preporucujemo_knjigu


кликните и погледајте који нам је рејтингНа овој страници ћемо постављати књиге - православна издања која вам препоручујемо. 
Такође на нашу маил адресу parohija.toloska@gmail.com ili mikelipg@toloskaparohija.org можете слати наслове књига које ви препоручујете.
Свако добро од Господа

1. Књига митрополита Амфилохија “Православна веронаука”.

Богато илустрована и брижно приређена књига митрополита црногорско – приморског Амфилохија, “Православна веронаука – Нема лепше вере од хришћанске”, заједничко је издавачко дело Манастира Острога и “Светигоре”.

У њој, митрополит Амфилохије једноставним и разумљивим језиком говори о Богу, човеку и свету. Кроз поглавља: “Тајна вере”, “Откривење Старог и Новог завета”, “Црква у историји”, “Крштење Срба, Свети Сава и косовски завет”, “Монаштво и његова улога у Цркви”, “Православна црква данас” и “Богослужбени и молитвени живот Цркве”, митрополит даје одговоре на многа питања из живота верника, упознајући читаоца са свим оним што сачињава хришћанство.
- Бог је љубав. Несебична љубав – пише Амфилохије. – Човек је украс свих Божијих створења. Бог га је обдарио Својим ликом и подарио му моћ вечног живота.

Књига “Православна веронаука” наводи читаоца на размишљање и буди жеђ и жудњу за дубљим проницањем у суштину хришћанске вере. Она је путоказ за све оне који Бога траже и Бога воле.
ИЗВОР


2. МОНАХ Калист-Миливоје М. Јовановић


Монах Калист (1896-1991) је биографска прича српског монаха, духовног чеда Владике Николаја Велимировића. Био је велики обновитељ цркава и манастира, провео деценије живјећи у дивљини, где га чак ни змије отровнице нису уједале. Хранио је медведе и исцељивао људе, а упокојио се 1991.г. у 95. години живота, у манастиру Жича. Мноштву читалаца, ова книга је дала одговоре на многа питања и учврстила их у Православној вери.


3.МОЛИТВА ЗА ОЦА ПРОХОРА-Миће Миловановић

Препоручујемо ову књигу са сигурношћу да ће вас одушевити. 
Сва радња књиге је истинита. У књизи ће те прочитати аутентичне речи 95-годишњег монаха Прохора који је испричао цио свој живот боравећи у Чачанској болници. Један Чачански доктор је све његове речи снимао и после преточио у ову душекорисне књигу о оцу Прохору. 
Отац Прохор се родио 1897. године у једном селу драгачевском, у кући Варагића, крштен именом Јован.
Упокојио се 1992. године као монах-отац Прохор у 95тој години живота. У једном дјелу своје исповести каже: "... Јер, све што је људско, то је ништавно и пролазно, свачији вијек пролетеће као облак преко небеса". 
Вртлог несрећа понио га је, до логора у:  Варни-Бугарска,  Бањичког логора-Београд, Матхаузен-Њемачка....
Када затворите прочитану књигу, не чудите се ако пустите сузу за оцем Прохором.


4.КАЗИВАЊА ЈЕДНОГ БОГОТРАЖИТЕЉА СВОМ ДУХОВНОМ ОЦУ

"Казивања једног боготражитеља свом духовном оцу" није обична књига. Њен састављач је није писао да би се њоме прославио. Да је имао ту намјеру не би сакрио своје име. О њему поуздано само знамо да је био, како сам себе назива ,,по милости Божијој хришћанин, по дјелима велики грешник а по звању - бескућни боготражитељ поклоник". Једини циљ овдје Богом и смирењем светих озарене душе био је: да прослави својим сведочанством и искуством Име које је изнад сваког имена и у коме је једини спас људима (ср. Д. Ап. 4, 12), тј. Господа и Бога и Спаса нашега Исуса Христа.


