Budapesta


Ungaria - Vacanta de Craciun

Pagini de vacanta

Home page

 

Linkuri Conexe:

Blog - Fara Frica Spre Succes

Blog - Viitorul este acum


Linkuri Preferate:

Wikipedia

========================

Decembrie 2006

 

 

            Calatoria spre Budapesta incepe din Gara de Nord. Plecam  pentru 8 zile in capitala Ungariei. Cu trenul pare a fi cea mai comoda solutie, pentru a evita oboseala condusului pe drumurile din Romania. Si cum, plecarea este la 6 dupa-masa, iar sosirea in Budapesta e a doua zi dimineata, la 8, o noapte petrecuta la vagonul de dormit este perfecta pentru odihna necesara zilelor ce vor urma.

 

Budapesta, orasul fermecator situat de-o parte si de alta a Dunarii intrece in maretie, ospitalitate si frumusete Viena.

  

Budapesta Decembrie 2006

 

            Am inchiriat un apartament in inima orasului, pe Dohany Utca, in Pesta, dotat cu tot ceea ce e necesar pentru a ne face sederea cat mai placuta. Un Craciun petrecut altfel decat la o masa plina si cu un pahar de vin in fata nu e Craciun. Situat in plan centru istoric chiar langa Catedrala Sf. Stefan, la cateva sute de metri de vestitul Pod cu Lanturi.  Fiind  destul de aproape de Piata Vorosmarty (unde e Targul de Craciun traditional in fiecare an) si a lui Vacsi Utca, apartamentul nostru este un refugiu excelent.

Facem o scurta trecere in revista a imprejurimilor. Surpriza avem un supermarket bine aprovizionat chiar la parterul cladirii in care stam. Ne-am aprovizionat cu paine, branzeturi, vinuri, bere si alte bunatati necesare unui Craciun cat mai frumos.

 

            Budapesta este situata pe ambele parti ale Dunarii, Buda este partea deluroasa, rezidentiala, cu castelele Buda, baile Gellert ruine ale asezarilor romane, in timp ce Pesta este situata pe malul stang al Dunarii, este partea plana a orasului. Aici se regaseste viata comerciala a orasului, marele  bulevard, de 4 km lungime Nagykorut ce duce spre Monumentul Mileniului din Piata Eroilor, aici sunt cele mai importamnte cladiri: opera, cladirea parlamentului, piata centrala, basilica. Budapesta are in jur de 2 milioane locuitori.

            Cu atatea atractii turistice nu e de mirare ca fiecare zi este altfel.

            O prima seara in oras, o plimbare la Piata de Craciun. Tarabe la care se vand carnati prajiti, sarmale, vin fiert, cozonaci, haine, bijuterii si suveniruri, precum si lume multa ce asteapta sa inceapa spectacolele in aer liber din fiecare seara (in timpul saptamanii incep la 3 dupa-masa, in week end, la 11 dimineata). Sunt formatii de muzica populara care mentin aerul de sarbatoare si ungurii nu asteapta prea mult ca sa se simta bine. Perechi de tineri sau batrani se prind de maine si joaca in ritmul muzicii. Pe margine sunt scaune pentru cei obositi. Muzica e antrenanta, atmosfera e de sarbatoare. Pe Vacsi Utca, un pictor isi expune la lumina felinarelor picturile si face o demonstatie ad-hoc de virtuozitate. Pietonii aluneca usor pe straduta care e intesata cu baruri, pizzarii, restaurante, magazine. Dintr-o vitrina ne zambesc niste sticle de vin Tohany, aranjate in asa fel ca ne taie respiratia. Din alta, reduceri de 30-40 % la diverse produse ne indeamna sa vedem ce e inauntru, in magazin. Doar frigul patrunzator ne aduce aminte ca e din ce in ce mai tarziu.

            Se apropie Craciunul. Pe strazi e forfota. O plimbare in Buda, unde ajungem traversand podul cu lanturi se incheie cu o baie la  Baile termale Rudas. Bai turcesti, renovate si la care s-a pastrat obiceiul de intrare separata a femeilor  si barbatilor. Noi am ajuns in ziua in care era permisa intrarea mixta. Turcii au fost cei care au exploatat una din cele mai importante resurse naturale ale Budapestei: apa termala. O baie fierbinte si o sauna ne-au revigorat, astfel incat am pornit mai departe prin Buda. Am traversat Dunarea pe Podul Libertatii (Szabadsag Hid) si am ajuns la Piata Centrala, cea mai mare si bogata piata “indoor”, construita in secolul 19, cand pietele in aer liber nu puteau asigura necesarul de produse. A fost restaurata si readusa in 1994 la splendoarea originala neo-gotica. E un loc minunat pentru un turist sa isi poata face o idee despre viata de zi-cu-zi a locuitorilor orasului. Aici ne-am umplut sacosele cu fructe, branzeturi si vin si am pornit spre “casa”.

