Tiltalt for at lade syg kone begå selvmord

En 49-årig mand risikerer op til to års fængsel, fordi han ikke greb ind,

da hans kræftsyge samleverske ønskede at tage sit eget liv.

 

Han greb ikke ind, da hans kæreste begik selvmord. Hun røg ind og ud af hospitalerne flere gange. Kræftsygdommen havde udmattet hende. Hun ville ikke leve mere.

Af Joan Andersen 

Men det er ulovligt at vende det blinde øje til. Politiet vil have den 49-årige mand bag tremmer, fordi han respekterede sin kærestes sidste ønske og lod hende få fred. Fordi han ikke forhindrede hende i at tage sit eget liv.
   Parret havde flere gange talt om, at den 58-årige kvinde ikke havde lyst til at leve mere.
   Den 24. juli sidste år tog hun den endelige beslutning. Parret talte sammen i soveværelset. Efter samtalen gik manden ind i stuen, og senere forlod han huset. Imens slugte kvinden en masse piller og tog en sort plasticsæk over hovedet. Hen på morgenen blev hun fundet død.

Forstår ikke politiet
Manden risikerer nu op til to års fængsel for ikke at have alarmeret læge, politi eller andre, der kunne tage sig af kæresten.
   Selvmordsforsker og formand for Foreningen for efterladte efter selvmord, Unnie Bille-Brahe, forstår ikke hvorfor politiet laver en sag ud af det.
   "Han har gjort det hele, så godt som han kunne. Han føler sikkert en lettelse over, at hun ikke lider mere," forklarer hun. Faktisk ville hun selv have gjort det samme, hvis hun stod i den situation.
   "Vi taler jo om et voksent menneske, og det er på ingen måder, en idé der pludseligt er opstået.
   Det handler jo ikke om en teenager, der vil tage livet af sig selv, fordi hun lige har mistet sin kæreste. Man må respektere, at voksne mennesker har ret til selv at bestemme. Jeg håber, jeg ville have modet til at gøre det samme," siger hun.

Kræver debat
Hun håber inderligt, at manden slpper for fængselsstraf.
   "Sådan en dom påvirker jo folks holdninger, og så er der pludselig mange, der går rundt og tænker, at de måske også burde være i fængsel," siger Unni Bille-Brahe.
   Principielt maner hun, at sagen er så alvorlig, at emnet kræver en større debat. Derfor synes hun også, at når sagen nu kører, så burde den nå helt til Højesteret.
   Politifuldmægtig Bjørn Sejr er anklager i sagen i Nykøbing Falster. Han har fundet nogle lignende sager fra 1960erne.
   "Straffeloven er ikke ændret siden, og de faktiske forhold er også de samme. Så det burde give det samme resultat," siger han.
   De gamle sager tyder på, at manden får hæftestraf eller dagbøder.
   Sagen starter i dag i retten i Nykøbing Falster.

jka@bt.dk