Et spørgsmål om aktiv dødshjælp

Burde en 49-årig mand have hindret sin kærestes selvmord?
Nej, siger Unni Bille-Brahe, mens Mickey Gjerris mener,
at der er talte om aktiv dødshjælp, som er forbudt med god grund.

Af Kristine Amalie Linnet 

 

 

Unni Bille-Brahe, 
selvmordsforsker og formand for Foreningen for efterladte efter selvmord 

 

Skal man efterlade et menneske, der er ved at begå selvmord?
   "Hvis vedkommende er et voksent menneske og ved sine fulde fem har bestemt, at hun ikke kan holde til mere, mener jeg at man som pårørende skal acceptere hendes beslutning. I den aktuelle sag har kvinden selv bestemt det, og så synes jeg at manden handlede rigtigt. Man må ikke opfordre eller hjælpe til selvmord, og det har denne mand heller ikke gjort."
 
   Hvad havde du selv gjort?
   "Vi har endnu ikke diskuteret vores holdning i landsforeningen, men personligt kan jeg godt forstå det. Parret havde snakket om det forinden, og han måtte bøje sig for hendes beslutning. Jeg ved at han overhovedet ikke har dårlig samvittighed, og jeg tror ikke at nogen af dem havde forestillet sig at det var ulovligt.
   Det, han tænker på nu, er, at hun ikke lider mere, og det kan jeg godt forstå. Man må respektere, at der er mennesker, som simpelt hen ikke kan holde til mere pga. psykiske eller fysiske sygdomme."
 
   Hvad mener du om den aktuelle sag?
   "Sagen skulle aldrig have været rejst, for manden har ikke på noget tidspunkt undskyldt eller prøvet at løbe fra anklagen. Desuden burde dette spørgsmål ikke komme frem i en tilfældig politianmeldelse i Vordingborg. Det burde have været løftet op på et helt andet debatplan som debatten om aktiv dødshjælp."
 
   Hvad var der sket, hvis han var blevet gjort kriminel?
   "Al sandsynlighed taler for, at der sidder mange i samme situation, og for dem er denne sag ikke ligegyldig. Jeg har stadig folk i telefonen, der hvisker, for at naboen ikke skal høre, at det ikke var et almindeligt hjerteslag, som manden døde af. Så hele området er et svært område at tale om i det hele taget."
 
   Skal love ændres, så det bliver legalt at lade være med at bryde ind?
   "Diskussionen er svær. Problemet er, at en legalisering ville kunne misbruges. Jeg mener, at man skal klargøre teksten om disse specielle diskussioner om selvmord i stedet for at bruge en tekst, der er beregnet på at gribe ind i trafikulykker og overfor folk i hjælpeløs tilstand. Det er en tilsnigelse at bruge den paragraf i denne forbindelse."Mickey Gjerris,
teolog, ph.d. i bioetik og adjunkt ved Københavns Universitet. 

 

 

Skal man straffes, hvis man ikke griber ind over for en person, der er ved at begå selvmord?
   "Som udgangspunkt er det rigtig fornuftigt at det er forbudt at udøve aktiv dødshjælp i Danmark. En legalisering kunne meget let ende i en situation, hvor vi ville udøve aktiv dødshjælp på mennesker, der slet ikke havde behov for det. Aktiv dødshjælp kan være rigtigt i nogle tilfælde, men det er et fåtal. Der vil dog selvfølgelig altid være en gråzone, og der befinder manden, der i går bliv frikendt, sig."

Hvilken forskel gør det, at kvinden selv havde truffet beslutningen?
   "Ingen forskel. Når man bliver syg, kan man være bange for at frastøde andre og være bane for hvordan raske mennesker reagere. Det kan give de syge følelsen af, at de er til ulejlighed, og det kan i sidste ende presse dem til at ønske dødshjælp, selv om de ikke har behov for det. Det ville udsætte de syge for unødig lidelse.
 
Hvorfor kalder du denne situation for aktiv dødshjælp?
   "Manden har vidste, hvad der skulle ske. Man kan diskutere, om det er det samme at gøre noget som at undlade at gøre noget. Er det det samme at give pillen eller at undlade at tage den fra hende? Jeg synes, at det er hip som hap. Det vigtige er, at der er et menneske, som er dødt, og at han har kunnet forhindre det, hvis han ville.
 
Er det så forkert, at han blev frikendt?
   "Nej. Dommerne har skønnet, at det var nødvendigt i denne sag. Så længe vi opretholder en lov, der siger, at vi ikke må tage menneskeliv, vil det alligevel ske engang imellem, og så kan vi som samfund efterfølgende afprøve, om vi var enige i det eller ej. Vi har muligheden for at yde aktiv dødshjælp og så blive retsforfulgt og eventuelt frikendt. Det synes jeg er fint. Hele fidusen er, at vi ikke skal lovliggøre det, for så flytter vi bare gråzonen. Der er nok, som tager livet af os. Der er ingen grund til at tage livet af hinanden også".
 
Hvad havde du selv gjort?
   "Jeg kan sagtens selv forestille mig at være i en situation, hvor jeg ville yde aktiv dødshjælp. I en situation, hvor den eneste rigtige løsning er at slå et andet menneske ihjel, må vi gøre det og så efterfølgende tage konsekvensen i form af retsforfølgelse.

kristine.linnet@jp.dk