Dogma

Senast uppdaterad 2006-08-24

Vad är Dogmarollspel?

Ett dogmarollspel är ett litet komprimerat rollspel, utan moduler, världsbeskrivningar och oändligt tjocka regelluntor. Spelet ska rymmas på ett A4-papper (med fram och baksida). Konceptet skapades av Anders Troberg och började som en utmaning på rollspel.nu och återfinns idag på rpglab.net. Dogmautmaningen är en årligt återkommande tävling som hållits sedan 2003. Vinnare koras i ett antal olika kategorier, bland annat bästa spel, bästa koncept, mest fantasifullt och bästa text.

Man kan läsa om reglerna för att skapa dogmaspel här.



Bortom barriären bästa text 2005

Världen hade varit delad i två delar så länge någon kunde minnas. Hitom barriären låg de mindre rikena. Bortom barriären fanns rushoterna: ett legendariskt folkslag med mäktiga magiker som reste över himlen i flygande skepp som de mindre rikenas folk bara kunde drömma om.

Så hände något. Rushoterna försvann, deras magiska barriär krossades och föll i havet. Kvar fanns en tom kontinent, full av rushoternas tomma städer, skatter och magiska föremål. Kapplöpningen om den nya världen har börjat.

Bortom barriären är något så fånigt som ett komplett rollspel ihoptryckt till dogmaformatet. Egentligen tycker jag att det är fel att göra på det sättet, jag ville bara se om det fungerade, och det gjorde det - hyggligt.


Klon efter person bästa spel, bästa koncept, bästa text, bästa temaspel 2006

Professor C har just lämnat fängelset efter att ha avtjänat sitt straff för otillåten kloning av människor, och nu är han ute efter hämnd. I hans förbjudna klontankar skapar han kopior av mäktiga människor och skickar ut dem i det intet ont anande landet för att de ska ersätta de personer de klonats från och i deras ställe driva professorns agenda.

Rollpersonerna i Klon efter person spelar dessa kloner. De måste inte bara försöka följa professorns order, dessutom måste de se till att inte folk i deras omgivning fattar några misstankar mot dem.

Klon efter person har två saker att tacka för sin existens: dels idén med ett rollspel där man spelar roller som måste spela roller, och dels independent-spelet My Life With Master, som har ett underbart koncept, men regler som jag fortfarande är skeptisk till.


MPD

MPD är ett thriller-rollspel där en av spelarna är en vanlig människa som råkat hamna i trubbel. De andra spelarna spelar hans multipla personligheter, som kan försöka hjälpa eller hindra honom. Under spelets gång, när huvudpersonen råkar ut för våld, hot och omskakande upplevelser, växer sig de multipla personligheterna starkare och starkare och kan till slut bli så starka att de tar över kontrollen över huvudpersonens kropp. Stämningen i spelet ska vara spännande och actionfylld. Huvudpersonen ska känna att alla, inklusive han själv, är emot honom.

MPD var mitt första försök att skriva ett dogmaspel. Jag tycker fortfarande att konceptet är bra, men om jag skrev det idag skulle reglerna se helt annorlunda ut, och fokusera mer på interaktionen mellan personligheterna.


Olympus flest andraplatser 2004

Gudarna har samlats runt sitt spelbord för att följa en ensam hjälte som kämpar sig fram genom ödemarken. I hans väg står hemska vidunder, våldsam natur och mytiska hemligheter som måste övervinnas innan han slutligen kan nå sitt mål. För att övervinna farorna räcker det inte med tur och skicklighet; han måste dessutom ha gudarna på sin sida, och gudar är nyckfulla väsen.

Olympus är ett rollspel avsett för en spelare, som tar rollen som en klassisk hjälte, som de i de grekiska gudasagorna, och två eller fler spelledare, som spelar de gudar som styr över hjältens värld.

Olympus är det dogmaspel jag är mest nöjd med, både vad gäller koncept och utförande. Det har dessutom spelats flera gånger, inte bara av mig själv.


Protest! bästa spel, mest nyskapande spel, mest fantasifulla spel 2005

I Protest! får man äntligen möjlighet att spela något av högstatusyrkena domare, advokat eller åklagare; dessutom amerikanska sådana som tjänar hur mycket pengar som helst. Spelarna bygger tillsammans upp en rättegång av amerikansk modell och för den fram till ett domslut. Specialkort kan användas för att kullkasta motståndarsidans planer. Protest spelas med minst fem spelare, även om fler kan delta. En publik kan också vara bra att ha om man vill få den rätta rättegångskänslan.

Och kom ihåg att skrika Protest! Det är viktigt!

En av tankarna med Protest! är att det ska kunna spelas på rollspelskonvent som en form av teatersport. Det har aldrig riktigt genomförts, men det har i alla fall spelats på konvent.


Den sista duellen

Den sista duellen är ett rollspel för två deltagare, där den ena spelar en jediriddare och den andra spelar en sithlord. Spelet utspelar sig i två tidsplan: dels under den avgörande duellen mellan de båda, som de vet att bara en av dem kommer gå levande ifrån, och dels under de händelser i deras liv som har lett fram till den duell de utkämpar.

Som man kan förstå av den beskrivningen är Den sista duellen inspirerat av en känd filmserie. Spelet skrevs som ett bidrag till en tävling med Star Wars-tema. Eftersom min åsikt om Star Wars 1-3 är att alla scener där ingen slåss med ljussablar är skittråkiga gjorde jag helt enkelt ett spel där man bara slåss med ljussablar.