What's up?‎ > ‎De katjes‎ > ‎

De Burmees

Geschiedenis Burmees

In 1930 nam de Amerikaanse psycholoog Dr. Jospeh Thompson een prachtige poes met een warme bruine kleur uit Burma mee naar de Verenigde Staten. De poes, Wong Mau genaamd, werd gedekt door een Siamese kater Tai Mau en kreeg een nestje met Siamese kittens en kittens met dezelfde warme bruine kleur als hun moeder. In feite waren dit Tonkanezen (kruising tussen een Siamees en Burmees). Vervolgens werd Wong Mau door één van haar bruine zoons gedekt wat resulteerde in drie verschillende typen katten: Siamezen, de donkerder katten zoals Wong Mau en nog donkerder bruine katten, (bijna) zonder points. Deze donkerbruine katten werden de eerste Burmezen. Wong Mau is dus de 'stammoeder' van alle Burmezen. 

Wong Mau met haar nest kittens
Tot 1955 dacht men bij een Burmees uitsluitend aan een bruine kat. In dat jaar echter werd in een nest van de poes Ch. Chinki Golden Gay, gedekt door haar vader Ch. Casa Gatos Darkee, de eerste blauwe Burmees geboren, Sealcoat Blue Surprise. Deze nieuwe kleur werd in 1960 erkend.
In 1964 werd de aanzet gegeven tot de fok van rode, crème en tortie Burmezen door de combinatie van een Burmees met een red-tabby huiskat en vervolgens met een red-point Siamees, wat uiteindelijk resulteerde in de erkenning van deze nieuwe kleuren in 1972.

In de jaren zestig (waarschijnlijk 1963) werden vanuit Engeland de eerste Burmezen naar Nederland geïmporteerd, maar de Burmees kreeg pas in de jaren zeventig grote bekendheid. Sinds die tijd zijn ze steeds populairder geworden. 

 Karakter Burmees

Burmezen zijn hele sociale, intelligente en aanhankelijke katten. Ze zijn echte allemansvrienden. De Burmees heeft als doelstelling iedereen om hun pootjes te winden! Mensen die niet van katten houden zijn voor de Burmees een extra grote uitdaging en ze zullen er alles aan doen om ze van gedachten te laten veranderen. Vaak met succes! 


Burmezen zijn bijzonder aanhankelijke katten. Ze zoeken graag menselijk gezelschap. Meestal gaat dat zelfs zover dat zij bij bezoekers op schoot kruipen. Hierdoor hebben zij de naam gekregen allemansvrienden te zijn. Toch weten ze heel goed wie hun baas is en zijn meestal ook sterk aan hem of haar gehecht.


Een Burmees hecht zich dan ook meer aan mensen dan aan een huis, alhoewel een Burmees die in een nieuwe omgeving terecht komt deze toch eerst tot in de kleinste hoekjes moet verkennen. Ze koesteren zich, zoals de meeste katten, in warmte en liggen dan ook bij voorkeur in de zon, op een warme schoot, bij iemand in de nek en als er niemand in de buurt is op de cv radiator, daarbij radiator temperaturen verdragend die u en ik niet voor mogelijk achten.

Burmezen zijn echte schootkatten en hebben veel aandacht nodig. Ben je weinig thuis, neem er dan zeker een tweede kat bij! Burmezen zijn erg nieuwsgierig en willen precies weten wat er allemaal in huis gebeurt. Verder zijn Burmezen, tot op hoge leeftijd, erg speels en ondeugend. Veel Burmezen kunnen apporteren, de Burmees wordt niet voor niets de 'hond onder de katten' genoemd. Verder zijn ze goede uitbrekers. Dichte deuren zijn geen probleem! Al met al is de Burmees is een geweldige kat. Mensen die eenmaal met de Burmees in aanraking zijn gekomen komen vaak niet meer van deze 'verslaving' af! Bij één Burmees blijft het dan ook zelden... 


Pim wil helpen op de laptop

Kleuren Burmees

In de eerste nesten in Amerika kwamen zowel bruine als chocolate Burmezen voor. Aangezien men voor de bruine kittens raserkenning wilde krijgen werd alleen gefokt met deze 'pure' bruine katten. De bruine Burmees werd in 1936 erkend door de Amerikaanse Cat Fanciers Association. In 1955 werd een kitten met een blauwe vacht geboren. Dit was een grote verassing en het kitten kreeg dan ook de naam Sealcoat Blue Surprise. De kleur blauw werd in 1960 erkend.

Sealcoat Blue Surprise (links)

In de jaren zeventig kregen ook de kleuren chocolate en lilac (licht grijs met een roze gloed) deze status. Door inbreng van een rode tabby kat en een red-point Siamees ontstonden Burmezen in de nieuwe kleuren rood, crème en tortie (schildpad).  In Nederland zijn onlangs nog twee nieuwe kleuren ontwikkeld: cinnamon (licht kaneelkleurig) en fawn (zandkleurig met een roze-achtige gloed). Deze kleuren worden door de meeste kattenorganisaties echter nog niet erkend.  

Het type

Er is inmiddels een duidelijk verschil in type tussen de zogenaamde 'Europese Burmees' en de 'Amerikaanse Burmees' (meer gedrongen en met een kortere kop). Volgens de rasstandaard is de Europese Burmees een middelgrote, elegante en gespierde kat. Opvallend aan de Burmees is dat hij zwaarder van gewicht is dan je op het eerste gezicht zou denken. 

Burmezen hebben een iets wigvormige kop met brede jukbeenderen. De oren horen een brede basis en afgeronde punten te hebben en moeten wijd uit elkaar geplaatst staan. De kin hoort stevig te zijn en de neus een duidelijke stop te hebben. De ogen van de Burmees moeten bij voorkeur goudgeel, groot en wijd uit elkaar geplaatst zijn. De vacht van de Burmees is kort, fijn en zijdeachtig van structuur. Gezonde Burmezen hebben een prachtige glanzende vacht.   

Verwante rassen:
De Bombay, de Burmilla, de Tonkanees, de Tiffany, de Tibetaan, Asians en de Singapura. 

Naar boven

Comments