слава 2016


Митрополит Амфилохије на празник Светих Макавеја одслужио Литургију у подгоричком насељу Толоши 14. августа 2016. Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Светих Макавеја у подгоричком насељу Толоши.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је страдањем Макавеја, првосвештеника Елеазара, његове жене и њихове дјеце спасен изабрани Божји народ.

„На такав начин је јеврејски народ сачувао своју вјеру коју су онда у Христово вријеме примили хришћани, наравно још проширену, продубљену, обогаћену личношћу Христовом и Његовом науком“, рекао је он.

Он је додао да су се хришћански мученици од апостолских времена надахњивали подвигом браће Макавеја.

„Тај њихов дух ми назвамо духом косовског завјета. Уствари, то је исти тај дух чији су носиоци били Макавеји. Зато је добро да се подсјетимо и у ово наше вријеме на Макавеје, као што је добро да се кроз њих и преко њих подсјетимо и на косовске Макавеје, страдалнике, носиоце и чуваре косовског завјета“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Након причешћа вјерних око храма је три пута прошла празнична Литија.

Потом је благосиљан славски колач.

Митрополит Амфилохије је рекао да су Макавеји научили и наше претке да себе жртвују за вјеру, за крст часни и слободу златну.

„Ваља, меутим, знати да та златна слобода није само тјелесна слобода, него слобода од сатанске силе, од гријеха и од смрти. То је златна слобода. Многи тумаче да је то физичкадслобода. И она је, сугурно, важна, али ако нам она не даје слобоу од сатане, од гријеха, зла и од смрти, онда је џаба таква слобода и свака борба за слободу“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Старјешина храма протојереј Предраг Шепановић захвалио је свима који су помогли у обнови и уређељу ове светиње и најавио за идућу годину прославу 120-те годишњице од прве обнове храма, из времена Митрополита Митрофана Бана.

Овогодишњи кум славе Никола Влаисављевић кумство за наредну годину је предао Бориславу Мирановићу.

На крају је приређено послужење за све учеснике сабора.

Р.В.

Тонски прилог Радија Светигора
Comments