home‎ > ‎

слава Светих Макавеја 2011


Црква Светих Макавеја у подгоричком насељу Толоши, данас је прославила своју храмовну славу.

Свету архијерејску литургију са свештенством и вјерним народом у њој је служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије.

Тумачећи ријечи Христове „не мислите да сам дошао на земљу да донесем мир, него мач“, Митрополит Амфилохије је рекао да је Господ дошао да Својим мачем духовним раздијели свјетлост од таме, истину од лажи, Бога од сатане.

„Његов мач насијеца те стварности – стварност добра и стварност зла. Добро је уткано у свеукупну творевину Божју, свеукупно биће, у људску природу. Оно је и призив сваком створењу, а првенствено словесном бићу – човјеку. Али, демонска сила посија лаж, онај који је лаж и отац лажи, посија обману, посија заблуде, посија мржњу – богомржњу и човјекомржњу. Демонска сила посија сјеме којим се трују људска покољења и отуда је био неопходан Христов мач у коме се огледа вјечно и непролазно добро Божанско, Божанско лице којим Бог улази у овај свијет и раздјељује између свјетлости и таме“.

„Тај пут добра је пут ношења крста. Зато је Господ рекао: Ко хоће да иде за мном, нека се одрекне себе, нека узме крст свој и нек иде за мном“.

„У знаку крста је наш људски живот, у знаку крста је и Божји живот у овоме свијету јер преко крста је Бог сишао у овај свијет, раширивши Своје руке које су такође у знаку крста и загрливши њима свеукупну Божју творевину“.

„Зато данас, поред Свете браће Макавеја, ми прослављамо и Часни Крст“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Свете литургије, Владика је пререзао славски колач.

Домаћини храмовске славе били су Иван Видаковић и Дијана Дацић. 

Додај коментар
Comments