5.ЦРТЕЖ У ПЕСКУ - Историја о ранохришћанским мученицима

Издање Манастира Подмаине
Го­ди­на је 274. Цар Лу­ци­је До­ми­ци­је Ауре­ли­јан је по­но­во ује­ди­нио Рим­ско цар­ство и са­да вла­да коп­ном и мо­рем на по­ло­ви­ни те­ри­то­ри­је на­се­ље­ног све­та. Рим­ски гра­ђа­ни и вар­ва­ри под­јед­на­ко дрх­те од стра­ха пред вој­ни­ком-ца­рем ко­ји се­бе на­зи­ва жи­вим бо­гом. Цар Ауре­ли­јан ма­ло зна о то­ме да ће по­ни­зни роб, за­ро­бље­ни Гер­ман, и син рим­ског се­на­то­ра по­ста­ти хри­шћа­ни и да ће те­ме­љи па­ган­ског дру­штва би­ти по­љу­ља­ни.

Син се­на­то­ра По­пли­ја Алек­са­мен има све, и бо­гат­ство, и моћ и здра­вље, но и по­ред то­га је не­за­до­во­љан све­том и сви­ме у ње­му. Жи­вот је по­стао бе­сми­слен а ни­шта­ви­ло смр­ти сто­ји пред њим. Та­ко ће би­ти све до да­на кад му мла­ди роб спа­са­ва жи­вот те Алек­са­мен на­по­кон сре­ће не­ког бла­го­род­ни­јег и хра­бри­јег од се­бе - хри­шћа­ни­на.

Цр­теж у пе­ску је ро­ман за мла­де ко­ји је на­дах­нут мо­ти­вом "Па­ла­тин­ског рас­пе­ћа" - ар­хе­о­ло­шким на­ла­зи­штем из Ри­ма тре­ћег ве­ка. То је за­јед­нич­ко де­ло пра­во­слав­них хри­шћа­на у Грч­кој, где је до­жи­ве­ло се­дам из­да­ња и по­ста­ло оми­ље­но кла­сич­но де­ло ду­хов­не ли­те­ра­ту­ре.


6.КАСИЈАНА - СВ. Владика Николај Велимировић

Књига из пера великана српске богословске књижевности и светог пастира духовног стада Христовог, Владике Николаја, најпре охридског, а затим жичког епископа.
Њена „фабула“ није измишљена: то је колико истинита толико и потресна повест ο духовном преображају несрећне „грбаве Јуле“ у смерну и добру монахињу Касијану. Суштински пак, то је повест ο победи духовне лепоте над духовном ругобом, светлости над тамом, добра над злим, врлине над грехом, живота над смрћу, Бога над сатаном.
To је, заиста, сјајно изложена и премудро објашњена „наука ο хришћанском поимању љубави“, како гласи њен поднаслов. Тешко је проценити где љубав величанственије блиста - у продуховљеном лику подвижнице Касијане или у благодатним речима духовника Калистрата.
Стога овом делу не треба ни предговор ни препорука. Читајући га, брате и сестро у Христу, осетићеш светињу, истину и лепоту наше православне хришћанске вере. Осетићеш шта значе речи Светога Писма Бог је љубав.
Ова књижица биће ти драгоцени духовни дap. И животни путоказ. И позив на подвиг. Као што је писцу ових скромних редака била при првом читању, пре више деценија, и сада, при једном од читања - надам се, не последњем.

7. РЕЛИГИЈА ЊЕГОШЕВА - СВ. Владика Николај Велимировић
Владика Петар II Његош означава велики празник у животу Српства. Он стоји усамљен међу осталим знаменитим Србима, без претходника и без следбеника. Његов једини претходник јесте донекле велика душа српског народа, изражена у народној поезији. Место следбеника он има много поштовалаца, који му се диве или зато што поимају његову величину, или, у већини случајева, само зато што предосећају грандиозне размере те величине. даље

8. Клаус Кенет - МОЈ ПУТ КА ВЕРИ

Клаус Кенет рођен 1945, писац је, преводилац и издавач верских књига. Живи у Фрајбургу, у Швајцарској. Завршио студије немачког језика и телесног васпитања на Факултету у Фрајбургу.
После ушасног детињства, лишеног љубави и пуног злостављања. Клаус Кенет се повлачи на маргине друштва и креће сам, током дванаест дугих година, у трагању за љубављу и истином. Његова потрага, испуњена разочарењима, мржњом и смрћу, тера га да прелази са једног континента на други и из једне религије у другу. Ипак, ниједна од ових религија, ни окултизам ни есотерија, ни дроге, штавише ни уметност не успевају да испуне његову унутарњу празнину...
Издавач: Светигора, Цетиње, Црна Гора

