Listen and Write

Listen-and-write.com on sanelutyökalu, jonka avulla opiskelijat voivat mm. erilaisia uutisia ja uutisartikkeleita kuunnellessaan samalla kirjoittaa kuulemaansa.

Artikkelia klikatessa opiskelija voi ensin valita haluamansa sanelutavan. ’Full mode’ tarkoittaa, että koko teksti tulee kirjoittaa sanelun aikana, ’quick modessa’ kirjoitetaan vain ensimmäiset kirjaimet ja ’blank modessa’ täytellään puuttuvia sanoja. Valinnan jälkeen sivulle avautuu kaksi soitinta. Ylemmästä opiskelija voi kuunnella ensin koko tekstin ilman keskeytyksiä. Alemmasta teksti luetaan lause kerrallaan opiskelijan samalla kirjoittaessa kuulemaansa alla olevaan laatikkoon. Alemmassa soittimessa mennään siis myös suoraan puheeseen - mahd. alkumusiikit jäävät pois, kuten alla olevassa esimerkissä. Sama lause toistuu kunnes opiskelija on saanut sen valmiiksi. Tämän autoreply -toiminnon saa pois päältä laatikon oikealta puolelta. Laatikon alla olevaa Hint-painikketta painamalla hankalat sanat voi myös klikata näkyville kirjain kerrallaan.

Opettaja voi valita tekstit haluamansa tason mukaan painamalla yläpalkin Levels-painiketta. Tekstit jakautuvat tasoihin 1-22. Categories-painikkeen takaa löytyy hyvin yksinkertaistettu jako: Interview / Learning / News / Music / Kids / Movies / TED / Words Stories. Oikeanlaisen aiheen ja tekstin löytäminen vaatii siis jonkin verran hakemista. Youtube-painikkeen takaa löytyy myös erilaisia videopätkiä ja musiikkivideoita. Sanelu toimii videoiden kanssa ihan samalla tavoin.

Lukioryhmäni kokeili sivustoa sosiaalista mediaa käsittelevällä tunnilla sanelemalla The Social Network -elokuvan trailerin:

http://www.listen-and-write.com/youtube/show/1231

Yksi opiskelija toimi kirjurina muiden ohjatessa ja seuratessa työtä valkotaululta. Huomasimme, että vaikka koko tekstin kirjoittaminen vaatii enemmän sanastollista tarkkuuta, quick mode tai blank mode toimivat paremmin, kun aikaa on vähemmän. Sanelu toimi kuitenkin hauskana introna uuteen aiheeseen!


-Sanna


SelectionFile type iconFile nameDescriptionSizeRevisionTimeUser
Comments