Weblog

Wij, Tim en Daan, gaan vanaf 19 april 2014 naar Zambia. Tim gaat terug op 26 juni en Daan op 17 juli.
Gedurende de reis zullen we proberen deze blog bij te houden zodat jullie ons kunnen volgen.
 
Veel lees plezier en tot gauw!!
 
LUSAKA

De eerste dag zit erop, na een lange reis vanaf Nederland naar Zambia zijn we zaterdag avond om kwart voor elf aangekomen op Lusaka. Lokale tijd welteverstaan (is overigens zelfde tijd als in Nederland), maar over tijd gesproken ze nemen hier “ de tijd” wel heel letterlijk…  Zo kwamen we uit het vliegtuig aan bij de douane voor een Visum, ga je in de rij staan voor toeristen e.d. kom je tot de conclusie dat het wachten op een medewerker is, die was waarschijnlijk aan het koffiedrinken.

Na het visum te hebben ontvangen en de bagage van de band gehaald werd het tijd om een pin automaat te zoeken, we hadden immers wel Dollars bij ons maar geen Kwacha. Dit was nog niet makkelijk aangezien alles dicht was en de ATM geen mogelijkheid had voor onze kaarten?

Dan maar met dollars betalen bij de taxi, waar we achteraf tot de conclusie kwamen genaaid te zijn (hoe kan het ook anders…) gelukkig gaat het omgerekend maar om een paar euro. 

Eenmaal aangekomen bij Cha Cha Cha (backpackers hotel) was het nog even spannend of de reservering goed was doorgekomen, doordat het hier ook Pasen is zit veel volgeboekt, maar uiteindelijk kregen we dan toch de sleutel van onze kamer. We hadden er niet veel van verwacht en dat was maar goed ook, meer dan 8 m2 met 2 bedden is het ook niet.

 

Na wat spullen uitgepakt te hebben en lange mouwen aan gedaan te hebben tegen de muggen werd het tijd om het bier eens op de proef te stellen, we zijn naar de bar gegaan en kregen te horen dat ze al twee uur gesloten waren en alleen nog water serveren, dan maar water toch? Of niet, we mochten toch nog wel een biertje, twee pp en gelijk betalen…

 

Vanochtend werden we wakker door omringend geluid, niet vervelend, maar dan merk je toch dat een kartonnen deurtje geen geluid tegenhoud van de receptie die naast onze kamer ligt. De temperatuur was net rond de 15 graden en het zonnetje kwam net door de lichte bewolking, ideaal om even de buurt te verkennen. Eerst even een Englisch breakfast naar binnen schuiven om vervolgens onszelf voor te bereiden op een wandeling naar Levy Junction Shopping Mall, zonnebrand, DEET en een petje op moet onszelf beschermen.

De Mall lijkt op een westers winkelcentrum met alles erop en eraan, dus ook een geldautomaat (zou je denken). Na 5 verschillende automaten geprobeerd te hebben hadden we nog steeds geen Kwacha, de dollars begonnen op te raken en hadden gepland om maandag naar Livingstone af te reizen, dan maar de laatste euro`s inwisselen bij een changestore…

Je kan hier op 36 verschillende manieren naar Livingstone maar de beste optie is met de bus, wel de duurste maatschappij uitkiezen want dan heb je de meeste kans dat de airco het doet en dat is best fijn als je 7 uur in de bus moet zitten.

 

We schrijven dit nu vanaf het hotel en hopen dat we het vanavond nog online kan, de stroom viel net uit en het is dan maar weer de vraag hoelang het duurt voordat dit weer terug is. Gelukkig was het een kleine storing en kregen we na 20 minuten weer verbinding, de lampen knipperen nog wel steeds…

 

En de foto`s...

 

  


21-04-2014

Vandaag staat een lange busrit op de planning. We zijn om 7 uur het bed uitgegaan en de spullen gepakt. Daarna hebben we een heerlijk engels ontbijt gehad. ‘the ultimate hangover breakfast’. Desondanks we geen kater hadden smaakte het heerlijk. Daarna een lange busrit van 8 uur vanaf Lusaka naar Livingstone. Het was een lange rit maar uiteindelijk kwamen we in Lingstone aan! Het was een kleine loopafstand naar ons hostel ‘Jollyboys’. Vol goede moed waren we van plan te lopen. Toen we de bus uitkwamen werden we gelijk belaagd door een paar Zambianen of we een taxi wilden. Daarna kwamen we aan de praat met 2 Zambianen die armbanden aan ons wilden verkopen. Het was lastig om ze van ons af te schudden en hun stonden erop om mee te lopen naar Jollyboys. Eenmaal daar wilden ze geld hebben voor hun ‘rondleid diensten’. We gaven ze totaal 20 kwacha (3 euro) ze wilden meer maar wij vonden dat al meer als genoeg en zijn toen bij Jollyboys naar binnen gegaan.

Bij Jollyboys ziet het er puik uit, de bedden liggen prima en zijn ook lang genoeg als je 1.50m bent. Wij steken er dus met onze voeten buiten :p. Maar we hebben wel goed geslapen na de lange busreis.

22-04-2014

De volgende dag gingen we naar de Victoria Falls. We hebben ons daar verwonderd over de schoonheid ervan. Het was jammer dat er zoveel waterdamp van de watervallen afkwam waardoor het lastig was om een totaalbeeld van de watervallen te krijgen. Er waren ook een aantal bavianen bij de watervallen. Gelukkig hadden we geen eten mee anders waren we het gelijk kwijt geweest aan de bavianen.

We hebben eerst de foto route bewandeld maar door de damp was er niet zo veel te zien.

Daarna zijn we een klein stukje stroomopwaarts gegaan.

Als laatste zijn we bij de ‘Boiling pot’ geweest onderaan de watervallen. Dit was een best wandel avontuur door het ‘regen woud’.

En de foto`s...


23-04-2014  -  29-04-2014

We hebben de afgelopen dagen veel gerelaxed, gechilled en genoten van de heerlijk warme dagen. Met 28 graden overdag en rond de 18 s`avonds is dat best goed te doen.

 

Jollyboys

We hebben 5 dagen doorgebracht bij dit backpackershotel, een zwembad met een soort van bubbelbad en een leuke bar waar je ook eten kan halen maakt het dat je hier goed kan vertoeven.

Er is ook de mogelijkheid om zelf te koken, dat is best populair want het was er elke avond druk. Wij hebben ook 1 avond gekookt, was lekker, maar kwamen er al snel achter dat als je voor 3 euro buiten de deur kan eten je al goed je best moet doen om het zelf goedkoper te maken. Voor het ontbijt en middag eten is het wel perfect omdat je je spulletjes in de koelkast kan bewaren die daar staat.

 

Een bar medewerker genaamd “Mobely” sprak ons op een avond aan wat wij van het idee vonden als hij een bedrijfje zou oprichten waar toeristen hun activiteit/uitstapje kunnen boeken, soort van uitgebreide VVV.  Het leek ons een goed idee want er is hier heel veel te doen, vaak teveel om de verschillen goed te onderscheiden. Hij vroeg ons of hij ons mocht mailen als het bedrijf had opgericht zodat wij dat dan weer kunnen doorvertellen aan andere Nederlanders. We hebben hem aangeboden zijn email op deze site te vermelden, en dat vond hij geweldig, dus bij deze:

mobely@Yahoo.com

Wat we nog vergeten zijn om te vertellen is dat we naar het museum zijn geweest, dit ligt voor de deur van Jollyboys. Voor pak en beet 3 euro pp ben je binnen en kun je een ronde maken langs een soort van tijdlijn waarin Zambia wordt weergegeven vanaf de oertijd tot een paar jaar geleden. Het is best wel interessant om te zien hoe de mensheid is gevormd door de evolutie, zeker omdat elke verandering niet perse een verbetering is.

De dag erna hebben we de Zambezi Cruise gedaan bij de Victoria Queen ofzo, dit is een boottocht over het water waarbij je veel dieren ziet in en om het water. Zo hebben we nijlpaarden, wrattenzwijnen, impala`s en vogeltjes met nestjes in de waterkant. Op het einde van de heenreis was het rond 18:00 en gaat de zon bijna onder, het was eerst wat bewolkt maar toen ze zon net boven het water hing waren er toch net geen wolken op dat stukje. Dus wij hebben een erg mooie zonsondergang gezien waarbij het bijzondere eraan is dat de lucht in het water gereflecteerd wordt. De reis is incl. drank en hapjes dus wij hebben uiteraard geprobeerd het bedrag voor deze cruise terug te verdienen met het nuttigen hiervan... met als gevolg dat we de taxi terug bijna gemist hebben.

 

Fawtly towers

De laatste 3 dagen in Livingstone zijn we verplaatst naar Fawty Towers, een kleine kilometer verderop. Het is leuk om weer even wat anders te zien met andere mensen. We kwamen hier in de ochtend aan omdat je om 10:00 moet uitchecken, officieel kan je pas vanaf 15:00 inchecken maar hadden het geluk dat de kamer al klaar was en konden er direct in.

Toen maar de zwembroek aangetrokken en de hele ochtend/begin middag in en om het zwembad gelegen om bij te komen van deze intensieve reis. Begin van de middag begon het behoorlijk te regenen, wel bijzonder om dit eens mee te maken. Het werd ook wel tijd dat we uit de zon gingen want we waren beide behoorlijk rood geworden.

S`middags om 3 uur hebben ze hier altijd gratis pannenkoeken, dit is een specialiteit van de Chef, met een beetje suiker en citroensap erover erg lekker!!

 

De kamer is een stuk luxer als de vorige, we hebben airco en de huisjes staan wat afgelegen van het centrale gedeelte. Ook de bedden zijn een stuk beter, dikke matrassen en een klamboe die rondom het bed zit ipv alleen aan 1 touwtje hangt.

 

Tegen de avond liepen we terug naar ons huisje, we kwamen een wat ouder Nederlands stel tegen die 2 huisjes verderop zaten, waar we gezellig een drankje mee gedaan hebben. Zij adviseerden ons een restaurant verderop, daar waren ze de avond ervoor geweest, je kunt daar krokodil eten.

Eenmaal aangekomen en een tafeltje uitgezocht kwamen zij ook binnenwandelen, uiteindelijk samen gegeten en veel ervaringen uitgewisseld.

Wij hebben de crocodile sparerib gekozen, dit smaakt een beetje naar kip maar dan wat malser. Wel vreemd om het vlees op het bod te zien zitten waarbij het lijkt alsof het zo een stuk uit de staart is.

(Hans en Anneke, we vinden het leuk om jullie ontmoet te hebben!)

 

De volgende dag zijn we naar de crocodile-farm gegaan, we moesten immers wel weten waar ons eten vandaan kwam. We hadden gelezen dat ze tussen 14:00 en 15:00 de dieren voeren, dus wij dachten er mooi op tijd te zijn toen we aankwamen om 13:30. Echter was de planning aangepast en hing er een bordje met 11u vooraan de weg en hadden de dieren al gevoerd.

Maar tegen betaling wilden ze de krokodillen nog wel een keer voeren, dit dus maar gedaan.

Het was echt super om die enorme beesten te zien, de grootste was wel 6 meter! Ze lagen er vrij rustig bij, het leken wel standbeelden, totdat de bewaarder met het voer aankwam. Meteen waren ze actief en kropen vlug naar hem. Jammer genoeg kwam de 6 meter krokodil niet in beweging waardoor we die alleen op afstand gezien hebben.

De overige krokodillen vechten om de stukken vlees, hierbij had een krokodil het been van de ander in de bek en rolde om, de poot brak en het bloed stroomde over de grond. Toen het weer rustig was zag je goed dat de poot de verkeerde kant op stond, ook de overige krokodillen hadden veel verwondingen van eerdere gevechten.

De jongkies werden apart in een broedplaats opgegroeid tot volwassen omdat ze anders door de mannen opgegeten worden. Hier hebben wij er 1 vast gehouden en gevoelt, de bovenkant is extreem hard en de onderkant lijkt wel op glibberige vis.

Tot slot hebben we veel verschillende slangen gezien, o.a. de Spitting Kobra, Black Mamba en de

 Puff Hadder. Deze wil je allemaal niet in het wild tegenkomen…

 

Morgen vervolgt onze weg weer richting Lusaka met de bus, hier verblijven we 2 nachten en gaan dan door naar Mpongwe.


En de foto`s...


Mpongwe

01-05-2014

We zijn om half 7 opgestaan in Lusaka Backpackers om onze tassen te pakken. Daarna hebben we alle twee een omelet besteld. Dit was een flink ontbijt. Daarna hebben we om half 8 de taxi gepakt richting het bus station. Daar aangekomen hebben we onze tassen in de bus geplaatst van chow chauw (of zoiets) de bagage man wilde voor zijn diensten 20 kwacha. Daar hadden we niks over gehoord van de manager van het bus bedrijf gister en dat zeiden we ook. Toen we het over de manager hadden krabbelde hij al gauw terug en was het ook prima zonder te betalen. We hadden geen vaste plaatsen zoals bij de busreis tussen Livingstone en Lusaka en we kwamen achterin te zitten. Het was aardig krap zitten. Toen de busrit starte begon een priester met het voorlezen van de bijbel in de bus. Gelukkig hadden we mp3 spelers bij ons en die hebben we ook goed gebruikt. Bij de volgende stop kwamen er meer mensen in en zaten we hutjemutje op elkaar. De busreis duurde 5 a 6 uur.

