Dødssyge frygter at være til besvær

 

- Frygten for at ligge de pårørende til last er det, som oftest får kræftsyge til at overveje selvmord. Det er et meget almindeligt problem, at folk med en livstruende diagnose snakker om selvmord. Derfor er det vigtigt at man straks søger professionel hjælp til patienten.
Det siger psykolog og rådgivningschef i Kræftens Bekæmpelse, Sussie Brandrup.

Vigtige samtaler

- Den professionelle kan spørge nuanceret ind til ønsket om at dø. Hvis det bunder i, at man ikke vil være til besvær, kan psykologen hjælpe den syge med at tænke sig bedre om og se på de muligheder, der trods alt er.

- Selv med en endelig dødsdom kan man jo få noget ud af sit liv. Mange patienter overrasker og lever længere, selv med en meget dårlig prognose.

- Selv om man ikke kan helbredes, har man muligheder for nogle vigtige samtaler og et nærvær. Den får man ikke, hvis man dør meget pludseligt af et hjertestop.

Kun få selvmord

- Heldigvis er det ganske få, der ender med at tage deres liv. Ofte er det faktisk de pårørende, som presser den døende til at forlænge behandligen i stedet for at give slip på en, som ellers er parat til at dø. Det kan eksempelvis vise sig ved at den døende har resigneret ved at stoppe med at spise. Det er en del af sygdommen, at kroppen siger stop på den måde, siger Sussie Brandrup.

Af Per Mathiessen