira béta, hogy a legalapvetõbb eszközöket kifelejtették, így például a betûk betûk lehetnek félkövérek vagy dõltek, de aláhúzás már nincs, és a sorokat listába lehet rendezni, de a sortávolság már nem módosítható.

Viszonylag egyszerû a dolgunk a képekkel, mert nincs sok lehetõségünk. Például egyáltalán nem kell törõdni a mérettel, mert csak négyféle méret van: az eredeti, illetve kicsiny, közepes meg nagy. Elhelyezésük roppant egyszerû: meg kell ragadni a már feltöltött képet, át kell húzni a megfelelõ dobozba, azon belül meg a kívánt sarokba.

Figyelmetlenség

A nálunk is figyelmesebb tesztelõk máris tömérdek hibát illetve hiányosságot fedeztek föl: például a szerkesztő teljesen váratlanul bejelenti, hogy lejárt valami idõkorlát. Nem magyarázza meg, hogy milyen korlát, de legalább elmenti az addigi változtatásokat, és nem kell újra bejelentkezni. Van olyan hiba is, amely a felhasználó biztonságát veszélyezteti, a szájt ugyanis a felhasználónév.googlepages.com címen jelenik meg, és ebbõl a felhasználónév megegyezik a Gmail postafiók nevével, amibõl a spamküldõk könnyen kitalálhatják az emailcímünket. Az is érthetetlen, hogy miért csak száz megabájtot adott a Google, amikor a Gmail online levelezõben több mint két és fél gigabájt áll a rendelkezésünkre.

Akkor lehet sikeres a Google Pages, ha weboldalunkat különféle elõre legyártott modulokkal pakolhatjuk tele, körülbelül úgy, mint a Google Desktop oldalsó sávját, illetve ha ily módon hozzáférhetnénk a cég többi szolgáltatásához, például Google Earth koordinátákkal jelölhetnénk a webszájt helyét, és beköthetnénk az igazi Google keresõt.