Tegen 14u kwamen we aan in Mpongwe. Vanaf daar hebben we de taxi genomen naar het guesthouse van GCMF. Daar aangekomen werden we onthaald door Iris die al 2,5 maand in Mpongwe zit voor haar stage, Yvon en Anniek die voor hun minor 9 weken in het ziekenhuis in Ibenga gaan werken. Omdat het een feestdag was in Zambia, Labour day (en ook volgensmij de rest van de wereld behalve Nederland) waren alle werknemers van het guesthouse vrij dus de keuken was ook niet open. Iris bood toen aan om voor ons te koken. Het was een gerecht van visticks + zambiaanse kool (lijkt en smaakt als spinazie maar dat is het niet) en tomaat. Het smaakte heerlijk! Later kwam Bram (Voorman bouw technische school) er ook bij. We hoorden van Bram al eerder(2 dagen geleden) via de mail dat de bouw van de school was stil gelegd omdat het geld op was. We kwamen nu aan de praat wat we wel konden gaan doen. Zo zijn er een paar projecten op het guesthouse zelf die nog om aandacht vragen zoals het schilderen van een paar kamers en een houten paal is verzakt dus daar moet ook nog wat aan gedaan worden. Het idee is dat wij de mensen gaan aansturen die deze dingen gaan maken/schilderen. Daarna zijn we gaan slapen


02-05-2014

Vandaag zijn we vroeg opgestaan om te gaan hardlopen!! Jaja zelfs in Zambia zijn we sportief bezig haha. We stonden om 7u op en zijn een stuk gaan hardlopen. De temperatuur was goed te doen alleen de zon scheen recht in onze ogen. Daarna zijn we samen met Bram naar de WTC gegaan (de school waar we anders aan het werk zouden gaan). Het was heel tof om de school te zien en de houtwerkplaats was zeker imposant met de grote machines die daar staan. Als je het in het echt ziet, is het veel groter dan op de plaatjes en foto’s die we in Nederland hadden gezien. We hadden de lintzaag die Roy Korenromp had meegegeven meegenomen maar omdat nu alles stil ligt, ging deze in de stelling.

Daarna zijn we boodschappen gaan doen in Luansha. We konden vooraan de weg bij het guesthouse de hand opsteken naar een minibusje die ons meenam daar naar toe. Het busje was al vol toen die stopte dus was het even proppen maar we konden er uiteindelijk in J. Het was ongeveer een uur rijden naar Luansha. Daar aangekomen pakten we de taxi naar de Shopright (soort aldi van Zambia). Het was daar gigantisch druk en omdat we aardig wat boodschappen moesten halen (ook voor Bram en Iris) besloten we om eerst een simkaart te halen (er was al 7 weken geen internet in het guesthouse en de enige goedkoope manier om te internetten is via een Zambiaanse simkaart. We hebben de hele ochtend gezocht naar een winkel waar ze sim kaarten verkochten maar uiteindelijk hadden we er één gevonden. Voor het verknippen van een simkaart moesten we naar een andere winkel. Eindelijk hadden we weer internet!! Daarna zijn we boodschappen gaan halen en zijn we weer terug gegaan met het minibusje.

Toen we terug waren gingen we naar de training van Bram’s voetbal team. Vanuit Nederland hadden we ook 10 leren voetballen meegenomen voor Bram’s voetbal team. Deze ballen hebben we toen gegeven aan het voetbal team. Ze waren er dolblij mee! Ze konden eindelijk fatsoenlijk trainen want daarvoor hadden ze maar één bal voor het hele team. Toen de zon onder begon te gaan en de muggen ons op kwamen zoeken zijn we terug gegaan naar het guesthouse en hebben daar de bbq aangestoken! Het was eerst nog een gedoe omdat we geen kolen hadden, maar bij het guesthouse hadden we aan iemand gevraagd of hij kolen wilde halen. Hij kwam terug met een mega grote zak kolen! We hebben heerlijk gebbqed met Iris Yvon en Anniek. Daarna hebben we nog een paar biertjes gedronken en zijn gaan slapen.


03-05-2014

Vandaag zijn we op safari gegaan naar Chobe Park. Yvon en Anniek zouden dit zowieso gaan doen als onderdeel van hun introductie week hier in Mpongwe. Wij mochten ook mee hier naar toe J. Na een uur rijden kwamen we daar aan en hebben we eerst de slangen bezocht. Er waren een aantal hokken met slangen zoals de Black Mamba en Gaboon Viper. Zelf mochten we ook een paar slangen vasthouden (niet giftig uiteraard) waaronder een phyton :). Super leuk om te voelen hoe sterk zo’n slang wel niet is. Daarna mochten we ook een krokodil vasthouden van 4 jaar. (een stuk groter dan de krokodil in livingstone). We gingen verder naar het vogel gedeelte. Daar zat een grote uil. Die was super grappig en zag eruit als een opgevoerde furbi. Als de verzorger over zijn kop aaide deed hij zijn ogen dicht en maakte een grappig geluid. Daarna hebben we de game drive gedaan (safari in een auto). We hebben een aantal impala’s gezien en andere hert achtige soorten. We zagen ook 5 giraffen van dichtbij. Dit was wel mooi. Verder hebben we nog een paar wrattenzwijnen gezien.

Toen we weer terug waren in het guesthouse hebben we gegeten en later die avond zijn we gaan stappen in Mpongwe. We waren met 8 nederlanders (Yvon, Aniek, Iris, Stefan, Ruben, Bram en wij) en 3 Zambianen. We zijn eerst naar een nieuwe kroeg gereden (met z’n allen in de bak van een pickup truck). Deze kroeg was niet zo veel aan. Er was voetbal op en iedereen zat daar maar een beetje) later zijn we naar de Potential gegaan. Een dans kroeg in Mpongwe. Dit was groot feest! Toen we binnen kwamen waren er al veel Zambianen aan ’t dansen of beter gezegd “schuren”. Er was ook een spiegel in de zaal en ze zaten voor de spiegel te dansen en keken daarbij alleen naar zichzelf. Het duurde niet lang voordat we allemaal op de dansvloer stonden te dansen!! Eerst werd ons geleerd hoe we moesten bewegen. Toen we dat deden kwamen er een paar vrouwtjes met hun kont tegen je aan dansen. Verder wilde iedereen met je praten of een bier of een peuk van je hebben. We hebben leuke gesprekken gehad daar haha. Als die Zambianen waren donders bezopen dus dat was wel lachen :). We zijn daar tegen 23 uur weggegaan en hebben nog een paar bier in het guesthouse gedronken.


04-05-2014

Vandaag moest het team van Bram voetballen. Tegen 3 uur kwam de minitruck met de spelers en een grote groep supporters aangereden. Iedereen stond in de laadbak van de truck. Dit was een echt Afrikaans gezicht. Wij mochten gelukkig op de 2 zit plaatsen in de truck plaats nemen. Het duurde een uur voordat we bij het voetbalveld van de tegenstander aankwamen. Het veld zag er slecht uit!! Overal happen uit en het veld zelf was verre van vlak. Op de plek waar de doelen moesten staan stonden 2 palen waar de lat nog niet op zat. Even later zagen we mensen met boomstammen om daar de latten van te maken. Toen kon de wedstrijd eindelijk beginnen. Het team van bram was stukken beter. Het eerste doelpunt van het team van Bram was door een penalty. Vlak daarna scoorden ze de 0-2. Aan het eind van de eerste helft stond het 0-3. Er kwamen ondertussen steeds meer mensen kijken. In de tweede helft zakte het team van Bram een beetje in en zag de tegenstander de kans om te scoren. Bij elk doelpunt liepen de supporters het veld op en dansten daar eventjes en renden weer terug. Een aantal meisjes begonnen met zingen voor het team van Bram. Maar toen het andere team meer kansen kreeg gingen andere meiden (van de tegenpartij) ook zingen. Het was een mooi gezicht en ook mooi om te horen. Uiteindelijk werd het 2-5 voor het team van Bram. Het was al donker toen we weer bij het guesthouse aankwamen. We hebben wat gegeten en nog wat bier gedronken. Daarna zijn we naar bed gegaan.


05-05-2014

Vandaag zijn we 3 kwartier gaan hardlopen! We stonden om half 7 op en zijn toen door een zandweg gaan hardlopen. We kwamen veel mensen tegen die ons raar aankeken maar ons wel vriendelijk begroetten. Daarna hadden we een gesprek met Pious (de manager van het Guesthouse) wat ons werk voor de komende dagen zou zijn. We hebben 2 taken gekregen. Het hele guest house door lopen en kijken wat er kapot was of wat onderhoud nodig had. En we moesten het oude gedeelte van het guesthouse opmeten om te weten hoeveel verf er gehaald moest worden om het guesthouse te schilderen. Hier zijn we de hele dag mee bezig geweest en we gaan er de volgende dag weer mee verder. Daarna is Tim naar de markt van Mpongwe gegaan om boodschappen te halen. 's avonds hebben we gegeten in het guesthouse en 's avonds hebben we met de nieuwe Nederlandse gasten (Remco, René en Anje een gezin uit Limburg) gezeten en een biertje gedronken.


06-05-2014

Vandaag zijn we verder gegaan met het opmeten en uitwerken van onze taken. Tim heeft een andere opdracht tussendoor uitgewerkt genaamd de vetafscheider. Dit is bedoeld voor de keuken van het guesthouse zodat de leidingen niet verstopt raken. Tegen het einde van de dag hadden we het af en zijn we naar Pious gegaan om het te laten controleren zodat hij het geld zou regelen om de spullen morgen te halen in Ndola. De verf was prioriteit dus daarvoor zal geld vrijgemaakt worden. De vetafscheider en de kapotte spullen zouden een andere keer gedaan worden, maar als we in Ndola waren moesten we wel kijken naar de prijs van alle onderdelen zodat daar een prijs opgave van gemaakt kon worden. Na het avond eten hebben we een lang gesprek gehad over het geloof. Remco, René en Anje zijn gelovig en Bram en wij niet. Dit waren mooie en grappige gesprekken. Ook toen Bram ons wat denkstof gaf om de betekenis van de uitspraak “Doseren is het aansnijden van licht zodanig dat je het kan eten” te bedenken. We zijn er nog steeds niet uit dus als iemand daar een 'licht' op kan schijnen, voel vrij om het in het Gastenboek te zetten!!!. Het was een hele interessante en leuke avond geweest. Het was 01.00 uur toen we in bed lagen.

07-05-2014

‘s Ochtends was het wel moeilijk uit bed komen maar het is ons gelukt. Om 7.20 zijn we opgestaan om ons klaar te maken voor de rit naar Ndola om daar boodschappen, cement en verf te halen. We gingen met de minitruck en we moesten in de achterbak zitten. Ze hadden er een matras neergelegd en Bram, Pious en wij hebben ons daar prima vermaakt. Eerst moesten we een koelkast in Luansha afleveren om het freon gas bij te vullen zodat de gasten van het guesthouse daar ook hun spullen in kunnen bewaren. Daarna zijn we doorgereden naar Ndola. Achterin zo’n bak van een truck kan je vrij om je heen kijken en het was echt een Afrikaans gevoel om daar in te zitten. Daarna kwamen we in Ndola aan. We gingen naar de verf shop en hebben daar de verf besteld. Deze konden we over 2 uur ophalen. Daarna zijn we naar een soort gereedschap shop geweest om kwasten, rollers en schilders tape te kopen. Toen zijn we naar een Indisch restaurant gegaan en lekker gegeten. Daarna hebben we de verf opgehaald en zijn naar een winkelcentrum gereden om boodschappen te doen. Toen we uit de winkel kwamen hadden we een goede voorraad voor de komende tijd in Mpongwe. Daarna zijn we terug gereden naar Mpongwe.

's Avonds werd ons voorgesteld de volgende 2 dagen bezig te gaan in Ibenga op een chickenfarm Tubombeshe genaamd. Ze zijn daar bezig om een nieuwe schuur te bouwen en de dak spanten moesten nog in de verf gezet worden. Dit wilden we wel want we gaan maandag pas beginnen met het verven van het guesthouse. Dus morgen en vrijdag gaan we met de dakspanten bezig

.

08-05-2014

Om 7.00u ging de wekker. We hadden lekker geontbijt (eitje met ui ham en cheddar). Daarna waren we klaar om te werken in Ibenga. Bram heeft ons gebracht met de Jeep. Toen we daar aankwamen lagen de spanten al op ons te wachten. Om de spanten te verven moesten we eerst een paar balken van de spanten verwijderen om overal goed bij te kunnen komen. Wij hebben ons gericht om de balken eraf te bouten en later weer de draadstangen erin te zetten en alle bouten goed vast aan te draaien. René en Remco zouden de spanten verven. Het was zwaar werk met de zon brandend op je bakkes. We hadden wel zonnebrand mee maar dat zweette je er zo weer af. Bij sommige gaten moesten we nog draadstang erin zetten. Dit was monnikenwerk omdat ze de draadstangen lomp hadden afgeslepen en we hadden alleen maar een veiltje dus dat was nogal een gekloot om de bouten erop te krijgen. Naar veel zwoegen en zweten en veel pauzes verder was het tijd voor middag eten. We gingen naar de markt van Ibenga en hadden daar Nshima met kip gegeten. Op de terugweg kwam er een mega dronken Zambiaan aan die het wel goed met Tim kon vinden. Hij knuffelde Tim voordat we de auto instapten. Dat was een grappig gezicht :). Na nog een aantal uur buffelen hadden we 2 spanten klaar. Dit was genoeg voor vandaag. We moesten lang wachten op een busje die ons weer meenam naar Mpongwe. Uiteindelijk stopte er één maar we moesten wel proppen. Daan zat met Iris en nog een Zambiaan op de bijrijders stoel en Tim, Remco en René zaten achterin. Er waren nu 24 personen in een busje waar ‘normaal’ in Nederland 10 mensen in zouden gaan. Gelukkig gingen er gaande weg mensen uit zodat we weer een beetje fatsoenlijk konden zitten. Als avondeten hadden we patat en een T-Bone.

 

09-05-2014

Vanochtend zijn we om 06:00u opgestaan zodat we om 7 uur met het busje richting ibenga konden, daar tegen 8 uur aangekomen zijn we snel aan de slag gegaan met de spanten in de hoop dat we voor de hitte al veel gedaan hadden. Dit ging de eerste paar uur redelijk goed maar tegen 11 uur is de zon al weer zo vel dat het in de zon wel 40 graden voelt, vanaf toen dus maar weer rustig aan gedaan en vaak drinkpauzes ingelast. uiteindelijk waren we er tegen twee uur klaar mee en zijn we terug gegaan naar het guesthouse. Er zijn nu 7 spanten af dus zijn mooi opgeschoten.

Eenmaal aangekomen op het guesthouse zijn we Pastor Jo tegen gekomen, hij is ook een leraar op een school in de buurt. Omdat hij veel lessen moet voorbereiden en andere zaken thuis wil doen leek het ons een goed idee om de laptop die ik meegenomen heb uit Nederland aan hem te overhandigen (met dank aan Johan en Brigitte). Hij is er super blij mee en kan hiermee veel vlotter en beter werken liet hij ons weten. Met dit soort dingen zie je het contrast weer erg goed tussen ons westerse leven en hier, de laptop was voor ons afgeschreven en voor hun is die net zo snel als een vaste computer.

