Dell OptiPlex SX270 - FreeBSD
 

Hardware info on main page.
Work log:
2009-02-08: upgraded to latest FreeBSD 7.1-stable. dmesg output: normal, verbose.

2008-12-01: upgraded to FreeBSD 7.1-prerelease. dmesg output: normal, verbose.

2008-09-21: I tested ufdformat on this machine. When I do ufdformat da0 as root, it starts out ok, but after printing two 'V's, it does nothing, and in /var/log/messages I can see lines like these:
Sep 21 12:09:35 kg-work2 kernel: umass0: CBI reset failed, TIMEOUT
Sep 21 12:09:40 kg-work2 kernel: umass0: CBI bulk-in stall clear failed, TIMEOUT
Sep 21 12:09:45 kg-work2 kernel: umass0: CBI bulk-out stall clear failed, TIMEOUT
Sep 21 12:11:55 kg-work2 kernel: umass0: CBI reset failed, TIMEOUT
Sep 21 12:13:00 kg-work2 kernel: umass0: CBI bulk-in stall clear failed, TIMEOUT
Sep 21 12:14:05 kg-work2 kernel: umass0: CBI bulk-out stall clear failed, TIMEOUT
Sep 21 12:16:15 kg-work2 kernel: umass0: CBI reset failed, TIMEOUT
ufdformat works on another machine - it's hard to tell why it doesn't on this machine. This machine runs a GENERIC kernel:
tingo@kg-work2$ uname -a
FreeBSD kg-work2.kg4.no 7.0-STABLE FreeBSD 7.0-STABLE #0: Mon Jul 21 20:40:31 CEST 2008     root@kg-work2.kg4.no:/usr/obj/usr/src/sys/GENERIC  i386
which don't have the udbp device in the kernel:
tingo@kg-work2$ grep udbp /sys/i386/conf/GENERIC
#device        udbp        # USB Double Bulk Pipe devices
and the udbp module isn't loaded either. It must be something else.

2008-07-21: acpi seems to be incomplete, at least there is no thermal reporting from sysctl. Here is an acpidump (gzip'ed) from acpidump -dt to assist in any debugging.
2008-07-21: upgraded to latest FreeBSD 7.0-stable on the new disk. dmesg output: normal, verbose. The ichsmb(4) driver enables smb(4) on this machine. From /var/log/messages:
Jul 21 21:36:20 kg-work2 kernel: ichsmb0: <Intel 82801EB (ICH5) SMBus controller> port 0xeda0-0xedbf irq 17 at device 31.3 on pci0
Jul 21 21:36:20 kg-work2 kernel: ichsmb0: [GIANT-LOCKED]
Jul 21 21:36:20 kg-work2 kernel: ichsmb0: [ITHREAD]
Jul 21 21:36:20 kg-work2 kernel: smbus0: <System Management Bus> on ichsmb0
Sound is enabled via the snd_ich(4) driver. From /var/log/messages:
Jul 21 21:44:51 kg-work2 kernel: pcm0: <Intel ICH5 (82801EB)> port 0xee00-0xeeff,0xedc0-0xedff mem 0xfeb7fa00-0xfeb7fbff,0xfeb7f900-0xfeb7f9ff irq 17 at device 31.5 on pci0
Jul 21 21:44:51 kg-work2 kernel: pcm0: [ITHREAD]
Jul 21 21:44:51 kg-work2 kernel: pcm0: <Analog Devices AD1981B AC97 Codec>
From 'cat /dev/sndstat':
FreeBSD Audio Driver (newpcm: 32bit 2007061600/i386)
Installed devices:
pcm0: <Intel ICH5 (82801EB)> at io 0xfeb7fa00, 0xfeb7f900 irq 17 bufsz 16384 kld snd_ich [MPSAFE] (1p:1v/1r:1v channels duplex default)
2008-07-21: since the old disk drive died yesterday, I got the pleasure of installing FreeBSD 7.0-release (i386) on a brand new drive today. dmesg output: normal, verbose.

2008-07-20: booted FreeBSD 6.3-stable from an usb disk. dmesg output.

2008-06-08: upgraded the machine to 2 GB memory. Result:
root@sx270# dmesg | grep memory
real memory = 2145845248 (2046 MB)
avail memory = 2090299392 (1993 MB)
agp0: detected 892k stolen memory

2008-05-14: upgraded to latest FreeBSD 7.0-stable. dmesg output. verbose dmesg output.

2008-05-13: output from pciconf -l and pciconf -lv. sysctl hw.acpi shows the following:
tingo@sx270$ sysctl hw.acpi
hw.acpi.supported_sleep_state: S1 S3 S4 S5
hw.acpi.power_button_state: S5
hw.acpi.sleep_button_state: S1
hw.acpi.lid_switch_state: NONE
hw.acpi.standby_state: S1
hw.acpi.suspend_state: S3
hw.acpi.sleep_delay: 1
hw.acpi.s4bios: 0
hw.acpi.verbose: 0
hw.acpi.disable_on_reboot: 0
hw.acpi.handle_reboot: 0
hw.acpi.reset_video: 0
hw.acpi.cpu.cx_lowest: C1


2008-05-12: installed FreeBSD 7.0-release (i386) on the machine, using an usb flash drive (usb pen) and the fbsd-install-iso2img.sh script (for some reason the livefs image didn't work with the script, so I used the bootonly image). dmesg output.