Naboer: Frifind Johnnie

49-årig kræves straffet for at lade uhelbredeligt syg kæreste begå selvmord

Johnnie var den kærlige mand, der tillod sin uhelbredeligt syge kæreste at dø, da hun ønskede at tage sit liv. Det skal han ikke straffes for. Tværtimod.

Fredag tørner jura og moral sammen, når en domsmandsret i Nykøbing Falster skal afgøre om 49-årige Johnnie N. skal straffes, fordi han en sommeraften sidste år forholdt sig passiv, da Ingelise W, 57, begik selvmord ved at sluge et glas piller og lægge sig på sengen med en plastpose over hovedet.

To års fængsel

Naboerne til det lille rækkehus på Sydsjælland, hvor det menneskelige drama fandt sted, er ikke i tvivl:

Johnnie skal frifindes, siger Helge Petersen, 86, Esther Jensen, 75, og Lis Corneliussen, 58.

Politiet og anklagemyndigheden er heller ikke i tvivl: Johnnie N. skal idømmes en frihedsstraf for overtrædelse af straffelovens paragraf 253.

Den bestemmer, at der skal idømmes op til to års fængsel, hvis man undlader at hjælpe et menneske i livsfare.

Utålelig tilværelse

Igennem mange år var de tre naboer vidner til, hvordan Ingelise W. kæmpede med tilværelsen.

Svær psykisk sygdom plagede hende livet igennem med angst for indbildte farer. Talrige indlæggelser og kraftig medicin holdt angsten nede, men berøvede hende til gengæld en del af førligheden og bevirkede, at hun ikke tålte lys.

I lange perioder fristede hun en utålelig tilværelse i halvmørke bag nedrullede gardiner i sit hjem, og reagerede kun på henvendelser med små hovedbevægelser. Spærret inde i sit hus og sig selv.

Johnnie passede og plejede Ingelise døgnet rundt. Han ofrede sig for hende. Uden hans kærlighed havde hun for længst taget sit liv, siger naboerne.

Informerede selv politiet

24. juli i fjor kunne det, de to havde sammen ikke længere opveje hendes lidelser.

Afskedsbrevet var skrevet. Ingelise W. meddelte sin kæreste at hun nu ville gøre alvor af det, de for længst havde talt igennem. Nu ville hun have fred.

Johnnie N. lod hende være alene i soveværelset. Mens han sad lidt i stuen og siden gik sig en lang tur udåndede hun.

Jeg var lettet på Ingelises vegne, siger Lis Corneliussen.

Johnnie N. vil endnu ikke kommentere sagen. Tiltalen mod ham er helt og holdent baseret på hans egne oplysninger til politiet, men han synes ikke han har begået nogen forbrydelse. Tværtimod.

Af Kjeld Christiansen


Johnnie skal frifindes, siger naboerne Ester Jensen, Helge Petersen og Lis Corneliussen, der her ses ved den ene af to blomster-krukker, som Ingelise W. efterlod dem.


Rettelse

I det første to af Ekstra Bladets artikler om den usædvanlige selvmordssag fra Sydsjælland skrev vi fejlagtigt at Johnnie N.s kæreste havde været syg af kræft. Kilden var Johnnie N.s forsvarer, advokat Henrik Hjortkjær, der siden har oplyst at han huskede forkert.