 

10-05-2014

We hebben weekend dus hebben geen wekker gezet, dan alsnog om 8 uur klaarwakker en gelijk zin om de dag te beginnen als je een blik naar buiten werpt en de helderblauwe lucht ziet met alleen maar zon. Dus eerst lekker uitgebreid ontbeten en toen maar eens naar de markt gegaan om wat inkopen te doen, morgen is er geen warm eten in het guesthouse dus hebben wij bedacht om weer te gaan bbq-en. Hiervoor hebben we inkopen gedaan, dikke lappen rundvlees, een vis (Baars) en worstjes is het geworden. In de vitrine van de slager lagen ook hele koeien poten, als we weer goed internet hebben zullen we de foto plaatsen.

in de middag hebben we ons bezig gehouden met de computers die in het magazijn staan, hiervan moet er 1 klaar gemaakt worden voor het Ibala project in Ibenga dit is een organisch landbouw project. Voor op het guesthouse willen ze graag een server hebben waarop er bestanden opgeslagen kunnen worden. Hiervoor hebben we 1 van de beste pc`s gepakt en vol gestopt met onderdelen uit de andere.

s`avonds heeft Zen (uit de keuken van het Guesthouse) ons laten zien hoe je Nshima maakt, zodat we dit komende week een keer zelf kunnen proberen te maken. later op de avond zijn we weer naar een lokale kroeg gegaan met een man of tien, de Potential, het was weer erg gezellig en de spiegel werd veel volop benut om tegenaan te dansen en vooral naar jezelf te kijken.

 11-05-2014

Vandaag is zondag en dus rustdag, althans er wordt niet gewerkt. Er wordt wel voetbal gespeeld door het team van Bram, uiteraard zijn wij ook gaan kijken. Voordat de wedstrijd kan beginnen moeten eerst de lijnen op het veld erop gezet worden, ze hebben geultjes gemaakt en gooien daar kalk/betongruis in. Direct naast het veld loopt een kudde koeien dus met een beetje pech lopen die zo het veld op. De wedstrijd verliep soepel en hebben gewonnen met 1 -0. Er was weer veel publiek uit de omgeving, veel kleine kinderen en de sfeer was super, gek eigenlijk om te zien dat mensen die vergeleken met ons niks hebben en zoveel problemen hebben toch nog zo vrolijk door het leven gaan. Uiteindelijk weer met de vrachtauto vol met kinderen en ouders terug gereden, hierbij werd er luidruchtig VTC geschreeuwd zodat overal waar we langs kwamen de mensen hoorden dat we van het voetbalteam zijn.

S`avonds hebben we de bbq aangestoken, we hadden uiteindelijk kip, worst, vis en rundvlees. Erbij naast hadden we zoete aardappel uit de oven en gepofte aardappel van de bbq. Wat groente salades en sausjes maakten het geheel tot een heerlijke maaltijd met 10 personen.

 

12-05-2014

Vandaag zijn we begonnen met de voorbereidingen van het schilderen van het guesthouse, met een team van 6 personen; Mr. Qaufur, Mr. Lois, Mr. Kunda, Mr. Paul, Mr. Tim en Mr. Daan. De ene helft is begonnen met het schoonmaken van de muren, met water en sop werd alle stof, bijennesten en spinnenwebben weggehaald. De andere helft hebben de muur en veranda kaal gemaakt zodat er opnieuw een afdeklaag op aangebracht kan worden.

 

Het elektra was ook een zooitje dus dat hebben we ontmanteld, de kabels hingen slap langs de muur en plafond dus was geen gezicht. Met het loshalen verbaasden we ons over de manier hoe het aan elkaar gedraaid was, het ene draad gewoon aan  het andere met een plakbandje die net te klein is waardoor kans op kortsluiting bijna een feit is. Ook de lichtsensor die voorheen het licht schakelde hing nog aan de rand van het dak maar deed niets meer, zodat er alsnog met de schakelaar de lampen aangedaan moest worden.

 

 

13-05-2014

Vandaag weer verder met voorbereidingen op het schilderen, het dak ligt ook op veel plaatsen los en is verrot. Dit komt op sommige plekken doordat de constructie verkeerd gemonteerd is, zo is het plafond onder de dakrand bevestigd i.p.v. de dakrand tegen het plafond. Hierdoor valt het regenwater niet van de dakrand af maar krult langs het plafond omlaag en gaat het hout snel rotten.

 

S`avond hebben we zelf gekookt, Nshima met rundvlees en raap, geserveerd met een sausje van tomaat ui en kruiden. Dit was de eerste keer dat we Nshima gemaakt hebben, met de instructies van Zen was het niet moeilijk maar zeker  nog lastig omdat je de hoeveelheden niet goed weet en je blijft afvragen of je het goed doet.

Het smaakt wel goed maar de samenstelling was niet helemaal goed, volgende keer iets langer door koken denk ik.

 

14-05-2014

Ook vandaag weer verder met voorbereidingen op het schilderen, het leek allemaal zo simpel voor dat we begonnen, even de muren schrobben dan afplakken en schilderen. Het lijkt inmiddels op een bouwval en alles ligt open of is wat mee gedaan. Het gaan schilderen zit er voorlopig dan ook nog niet in denken we. Het dak is op 1 plek erg verzakt en lijkt erg slordig, de boeiplank is er afgehaald om te kijken wat het probleem is. Om dit te repareren wilden we een stuk hout hebben om te stutten, dit was niet aanwezig op het Guesthouse dus moest een houten bankje er aan geloven en een poot dienst doen als materiaal…

Eenmaal met het juiste materiaal en gereedschap op de ladder kwamen we tot de conclusie dat datgene we wilden geen optie is, het ene balkje zit aan het andere balkje wat vervolgens weer aan een klein tussenstukje zit en dat zit aan het balkje aan de muur gespijkerd. Alles wat je probeert is dus bij voorbaat al mislukt want daar waar je het ene vaster maakt komt het volgende losser. Uiteindelijk het geheel maar geprobeerd wat te verstevigen en de boel weer dicht gemaakt.

Deze nacht was het volle maan dus geeft een bijzondere uitstraling met de heldere lucht en omgeving.15-05-2014

Vandaag hebben we een vrije dag, samen met de familie Hage (Renee, Anja en Remco) en Bram zijn we naar Lake Kasiba geweest. Dit is het diepste meer (denken we)  van Afrika, zo diep dat ze niet weten hoe diep. Het meer is ontstaan doordat het gesteente wat eerder boven het water zat is ingestort, dit komt doordat dit erg poreus is (kalksteen). De wanden zijn daarom ook erg stijl en je kan er maar op een paar plekken weer uit komen. We hebben een plek uitgezocht waar je van een 3 meter hoge rots kan afspringen.

 

De Zambianen hebben deze dag wel gewerkt en hebben de boeiplanken geschaafd en gemonteerd. Nu begint het geheel er op te lijken en geeft voldoening.

 

S`avond hebben we weer lekker met zijn allen geBBQd; 1 kilo baars, 2.5 kilo rundvlees en 1.5 kilo worsten voor 90 Kwacha (ongeveer 10 euro). Uiteraard met zoete aardappel, zelf(door iris)gemaakte kruidenboter, geroosterd brood, tomaat, komkommer en koolsalade.

 

16-05-2014

Vandaag zijn we begonnen met verven! We hadden dit niet gepland maar na overleg leek het ons een goed idee om te starten zodat iedereen lekker aan de gang bleef, weer twee teams waarvan de ene helft zich bezig hield met het herstellen van het dak en het andere team met ons begonnen is met schilderen. Eerst alle randen en vloer afgeplakt zodat er niet teveel gespetterd kan worden door het schilderen van het plafond. Toen de kwasten en rollers maar eens voordag gehaald en een stukje geprobeerd. Dit ging nog niet van harte omdat de verf veel te dik was, de verpakking leerde ons dat we er niets aan moesten toevoegen maar na een paar vierkante meter hebben we toch maar verdunt met water.

Na de pauze hebben Mr. Louis en Mr. Qafur de rollers gepakt en zijn gaan verven, we dachten dat ze wel redelijk zouden weten hoe het moest maar het was een drama. Van hot na her waardoor veel plekken overgeslagen werden en meer verf op de vloer (zeil) en henzelf dan op het plafond. Maargoed, als je hoop blijft houden en geen Nederlandse netheid verwacht komt het allemaal wel goed. Aan het eind van de dag was het plafond en kozijnen van het eerste deel geschilderd en leek het nog best mooi.

Aan het eind van de dag hebben we samen met de jongens een biertje gedronken op de goede afloop, hierbij hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om de foto`s  en collage te overhandigen die we mee hebben genomen uit Nederland voor de familie Korenromp. Ze waren er erg blij mee en vonden het een leuk aandenken, de collage komt op het VTC te hangen.

 17-05-2014

Vandaag is het zaterdag en dachten eerst dat het geen werkdag was, de Zambianen wilden graag werken en doen dit normaal tot 12:00u. dit was voor ons geen probleem dus waren wij ook weer aanwezig. We zijn verder gegaan met het stuk waar het plafond en kozijnen geschilderd zijn, nu hebben we de kozijnen en plafond juist afgeplakt zodat we daar netjes langs heen konden schilderen. Er moest wel twee keer over geschilderd worden om de donkere plekken en het logo voor op het Guesthouse een beetje te bedekken. Na het verwijderen van de schilderstape straalde de kleur oranje/geel gelijk degelijk en netheid uit t.o.v. het wit van de kozijnen.

Het andere team is verder gegaan met het reparen van het dak aan de andere kant, met behulp van een provisorische steiger door een ladder op twee bokken te leggen en af te schoren met planken kan men er goed bij…

 

S`middag zijn we samen met de meiden (Iris, Yvon en Annick) Mr. Kafur en Bram weer naar Lake Kasiba gegaan, de meiden wilden hier zo graag heen dus moesten wij maar weer mee…

Daan, Iris Mr. Kunda en Tim zijn in het water geweest, de rest durfde niet (mietjes).

 

S`avond de BBQ maar weer aangstoken, gaat dit nou nooit vervelen (NEE!!)

 18-05-2014

Vandaag is het zondag en dus rustdag, dus mooie gelegenheid om eens naar de kerk te gaan. Pastor Jo heeft ons uitgenodigd om zijn mis mee te maken, het kerkje ligt op tien minuten lopen van het Guesthouse. Eenmaal aangekomen bleek het een klein schuurtje te zijn waar een klein podiumpje in zit en 2 rijen met banken. Er werd luidruchtig gezongen en gedanst. Na een uur vonden we het mooi geweest en zijn weer terug gegaan, de mis kan wel 4 uur duren.

De rest van de dag gebruikt om deze blog bij te werken en uit te zoeken wat we na Mpongwe (eind mei) willen/kunnen doen. We hebben het idee om naar Tanzania te gaan met de trein.

 


19-05-2014

Vandaag is de dag dat we alweer 30 dagen in Zambia zijn! Wat gaat de tijd toch snel eigenlijk. We zijn vandaag om 6.30 opgestaan om weer eens te gaan hardlopen. We kwamen halverwege een kerel tegen die in de verte al rare gebaren maakte en ons soort van aanmoedigde. Opeens begon hij toen hij zo’n 10 meter voor ons was ook te rennen. We konden ‘m van die afstand al goed ruiken en dat was op z’n minst gezegd niet fijn!!! Om van de geur af te komen zijn we maar een stukje gaan wandelen. Toen de man dat zag begon hij ook te wandelen. Omdat we nog steeds in z’n stank zaten besloten we maar om weer te gaan hardlopen en naast of voorbij de man te gaan om zo onze neuzen van wat frisse lucht te voorzien. De man liep nu naast ons mee op het zelfde tempo en hij was moeilijk te verstaan omdat hij ladder zat was. Hij heette Derk en omdat hij ons Daanie en Timmie noemde, noemden wij hem Derkie! Na wat half verstane gesprekken stopte hij met lopen en zei dat hij naar zijn vrouw ging. Na het hardlopen hebben we geontbijt en omdat we nu 30 dagen in Zambia zijn moeten we ons visum verlengen. Omdat Annick en Yvon dezelfde dag als ons zijn aangekomen moesten hun ook het visum verlengen. Iris ging ook mee want nadat we in Luansha ons visum hadden verlengt zouden we naar Ndola gaan om boodschappen te halen. Bram en Dinnie moesten ook naar Luansha dus konden we de heenweg bij in de Jeep. Aangekomen bij de immigratie dienst gingen we met z’n vieren naar binnen. Omdat we met een toeristen visum geen vrijwilligerswerk mochten doen hadden we gezegd dat we gewoon op doorreis waren en vakantie aan ’t vieren waren. Daarna kregen we onze stempels en liepen we naar het busstation om de bus naar Ndola te pakken. In Ndola zijn we wezen pinnen en daarna zijn we naar een grote mall geweest om te eten bij Mint. Dit was super lekker! Tim moest nog nieuwe slippers hebben en heeft deze in de Mall gekocht. We zochten ook nog een boek over Tanzania (lonely planet) omdat we na Mpongwe de trein pakken van Kapiri Mposhi naar Dar Es Salaam (Tanzania) en daarna gaan we naar Zanzibar voor een aantal dagen!!!! Omdat we bij deze mall niks konden vinden gingen we naar een andere shopping mall. We zaten met z’n 5en + bestuurder in een gewone sedan en dat was nogal proppen. Gaande weg hoorden we een raar geluid en begonnen we rubber te ruiken. Het was de linker achterband die tegen de wielkast van de auto aankwam. Toen we bij de andere shopping mall waren was er een stuk van de zijkant van de autoband afgeschuurd hahah. Bij de andere shopping mall konden we ook geen boeken vinden. We hebben daar toen maar boodschappen gedaan en zijn weer met de taxibusjes terug naar het guesthouse gegaan. Daar hebben we lekker gegeten en zijn daarna gaan slapen.


20-05-2014

Vandaag staat weer een dag vol verven voor de boeg. We zijn verder gegaan met het plafon, raam kozijnen en de deurposten wit te verven. Daarna ging het oranje op de muur. We zijn weer een aardig stuk opgeschoten vandaag.

