slava 2013ПОДГОРИЦА, 14. АВГУСТА (Светигора прес) – Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је са свештенством 
Свету службу Божију, поводом храмовне славе,  у цркви Светих Макавеја у подгоричком насељу Толоши.


Говорећи о празнику Митрополит Амфилохије је у литургијској бесједи казао да је занимљиво да су кроз сву људску историју властољупци ратовали против Бога.

“Па ето, и у то вријеме, у вријеме Антиоха, ратовали су и хтјели да униште изабрани Божји народ, да униште праву и истинску вјеру. И супротставио им се првосвештеник тога времена Елеазар и Саломија, мајка чудесна, једна од ријетких жена у историји свијета и вијека, која је својим очима гледала како јој кољу седморо дјеце, да би се на крају и она сама жртвовала”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

“И благодарећи тој њиховој жртви, страдању и подвигу сачувана је права и истинска вјера и изабрани Божји народ, да би се онда из тога остатка остатака избараног народа родио сам Господ”, казао је Митрополит Амфилохије.

Након литургије Владика је благословио и преломио славски колач, а кум овогодишње храмовске славе Миодраг Жунић кумство за наредну годину предао је Александру Вујошевићу.

Старјешина храма јереј Предраг Шћепановић поздравио је Митрополита и сабрани вјерни народ рекавши да толошки храм Светих Макавеја датира из ранохришћанских времена.

“Самим тим што је овај храм посвећен Светим Макавејима то значи да је садашњи храм подигнут на темељима храма из прва три вијека раног хришћанства”, рекао је отац Предраг.

Он је рекао да је у Толошима пронађено још неколико остатака ранохришћанских храмова и позвао Митрополита да те остатке ускоро обиђе.

Отац Предраг је подсјетио и на безбожништво Другог свјетског рата, када су тадашњи богоборци у овом храму магарету облачили свештеничке одежде.

Било је то страшно вријеме када је овај храм преко педесет година био запустио, али онда је 13. августа 2004. године на Саборни храм стигао ваш позив да припремимо славу. И од тада смо видјели колико у Толошима има непогажене светиње у душама ових људи”, рекао је отац Предраг Шћепановић.


Слави храма св.мученика Макавеја у Толошима је присуствовало око 300-350 људи. 
Након службе Божије је организовано послужење у црквеној порти а касније настављено у Духовном
 Центру.
 
Захвалност домаћину овогодишње славе нашем брату Мијодрагу Жуњићу - Жуни, да њему, његовој породици Бог вишеструко добром враће.Comments