Nytt om røyk og snus

Er det sant at ungdomsrøyking økte i 2009 ?

Ja, i Norge var det 2% flere barn og unge som ble røykere i 2009 enn året før. Og vi har fått et nytt bedrag fra øst. Sverige har rundlurt snusjomfruen Norge til å bli ”trendy”, særlig de unge. Vi har fått en snuseksplosjon. Snart snuser 400000 her i landet. Ca 55000 av dem er jenter og kvinner.

De vet ikke at sigarett- og snusindustrien har begynt å samarbeide for å friste barn og unge og at de tilsetter stoffer som kan øke avhengigheten.


Hvordan kan vi forebygge at barna begynner å røyke?

Skoler, leger, myndigheter, røykende og ikke-røykende foreldre (og besteforeldre) må samarbeide.

I boken vil du finne forslag. Skoler kan bestille filmer, og la elevene forsøke seg som detektiver, bruke kildene og netthenvisningene som utgangspunkt for oppgaver. Kan det ikke være spennende å finne ut hvordan senteret for røykesug ble funnet og hvor det er? Eller å grave fram og oversette flere hemmelige tobakksdokumenter som, takket være rettssakene, ble offentliggjort. Forfatteren har oversatt litt, men det er mye mer å ta av. Disse dokumentene er en skattekiste for nysgjerrige unge. Når de oppdager dem blir de kanskje med på laget mot bedraget. (Se kapitlet om rettssakene).

Vil dere være med i internasjonal diskusjon, prøv: http://blogs.bmj.com/tc/


Aldri verden om røyking på film kan påvirke barna?

Tobakksbrukende venner og familie er forbilder, men filmindustrien påvirker mye, mye mer enn du tror.

For 20 år siden holdt det på å bli et forbud mot å betale stjerner for å røyke på film. Da tryglet filmindustrien om å få slippe forbudet. De lovet å slutte med sponsingen av filmrøyk, men brøt raskt løftet. Det røykes fremdeles masse på film og tv. Følg med på www.SceneSmoking.org


Hvor farlig er passiv røyking egentlig?

WHO hevder at Norge beskytter barna (også fostre) for dårlig mot passiv røyk. Vi vet at ofrene koster samfunnet gigantbeløp i pusteapparater og medisiner.

Her må du sette deg godt ned i stolen, for du vil bli sjokkert, garantert, når du får vite hva passiv røyk gjør med barnas helse.


Hvordan kan vi kutte helsekøene?

Vi har fått varsler om at sykehusene må spare milliarder, at visse kroniske sykdommer ikke kan regne med å få den beste og dyreste hjelpen.

Fra før er nyre -, lunge - og hjerteavdelinger proppfulle av tobakksskadede.

Nye avhengige barn vil i framtiden gi flere tobakksskader og enda lengre sykehuskøer!