21-05-2014

Vandaag hebben we het oranje afgemaakt tot aan het eerste ronde gebouw. Daan is bezig geweest met de kieren tussen de houten platen te vullen met plamuur. Over het oude logo hebben we nu 6 lagen verf zitten maar helaas is het nog steeds een beetje door de verf heen te zien. Maar als het nieuwe logo erop zit zal dit in het niet vallen. We hebben ook mister Kalima gesproken of we morgen op zijn school mogen langskomen om te zien hoe het daar aan toe gaat. Dit was prima dus daar gaan we morgen tegen half 10 naar toe!

22-05-2014

Vandaag mogen we alweer schilderen!! Maar het schiet mooi op! We hoeven Mr Louis en Mr Kafua bijna niks meer te zeggen, die hebben het nu wel door hoe ze moeten verven. Mr Paul en Mr Kunda zijn bezig om de raamkozijnen te repareren. Tegen half 10 zijn we naar de school van Mr Kalima gegaan. We hebben een rondleiding gehad door de hele school. Bij elk lokaal zijn we naar binnen gegaan en toen we binnenkwamen stonden alle leerlingen op en begroetten ons met Good Morning Visitors, daarna zeiden wij: Good Morning Class, How are you? De klas antwoorde daarna: Fine and how are you? Daarna was het onze beurt weer om te zeggen: Also fine, You can sit now. Daarna gingen de kinderen zitten. We mochten toen een stukje les bijwonen in elk lokaal. We zaten ook in de schoolbanken naast de kinderen. Dit was ook leuk om mee te maken. Zo gingen we alle lokalen langs. Daarna zijn we naar buiten gegaan. Daar waren wat kinderen aan het spelen. Er was ook een tuinman bezig een moestuintje aan te leggen. Ze willen hier de kinderen kennis laten maken met het groeien van kool e.d. en dit dan ook zelf gebruiken voor het eten. Een goed idee vonden wij. Daarna zijn we weer terug gegaan naar het guesthouse en hebben middag gegeten. We hadden aan Zen (de kokkin) gevraagd of ze vis had voor vanavond. Helaas had ze het niet maar we konden wel zelf 2 vissen kopen en dan wilde ze die wel klaar maken. Zo gezegd, zo gedaan. We hadden de 2 grootste vissen gekocht die we konden vinden en daarna aan Zen gegeven. We hebben toen het treinstation gebeld in Kapiri Mpshi om te kijken of de trein wel reed naar Dar Es Salaam omdat we gehoord hadden dat deze niet reed. Op internet stond ook dat de werknemers op bepaalde stations aan het staken waren. Volgens de man van het treinstation reed de trein wel op 2 juni dus hebben we via de sms de tickets gereserveerd. Toen hebben we nog even geholpen met het verven en daarna was het tijd voor het avondeten! Het smaakte heerlijk!


23-05-2014

Vanochtend ging om 6.30u de wekker! We zijn weer gaan hardlopen. Dit keer hadden we helaas geen dronken mensen die mee liepen. Het was bewolkt dus lekker weer om hard te lopen. Daarna werden we gebeld door het trein station van Kapiri Nposhi om de reis met de trein te bevestigen. We vroegen nog een keer extra of de treinen wel reden, volgens de man werd er nu nog wel gestaakt maar tegen de tijd dat wij met de trein gaan moest dat wel voorbij zijn (afwachten dus want in Afrika weet je het maar nooit haha). Verder ging vandaag de reis naar Ndola. We moeten voor het schilderen nog wat nieuwe rollers, kwasten, penselen en verf hebben. Samen met Pastor Joe, Mister Kalima Misses Kalima en Bram zijn we eerst naar Luansha gegaan om Misses Kalima af te zetten. Daarna ging de reis verder naar Ndola. Toen we daar waren hebben we eerst verf gehaald voor het logo op de voorkant van het guesthouse. Daarna zijn we naar een soort gereedschap winkel voor rollers kwasten en pencelen. We zijn daarna naar de Shoprite gegaan om boodschappen te halen. Toen dat gebeurt was zijn we gaan eten in een pizzeria. We moesten ook nog een boek/reisgids hebben van Tanzania dus zijn we opzoek gegaan naar een boekenwinkel. We zijn 2 boekenwinkels bezocht maar helaas hadden ze geen reisgidsen van Tanzania. Daarna zijn we teruggereden en hebben in Ibenga Yvon en Annick opgepikt die ook weer naar het guesthouse gingen.


24-05-2014

S`ochtens weer verder gegaan met schilderen, de kamernummers 6 t/m 8 en de wc afbeeldingen staan weer mooi op de muur, ook de boeiplanken zijn met een eerste laag verdunde verf behandeld omdat het blanke hout de verf erg snel opneemt.

De watertank werd gerepareerd dus er was geen water, dat gebeurd hier wel vaker maar nu was het gepland en duurde het uiteindelijk de hele dag. S`avonds was er wel weer water maar de tank was nog steeds stuk.

S`middags heeft Tim de server geconfigureerd, hierop moeten alle bestanden komen te staan voor algemeen gebruik. Daan heeft met Yvon en Annick inkopen gedaan voor de bbq.

S`avonds lekker ge-bbqt, daarna vuurtje stoken met afvalhout en filmpje kijke (amperican Pie, Boobies!!!)

 

 

25-05-2014

Vandaag is het zondag en zijn we met Bram, Iris, Yvon, Annick, Daan en Tim na de kerk geweest en hebben de kerkmis gefilmd voor chantal, de mis werd door Mr. Kalima gedaan. Mr. Kalima heeft een aantal speciale stukjes in zijn mis verwerkt voor Chantal.

Toen we terug kwamen bij het guesthouse was er geen stroom, helaas want we wilden de gefilmde stukjes van de mis gaan bewerken, monteren en verzenden naar Nederland.

S`middags speelde het team van bram weer voetbal, ze hebben de wedstrijd gewonnen met 4 – 0!

Na het voetbal hadden we nog steeds geen stroom, kaarsen aan gedaan en gezellig met elkaar wat gedronken onder de sterrenhemel, rond etenstijd na mpongwe gegaan om te kijken of er daar misschien eten te krijgen was maar was geen succes, eenmaal terug ging het licht net weer branden dus konden we ons eigen potje nog opwarmen.

 

26-05-2014

Vandaag heeft heel Zambia een vrije dag, dit ivm Nantional Freedom Day. Eigenlijk was het gisteren maar op zondag heeft iedereen al vrij dus hebben ze het doorgeschoven naar de maandag.

We zouden vandaag naar Ibenga gaan om te gaan zwemmen met Annick, Yvon en Iris. Maar helaas was het bewolkt en leek het erop dat het niet erg warm zou worden (23 graden is toch koud als je gewend bent aan 30). S`avonds hebben we weer zelf nshima gemaakt, althans geprobeerd, het schijnt toch iets anders te moeten dan wij dachten. Maar gelukkig loopt er altijd wel een zambiaan in de buurt die het graag voordoet. Uiteindelijk was het een lekkere maal van Nshima, boerenworst en allerlei groente.

 

27-05-2014

De Zambianen zijn vandaag weer verder gegaan met de schilderwerkzaamheden van de binnenkant van de buitenkant van het guesthouse. Daan en Tim zijn begonnen met het voorbereiden van het schilderen van het nieuwe logo voorop het guesthouse, de truck stond voor het guesthouse met de beamer op het dak, de ladder van het dak van de truck tot aan het dak van het guesthouse. Daaroverheen een zeil zodat we in de schaduw goed het beeld van de beamer op de muur konden zien en met een penseel de lijnen konden verfen. Eind van de middag stonden de contouren erop, is toch meer werk dan verwacht. S`avonds zijn we een filmpje gaan kijken met de beamer, de eerste film (alleen maar nette mensen) hebben we helemaal af kunnen kijken maar tijdens de 2e film is de lamp ontploft van de beamer.

 
28-05-2014

Het logo verder ingekleurd en is nu helemaal af. Zambianen begonnen aan het 2e deel van het guesthouse, we hebben ze hier een beetje vrij in gelaten om te kijken of ze het ook zonder ons kunnen, dat gaat redelijk maar zijn denk ik te eigenwijs of hardleers om alles goed te doen, zo zijn hele stukken niet bedekt met plastic en zijn er stukken niet afgeplakt. Hier hebben we ze even op gewezen en konden ons niet anders dan gelijk geven, het leuke aan de Zambianen is dat ze er altijd om kunnen lachen en het dus vrolijk schoonmaken (soms denk je dat ze je letterlijk uitlachen…). Wij hebben de beamer nagekeken maar lamp was letterlijk uit elkaar geknald dus helaas.

 

29-05-2014

De letters van de receptie moesten ook weer op de muur, zonder beamer een beetje lastig maar met een projector kom je ook een heel eind, op a4 printen, daarna de letters heel netjes uitsnijden en met potlood s`avonds de contouren op de muur getekend. Kunda op de foto gezet voor artistieke bla bla. S`middags op fiets door Mpongwe heen, langs ziekenhuis, de kerk en primary school gefietst. Bij de school gingen de kinderen achter ons aan rennen totdat ze niet meer konden. Stukje de rimboe in gefietst en tot de conclusie komen dat je nog wel 3 dagen door kan fietsen en nog steeds hetzelfde kan zien dus maar weer omgekeerd.

 

30-05-2014

Verjaardag van Tim!! Tim heeft 2 chitenges van Daan gekregen met de deal dat hij deze de hele dag zou moeten dragen. Eerst verven tot 11u zonder chitenge want het zou jammer zijn als er verf op kwam. We hebben de letters van de receptie ingekleurd en plamuur tussen alle naden gedaan. Foto gemaakt met de verf crew. Daarna hebben we Yvon en Annick opgezocht in het ziekenhuis in Ibenga om een rondleiding te krijgen. De heenweg had Tim een chitenge om. Iedereen keek m raar aan en begon te lachen. Bij het ziekenhuis hebben we een rondleiding gehad van Yvon en Annick. Het is een aardig groot ziekenhuis en het was leuk om daar even rond te kijken. Yvon en Annick gingen daarna een operatie die bezig was bekijken. In de tussentijd zijn wij naar een rivier/dam geweest. Dit was de moeite wel waard want het was een mooi gezicht. Toen zijn we teruggelopen en verderop was een korfbal toernooi.Toen de operatie klaar was hebben we het huis van Yvon en Annick bekeken. Daarna zijn we samen weer terug gegaan naar guesthouse met overvol busje, er was een politie controle en ze zaten met z’n 3en op de bijrijders stoel. Vlak ervoor stopte het busje en moest er één uit. Na de politie controle stopte het busje bij een bocht en moesten we wachten totdat de persoon weer terug was. We waren tegen 15u terug en hebben samen met Mr. Kafua de letters voor het restaurant gemaakt zodat we deze met de projector op de muur zichtbaar konden maken. De buren hadden toen een aardig brandje gemaakt. Het as kwam bij het guesthouse op het rieten dak maar gelukkig is er verder niks in de brand gevlogen. Savonds was er een powercut maar gelukkig was dit maar van korte duur. Daarna hebben we eten gekookt. Het was braadworst met groente en gebakken zoete aardappels. Het was bijna hollandse kost!


31-05-2014

Het laatste schilderwerk! Vandaag de puntjes op de i. Tim en ik zijn bezig gegaan voor de letters van het restaurant. Hier hadden we de projector voor gebruikt. Na een tijdje deed de projector het niet meer. Daarna zijn onze namen ineens op het guesthouse verschenen. Toen hebben we vlees gehaald voor de afscheidsbbq! 3kilo van een runderpoot speciaal voor ons afgezaagd met de lintzaag. Daarna nog beetje geschilderd (projector deed ’t weer) en voorbereidingen getroffen voor bbq. Tegen half 7 zijn we begonnen met de bbq met Kunda, Louis, zoontje Louis, Kafuwa, Bram, Stefan, Ruben, Dinnie, Rick, Yvon, Annick, Tim en ik. Was heel gezellig! Daarna voetbal kijken, Nederland-Gana en tegen 11u zijn we naar de potential gegaan met Bram, Annick, Yvon, George Tim en ik. Dat was een leuk afscheidsfeestje! Daarna teruggelopen naar het guesthouse want de auto waar George mee kwam had hij niet meer.

 01-06-2014

Zondag was een brakke dag. Tegen 10 uur zijn we naar Rick en Dinnie gegaan voor informatie over Tanzania (hun hebben er een paar jaar gewoond). We hebben een paar kaarten gekregen van Tanzania en van Dar Es Salaam. (bedankt hiervoor!). Daarna zijn we gaan zwemmen met Annick en Yvon in Ibenga. Super mooi zwembad. Op het menu stonden ook Cattapillars (rupsen) maar helaas hadden ze dat niet op voorraad. Na een beetje zonnen hebben we een groepsfoto gemaakt en daarna zijn we weer teruggegaan naar het guesthouse. We konden gelukkig een stukje meerijden met een jeep want minibusjes reden er weinig op zondag. De Jeep ging naar het ziekenhuis in Ibenga waar de meiden ook uit moesten. Bij de afslag van het ziekenhuis zijn wij uit de auto gegaan en hebben daarna een minibusje te pakken weten te krijgen die ons naar het guesthouse bracht. Bij het guesthouse hebben we nog wat gegeten en onze tassen ingepakt voor morgen want dan vertrekken we naar Kapiri Mposhi.


Trein naar Das Es Salaam


02-06-2014

Vroeg opstaan vandaag om de laatste rekeningen te betalen. Bram bracht ons weg met de truck naar de T-splitsing waar de bus komt. Afscheid genomen van Bram. Daarna zaten we aardig opgepropt in de bus. Een kind zat bij tim op schoot, en een meneer die heel nodig moest plassen naast naast Daan. bij weegstation was ook ons guesthouse. De bus reed er voorbij terwijl we gezegd hadden dat hij daar moest stoppen. We moesten dus een aardig stukje lopen maar gelukkig stond er een taxi langs de weg die ons naar het guesthouse toe bracht. Bij Ma22 guesthouse hebben we onderhandeld over de kamer prijs, hier kregen we nog wat van af dus dat was mooi meegenomen! Wel relaxte kamer hadden we daar. Daarna zijn we naar het treinstation gegaan met de taxi. Toen we daar aankwamen was er niemand te zien! We hoorden dat ze aan het lunchen waren tot 14.00u. gelukkig hoefden we daar maar een kwartiertje te wachten. We gingen nog onderhandelen over de prijs van de kaartjes maar helaas viel daar niks te onderhandelen. Kaartjes betaald en daarna zijn we met de taxi weer naar het guesthouse gegaan. Om de tijd te doden hebben we het T-splitsing/ weegbrug gebied verkend. Was niet zo heel boeiend. Daarna weer terug gegaan, geit gegeten (was heel lekker trouwens), daarna bier drinken (eerste Heineken in Afrika want de Mosi was niet koud) met Emmanuel achter de bar. Hij had aardig wat muziek bij zich en legde uit wat de waar de zambiaanse liedjes over gingen. Daarna hebben we hem geprobeerd te leren hoe je bier openmaakt met een aansteker maar dat lukte hem nog niet zo goed.


