Het nut van zout

Het nut van zout in een zoetwateraquarium.


De toegevoegde waarde van zout.

Regelmatig komt er weer de discussie voorbij over het wel of niet toevoegen van zout in een zoetwater aquarium. De één wil geen zout toevoegen aan een aquarium met gezonde vissen, een ander doet het juist uit voorzorg zodat de vissen niet snel ziek worden, bijvoorbeeld bij de Black molly is dit een heel veel gezien advies. Het zijn vissen die erg gevoelig zijn voor bacteriële infecties en een zout toevoeging in het water zorgt, door irritatie van de huid, voor een sterkere slijmhuid waardoor de bacteriën niet zo snel vat kunnen krijgen op de vis.

Is het wel gezond voor de meeste vissen, het zijn tenslotte niet voor niets zoetwatervissen?

Daarvoor moeten we wat meer over de waterhuishouding van de vissen weten. De huid van een vis is, net als bij de mens, niet waterdicht. De vis bestaat ook voor een groot deel uit water. Alweer net als de mens . Het water wil graag in de cellen net zo veel aanwezig zijn als buiten de cellen. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid zout in de cellen. Het zoutgehalte in de cellen van vissen zit tussen de 0,6 en 0,9%. Een zoetwatervis heeft een hoger zoutgehalte in zijn cellen dan het water waarin het leeft en een zoutwatervis heeft een lager zoutgehalte dan zijn omgeving. De systemen van de vissen zijn dus verschillend voor een zout en zoetwatervis. Het zout en het water streeft naar een soort van evenwicht waarbij het water makkelijker van plaats verwisseld dan de zouten. Overal dezelfde hoeveelheden. Om dit niet te laten gebeuren, kost veel energie van de vis. Het lichaam wil zijn zouten niet kwijt, maar wel het teveel aan water.

Heeft een vis nu een bacteriële infectie, last van flagellaten of zit ze in een stressvolle situatie (verandering van leefwereld), dan kost dit natuurlijk veel energie voor de vis. Om energie vrij te maken kunnen we de vis helpen door zout aan het water toe te voegen. Hierdoor wordt het gehalte binnen en buiten het lichaam wat meer in evenwicht en zal het de vis minder energie nodig hebben om dat op peil te houden.

Er zijn dus 2 redenen om zout toe te voegen aan het water:

1.  stress of infecties waarbij een zouttoevoeging het lichaam makkelijker maakt om energie vrij te maken voor het bestrijden van die infectie.

2.  Het maakt de slijmhuid sterker/dikker waardoor infecties minder snel vat hebben op de vis.

Moet je dan altijd zout toevoegen aan een aquarium?

Nee, in een gezond en goed draaiend aquarium is geen zout toevoeging nodig. Maar bij een opstartende bak. Waarbij er dus regelmatig nieuwe (gestreste ) vissen bij komen waardoor de kans op ziekten als stip groter zijn, zou het misschien wel een aanrader kunnen zijn. 

Een ander nadeel van zout toevoegen is gelijk aan het voordeel. Als de slijmhuid steviger en dikker is, worden eventuele medicijnen moeilijker opgenomen. Mocht de vis toch echt ziek worden kan dat als nadeel werken.

Hoeveel zout moet je dan toevoegen.

Te veel zout geeft het omgekeerde effect. Het systeem van het zoetwatervissenlichaam is erop gebouwd de zouten binnen te houden en het water af te drijven. Wordt het zout gehalte buiten de vis hoger dan in de cellen. Dan is het bijna onmogelijk voor de vis om die zouten niet in het lichaam binnen te laten dringen. Dat dit een ongezonde situatie is, moge duidelijk zijn. 

Een extreem voorbeeld: Waar zout zit kan geen water zitten, bij een teveel aan zout in de cellen krijg je een uitdrogende vis in het water.

Als geschreven zit er in de cellen tussen de 0,6 en 0,9% zout. Daarom wordt er over het algemeen aangeraden om niet meer dan 0,4% zout toe te voegen aan het water. Dit gehalte wordt aangeraden als er daadwerkelijk een infectie aanwezig is. 

Wil men zout toevoegen ter voorkoming van, dan is een gehalte van 0,2% ruim voldoende. Dit houdt in, niet meer dan 200gram zout op 100 liter water.

Kunnen alle soorten zout gebruikt worden?

Nee, liever geen jodium houdend zout (dit staat altijd op de verpakking vermeld, mocht het toegevoegd zijn) maar alleen zuiver zout gebruiken. Er is ook speciaal aquariumzout in de handel.

Waarom geen jodiumhoudend zout? 

Jodium is belangrijk voor het lichaam, ook voor dat van een vis. Maar vissen kunnen het jodium niet uit het water opnemen. Ze krijgen dit alleen via het voedsel binnen. Jodium in het water is irriterend voor de ogen en slijmvliezen. Jodium is daarom geen aanrader als toevoeging in aquariumwater.

Let op!

Niet alle vissen kunnen even goed tegen een toevoeging van zout. Zo schijnen meervallen (Corydoras) er moeite mee te hebben maar in welke mate dit is, is mij nog onbekend.


Linkje om te onthouden

http://caridina.japonica.online.fr/English/Elevage.htm

Comments