Puheenjohtajan palsta

Vapakalastusta hyvässä seurassa
Tuusulanjärven Urheilukalastajat ry jatkaa vireää toimintaansa ja kasvuaan. Syksyllä 2015 ylitti jäsenmäärä 400 hengen rajan. Mukaan on liittynyt naisten ja miesten lisäksi lapsia, nuoria ja kokonaisia perheitä.  Retkille, leireille ja tapahtumiin riittää tasaisesti eri-ikäisiä osallistujia. Vastaamme myös käytännössä Etelä-Suomen vapaa-ajankalastapiirin nuorisotoiminnasta. Kalastusseuramme ikärakenne poikkeaakin eräseurojen yleisestä trendistä, koska mukana on niin paljon nuorisoa. 

Tuusulanjärven ja Kellokosken soutuveneitä on jäsenistö lainannut tasaisesti menneen kesän hankalista keleistä huolimatta. Kymmenelle rekisteröity Kuhavene sekä soutuveneet ja kumikanootti poltto- ja sähkömoottoreineen ovat olleet ahkerassa käytössä leireillä ja retkillä. Paatteja on rahdattu Tuusulanjärveltä Keravanjoelle, etelärannikon merialueille, Keski-Suomeen ja taas takaisin.

Järvenpään Vanhankylänniemen majan käyttö on lisääntynyt sen jälkeen, kun otettiin käyttöön uusi varausjärjestelmä verkossa ja ulko-oveen asennettiin kännykkäkoodilla avattava lukko. Laminaattilattian ja salin kalusteiden uusiminen kohensivat sisätiloja huomattavasti. Tämän vuoden alussa remontoitiin keittiö kalusteineen. Nyt on käytössä ammattitason tiskikone ja kahvinkeitin sekä reilusti lisää jääkaappitilaa. Jo aikaisemmin asennetut ilmalämpöpumput rakennuksen kummallekin puolelle ovat osoittautuneet kannattavaksi investoinniksi. Lämpimien säilytystilojen puute korjattiin rakentamalla eteisen syvennykseen kunnollinen sisävarasto ja nyt majalla on myös langaton verkkoliittymä. 

Seuramme kalamajaa Hankasalmella on varattu entistä enemmän, vaikka vapaita vuorojakin on jäänyt. Honkapirtin toimivuutta on kehitetty talkoilla erityisesti parin viime vuoden aikana. Rantaan on tehty toimiva ramppi veneille sekä asennettu kunnollinen laituri. Saunan kiuas on vaihdettu, vuodevaatteet ja keittiövälineet on uusittu ja kalustusta järkevöitetty. Tontti on nyt valoisampi raivauksen jäljiltä ja käytöstä poistunutta rompetta on toimitettu kuormakaupalla kaatopaikalle. Honkapirtti kannattaa varata hyvissä ajoin, jos sinne haluaa yleisimpinä loma-aikoina. Talvikäyttökin on entistä mukavampaa, kun sähkölämmitys saadaan kytkettyä etäohjauksella ja liiteri on kuivaa polttopuuta pullollaan. Tie aurataan perille asti lumisateiden jälkeen. Talvella voi Vanajajärvessä pilkkimisen lisäksi hiihtää ympäristössä tai käydä laskettelemassa läheisillä Häkärinteillä. Hankasalmella on myös hyvä hiihtolatuverkosto. 

Tuusulanjärven Urheilukalastajat on vapakalastuksen yleisseura, joten jäsenistölle pyritään tarjoamaan lajikirjoa mahdollisimman laajasti. Vuoden 2015 alussa perustettiin perhokalastukselle oma jaos sekä hankittiin seuralle sidontapenkkejä ja muita tarvittavia työkaluja. Lisää välineitä ja sidontamateriaalia saimme lahjoituksena parilta kalastusalan yritykseltä. Maalis-huhtikuussa järjestettiin perhonsidonnan peruskurssi, jonka opettajana toimi Hyvinkään Perhokalastajien Pekka Rantakari. Kurssilaisten innokas kymmenikkö jatkoi omia sidontailtojaan toukokuuhun asti. Keväällä kokoonnuttiin useana iltana Vanhankylänniemen nurmikolle harjoittelemaan perhovälineiden heittoa. Opettajina ja välineiden esittelijöinä toimivat Ruoto OY:n Joonas Oksanen ja Visionin edustajana Harri Pesonen. Teemakevään päätti perhokalastuspäivä Nukarinkoskella kesäkuun alussa.

Syksyllä jatkettiin sidontailtoja, joista ensimmäisessä saatiin Mikko Riekkisen opastuksella täydentää rasioita haukiperhoilla ja toisessa Järvenpään Tärppitalon Jari Senbom neuvoi meritaimenperhojen sidontaa. Marraskuussa kävi Ruoto Oy:n Niilo Häkkinen opettamassa putkiperhojen salaisuuksia. Sidontaillat ja heittotekniikan harjoittelu jatkuvat edelleen eikä osallistuminen edellytä aikaisempaa kokemusta perhovälineistä!

Alkaneen vuoden 2016 teemana  on pilkkiminen ja onkiminen, joten panostamme kalamiesilloissa ja askartelussa sekä lajien välineisiin että tekniikkaan ja haemme kilpailuihin osallistumalla uusia kokemuksia.

Risto Poijärvi
Comments