03-06-2014

Vandaag waren we van plan te hardlopen maar Daan voelde zich niet zo fit dus is Tim alleen gaan hardlopen. Vanaf Ma 22 lodge zijn we met de taxi boodschappen gaan halen. We hadden de zelfde taxi chauffeur als dag ervoor. Toen we terug kwamen zijn we naar de 3 ‘bergen’ van Kapiri Mposhi gegaan met dezelfde taxi. We moesten een sluip route nemen voor de politie want anders moesten we betalen omdat de taxi gammele bak was. We reden over een weg wat voor een 4x4 goed te doen was maar voor een taxi iets minder was maar we kwamen heelhuids bij de bergen aan. Op de eerste wilden we klimmen maar ging niet goed. (Tim op klompen en Daan op sandalen). We konden niet tot aan de top komen. Daarna een rare pompoen gekocht en toen naar een andere berg waar we makkelijker op zouden komen. Daar aangekomen waren daar mensen bezig om keien te verzamelen voor de glasfabriek die in de buurt stond. Vol goede moed zijn we wezen klimmen maar toen stootte Daan zijn knie en het korstje van de wond die hij had gekregen omdat hij was gestruikeld bij het hardlopen/vallen een paar dagen eerder ging open en het bloed stroomde naar buiten. Toen het bloeden gestopt was gingen we weer naar beneden. Wel mooi uitzicht trouwens halverwege de berg. Toen heeft de taxi chauffeur ons weer naar het guesthouse gebracht en hij zou ons om kwart over 2 weer ophalen om ons naar de trein te brengen.  Daarna nog even gechilled en toen bracht de taxi chauffeur ons naar het trein station. Daar aangekomen moesten we ons paspoort laten zien en de kaartjes. Na lang wachten konden we in de trein!!!. De 1e klas coupe ziet eruit als een 3de klas coupe maar gelukkig hebben we wel voldoende ruimte. Het eten is goed te doen en dat voor 1 euro! Het zelfde geld voor het bier wat ook 1 euro is voor een halve liter! Het bier heeft ook de toepasselijke naam Safari en nog ander biersoort heet Kilimanjaro. We mogen ook roken in de trein. De ramen worden omhoog gehouden door een stok want het vasthoud mechanisme werkt bij veel ramen niet. Dit beloofd een goede reis te worden! Als de trein stopt bij een station komen er allemaal mensen om de trein lopen met eten en drinken wat je kan kopen. Het landschap is mooi om te zien! Savonds hebben we wat bier gedronken en muziek geluisterd. Naast ons waren een paar chinezen die als de trein stopte gebaarden dat dan ook de muziek zachter moest :( wat wij niet zo leuk vonden want iedereen houd toch van hardcore??!!04-06-2014

Aardig brak wakker geworden, deels door het bier en ook deels door het optrekken van de trein dat nou niet bepaald zachtaardig ging! De bar man kwam ook langs om de lege flessen weer te verzamelen. Hier waren ze heel serieus in op de een of andere manier. Elke keer dat we bier hadden gehaald moesten we de flessen weer in leveren. Gister na een aantal bier hadden we dat niet gedaan en daar was hij aardig boos over! Wij vonden het wel grappig :). Verder hebben we ons weer tegoed gedaan aan de mooie omgeving. Toen we bij de grens waren kwamen er allemaal mensen de trein in waar je zambiaans geld kon omwisselen in Tanzaniaans geld. We hebben wat gewisseld na flink onderhandelen over de wisselkoers. We hadden voor 100 kwacha 23.000 chilling gekregen. We kregen ook een stempel in ons paspoort dat we Zambia uit gingen. Na een stukje verder rijden moesten we een visa kopen van Tanzania voor 50 US dollar. Helaas hadden we geen dollars dus na lang gedoe mochten we het voor 90.000 Tanzaniaanse chillings. We hadden ook niet genoeg geld ingewisseld om dat te betalen dus moesten we bij zo’n geld wissel gozer er weer bij halen om nog meer geld in te wisselen. Toen we dat hadden gedaan en betaald konden we verder gaan. Het eten werd trouwens geserveerd door een  mooie meid waar we een beetje mee zaten te ouwehoeren. Verder waren de WC’s donders ranzig! Een metalen pot zonder bril. Het pissen ging nog wel maar verder ook niet. Tim kon trouwens wel lekker schijten met het raam open en een armpje naar buiten. Bij het volgende station moest de trein voor lange tijd stoppen en wisselen van chauffeur. In deze tijd hadden we kennis gemaakt met Victor. Hij was een verkoper van nootjes, water e.d. hij was dit werk aan het doen om een school uniform van te betalen zodat hij naar school kon. Op het eind mocht hij het wisselgeld houden maar alleen als hij dat gebruikte voor zijn school uniform. Natuurlijk zou hij dat gaan doen. Na een tijdje ging de trein weer en gingen we slapen.


05-06-2014

Slecht geslapen en Daan had last van de rug. 8u wakker (7u Zambia tijd). Maar de trein stond stil! We hoorden dat de remmen het niet deden van de locomotief en we moesten wachten op een nieuwe locomotief. Deze zou pas om 16:00u of eerder of later bij het station zijn!! We hadden dus de hele ochtend en middag om het plaatsje te verkennen. Het plaatsje was Makam Bako. Deze zijn we in gegaan om rond te kijken (slot op de cabine deur gezet met ketting). Beetje rond gelopen daar en veel tuktuks gezien die overal doorheen/overheen/onderdoor crossen. Ook waren er pickup trucks met een hele disco installatie erin die oorverdovend hard de muziek aan hadden staan. Een grappig gezicht allemaal! De mensen hier kennen bijna geen engels en de prijzen schreven ze met hun vinger op de tafel om het duidelijk te maken. Daarna weer terug naar de trein. Omdat daar ook geen elektriciteit was om onze mobiel en mp3 spelers op te laden zijn we weer neer Makam Bako geweest om daar in een barretje onze spullen op te laden en de tijd te doden. Daarna nog even snel over de markt gelopen daar. Er was van alles te koop en was leuk om te zien. De trein vertrok weer om 15.30. daarna weer mooie landschappen gezien wat meer en meer berg achtig aan het worden was. Max de conducteur is nog langs geweest om te zeggen als we problemen hadden of wat dan ook dat we dan naar hem moesten komen en hij zou het dan wel oplossen.

S`avonds nog een biertje gedronken, met de deur van de coupe open, de 2 schoonmaaksters van onze wagon kwamen langs en maakten even een praatje en hebben ze wat te drinken aangeboden. Het zonnescherm open gelaten zodat we morgen wakker worden van de zon, we verwachten namelijk dat we rond die tijd in het National park zitten.

 

 Aankomst Dar Es Salaam

06-06-2014

Hele slechte nacht gehad, vaak wakker geworden van een stotende trein of muggen, wel op tijd (06:15) wakker want de zon was net aan het opkomen. We zagen een bordje van een station en kwamen erachter dat we net na het National Park waren maar voor de Salou Game drive, dit is een soort gelijk park dus hopelijk krijgen we wat te zien.

Een tijdje later zagen we dan ook: Giraffen, Empala`s, Hertjes, Wilde zwijnen en Zebra`s.

Toen we weer voorbij Salou waren zijn we maar eens gaan ontbijten, het was erg druk dus konden geen tafeltje vinden, de manager heeft plek voor ons vrij gemaakt door lui te verzoeken weg te gaan die al klaar waren met eten. Blijkbaar was het topdrukte want het eten liet nogal op zich wachten, toen we er naar vroegen zeiden ze dat ze de eieren kwijt waren…?

Daarna waren we ongeveer 2 uur voor aankomst dus begonnen met koffers inpakken enzo.

+/- 12:00u waren we dan op het station van Dar es Salaam, veel taxi lobbyisten die veel te veel vragen voor de rit naar het hotel dus flink afdingen, het begon bij 40.000 Chilling (16 euro) maar hebben uiteindelijk gereden voor 17.000.

We hebben op aanraden van Dinie en Rick het hotel Florida Inn Executive genomen, daar aangekomen hebben we een dubbele kamer geboekt (1 tweepersoonsbed, maar wel 2 meter breedt), dit voor maar 70.000 Chilling.

We wilden hier onze was laten doen maar ze hanteren hiervoor echt een heel fout systeem, 1 badlaken is net zo duur als een paar sokken. Dus al met al zou je dan 50.000 moeten betalen voor de hele was..  hierdoor hebben we een gedeelte laten wassen en een gedeelte zelf met de hand gedaan.

Geprobeerd te pinnen maar wou niet, dachten dat het aan de instelling van de bank lag dat je moet aangeven in Tanzania te willen kunnen pinnen, maar eenmaal in het hotel dit online bekeken maar stond juist ingesteld, morgen maar even naar de Barclays weer proberen. Er was geen wifi dus moesten we het met een kabeltje doen, eenmaal ingeplugt even de router instellingen nagelopen want we konden de antenne van de wifi zien, deze was uitgeschakeld dus 5 min. Later hadden we ook wifi :-). S`avonds in het hotel warm gegeten, een vis uit de frituur.

 

07-06-2014

Goed wakker worden in zo`n king size bed, taxi genomen naar de barclays en wat flappen uit de muur getrokken. Zo heb je niks en zo heb je 200.000 in je broekzak zitten. Daarna op zoek gegaan naar een ontbijtje en richting het centrum gelopen bij de ferry, omdat we nog niks leuks tegen waren gekomen en de tickets voor de ferry om de hoek waren zijn we eerst maar even tickets gaan halen. 1e klas en de boot van 09:30u deze zou der ongeveer 1,5 uur over doen dus zijn we om 11:00 over.

Vervolgens door een medewerker naar een tentje gestuurd waar we een lekker luxe ontbijt buffet genomen hebben, dit voor 14.000 pp.

3 straten verderop zit een toeristen info punt dus daar maar even langs geweest om te kijken hoe we het beste naar Bagamoyo kunnen reizen, hier zijn een hele boel ruines te vinden en veel plekken die met de slavernij te maken hebben. De rit met de bus duurde totaal 3 uur, dit is echt afzien in een veel te klein busje met veel te veel mensen, het drukke verkeer in en om Dar maakte de reis zo lang.

Eenmaal daar hebben we de tuktuk gepakt naar de ruines, hier heeft een guide (prince) ons rondgeleid en veel te snel praatte. Na de trip van ruim 2uur weer met de bus terug na Dar, onderweg bedacht om naar CoCo Beach te gaan om wat te eten en drinken enzo, dit was wel gezellig en daarna weer terug naar het hotel gegaan.

 Zanzibar!!

08-06-2014

Vanochtend de wekker op tijd gezet en ontbeten in het hotel, hier was ook een buffet en hoefden maar voor 1 persoon te betalen omdat we een dubbele kamer hadden dus voor 7500 klaar. Met de taxi naar de ferry gegaan om daar door loopjongens (Afzetters) onthaald te worden, ook al zeg je dat je niet geholpen wil worden ze doen het toch en als je dan eenmaal op de goede plek bent dan willen ze geld, niet dus…

Door de foulliere en doane heen gegaan wat we een beetje overdreven vonden, we gaan toch gewoon na een eiland?

Toen op de boot in de 1 klas ruimte plaatsgenomen en lekker gerelaxed, althans je werd er wel een beetje zeeziek van in het begin maar werd later beter.

Eenmaal aangekomen in Zanzibar moesten we ons gele boekje laten zien en een formulier invullen om het land in te mogen (huh we waren toch al in Tanzania??) Zanzibar is blijkbaar een aparte staat ofzo dus heb je hier ook een immigratie en kom je officieel een nieuw land binnen…

Na alles geregeld te hebben en niks hebben hoeven te betalen waren we klaar om een hotel te gaan zoeken, bij de taxi`s een deal gemaakt om eerst te gaan pinnen en daarna na een goedkope lodge te gaan, de eerste lodge was 60 dollar per nacht per kamer en zag er niet echt goed uit, de tweede was 30 en kon er wel mee door (vooral voor die prijs)

09-06

We hebben vandaag de Spice tour gedaan, dit is een georganiseerde tour naar de velden waarop van vroeger uit (en nog steeds) allerlei kruiden en vruchten geteeld worden. Zo kun je er nootmuskaat, kaneel, gember, vanille, banaan, kokosnoot, manderijn, sinasappels en nog veel meer zien, proeven en ruiken. Ze leggen alles uit, hoe het groeit, waar het voor gebruikt kan worden (consumptie en/of medicijn). De mensen die op de “farm” werken maakten tijdens de tocht allerlei versiersels voor ons en plukten de vruchten van de bomen, soms op amateuristische maar doeltreffende wijze. Aan het einde werd er ons de producten aangeboden die ze ervan maakten, zo hebben we zeep, kruiden en geurtjes gekocht.

Eenmaal weer in de bus gingen we verder naar de plek waar we gingen lunchen, midden in het bos een paar planken op palen waar je op kan zitten. Weer allerlei soorten fruit, daarna met zijn allen op de grond (op doeken) in kleermakers zit eten. Rijst en aardappel met spanazie en een sausje gemaakt van de kruiden en vruchten uit eigen tuin.

Na het eten zijn we naar een grot gegaan waar ze vroeger de slaven 2 weken ophoopten, deze grot was verbonden met het strand en een stadje verderop zo konden ze door de tunnels de slaven vanaf de boot uiteindelijk de stad in voeren.  

