Tipspromenad - en klassisk festlek för både vuxna och barn

Tipspromenader
En tipspromenad är en frågeport blandad med promenad och med tre givna svars alternativ 1X2
precis som stryktips kupongen. Fenomenet tipspromenad är ett relativt unikt svenskt festlek och det har
inte fått något större internationellt genomslag. I Tyskland har de Schnitzeljagd men det är inte riktigt
samma sak som en tipspromenad i klassisk svensk betydelse. I Norge har de rebusløp som
påminner om en tipspromenad men innehåller ofta mer fysiska utmaningar än bara 1X2 frågor.
I Danmark finns något som påminner om tipspromenad som kallas Quizløb.

Här nedan hittar du mer än 40 st olika tipspromenader för barn och vuxna. Tipspromenaderna har olika
teman både säsong t ex sommar, vinter och vår eller tipspromenader för midsommar.

44 st tipspromander att välja bland

Som festlekar är tipspromenader mycket praktiska när man vill att gästerna ska börja prata med varandra

och samarbeta i små grupper. Kanske behöver man lite tid att förbereda något i festens centrum och då är det perfekt

att ha förberett en rolig tipspromenad som man skickar ut gästerna på men man själv fixar till det sista.

En rolig bensträckare för gästerna och en extra tidsfrist för dig.
5 roliga tipspromander

 
Tipspromenad
En tipspromenad är ett gammalt beprövat knep att få människor att mingla och samarbeta i lag på en fest med vuxna eller någon annan sorts bjudning. Genom att dela upp gästerna i lag så måste de ju diskutera och samarbeta och lär känna varandra. Det roligaste är om tipspromenadens frågor har ett tema som hänger samman med temat eller anledningen till festen. Kluriga frågor krävs för göra en rolig tipspromenad. Tipspromenad frågor kan bör delas i upp i vuxenfrågor och barnfrågor eller om man har ett blandat familjesällskap i åtanke så blandarna man roliga frågor till tipspromenaden. Tipsfrågorna kan man antingen lägga in i en mall för tipspromenad med frågor, svarstalong och facit eller bara improvisera på egen hand. Kanske en tipspromenad med personliga frågor om festens huvudperson, eller en tipspromenad med geografifrågor om någon ska ut och resa osv. Nedan finner du en och annan klurig tipspromenad för vuxna och barn.