9. Епископ Атанасије умировљени Захумско-Херцеговачки - ЗАБЛУДЕ РАСКОЛНИКА тзв. СТАРОКАЛЕНДАРАЦА

Књигу Заблуде Расколника тзв. ''Старокалендараца'' чине три поглавља. У првом од њих, Владика Атанасије говори о расколима који су се догодили у историјским временима Цркве кроз векове. Други део књиге чине излагања о расколу ''Старокалендараца'' у Грчкој (РасколМатејеваца и њихова даља цепања и Раскол Флоринијанаца и њихове даље поделе). Задњи део књиге садржи следеће наслове: Појава и заблуде тзв. Старокалендараца у Србији, Поједини српски ''зилоти'' Старокалендарци, Испади грчких и српских ''зилота'' Старокалендараца -њихови приговори Цркви и одговори на њих, Одговор по питању Крштења, Црквене Икономије, Екуменизма, Календара.

Издавачи: Манастир Тврдош, Братство св, Симеона Мироточивог, Манастир Жича, Манастир Острог, 2004.


10. књига архимандрита Алексеја (Богићевића) “Сусрети са старцима”. 

Ова књига је за савременог човека драгоцена због садражаја, поруке, љубави и због тога што је све из кратких делова који се лако читају.
Као што пчела сабира мед са разних цветова, тако и отац Алексеј водећи разговор са Радом Мишев о старцима, духовницима, својим савременицима, сабира њихове медоточиве мисли. Открива нам њихове светле ликове и храни нас сладосним опитом њиховог Христоликог подвига.
Он говори о духовницима, својим савременицима, који су се уградили у његов живот, од његовог детињства. Сви они, дотакли су се не само његовог живота. Уткали су се, приметно или неприметно и у живот других људи који су имали сличан благослов Божји, да поживе са њима, да их сретну, виде и чују.

Књига је до сада има два издања. Отац Алексеј је рекао да ће “како видим морати да се појави и треће.  Архимандрит Алексеј је настојатељ манастира Бошњане у Епархији крушевачкој, а манастирским животомн живи од своје 11. године.

11.
књига архимандрита Тихона (Шевкунова) - Несвети свети и друге приче – књига године у Русији

Књига „’Несвети свети’ и друге приче“ издата пре годину ипо дана, постала је, како тврде медији, најпродаванијом књигом у Русији од времена Совјетског Савеза. За то кратко вријеме имала је више од шест издања.
„Несвети свети“ је већ преведена на енглески, грчки и српски језик, а у току је превођење и на друге језике.
Јунаци књиге су мирјани, свештеници и монаси Псково-Печерске обитељи.
Укупан тираж књиге оца Тихона данас износи 1 милион 100 хиљада примерака. Пре тога су се у Русији тако масовно издавали само романи о Харију Потеру.
Отац Тихон нам је познат као сценариста и аутор  документарног филма „Пропаст империје Византијска лекција“, који је добитник многих награда између осталих и статуе „Златни орао“, коју додељује Народна академија филмске уметности Русије. 

12. Православни духовни романи ФЛАВИЈАН. 

Сва четири дијела Флавијан, Флавијан живот се наставља, Флавијан успињање Роман „Флавијан“ и Оцрквовљење протојереја Александра Торика је нека врста водича за православне почетнике. Два пријатеља из студентских дана се „случајно“ срећу у продавници ципела, што ће потпуно преокренути живот наизглед успешног московљанина Аљоше.
У потрази за материјалном сигурношћу просечног грађанина, Аљоша не примећује свој опустели и разваљени живот, али одлазак у госте код јеромонаха Флавијана промениће његов усахли поглед на свет. Ту су уплетене приче о демонима, егзорцизму, о чудесима стараца и руских светаца, врачарама... Роман је написан лаким, живописним стилом који је приступачан сваком читаоцу, а мајсторски уплетене приче нижу се једна за другом што доприноси необичној динамици романа, те се чита у једном даху.

 

Comments