De dag afgesloten met een uurtje strand bakken, een mooi stukje rustig afgelegen privé strandje met een bar en wat palm hutjes, echt genieten…

Morgen om 08:00 vertrekken dus in de avond rustig aan gedaan.


10-06

Met een gedeeld busje richting Paje gegaan, eerst langs de ATM omdat je nergens anders in Zanzibar kan pinnen en zodoende over straat met meer dan 1.000.000 (1 miljoen!) chilling pp, met nog 2 dames uit Australie en een stelletje uit Duitsland. Eenmaal aangekomen hebben we eerst gekeken bij een luxe resort genaamd Cristal Resort, leek ons eerst wat aan de dure kant, daarna na Teddy`s, dit is een backpackers en leek ons beter. Maar al gauw kwamen we erachter dat het resort nog helemaal zo gek nog niet was want die zag er tien x beter uit en voor dezelfde prijs. Dus weer terug en een blokhut voor een aantal nachten geboekt, echt super hier!

We hebben hier internet maar je moet betalen per apparaat, dus we hebben 1 code gevraagd en die in de laptop van Daan gestopt, de met een kabel aan die van Tim verbonden en vanaf deze het internet gedeeld via Wifi, oftewel uiteindelijk op 4 apparaten internet J

 

11-06

We hebben vandaag op het strand gelegen, lekker bakken en rood worden….

Wel iets ingesmeerd maar het waaide behoorlijk dus heb je niet in de gaten dat het veel te hard gaat, uiteindelijk viel het mee en bleef het bij een geïrriteerde huid,  hebben denk ik geluk dat we al wel vaker zon gezien hebben hier.

S`avond naar Jambiani gegaan, dit is een plaatsje 5 km onder Paje en kun je goed lobster (kreeft) eten, eenmaal aangekomen en door de taxi afgezet bij een goed restaurant (was gesloten…) zijn we het strand op gelopen in de hoop een goed tentje te scoren waar je dat kan halen. Daar kwamen we een kerel tegen die zichzelf Muskieto noemde, naar de muggen uiteraard, niet dat hij zo irritant was maar iedereen kende hem aldus hemzelf. Hij wist wel een plek waar je lobster kan halen dus met hem mee op zoektocht, via 2 of 3 restaurants uiteindelijk op een plek gekomen waar ze hele goede lobster maken, het leek helemaal niet op een restaurant. Een betonnen plaat met wat afzetting eromheen en een balie dat was het, maargoed we hebben het besteld en zouden terug komen als die het klaar had, wij konden dan ff rustig ergens anders een biertje pakken.

Uiteindelijk een aantal uren later heerlijk gegeten voor 8 euro pp, was echt super lekker.


12-06

Vandaag hebben we de Blue safari tour geboekt, s`ochtends om 8 uur werden we opgehaald om naar de zuid-ooskust gebracht te worden, vanaf hier werden we met een pendelbootje naar een zandbank gevaren waar we even konden genieten van de zon, wat zwemmen en fruit eten. Daarna met de boot naar de plekken waar het koraal te zien was, duikbril op en slippers aan. Erg mooi om te zien maar geen doen met al dat zoute water in je mond…

Daarna na een soort natuurlijk zwembad geweest, dit was een eiland met in het midden water en vanaf de oceaan toegankelijk, erg bijzonder om te zien maar niet gezwommen waren wel een beetje klaar met dat zoute water.

Weer verder gevaren naar het volgende eiland om daar te gaan eten, ze hadden veel verschillende soorten vis en genoeg voor een heel weeshuis, was erg lekker en goed verzorgd.

Op dit zelfde eiland groeide ook een omgevallen boom die na zijn val door bleef groeien, echt gigantisch en heel apart.


13-06

Vandaag weer naar Jambiani gegaan om een massage te regelen, we zijn met het lokale openbaar vervoer gegaan, een truck met banken achterop en een dak erboven en kost 1 euro met zijn tweeën.

Eenmaal aangekomen kwamen we gelijk Mr. Muskieto weer tegen, het was alsof hij ons opwachte, eerst maar weer naar het restaurant van eergister om alvast te bestellen voor vanavond hij had: lobster, rock lobster en jumbo garnalen. We dachten dat we de massage in een spa of iets zouden krijgen maar we belanden bij iemand thuis achterin een hutje op een matras op de grond, 2 vrouwen die amper engels konden hebben ons met handen en voeten uitgelegd wat de bedoeling was en hoeveel dit koste. Uieindelijk hebben we een rugmassage gehad van een uur voor rond de 8 euro, nie gek. Op de weg na het restuarant is Muskieto in een palmboom geklommen om een kokosnoot voor ons op te halen, daarna heeft hij deze open gemaakt en hebben we het vocht opgedronken en de binnenkant opgegeten. Weer een super lekkere maaltijd gehad met alles erop en eraan, dit keer was het rond de 16 euro maar was het dubbel en dwars waard.

De trein van Tanzania naar Zambia, Tazara,  geprobeerd te reserveren. Maar het lijkt of iedereen niet op kantoor zit, aan het lunchen is of niet de juiste persoon is. Uiteindelijk een sms gestuurd met de gegevens en hopen dat het goed komt.

S`avonds hebben we bij Teddy`s met nog 2 Nederlanders (die ook in Cristal verblijven) de wedstrijd van Nederland tegen Spanje gekeken, met 1x stroomuitval voor de wedstrijd vraag je je af hoeveel je te zien krijgt. Maar uiteindelijk de hele wedstrijd kunnen zien en eindelijk die Spanjaarden ingemaakt met een dikke 5 – 1!!


14-06

We hebben er over gedacht om nog verder over het eiland te trekken, in het noorden ligt nog een gedeelte waar heel veel toeristen komen, dus geïnformeerd wat de reis moest kosten. Dit was erg duur omdat je een privé taxi moet nemen die kant op, er zijn niet echt veel mensen die vanaf Paje daarheen gaan, dus hebben besloten hier nog een nacht te blijven en een nacht in Stonetown, onze blokhut was die nacht niet beschikbaar dus zijn we verhuist naar een strandhuis, deze zijn een stuk duurder, zijn van steen en hebben airco. Maar wij vonden de houten huisje leuker en beter.

S`middag hebben we een beetje op internet gekeken naar safari`s en andere activiteiten, we gaan waarschijnlijk een park in Zambia bezoeken omdat ze hier in Tanzania duurder schijnen te zijn.

Ook de reis naar Stonetown geregeld,  eerst via de receptie geprobeerd ma die proberen je een dure privé taxi aan te smeren waar zij waarschijnlijk commissie voor krijgen, dus het nummer maar gebeld waar we ook mee gekomen zijn en konden uiteindelijk voor dezelfde prijs weer terug als waar we voor gekomen zijn.

S`avonds hebben we met de Duitsers die met ons in het busje zaten op de heenweg gegeten en biertje gedronken, was erg gezellig en veel ervaringen uitgewisseld. Toen we het strand op liepen kwamen we erachter dat het volle maan is, hadden we al wel eerder gehoord maar niet bij stil gestaan, echt vet om te zien hoe die uit de oceaan omhoog kruipt. en hij was ORANJE!! hehe ik denk vanwege de wedstrijd van gisteren...


15-06

Naar Stonetown gegaan met taxi, bij het natuurreservaat stapten ook een stel uit Israël in. Met hun wat ervaringen uitgewisseld en in dezelfde lodge verbleven als hen. Eerst maar eens tickets regelen voor de ferry, onderweg kwamen we thomas tegen, hij heeft ons geholpen met de tickets, het leek wel goeie gast. S`middags weer tegengekomen bij de souvenirmarkt waar Tim en Daan allerlei schilderijen maskers enzo gekocht hebben. Hij bood ons aan een naambordje voor ons te maken en vroeg hiervoor een aanbetaling, morgen bij hotel zou hij het langs brengen. We hebben een dakterras opgezocht aan de rand van Stonetown, onder het genot van een drankje van het uitzicht genieten...        Israëliërs uit de bus weer ontmoet en afgesproken voor vanavond, er is een filmfestival gaande waarbij er een film, voetbal en muziek gespeeld wordt. S`avond gegeten in de Forodhari Garden, weer door Thomas begeleidt die ons vertelde je niet zomaar overal alles kan eten omdat er ook wat bedorven voedsel tussen zit, dus meegegaan naar een gozer die hij kende. We hadden geen prijs afgesproken dus natuurlijk veel te duur maar was wel lekker. Daarna dus een film gekeken en een optreden gezien van een groep, was leuk om gezien te hebben maar niet heel speciaal

Dar Es Salaam

16-06

Goed ontbijt gehad in manchlodge, maar geen thomas gezien, dus we zijn opgelicht. Met ferry naar Dar es Salaam gegaan, 1e klas uiteraard en waren met ruim 1,5 uur over.

Florida inn weer geboekt want dit bevalt wel, tazara gebeld of onze reservering overgekomen was maar geen succes, ze snapten er niks van. Dus maar met taxi daarheen, eerst pinnen want een tickets kost pp 216.000 chilling aangezien we 2 plekke pp boeken, daar aangekomen geen reservering bekend op onze naam en wij uitgelegd dat we het wel hadden doorgegeven. Dat vrouwtje pleegde een telefoontje en ze hebben een andere geschrapt en ons erop gezet.

Toen naar the slipway om te kijken hoe het daar is, duurde veel te lang met taxi omdat het verkeer hier echt dramatisch is, biertje gedronken op terras en rondlopen langs veel te dure souvenirwinkeltjes (450 dollar was niks), er zijn ook hutjes maar hier hebben ze hetzelfde als overal en daar hadden we al genoeg van. Lekker mexicaans gegeten en daarna terug na hotel met de tuktuk of Bajaj zoals ze hier genoemd worden. In het hotel de wedstrijd van Duitsland tegen portugal kijken en tegelijkertijd internetten en bloggen.

Trein terug naar Zambia

17-06-2014

Vandaag weer goed geontbeten bij de Floria Inn. Daarna tegen 10 uur hebben we uitgechecked maar we konden onze tassen nog wel in het hotel laten staan. We zijn toen de markt overgegaan bij Kariakoo. Daar zouden schilderijen en dergelijke voor spotprijzen te koop zijn. We zijn de drukke straten doorgelopen wat een ervaring op zich was. Overal kraampjes, winkeltjes en mensen. Daar wat dingen gekocht voor thuis maar schilderijen en souvenirs waren in geen wegen of velden te bekennen. We zijn ook nog een soort overdekt winkelcentrum (Kariakoo market) ingegaan wat gericht was op alleen tuinieren en dergelijke. Het was veel van het zelfde. Tegen 13u vonden we het wel mooi geweest en zijn weer terug naar het hotel gegaan. Daar nog een beetje computeren en lunchen. Daarna hebben we de taxi gepakt naar het Tazara trein station. We hebben daar toen een tijdje buiten gestaan omdat de deuren pas om 15.00u open gingen. Daarna konden we doorlopen naar de trein!!! De trein zag er nog slechter uit dan de eerste hahah, vol roest. Maar eenmaal binnen zag het er hetzelfde uit en de ramen hoefden niet opengehouden te worden met een stuk hout dus dat was al een hele verbetering. Rond 16.00 uur vertrok de trein. De trein trok zowaar zonder schokken op!! Alleen na een tijdje rijden ging de trein wel veel meer op en neer dan de andere trein. Na een paar Safari (bier) besteld te hebben en wat gegeten en nog een paar Safari meer zijn we gaan slapen. Nouja proberen te slapen. De trein ging soms zo hard op en neer en toch ook weer schokkend optrekken en stoppen zijn we een aantal keer wakker geworden.

18-06-2014

Sochtends hebben we goed ontbeten. Brood met gebakken ei en thee. Soort thee dan, het was thee met warme melk en suiker. Het smaakte niet verkeerd maar niet echt als thee. Daarna hebben we weer naar buiten gekeken voor het grootste gedeelte van de dag. Omdat we alles al een keer gezien hadden was de nieuwigheid er wel van af maar toch blijft het indrukwekkend. Smiddags hebben we rijst met beef gegeten. Dit was wel goed te doen. Naast ons zitten ook mensen uit de UK. Hun zaten 9 maanden in Zanzibar voor ontwikkelingswerk. Nu zijn ze op weg naar Livingstone voor vakantie. Verder kwam Tim ook aan de praat met een paar Zambianen (Indische afkomst) die ons aanraden om naar North Luanga national park te gaan voor safari(geen bier dit keer maar dieren bekijken). Dit bevestigde ons idee om daar heen te gaan voor safari wat betekende dat we er bij Mpika uit moesten stappen. Later die avond hebben we ook Ally ontmoet. Hij geeft guided safaries in het noorden van Tanzania (Serengeti). Daarna kwam Sweetness (de wagon beheersters) binnen. We hebben een gezellig praatje gemaakt over Marianne ;) ,over Sweetness kinderen Geoffery en Peter. Ook over haar werk. Ze is per week 5 a 6 dagen van huis weg. Eerst van Dar Es Salaam naar Kapiri Mposhi met elke nacht maar een paar uur slaap. Daarna een dag rust (als de trein geen vertraging heeft gehad) en dan weer terug. Het was een gezellige avond en we hebben veel gelachen.