Tipspromenadfrågor vuxna
Sommar, sommar, sommar...
Den perfekta tipspromenaden för sommarens alla fester! Låt gästerna ta en promenad till bryggan medan du tänder grillen. Färdig med allt du behöver och garanterad sommarkänsla. Med roliga frågor 
Läs mer och ladda ner>>
Tipspromenad till dop och namngivning
Gör en rolig tipspromenad om dagens huvudperson till dopet eller namngivningen. Du får 12 allmänna frågor + sammanlagt 83 namnspecifika frågor till de 25 vanligaste dopnamnen just nu + inspiration och mallar för att komplettera med egna frågor.
Beställ och ladda ner här>>
Globetrotter
Låt dina gäster ta en tur världen runt medan du blandar drinkarna... I den här färdiga tipspromenaden hittar du 20 kluriga och roliga beskrivningar där gästerna ska gissa var de är.
Läs mer och ladda ner>>
Tipspromenad till kräftskivan
Kräftskiva! En tipspromenad speciellt för denna härliga augustifest. 16 frågor kretsar kring temat kräftor och allt som hör till. Fyndigt och roligt. Låt gästerna roa sig en stund på egen hand medan du tänder ljuslyktorna!
Läs mer och beställ tipspromenaden här>>
Sångblad kräftskiva
Sångblad med de klassiska och andra roliga snapsvisor till kräftskivan! Bladen sätter du ihop till ett fint underlägg till varje plats. Matchande placeringkort medföljer.
Beställ och ladda ner sångbladen>>
Skattjakt för barnen UTOMHUS
En riktigt rolig skattjakt för barnen, som hålls utomhus. Fungerar i trädgården, på gården eller i parken och på lekplatsen. Du får allt färdigt, lägger till lite enkel rekvisita och skattjakten är snabbt ordnad. Perfekt till kalaset eller för att förgylla sommarfesten för barnen.
Beställ skattjakten här>>
Tipspromenad barn / poängpromenad barn
En tipspromenad för barn är likaså ett riktigt roligt inslag på kalaset eller kanske för alla i fotbollsklubben. Tipspromenadfrågor barn: När man gör en tipspromenad för barn är det viktigt att veta vilken nivå man ska lägga frågorna på så att det inte blir varken för enkelt eller för svårt - då tappar barnen lätt intresset.Barnfrågor tipspromenad: Är barnen du gör tipspromenaden för i olika åldrar, blanda åldrarna i laget så kan du komma runt problemet, det är också roligt för barn i olika åldrar att samarbeta och för alla att kunna bidra på ett naturligt sätt till att tipspromenaden blir löst.
Tipspromenad barnboksfigurer: Läslusten
Med denna tipspromenad ordnar du en rolig och lärorik aktivitet för barnen snabbt och lätt. Tipspromenaden har 20 frågor om barnboksfigurer och är anpassade för barn 4-6 år. Tipspromenaden med facit, svarsformulär och diplom är färdigt att skrivas ut direkt.
Beställ och ladda ner här>>
Tipspromenad barnboksfigurer: Emil, Pippi och gänget!
Detta är en tipspromenad med 18 frågor med barnens mest älskade barnboksfigurer. Denna tipspromenad är komplett med facit, svarsformulär samt diplom och är den perfekta aktiviteten på barnkalaset. Frågorna passar barn som är 3-4 år.
Läs mer och ladda ner>>
Tipspromenad One direction: 1D forever!
Världens barn och tonåringar älskar pop-bandet One direction. Därför är en One direction-tipspromenad den perfekta aktiviteten på tjejmiddagen eller på barnkalaset. Du får 21 frågor om One direction, facit och svarsformulär som du snabbt kan skriva ut.
Beställ och ladda ner här>>

Tipspromenad fest
Ordnar man en större fest är det ju viktigt att allt "flyter" och att det inte blir för mycket väntetid. Vid vissa tillställningar då festens huvudpersoner behöver göra någonting särskilt, bröllopsparet ska fotograferas eller den lilla bebisen som döps behöver ammas, bytas och vila en stund från all uppståndelse - då är en tipspromenad en perfekt "paus". Roliga frågor tipspromenad kan höja festen. Gästerna får underhållning och anledning att mingla, och kanske också en promenad i vackra omgivningar de annars inte skulle se. Och de som arrangerar festen får tillfälle att göra det som behövs, kanske också duka fram mat eller tända grillen. Det är alltid trevligt att ha några fina små vinster till det lag som vinner tipspromenaden. Har du fullt upp med att arrangera andra delar av festen, kan en färdig tipspromenad vara lösningen. Tips på många roliga fest tema hittar du hos Grapevine.nu, som också har färdiga tipspromenader till festen eller kalaset.
Tipspromenad frågor / Tipsfrågor

Har du tid gör du naturligtvis din alldeles egna tipspromenad. Tänk på att göra nivån lagom svår för de som ska lösa dem. Gör det inte för svårt bara för att du vill briljera med dina egna kunskaper, det är inte roligt för dina gäster. Gör det heller inte för enkelt. Både för svåra och för enkla frågor kan kännas "idiotförklarande" för dem som ska lösa dem.Roliga tipsfrågor för vuxna är enkelt att sätta ihop själv bara gå in på wikipedia och välj lämpliga ämnen. Lite svårare är det dock att få till ett roligt tema och fin layout. Tipspromenad mall gör du enkelt själv eller söker rätt på nätet. 

Det finns en del gratis tipspromenadfrågor att ladda ner från olika sajter, dessa kan dock ha använts i många olika sammanhang under lång tid och det är riktigt trist om din tipspromenad känns "begagnad", så använd dem i så fall som inspiration och skriv dina egna frågor. 

Du kan också själv enkelt göra en tipspromenad mall 12 frågor.

