La Tonalitat de l'infinit

     
 

Espectacle de poesia i cançó

 
 
 
 
Ja fa una dotzena d'anys que el Servei Educatiu de l'Auditori de Barcelona va fundar el programa Cantània, pensat per a escolars de primària, que consisteix en la composició d'una nova cantata cada any per a ser apresa i interpretada pels alumnes les nostres escoles. Aquesta activitat, una de les més populars en l'àmbit musical escolar (els darrers anys hi participen més de 600 escoles i 25.000 nois i noies), vol ser un apropament entre el món creatiu (literatura i música) i el món educatiu a Catalunya.
La cantata que va estrenar aquest cicle l'any 2001 fou La tonalitat de l'infinit, sobre textos poètics d'Enric Casasses i amb música de Feliu Gasull. La riquesa de la proposta, tant literàriament com musical, és esplèndida: textos d'alta volada, eventualment d'un lirisme que emociona, i també juganers, irònics, humorístics..., reben el suport d'una composició que juga amb colors, textures i efectes, complexa en l'harmonia i el ritme, però sempre respectuosa amb les línies melòdiques d'inspiració popular. Sens dubte es tracta d'una obra mestra, tan a prop de la canalla (en els seus orígens) com dels adults: aquest és un dels seus mèrits, i per això en volem presentar una versió per a veus mixtes.

Qui signa aquest article ha tingut el privilegi de ser responsable de la direcció musical d'aquest projecte. D'altra banda, essent que la Coral Cantiga, que també dirigeix, s'ha distingit entre altres aspectes en la presentació d'espectacles poeticomusicals (sobre textos de Rainer M. Rilke, Federico García Lorca, Mn. Jacint Verdaguer, Ausiàs Marc, Josep Carner, Salvador Espriu...), pensa que és una bona síntesi de tot plegat oferir aquesta versió per a veus mixtes de La tonalitat de l'infinit en commemoració del 50è aniversari del cor.

Agraïm a l'Auditori-Educa la seva amabilitat per haver permès versionar La tonalitat de l'infinit per a cor de veus mixtes.
Estem segurs que el públic que l'escolti se sentirà ben aviat captivat per l'esperit poètic i l'acolorida riquesa musical de l'obra.
Completa aquest espectacle una suite de cinc cançons d'Albert Guinovart sobre textos de Joan Maragall, estrenades pel Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana amb motiu del centenari de la mort del poeta. Això ens permet contraposar en un mateix espectacle textos clàssics i actuals i, al mateix temps, poder fruir de l'habilitat de Guinovart construint melodies bellíssimes teixides en una textura harmònica molt personal i atractiva.
 
Josep Prats
 

 


 
 
Comments