Arsènic

Una mica d'Arsènic?

La companyia de teatre amateur Toc de Teatre de Celrà ha estrenat el seu primer muntatge teatral, la comèdia «Arsènic», basada en l'obra «Arsènic i puntes de coixí», de Joseph Kesselring i en la pel·lícula «Arsénico por compasión» de Frank Capra. Les dues funcions ofertes a l'Ateneu de Celrà, els dies 10 i 15 de maig de 2009, han tingut una gran rebuda, amb l'aforament ple a les dues representacions.

Abby i Martha Brewster són dues tietes encantadores, sempre disposades a comfortar els vellets sense família que truquen a la seva porta. El seu nebot Mortimer arriba a la casa per anunciar que és a punt de casar-se amb la seva xicota, Elaine. La seva arribada coincidirà amb el descobriment del peculiar sentit de la caritat que tenen les seves ties. un dels germans de Mortimer es creu que és el president Roosevelt. L'altre té un cadàver al maleter del cotxe. Tots plegats demostren que, com diu Mortimer, «la bogeria persegueix la meva família... a tota màquina!».

Joseph Kesselring va escriure «Arsènic i puntes de coixí» el 1939. L'autor es va inspirar en el cas real d'una anciana de Windsor, Connecticut, que llogava habitacions a passavolants i els enverinava per quedar-se'ls els diners. Kesselring va concebre l'obra originalment com un drama, però un amic seu, en llegir-ne un esborrany, el va convèncer que la trama seria molt més efectiva en forma de comèdia. La pel·lícula, interpretada per Cary Grant i dirigida per Frank Capra, es va estrenar el 1944.

Setanta anys després de presentar-se en un escenari per primera vegada, «Arsènic» manté intacta l'efectivitat dels seus mecanismes còmics, l'encant dels seus personatges i l'enginy del seu humor negre.

La versió de Toc de Teatre està interpretada per Nines Agüero (Harper / Rooney), Joan Carles Cano (Teddy), Carme Delgado (Martha), Cèlia Gonzàlez (Abby), Eli Julián (Dra. Einstein), Helena Lazaro (O'Hara), Josep Mir (Jonathan), Laura Morgado (Elaine), Marga Nicuesa (Dra. Gill / Witherspoon), Albert Trèmols (Mortimer) i Lluís Xargay (Gibbs / Brophy), sota la direcció de Txell Faxedas.