Vill du få en helt färdig tipspromenad med bra frågor av hög kvalitet och dessutom det hela i fin layout, bara att skriva ut och sätta upp så finns det ett stort urval av tipspromenader för olika tillfällen på grapevine.nu. 

Tipspromenadsfrågor
Hur ska man då göra sina tipspromandsfrågor? Naturligtvis kan en tipspromand handla om i princip vad som helst, och bara allmän blandad allmänkunskap. Men roligaste blir det om tipspromenaden har ett tema som passar för gästerna och festen. Har fiskeklubben fest är frågor om insjöfiskar kanon, medan tonåringarna kanske föredrag en tipspromenad om sina stora idoler. Här hittar du till exempel en färdig tipspromand om One Direction (som de flesta föräldrar inte har kompetensen att göra frågorna till:-)
Tipspromenad frågor och svar
Traditionellt har en tipspromenadfrågor tre svarsalternativ som markeras 1, X, 2 - men så behöver det naturligtvis inte vara. Man kan ha frågor med färre svarsalternativ, kanske sant elelr falskt frågor, man an ha flera svarsalternativ eller inga alls, där lagen bara skriver ner sina svar.

Se till att du har ett ordentligt facit förberett till tipspromenaden så att det blir enkelt att rätta lagens svar. Det kan vara mycket att stå i mitt i festen, så en idé kan också vara att be någon annan göra rättandet och då är det bra om du har ett entydigt facit att ge till den som får ansvaret. Ett annat sätt att enkelt göra rättningen är att lagen får byta svarsformulär med varandra och räkna varandras poäng medan du går igenom de rätta svaren, en genomgång är också alltid kul, de flesta vill ju veta vad de rätta svaren på frågorna var.
Tipspromenad för barn
Barnen tycker att det är jättekul att själva kunna lösa en tipspromenad på egen hand. Kan barnen läsa, eller det är olika ålder på barnen, så att man kan ha någon som kan läsa i varje lag, är det naturligtvis mest spännande. Är alla barn lite yngre får en vuxen hjälpa till och läsa frågorna, men var då noga med att det är barnen som ska resonera sig fram till ett svar. Frågor tipspromenad barn: Välj ett tema som barnen gillar - kanske barnboksfigurer eller djur? Eller i alla fall  med hjälp av några äldre barn. Genom att ta ett barnbokstema, djungel eller barnprogramstema så kan man enkelt växla in frågorna på ett område som de kan och gillar mer än de vuxna. 

En tipspromenad kan också vara en del av en annan av barnens absoluta favoritaktivitet, en skattjakt. Här hittar du tips om Skattjakt för barn hos goodies.nu.