19-06-2014

Gelukkig is het in Zambia vlakker en gaat de trein minder op en neer. Hierdoor hebben we beter kunnen slapen dan de vorige nacht. Wel zijn we vroeg opgestaan (6u) omdat we niet precies wisten hoe laat we in Mpika aan zouden komen. We zijn toen naar het restaurant gegaan en gevraagd of ze snel een ontbijtje voor ons klaar wilden maken. Nadat we het ontbijt op hadden kwam tegen 9uur Sweetness langs om te melden dat het niet meer zo lang duurde voordat we in Mpika waren. En ineens ging de trein langzaam rijden en kwam midden in de bush tot stilstand. We hoorden dat de trein kapot was!!! Het was ook te mooi om waar te zijn dat bij deze trein rit alles goed zou verlopen haha. We gingen naar voren om te kijken waar ze mee bezig waren. We hoorden (en zagen) dat er een lek in de leiding zat van de compressor die de remmen aanstuurt. Dit leek verdacht veel op het zelfde probleem dat we de heenweg hadden ondervonden en ons daardoor 14 uur vertraging had opgeleverd. We keken toe hoe iemand (achteraf een passagier) het lek probeerde te dichten met touw,karton,plastic zakjes en nog meer zooi terwijl de motor nog liep. (dit zou dus nooit gaan werken haha). We hoorden dat in Mpika (wat maar 30 km verderop was!!! Dus nog zuurder voor ons omdat we daar uit zouden stappen) wel een nieuwe locomotief was maar die had geen diesel maar er waren een paar monteurs onderweg. Toen de monteurs aangekomen waren hadden ze grof gereedschap bij zich!! Een mega baco en nog een paar grote sleutels! Verder hadden ze niks bij zich. Daarmee gingen ze bouten die je normaal met sleutel 17 opent te lijf om een plaat eraf te draaien waardoor ze dichter bij het lek konden komen. Gelukkig hadden hun wel het goede idee om eerst de motor van de trein uit te zetten. Daarna probeerden ze het lek te dichten (die tussen een pijp en een verbindingsstuk zat) door de pijp nog verder in het verbindingsstuk te draaien. Hierbij kwam zoveel kracht te pas dat we dachten dat ze de pijp zouden vernielen maar gelukkig hield de pijp ‘t. Toen was het idee om het te dichten met een soort jute en dat vast geknoopt met rubber. Toen ze de motor weer aan zette (wat een mooi gezicht was) leek het eerst goed maar naar mate de druk hoger werd vloog de jute eraf. Wij hadden dorst en gingen weer naar onze cabine om wat te drinken. Later hoorden we dat ze met de locomotief naar Mpika waren gereden om daar de verbinding dicht te lassen. Daarna zouden ze weer terug komen om de treinreis te vervolgen. In de tussentijd zijn er een aantal mensen in onze cabine komen zitten. Eerst Sweetness die de hele nacht nog niet geslapen had. Ze zat mee te lezen wat er in de blog zou komen en probeerde wat nederlandse woorden uit te spreken. Na een tijdje ging ze slapen. Daarna kwam de zambiaanse indier erbij zitten. hele verhalen te vertellen hoe zijn winkels het deden in Zambia. Even later kwam een Finse vrouw erbij zitten. ze zag ons eerder op de laptop werken en vroeg of we hier stroom hadden want ze moest haar mobiel opladen. Ze was met haar broer en de vrouw van haar broer in de trein terwijl de kinderen van haar broer met het vliegtuig in Lusaka aankwamen en door de vertraging wilde ze het guesthouse laten weten dat ze later aankwamen. We boden aan om haar telefoon via de laptop op te laden (volle accu van de laptop) dit kwam als een geschenk want ze was er super blij mee! Ze vertelde verhalen van toen ze 40 jaar geleden naar Lusaka was geweest en nu was ze erg benieuwd hoe het er na 40 jaar zou uitzien. Nadat we weer alleen waren in de coupe kwam de locomotief er eindelijk weer aan. We konden eindelijk weer vertrekken na 7 uur wachten!!! Sweetness kwam even later weer bij ons zitten met een briefje of we haar misschien wat geld wilden geven. Voor de leuke tijd die we hadden gehad met haar wilden we dat wel want we hadden een gezellige tijd met haar gehad.  Na een half uurtje kwamen we eindelijk aan in Mpika! Een taxi geregeld dat ons naar de eerste lodge zou brengen. Hier hadden ze alleen een kamer met een 2 persoons bed. We gingen dus ergens anders kijken. Toen kwamen we bij de Fresh Air lodge. Hier hadden ze ook nog alleen maar kamers met 2 persoons bedden maar ze hadden ook een matras extra en voor wat geld meer hadden we een bed en een matras. De volgende dag zou er een kamer vrij komen met 2 1persoons bedden dus die zouden we de volgende dag krijgen. Daarna wat gegeten en in de bar voetbal gekeken. Daarna vroeg gaan slapen.20-06-2014

Eindelijk weer lekker geslapen zonder het schokken en geluid van de trein!! Hier waren we wel aan toe. In het restaurant hebben we een English breakfast gehad. Daarna zijn we naar het Wildlife centrum in Mpika gegaan om te kijken wat de opties voor een safari zijn. Daar aangekomen belde George (de man die ons hielp) iemand op die een 4x4 had want om naar North Luangha te komen had je een 4x4 nodig. Deze was beschikbaar dus gingen we kijken welke lodges er waren en of ze plek vrij hadden en natuurlijk wat de prijs was. De lodge waar het wildlife contact mee had zat op een prijs van 440 dollar per nacht per persoon. Daarop kwamen nog de park toeslag en slaap toeslag wat totaal ook zo’n 50 dollar was. Dus dat was zo’n 500 dollar per nacht wat wij veel te duur vonden. Het 2de park was goedkoper en de prijs wat daar zo’n 230 dollar per nacht per persoon met park toeslag e.d. mee gerekend dus dat ging opzich nog wel maar nog aan de dure kant. Daarna vroegen we wat de prijs van het vervoer daarheen was en dat was zo’n 220 euro heen en dan ook weer 220 euro terug!!!!!! Wij sloegen stijl achterover toen we dat hoorden. Ze rekenden 120 euro voertuig huur + 120 euro brandstof kosten.(het was zo’n 160km heen en bestuurder moest ook weer terug naar Mpika) Hierdoor werd het kostenplaatje nog hoger wat betekende dat we voor 2 dagen safari zo’n 580 euro!!! Dit vonden wij nog veel te duur dus werd het geen safari in North Luangha. Terug bij onze lodge hebben we gekeken wat de verder mogelijkheden waren om ergens anders een safari te toen wat goedkoper was. We kwamen op het idee om Lusaka Backpackers te bellen om te vragen of hun safari’s konden regelen. Dit konden ze wel tegen een betere prijs. Dus we hebben besloten om morgen naar Lusaka te gaan en daar bij Lusaka Backpackers te kijken wat er allemaal mogelijk is. We hebben dan ook tijd om naar de Sunday market te gaan om nog wat souvenirs te kopen. En als morgen de prijs nog het zelfde is (en verder geen andere kosten erbij komen zoals park toeslag of andere kosten) dat we maandag op safari gaan voor 2 dagen maar dat is nog even afwachten. Daarna zijn we buskaartjes gaan halen. Bij de eerste bus kaart verkoop reden de bussen naar Lusaka alleen om 16.00u en 19.00 uur. Dit betekende dus dat we midden in de nacht of rond 3u snachts aankomen in Lusaka. Dat leek ons geen goed plan en vroegen of er ook bussen in de ochtend gingen. Toen verwezen ze ons naar een andere bus maatschappij waarbij er ook een bus om 8u sochtends gaat. Hier hebben we kaartjes voor gekocht. Daarna nog wat eten gekocht voor de busreis naar Lusaka.

21-06-2014

Vandaag tegen 6.30u opgestaan om de tassen in te pakken. Daarna wezen ontbijten. Daan had nog even gevraagd of de taxi die gister besteld was al aanwezig was maar daar wist de gozer achter de balie niks van dus heeft hij maar een andere taxi geregeld. Gelukkig maar want de taxi die we gister besteld hadden was niet op komen dagen. Bij het busstation aangekomen moesten we een uur wachten voordat de bus eindelijk kwam. Tassen ingeladen en onze plekken in de bus waren niet verkeerd! Vooraan in de bus. Helaas konden we onze benen niet strekken wat tijdens de reis zorgde voor pijnlijke knieën maar we hadden wel mooi zicht op de weg. Toen we weer aan kwamen in Kapiri Mposhi was het wel apart om dat alles weer terug te zien. Tegen 18.00 uur kwamen we aan in Lusaka op het bus station. 9 uur in de bus gezeten dus! Daar nog even onderhandelen over de taxi prijs en toen op weg naar Lusaka Backpackers. Toen we daar wat te drinken hadden besteld kwamen we in gesprek met 2 Nederlandse meiden. Ze studeren verloskunde en waren voor hun minor 2 weken in het noorden van Zambia bij de verloskunde afdeling van een ziekenhuis wezen kijken. Het was erg basic allemaal. Geen stromend water enzo en ze waren blij dat ze hier na 2 weken weer onder een douche konden staan. Even later kwamen we de mensen uit Finland tegen die we in de trein hadden ontmoet. Daar even mee aan de praat geweest en de trein had verder geen vertraging meer gehad en in Kapiri Mposhi hadden hun de bus genomen naar Lusaka en waren gister ochtend bij Lusaka Backpackers aangekomen. We vroegen nog wat er veranderd was in 40 jaar maar alles leek een beetje het zelfde volgens haar op wat gebouwen na dan. Daarna hebben we wat gegeten, en gevraagd aan de balie voor een eventuele safari. De persoon die daar over ging was er niet maar is er morgen ochtend wel weer. Daarna nog wat gechilled en toen zijn we wezen slapen.

22-06-2014

Deze ochtend zijn we naar de balie toegegaan om te informeren voor een safari. We kregen wat informatie over een safari in Kafue national park. Hier waren de prijzen beter te doen maar ook aardig hoog. Daarna zijn we langs verschillende guesthouses in de buurt geweest om daar te kijken wat hun aanbiedingen waren over safari maar de meeste hadden geen informatie over safari’s. Bij één guesthouse kregen we nog het telefoonnummer van iemand die safari’s organiseert maar dat waren alleen kano safaries, en dat zat ook aardig aan de prijs. Daarna nog wat verder gezocht op internet maar voor alle safari’s betaal je een hoop geld. We hebben dus besloten om niet op een safari te gaan. We vinden het te duur voor wat je er voor terugkrijgt. Toen we onze kamer wilden verlengen hoorden we dat we onze kamer in Lusaka backpackers uit moesten omdat deze de volgende nacht al was gereserveerd. Daarna konden we weer het rondje lopen langs de guesthouses om te checken welke nog een vrije kamer had. We kwamen uiteindelijk bij Flinstones Backpackers. Hier hebben we een kamer geboekt voor de komende dagen. Toen zijn we naar de Sunday Market gegaan. Dit is een markt met allemaal souvenirs in Lusaka. We hebben daar een tijd rond gelopen, flink ge onderhandeld en kwamen thuis met genoeg gewicht aan souvenirs dat we morgen moeten kijken naar een extra tas erbij om alles mee te nemen haha. In de avond zijn we wezen eten in Mahak. Dit is een indisch restaurant. We hebben allebei Shizzling chicken gehad. Dit was verrukkelijk!! Daarna weer naar het guesthouse en nog een beetje voetbal gekeken en wezen slapen.


23-06-2014

Vandaag het eerste ontbijt in Flinstones backpackers. Dit was goed te doen! Aan de ontbijt tafel zaten ook 2 amerikaanse dames. Ze waren in Zambia via het peace corp. Je kan je daar voor aanmelden en dan word je voor minimaal 2 jaar ergens naar toegezonden om daar een project te doen. Hun waren voor een tijd van 28 maand bezig om in een dorpje in de middle of nowhere een vis kweek vijver aan te leggen. Ze waren nu in Lusaka voor een bespreking of vergadering ofzo. Na het ontbijt zijn we naar Cairo road gegaan. Dit is een grote straat met allemaal winkels en ook banken en bedrijfsgebouwen. We hebben eerst gezocht naar een foto winkel om de foto’s te laten afdrukken voor Kunda, Louis en Kafuwa (de schilders waar we mee gewerkt hebben) zodat Daan die weer mee terug kan nemen naar Mpongwe. Na een half uur zouden de foto’s klaar zijn dus zijn we maar wezen rond lopen opzoek naar leuke winkeltjes en voor een koffer voor Tim en een rugzak voor Daan. Op straat verkochten ze wel rugzakken maar die vonden we te duur en wisten ook niet of het goede kwaliteit was. Uiteindelijk vonden we een zaak met koffers. Hier heeft Tim zijn koffer gekocht. Daan kon geen rugzak vinden wat hij wilde dus gingen we verder zoeken. Na een paar zijstraatjes te zijn ingelopen kwamen we bij het busstation en tevens ook de lusaka city market. Dit was een overdekt gebouw met allemaal nauwe gangetjes vol marktkraampjes. We zijn hier doorgelopen maar de rugzakken waren van bagger kwaliteit en veel te duur! Tim heeft daar wel een oranje shirtje gekocht voor de voetbal van vanavond. Ook zijn we een timmerman tegengekomen en omdat Tim zoekt naar iemand die een naambordje wil maken/graveren voor zijn huis hebben we hem gevraagd of hij dat kan/wil of iemand weet die dat kan. Hij wist wel iemand die dat kon en gaf ons zijn nummer zodat we contact kunnen houden en morgen eventueel naar de werkplaats van die persoon kunnen gaan om te kijken wat er allemaal mogelijk is. Na een uur hadden we het op de markt ook wel weer gezien en besloten om terug te lopen naar ons guesthouse. Op de terugweg heeft Daan een rugzak gekocht voor de helft van de prijs van alle andere rugzakken die er goed uitziet en stevig aanvoelt. Daarna zijn we wat wezen eten in de Levy Junction Mall dat op de weg terug lag. Daarna kwamen we in contact met een straat verkoper die ook houtbewerker schijnt te zijn. Hem hebben we ook gevraagd of hij een naambordje kan maken. Dit was geen probleem. Hij gaf ons zijn nummer en we moeten morgen vroeg weer bellen om te kijken of hij een stuk hout heeft gevonden en om hem dan op te zoeken in zijn werkplaats. Bij het guesthouse aangekomen, hebben we ons klaar gemaakt voor de wedstrijd. Daarna zijn we naar Smuggelers geweest. Dit is een sport restaurant/bar waar we ook al eerder hebben gegeten en gedronken. Het zag er goed uit maar er was nog niemand daar. Langzaam kwamen er nog wat meer mensen binnen druppelen. Daarna begon de wedstrijd en gelukkig hebben we op ’t einde 2 doelpunten gemaakt!!! Omdat ze bij Smugglers Denn niks te eten hadden zijn we maar weer naar het indisch restaurant gegaan en daar heerlijk gegeten. Toen weer terug naar het guesthouse en daar gaan slapen.

