Opstarten van een aquarium

Opstarten van een aquarium.

 

Vaak begint het zo: 

Je ziet een folder met zo’n leuk klein aquarium in de aanbieding. Zo’n 60cm bakje waar alles al bij zit zoals een filter,  verwarming, licht en een thermometer voor weinig geld. 

Je komt thuis met het bakje maar dan, er moet zand in, plantjes en natuurlijk visjes.  Dus meteen maar naar de plaatselijke dierenwinkel of aquariumwinkel en hup de rest maar gehaalt!  Dit kan makkelijk heeft de verkoper gezegd want je doet wat opstart bacteriën in het filter en hup je vissen kunnen erin…. Dit is het moment waarop het eigenlijk fout gaat. Je kunt alles kopen maar nog geen vissen.

 

Wat eerst

Spoel de bak eerst even goed uit met (warm) water maar geen toevoeging van andere middelen zoals een ontsmettingsmiddel of zeep.  Dit is niet nodig en er bestaat de mogelijkheid dat er na het schoonmaken toch zeepresten o.i.d. achter blijven.

 

Een achterwand of niet.

Vaak wordt er een leuke poster bij de beginnersbakjes geleverd deze kun je het beste met wat plakband aan de achterkant
van je bak bevestigen. Zorg daarbij dat je de 
bovenrand geheel bedekt heb met plakband zodat er geen lekwater tussen de poster 
en de achterkant van je bak kan komen. Een geheel zwarte of blauwe achterkant is ook mooi en geeft al snel de illusie van
diepte omdat het lijkt alsof je dan in een 
donkere verte kijkt. 

 

De bodem

Dan maak je de beslissing of je een zandbodem wil of grind. Het is een kwestie van smaak, maar heeft ook consequenties op wat je aan dieren in je bak kunt hebben. Veel mensen vinden fijn grind mooi en het blijft wat luchtiger zodat er minder kans op bodemrot is en de planten blijven er beter in vast zitten. Grover grind is niet direct aan te raden omdat hier veel vuil tussen de steentjes gaat zitten wat moeilijk te verwijderen is. Een zandbodem heeft als nadeel dat het wat sneller dicht kan slaan, maar het is weer ideaal als je bodemgrondelaars wil hebben zoals de corydoras soorten, en ook hier speelt persoonlijke smaak weer een rol.

Wat je ook kiest, altijd de bodem eerst goed spoelen voor je het in de bak doet. Dat voorkomt vuil en ondoorzichtig water bij het vullen met water. Wil je een voedingsbodem dan moet deze als eerste in je bak. Een voedingsbodem  wordt veel aangeraden in winkels, de praktijk heeft geleerd dat deze vooral bij een  beginneling vaak meer in de weg zit dan voordelen heeft. Juist omdat iemand die pas  begint toch nog veel met de planten aan het schuiven in e.d. heeft die voedingsbodem  kans om weer boven het zand uit te komen wat weer een lelijk gezicht is. Zonder voedingsbodem gaat het over het algemeen ook prima. 

Als de bodem klaar is, kun je het aquarium half vullen met water. Doe dit door het water op een schoteltje of bordje te gieten zodat het water niet door de hele bak gaat spoelen waardoor het zand weer op wervelt en je meer kans hebt op troebel water. 

Nu komen de basis ornamenten aan beurt zoals hout en stenen (keien). Heb je een leuk stuk hout, dan is het vaak aan te bevelen om deze eerst goed in te laten wateren. Dit doe je door het hout in een emmer met (heet) water te zetten. Het hete water dood eventuele bacteriën en het heeft als voordeel dat het hout het water sneller opzuigt. Het hout hoeft eigenlijk nooit uitgekookt te worden. Maar sommige mensen doen dit om op zeker te spelen dat alle bacteriën dood zijn, het heeft als nadeel dat de vezel kapot gekookt worden waardoor het hout sneller kan gaan rotten. 

Stenen kunnen ook het beste even goed afgeborsteld worden in heet water. Soms bevatten stenen kalk. Dit is in een gezelschapsbak niet zo fijn want het maakt je water harder. Bij twijfel kun je de stenen testen door er een zuur op te druppelen (azijn, badkamerontkalker). Gaat het bruisen dan zit er kalk in de steen en kun je beter andere stenen uitzoeken.

 

De planten

Haal plantjes altijd uit de potjes en verwijder het watten achtige (glasvezel) spulletje wat meestal als potvulling is gebruikt. Dit doe je het makkelijkst door de worteltjes onder stromend water los te prutsen en schoon te spoelen. Ook eventuele loodjes en andere materialen die gebruikt zijn om de plantjes samen te bundelen kun je het beste verwijderen.  Dan zijn de planten ook mooier te poten. Vaak zitten er een aantal stengels bij elkaar in een potje. Poot deze een klein eindje uit elkaar in je bak en het lijkt meteen of je een heel veldje van een bepaalde soort hebt gepoot in plaats van 1 klein plantje. 

Zet kleinere plantjes wat voor in de bak en de wat grotere meer naar achteren, zo creëer je wat diepte. Ook zetten mensen vaak wat hogere plantjes voor het interne filter en de verwarming, om deze wat te verstoppen. 

Als alles naar wens geplaatst is kan de bak verder gevuld worden met water. Dit kan gewoon met kraanwater, maar ook nu weer het advies om op een schoteltje of bordje te gieten.