Färdiga kalaspaket som innehåller både och och andra spännande färdiga skattjakter för barn hittar du också hos grapevine.nu.
Tipspromenader med frågor och svar topp 12 på www.grapevine.nu:
1. Sommar, sommar, sommar...
Den perfekta tipspromanden för sommarens alla fester! Låt gästerna ta en promenad till bryggan medan du tänder grillen. Färdig med allt du behöver och garanterad sommarkänsla.
Läs mer och ladda ner>>
2. Tipspromenad med skolkunskap: Är du smartare än en student?
Är du smartare än en student? Denna tipspromenad låter dina gäster testa vad de minns från skolåren i stil med TV-programmet "Är du smartare än en femteklassare?". Du får 20 frågor på de älskade (och hatade) skolämnena som svenska, matte, musik, idrott med mera.
Beställ och ladda ner här>>
3. Tipspromenad barnboksfigurer: Emil, Pippi och gänget!
Detta är en tipspromenad med 18 frågor med barnens mest älskade barnboksfigurer. Denna tipspromenad är komplett med facit, svarsformulär samt diplom och är den perfekta aktiviteten på barnkalaset. Frågorna passar barn som är 3-4 år.
Läs mer och ladda ner>>
4. Globetrotter
Rolig tipspromenad för vuxna eller frågesport till festen med rese- eller internationellt tema. Eller bara för dem som tycker om att resa! De tävlande besöker 33 spännande destinationer, där de får en rolig beskrivning av var de befinner sig, och en följdfråga. Vem är den mesta globetrottern? En kul och annorlunda tipspromenad utan 1, X, 2.
Läs mer och ladda ner>>
5. Tipspromenad om djur: Vem är jag?
En rolig tipspromenad om djur! Frågan är Vem är jag? Och svarsalternativen är i bilder. Därför är den här tipspromenaden särskilt rolig även för de små barnen. De lite större barnen läser de korta ledtrådarna själva. Passar barn från 3 år.
Beställ och ladda ner här>>
6. Tipspromenad till dop och namngivning
Gör en rolig tipspromenad om dagens huvudperson till dopet eller namngivningen. Du får 12 allmänna frågor + sammanlagt 83 namnspecifika frågor till de 25 vanligaste dopnamnen just nu + inspiration och mallar för att komplettera med egna frågor.
Beställ och ladda ner här>>
7. Tipspromenad barnboksfigurer: Läslusten
Med denna tipspromenad ordnar du en rolig och lärorik aktivitet för barnen snabbt och lätt. Tipspromenaden har 20 frågor om barnboksfigurer och är anpassade för barn 4-6 år. Tipspromenaden med facit, svarsformulär och diplom är färdigt att skrivas ut direkt.
Beställ och ladda ner här>>
8. Tipspromenad bröllop: Kärleken är evig
Bröllopstipspromenaden med 20 kärleksfulla frågor med bröllopsanknytning är den perfekta, lättsamma aktiviteten som gör att du undviker dötid för dina gäster. Ett perfekt komplement till minglet! Med denna färdiga tipspromenad är underhållningen ordnad i ett nafs.
Beställ och ladda ner här>>
9. Tipspromenad One direction: 1D forever!
Världens barn och tonåringar älskar pop-bandet One direction. Därför är en One direction-tipspromenad den perfekta aktiviteten på tjejmiddagen eller på barnkalaset. Du får 21 frågor om One direction, facit och svarsformulär som du snabbt kan skriva ut.
Beställ och ladda ner här>>
10. Tipspromenad om årstider, högtider, tiden: Ett år med Mommo
Det ska vara kul att lära sig och det är det verkligen med denna pedagogiska tipspromenad om årstider, högtider och tiden som passar barn som är 6-9 år. Barnen får titta i sjuåriga Mommos fotoalbum och svara på 15 lärorika frågor med koppling till fotona.
Beställ och ladda ner här>>
11. Tipspromenad om fotboll: Fotbollstajm
Världsreligionen fotboll har fått en egen tipspromenad som passar den fotbollstokige perfekt. Med 13 intressanta fotbollsfrågor är det en rolig aktivitet som passar på till exempel lagfesten. Denna skojiga tipspromenad både aktiverar och roar dina gäster utan att du behöver anstränga dig.
Beställ och ladda ner här>>
12. Tipspromenad om bokstäver: Bokstavera mera
Att barnen lär sig och har kul samtidigt går det? Ja, med denna tipspromenad om bokstäver går det! Med 18 pedagogiska frågor lär sig barnen mer om bokstäver. Tipspromenaden passar barn som är - år.
Beställ och ladda ner här>>
Tipsrunda 
En tipsrunda är för de flesta samma sak som en tpspromenad. Tanken är att man sätter upp frågorna längs en trevlig promenad och att man går från fråga till fråga. Tänk på att välja en lagom lång promenad för ditt syfte. Det tar alltid längre tid för gästerna att gå rundan än du tror. Förhoppningsvis har de trevligt, pratar och umgås på vägen och tittar på omgivningarna, så vill du inte att tipsrundan ska ta allt för lång tid, gör den inte för lång. En tipsrunda kan ju i princip göras i trädgården utan någon längre promand, emn den kan också sättas upp så att det blir en rejäl bensträckare. Sitter frågorna så pass långt ifrån varandra att nästa fråga inte ses från den förra, markera vilken väg gästerna ska gå, tex med färgade plastband eller ge dem en karta - du vill ju inte att hälften av gästerna ska ha gått vilse när det är dags för middag!