24-06-2014

Tim is vandaag wezen hardlopen. Daarna zijn we wezen ontbijten. We hebben die straat verkoper opgebeld en zijn daar naar toe gegaan. Toen we aankwamen was hij net weg hoorden we. We belden ‘m weer op en hij zei dat hij over een half uurtje er wel weer was. We zijn toen naar Levy Junction Mall gegaan om een bak koffie te drinken. 3 kwartier later gingen we weer naar de plek van de straatverkoper maar hij was er nog steeds niet! Toen we hem probeerden te bellen werd er niet opgenomen. Daarna zijn we naar het guesthouse gegaan om daar te chillen. Een half uur later probeerden we het nog een keer en toen was hij op de plek aangekomen. Daarna gingen we er weer naar toe. Hij wilde 100 kwacha aanbetaling zodat hij het hout kon kopen wat hij nodig was. Toen Tim zei dat hij mee wilde om te kijken voor het stuk hout en om zeker te weten dat hij het hout kocht. We kregen toen een raar verhaal te horen dat als hij met 2 blanke mensen hout kwam kopen dat niet ging en dat we misschien overvallen zouden worden daar. Dat vonden we een nogal raar verhaal en ook de prijs was veel te hoog. Uiteindelijk hebben we hem bedankt voor de moeite en hebben die andere kerel gebeld die we op de Lusaka City Market zijn tegen gekomen. We moesten naar de City market komen en dan zou hij met ons naar de werkplaats gaan om de graveerder te ontmoeten. Eenmaal daar aangekomen bij de graveerder vertelde Tim wat hij voor ogen had en de man kon het wel maken maar het duurde wel een week voordat hij het dan af had. Helaas hadden we niet zo veel tijd dus al snel werd duidelijk dat dat niet door ging. Hij liet later zien wat hij maakte en haalde een mooie koperen plaat tevoorschijn van Afrika met wat dieren erop. Het zag er super mooi uit! Tim heeft deze gekocht voor bij hem binnen in z’n nieuwe huis. Daarna zijn we weer terug gegaan naar het guesthouse. Tegen half 6 zijn we naar Levy Junction Mall geweest om te eten en om naar de bios te gaan. Het eten was lekker bij Foodlovers market hoewel ze geen spareribs hadden wat wel op de kaart stond waar Daan zoveel zin in had. Daarna naar de film 22 jumpstreet. Het leek een leuke film maar het was een mega overdreven slechte film waar wel wat leuke stukjes in zaten maar voor de rest niet echt zo boeiend was.

25-06-2014

Vandaag gaan we eindelijk wat leeuwen zien!!! We hebben vanochtend de minibus gepakt naar Munda Wanga dierentuin. Het ligt zo’n 15 km buiten Lusaka. Het was een heel gedoe om eerst de goede minibus te vinden. We waren bij het busstation en het was mega chaos van minibusjes. Overal getoeter en het leek wel of het constant vast stond. Toen we de juiste minibus hadden gevonden moesten we nog een tijd wachten tot deze vol was. Daarna ging het op de weg ook niet zo heel snel omdat er wegwerkzaamheden waren. Toen we waren aangekomen bij Munda Wanga zag het er aardig verpaupert uit. We hebben een beetje rond gelopen en hebben wat dieren gezien waaronder een zebra, impala, wilde hond, leewen, gieren, stekelvarken, apen en nog meer. Ze hadden ook een botanische tuin. Dit was ook mooi om te zien. Het was een leuke tijd besteding maar we denken dat het er 15 jaar geleden een stuk mooier uit zag en dat er daarna niet zo veel meer aan gedaan is. Toen daar was gegeten en weer terug gegaan naar Lusaka. Bij het busstation in Lusaka nog wat rond gelopen en in een winkeltje nog wat geurtjes gekocht. Daarna zijn we weer terug gegaan naar ons guesthouse en daar nog een beetje gechilled. Tegen de avond zijn we wezen eten bij een Thai. Dit restaurant zat bij de Arcades shopping mall. Eerst nog onderhandelen met de taxi chauffeur en daarna heerlijk gegeten bij de Thai! Boven het restaurant zagen we een barretje en besloten om daar maar een paar biertjes te drinken. Het zag er aardig chique uit en toen we naar binnen wilden moesten we wel onze petten af doen wat dat was niet toegestaan daar hahah. Er was bijna niemand en de DJ die stond te draaien kon er geen zak van maar dat was ook wel weer grappig om te horen. Na een paar biertjes hadden we ’t daar ook wel weer gezien en zijn we terug gegaan naar ons guesthouse. De laatste avond slapen in Zambia voor Tim!!

26-06-2014

Vandaag is Tim z’n laatste dag hier in Zambia!! Verder niet zo veel op het programma staan dus voor zo ver we konden uitgeslapen en daarna ontbeten. Daarna naar het busstation gegaan om een kaartje voor Daan te kopen want hij gaat morgen weer terug naar Mpongwe. Bij het busstation aangekomen waren er weer genoeg lui die ons wilden begeleiden naar het Wada Chovu loket. Eenmaal daar gekomen was er niemand en werden we naar een Wada chovu bus geleid waar de man van de kaartjes was. Hij zei dat ik gewoon morgen moest langs komen en dan een kaartje bij de bus betalen. Dit wilden we niet en we waren al bezig de manager van Wada Chovu te bellen die ons zijn telefoon nummer had gegeven de eerste keer dat we naar Mpongwe gingen. De kaartverkoper stond snel op en zei dat we mee moesten komen naar het loket. Het kon dus wel! Haha wat een telefoontje al niet kan doen. Nadat we het kaartje hadden bemachtigd zijn we naar het museum gegaan van Lusaka. Daar hebben we een tijdje rond gehangen. Omdat we toen de middag nog voor ons hadden zijn we opzoek gegaan naar een tafelkleed voor Tim’s eettafel. We zochten naar een 2 bij 3 meter tafelkleed met afrikaanse printen erop maar overal waar we kwamen hadden ze alleen Chineze zooi of chitenges met leuke afdrukken maar niet in 2 bij 3 meter. Na een tijdje kwamen we in een stoffen zaak waar ze 1 rol van 2 meter breed afrikaanse print hadden. Daar hebben ze een stuk van 3 meter afgehaald en toen had Tim zijn tafel kleed!!! Het was toen al laat in de middag en zijn we weer terug naar het guesthouse gegaan. Daar hebben we Ghana – Portugal gekeken, Nshima gegeten met kip en wat biertjes gedronken. Tegen 8 uur had Tim de taxi geregeld om hem naar het vliegveld te brengen. Na 10 weken veel plezier en skik met elkaar gehad te hebben is het toch een raar gevoel om afscheid te nemen!!! Tja nu is Daan in z’n eentje en daarom zal ik verder gaan in de ik vorm :). Morgen moet ik om 7 uur op het busstation zijn dus dat wordt vanavond vroeg slapen en morgen weer vroeg op!

 

 Terug naar Mpongwe!

 

27-06-2014

Tegen 6u opgestaan en de tassen klaar gemaakt voor vertrek. Om kwart voor 7 een taxi gepakt naar het busstation. Daar in de bus nog een uur gewacht voordat ie vertrok. Stipt om 8u vertrok de bus. Het was een lange zit maar uiteindelijk tegen 13u aangekomen in Mpongwe!!!! Daar samen met een zambiaanse vrouw een taxi proberen te regelen maar omdat ik blank was vroeg de taxi 60 kwacha!! Dat was veel te veel dus moesten we wachten op een andere taxi. Deze wilde het gelukkig voor 20 kwacha doen dus dat was wel prima. Eenmaal terug stond ik versteld van hoever ze waren met het schilderen! De hele buitenkant van het guesthouse was praktisch af en ze hoefden nog maar 2 kamers aan de binnenkant te verven + de receptie, keuken en tv kamer. Het was leuk om iedereen weer te zien! Daarna met Bram, Frida en nog 2 van de council wat biertjes gedronken. Tegen 5u kwamen Annick en Yvon er ook aan. Dit is hun laatste weekend voordat ze weer naar Nederland vertrekken. Later op de avond hebben Annick, Yvon en ik de foto’s bekeken van de reis die Tim en ik hebben gemaakt naar Zanzibar. Daarna zijn we gaan slapen.

28-06-2014

Vandaag beetje brak wakker geworden. Beetje gechilled en veel gelezen. Daarna voetbal gekeken. Brazilie tegen Chilli. Helaas won Brazillie met penals. Daarna gaan slapen.

29-06-2014

Vandaag de wekker om 7u gezet om Annick en Yvon uit te zwaaien. Tegen 3 uur gingen we naar de voetbal wedstrijd van het team van Bram. Ze hebben gewonnen met 5-0 dus dat was al een feestje waard! Daarna snel weer terug om ons klaar te maken voor Nederland. We zaten in café Maisons, dicht bij het guesthouse. Daar hebben we de spannende wedstrijd gekeken. Op het laatst was het groot feest want de meerderheid was voor Nederland. Daarna zijn we nog even naar de potential gegaan maar omdat daar niemand was zijn we naar het barretje erachter gegaan. Daar een paar biertjes gedronken en toen naar huis gegaan. Daarna heb ik spagetti gemaakt en heerlijk gegeten!

30-06-2014

Vandaag vroeg aan het werk!! Ik ga weer naar de chickenfarm in Ibenga samen met Bram, George en Oxshed. We moeten de golfplaten op het dak bevestigen. eerst moesten we met de truck naar de opslag dichtbij de chickenfarm om de golfplaten op te halen. Dit was wel oppassen want als je niet uit keek had je zo een paar sneen in je handen van de scherpe randen van de golfplaat. Daarna was het een kwestie van de golfplaten erop leggen en met dak spijkers er doorheen slaan in het hout. Dit was makkelijker gezegd dan gedaan!! dat viel wel even tegen! Gelukkig konden George en Oxshed het beter als Bram en ik dus hebben we hun al het timmerwerk laten doen en hadden wij de toevoer van golfplaten voor onze rekening genomen. We hadden een touw gespannen om zo de golfplaten recht op het dak te krijgen. Na een tijdje gingen de golfplaten verder naar onder. We hebben ze toen gecorrigeerd en ineens gingen ze veel te veel naar binnen toe! Maar halverwege de kippenschuur hadden we het weer onder controle en ging het mooi recht verder! Toen dat klaar was vonden we het wel mooi geweest en zijn weer terug naar Mpongwe gegaan voor een welverdiend biertje!! Savonds hebben we voetbal gekeken. Nigeria tegen Frankrijk.


01-07-2014

Vandaag eerst een lekker eitje gebakken en daarna zijn we weer aan ’t werk gegaan in Ibenga op de chickenfarm. Vandaag zijn we met de voorkant begonnen om de platen erop te leggen. Omdat we nu wisten hoe het moest ging het allemaal een stuk rechter! De zon was vandaag wel meer aanwezig dus was het lekker bakken in de zon, vooral omdat de golfplaten alles reflecteren. Tegen 13u gingen we naar Ibenga om wat te eten. Het ging allemaal verder soepel en tegen 16u waren we klaar. Daarna een biertje gedronken. Tegen 18u belde Frida op dat ze thuis was want ik had van het weekend had gevraagd of ik een keer bij haar langs mocht komen (7 jaar geleden ben ik daar ook geweest samen met Joost Koerkamp een nachtje overnachten want Frida is de moeder van Tazmana waar we veel mee optrokken daar). Tegen half 7 kwam ik daar aan. Ze was verhuist naar een groter huis met stromend water. We hebben daar voetbal gekeken en gegeten. Tegen 22u was ik weer terug bij het guesthouse en ben gaan slapen.


02-07-2014

Snachts tegen 3.30 werd ik wakker met een slecht gevoel in m’n maag. Even later ben ik naar de wc gegaan en alles eruit gekotst! Ik voelde me aardig beroerd en ook aan de diaree. Verder op bed gelegen maar niet meer kunnen slapen. Tegen 7u ben ik naar Bram gegaan om te zeggen dat ik ziek was en niet mee ging naar Ibenga. Bram voelde zich ook niet zo lekker maar ging wel naar Ibenga. Ik heb verder de hele dag op bed gelegen :(. Natan heeft wat bananen en appels voor me gehaald. Ik heb wat films van Rick en Dinnie gekregen zodat ik de dag een beetje kon doorkomen. Bram was smiddags ook weergekomen omdat hij ook ziek was. We denken dat het aan ’t middag eten lag wat we in Ibenga hebben gehad. Savonds heeft Dinnie lekkere soep voor Bram en mij gemaakt!! Daar knapte ik aardig van op! Verder savonds nog een filmpje gekeken en daarna gaan slapen. Hopelijk voel ik me morgen weer wat beter!

03-07-2014

Gelukkig voel ik me weer een stuk beter!! Een lekker eitje gebakken wat er wel goed in ging! Daarna weer naar Ibenga gegaan. Nu moesten we de bovenste platen erop maken + de nokplaat. Eerst was het een beetje uitzoeken hoe we het het beste konden doen maar al snel hadden we ’t in de gaten en ging het goed. Smiddags weer naar Ibenga zodat George en Oxshed wat konden eten (Bram en ik waagden ons er nog niet aan hahah). Tegen 16u waren we halvewege en dat vonden we genoeg voor vandaag.

04-07-2014

Vandaag zijn we weer naar Ibenga gegaan om het dak af te maken. Dit ging voorspoedig! Op het laatst kwamen we een stuk nok te kort. Dit gaan we woensdag afmaken omdat maandag en dinsdag feestdagen zijn en we dus vrij zijn. Savonds hebben we Duitsland-Frankrijk gekeken bij Maisons (bar tegenover het guesthouse). Daarna moesten we 2 uur overbruggen om te wachten op de kraker Brazilie-Colombia. We zijn een aantal kroegen langs gegaan waaronder de Potential maar overal was het tamelijk leeg. Bij een kroeg wat Candle light heette zat er een man aan de bar die me vaag bekend voorkwam. Toen hij begon te laggen wist ik het weer!! Hij zat bij de groep Zambianen van 2007 waar we veel mee optrokken. Het was Emanuel met zijn aparte lach hahah. Hij herkende mij ook en toen ik mijn naam zei wist hij gelijk dat ik toen op de gitaar aan het spelen was! Het was leuk om hem weer te ontmoeten!! Daarna zijn we naar Maisons gegaan om daar de tijd verder door te brengen. Emanuel werkt nu voor de council en heeft het goed naar zijn zin. Daarna begon de wedstrijd en die hebben we met een groepje gekeken. Daarna waren Bram en ik blij dat we naar ons bed toe konden want we waren alle 2 moe van de dag werken.map