 

 Filter

Het filter is meestal kant en klaar en vaak zitten er een paar sponsjes in dit filter. Dit zijn over het algemeen goede filters om mee te beginnen. Zet de sponsjes volgens de gebruiksaanwijzing in het filter en dan kan deze gaan draaien.

 

Licht

Het licht kan dagelijks zo’n 10 a 12 uur aan. Het is verstandig om dit rustig op te bouwen, zodat de algen minder kans krijgen. Begin daarom met 9 à 10 uur per dag en bouw dit langzaam uit tot 12 uur per dag. Veel mensen zetten hier een tijdklokje tussen zodat dit niet vergeten wordt. Regelmaat is fijner voor de planten en de vissen.

 

Wachten

Dan komt het moeilijkste deel van het opstarten van een aquarium. Namelijk het wachten… En wel minstens 3 weken lang. In deze periode is het de bedoeling dat er een bacteriëncultuur komt in je filter, de bodem en het water. Dit komt er niet zomaar, gooi zo af en toe een beetje vissenvoer in je aquarium tijdens deze opstart periode. Dit gaat liggen rotten en dat geeft weer voeding aan de bacteriën die strakjes de taak op zich nemen om het water schoon te houden. In feite komt het erop neer dat straks het nitriet (wat ontstaat uit de ammonia uit ontlasting van de vissen en rottende delen) omgezet wordt in nitraat wat weer gebruikt wordt als voeding voor je planten. Uiteindelijk komt er na ongeveer 3 weken een nitrietpiek, dit komt omdat je bacteriën nog niet voldoende aanwezig zijn om alles goed om te kunnen zetten in nitraat.

Nitriet is puur gif voor je vissen en daarom is het nog niet aan te bevelen om al vissen in het aquarium te hebben. 

Deze 3 weken kunnen goed gebruikt worden om een leuk visbestandje te bedenken. In een kleinere bak kunnen niet alle vissen om de simpele reden dat veel vissen te groot worden of omdat ze niet goed met elkaar samen kunnen leven. Hierover zijn veel topics te vinden op het forum en mensen kunnen ook advies geven bij je keuze. Houd rekening met de grootte van de vis, de natuurlijke leefomstandigheden en of ze in een school zwemmen of in een paartje gehouden moeten worden. Ook zijn er bodemvissen, vissen die vooral in de middenlaag zwemmen of juist bovenin de bak.

Het mooiste effect krijg je door voor de verschillende lagen een soort uit te kiezen.  Bijvoorbeeld een schooltje kleine bodemvisjes (klein soort Corydoras) een schooltje voor de midden laag (zoals kleine Tetra’s of Boraras) en bijvoorbeeld een koppelvormende vis als een klein soort Goerami. Deze laatste houd zich veel op in de bovenlaag van het aquarium. Daarnaast zijn garnalen en sierslakken ook hele leuke dieren in een aquarium en zijn over het algemeen ook niet moeilijk te houden. 

Voorkom verschillende scholen in één en dezelfde laag. Dit geeft onrust voor zowel de vis, het is vrij druk en dus minder vrije zwemruimte, en voor de kijker omdat er veel verschillende kleuren door elkaar zwemmen.

 

 Het toevoegen van de vis

Dan na 3 weken is het zover, er kunnen vissen in…. of toch nog niet? Je kunt het beste voor de zekerheid het water  laten testen bij je aquariumspecialist of dierenzaak. Vraag of de mensen de waarden voor je willen opschrijven. Ga niet naar huis met alleen de bevestiging dat het goed is. De grote vraag is dan nog steeds, voor welke vis het goed is want zoals eerder geschreven, iedere vis heeft zijn eigen wensen.

Natuurlijk kun je ook zelf het water testen. Dit kan door middel van 5 test in één strips. Deze zijn wat onnauwkeurig maar zijn niet zo erg duur en voor een beginnend aquariaan toch handig. Wil je wat secuurder aan het werk, dan zijn de druppeltests aan te bevelen. Het belangrijkste is de NO2 (nitriet), is deze aanwezig of niet. Deze mag niet aanwezig zijn  als je vis wil gaan toevoegen. Ook is het makkelijk om de Gh(hardheid) en NO3 (nitraat) te weten. 

Zijn de waarden goed dan mogen er een paar vissen in. Koop niet meteen het gehele bestand. Dan kunnen bacteriën in de bak het nog niet allemaal bolwerken en krijg je alsnog een nitrietpiek. Geef die bacteriën de kans om uit te breiden. En voeg je vissen met tussen perioden van ongeveer een week toe.

 

Verversen

Als er vissen in het aquarium zitten moet je ook beginnen met het verversen van het water. Dit doe je door elke week een deel (20 tot 25%) water eruit te halen en dit weer aan te vullen met kraanwater. Hierdoor voeg je elke keer vers water toe en verdun je ook eventuele bestanddelen die je eigenlijk niet in het water wil hebben. Laat het filter lekker draaien en kom hier pas aan als de doorstromin g van het water minder wordt. Dat is vaak pas na een aantal maanden of zelfs een half jaar. Het schoonmaken van de filtersponsjes kun je het beste doen door een bakje met aquarium water te scheppen en hier de sponsjes voorzichtig in uit te knijpen. Maak ze niet te schoon, want je verwijderd natuurlijk ook veel van de opgebouwde goede bacteriën. Het vuile aquarium water mag nadien het riool in.

 

Veel plezier en succes met de opstart van je aquarium

Comments