            Ajunul Craciunului l-am petrecut pe strazi, in Pesta. Am pornit de la cladirea Parlamentului, intr-o plimbare pe malul Dunarii. Cladirea, cu domurile si turnurile sale a devenit emblema Budapestei. Este una din cladirile cele mai mari din lume ce adapostesc parlamentul. Tot aici este expusa si coroana Ungariei. Linia de tramvai Nr.1 este cea mai frecventata de turisti, care pot admira din tramvai malul Dunarii dinspre Pesta. Urmand traseul tramvaiului, de la Podul Margareta, pana la Podul Petofi, se pot admira Muzeul de Etnografie, Cladirea Parlamentului, Bastionul Pescarilor, aflat in Buda, daca vremea e frumoasa, Podul cu Lanturi, Sala de Concerte Vigardo, Podul Erzsebet, Podul Libertatii. Un traseu ce dureaza 20 minute, insa e o panorama fantastica a orasului vazut de pe malul Dunarii.

            Basilica Sf. Stefan, denumita astfel dupa Sf. Stefan, fondatorul statului ungar si al bisericii este cea mai mare biserica din Budapesta. E situata in apropierea apartamentului nostru, asa ca in noaptea Craciunului am raspuns chemarilor clopotelor si am coborat la biserica, apoi ne-am plimbat pe stradutele din apropiere, unde, se parea ca toata populatia orasului isi daduse intalnire. Toata lumea era vesela, in aer se simtea bucuria sarbatorilor. Am sarbatorit si noi cu un vin excelent Tokay si cu bere….

            Targul de Craciun ne-a imbiat cu muzica si voie buna pe tot parcursul sederii noastre in Budapesta, ori de cate ori am trecut pe acolo, a fost un prilej de oprire pentru a savura buna dispozitie si veselia celor din piata.

            Baile termale Gellert ne-au tentat ca si destinatie pentru prima zi de Craciun. Aici, spre deosebire de Rudas, unde totul era spartan, opulenta era la ea acasa, domina luxul si grandoarea. Un brad urias in lobby ne-a amintit ca e Craciunul, iar cantecele ce rasunau din difuzoare, vesele, traditionale unguresti ne-au incantat urechile. Un bilet da posibilitatea petrecerii a 4 ore in interior, asa ca am profitat din plin de baie.

            Bulevardul Andrassy este cel de-a lungul caruia sunt constructiile cele mai impozante: Opera, hoteluri de lux si la capat: Monumentul Mileniului, in spatele caruia se afla Muzeul de Arta Fina, gradina zoologica, patinoarul, Castelul Vajdahunyad. Monumentul Mileniului a fost construit in 1896 pentru a marca aniversarea a 1000 ani a maghiarimii. Monumentul eroilor este somptuos, o piata, ce are in centru o coloana cu o statuie ecvestra a arhanghelului Gabriel, care, conform legendei, I-a aparut Regelui Stefan in vis purtand coroana.. De jur imprejur este o colonada a marilor figuri reprezentative ale istoriei maghiare. Muzeul de Arta aplicata este in spatele Pietei Eroilor. Aici, pe frontispiciu, un anunt mare, cat intrarea: expozitie Van Gogh, pentru a-si marca centenarul. O expozitie cu peste 80 opere ale marelui pictor, reprezentative pentru fiecare perioada post impresionista a artistului. Picturile provin din marile muzee ale lumii, de la Muzeul din Amsterdam, Luvru, din Paris, Metropolitan Museum New York si National Gallery of Art Washington, precum si din colectii particulare. O expozitie rara, tocmai datorita caracterului cosmopolit al operelor, care a meritat vazuta.

 

       Acesta e doar un crampei de Budapesta, asa cum l-am vazut noi de Craciun, in 2006.  Nu am reusit sa vedem Bastionul Pescarilor, Biserica Mathias, decat intr-o ultima scurta plimbare, in ultimja zi. 

 Au ramas inca, din pacate multe obiective neatinse, pe care insa le vom vedea cand ne vom mai intoarce. Pentru ca Tokaji-ul este excelent, baile termale, la fel, e musai sa mai revenim candva in viata asta!