De Aqua40

In 2006 kocht ik een aqua40

Op het Aquarium forum werd zo enthousiast geschreven over deze grappige kleine dieren dat ik er wat meer over wilde weten. Het bleek dat het geen echte sociale dieren waren en in een kleine bak met hooguit 1 man en 2 vrouwtjes gehouden konden worden.
Mijn keus voor een aquarium viel op een Aqua-40. Dit zijn leuke kleine bakjes maar net groot genoeg voor een koppeltje dwergkogeltjes.

Normaal zit hier verlichting en een pomp bij, maar "mijn" leverancier deed er ook een verwarmingssetje bij. Het enige wat ik nu nog belangrijk vond was een thermometer, dit is een gewone glazen ding geworden die je in bijna elk aquarium wel ziet.
Maar daarmee ben je er nog lang niet.
De inrichting: 
Als eerste heb ik de bodem in twee stukken verdeeld door er een stuk flexibel plexiglas van ongeveer 6 cm hoog in te maken. Hiermee wil ik een soort terras creëren waardoor ik voldoende bodem vulling heb voor de planten achterin maar voorin de bodem net laag genoeg kan houden zodat dit niet erg zichtbaar is tegen de voorruit. In het achterste gedeelte kwam eerst een laagje voedingsbodem (floredepot van Sera) waarna ik overal een flinke laag donker fijn grind neergelegd heb. Natuurlijk had ik deze eerst goed gespoeld.
Ook had ik al eens een mooi stuk hout meegenomen uit een dieren speciaalzaak en deze kwam nu goed van pas. De kogeltjes vinden hoekjes en gaatjes leuk om in rond te snuffelen en te verstoppen en dus heb ik er ook nog een aantal rivier keitjes in gelegd. Als laatste kwamen de planten en natuurlijk het water. Hiervoor heb ik ongeveer 10 liter water uit ons andere aquarium genomen en de rest kraanwater. Het voordeel hiervan is dat er nu al goede bacteriën in het water zitten die het water zuiver houden. Om een mooie inkijk in de bak te houden, heb ik de achterwand en kleine stukjes zijwand, aan de buitenkant bekleed met zwart karton. Zo vallen de pomp en het verwarmingselement niet meer zo op.


Volgens de kenners stond er teveel stroming in de bak en dit kon ik veranderen door de uitstroom tegen de achterruit aan te laten gaan. Dat was een prima tip, het werkte goed. Het volgende advies was om er toch nog een paar planten bij te doen en eventueel ook wat drijf plantjes met lange worteltjes zodat de zicht lijnen van de dieren onderbroken werd. Hiermee kun je voorkomen dat de visjes gaan "dansen", dit is het op en neer zwemmen langs de ruit. Zo werden er ook nog meer spannende plekjes voor ze gecreëerd om verveling te voorkomen.

Met dit bakje heb ik toen meteen maar met een fotowedstrijd meegedaan van het Aquaforum en dit is wat de keurmeester erover schreef:
De keurmeester spreekt
Leuk hé! Zijn die aqua 40 bakkies. Ze zijn redelijk kompleet en goedkoop. Met een beetje fantasie kan je er hele leuke dingen mee doen. 
Dit bakje was nog lekker vers dat kon je zo zien, ik geloof ook dat deze eigenaar/eigenaresse meer met het bijltje heeft gehakt wat betreft aquarium inrichting.
Ik vond de terrassen opbouw met de stenen en hout goed gekozen. 

Dat zwarte grind geeft een enorm mooi contrast maar keurmeesters zijn er nooit blij mee. 
De bedoeling van de inrichting snap ik ook, de groei zal er wel snel inkomen denk ik. 

Toch een tip: Bij blokker kan je transparant zuignapjes kopen met een rvs haakje er aan.
Plak die binnen aan de zij of achterwand, dan heb je de mogelijkheid om daar wat javavaren of windelove cq mos op te hangen. 

Opmerking: Je viskeuze van alleen de Carinotatraodon Travancorucus vind ik wat saai, kijk ook eens naar diverse dwerg rasbora’s en corydoras, maar niet te veel hoor! Laat dat bakje over een aantal weken nog eens zien. En zoek eens een ander plekje voor die thermometer. Succes!

-----+++-----

Op het Internet kwam ik een grappige drijvende mosbal tegen die met een dun nylon draadje in de boden verankerd is. Ook had ik er alvast een aantal slakken in gedaan. Nu was de bak niet zo leeg meer.

  

Tja, en dan komt het moeilijkste, wachten tot het water goed is "ingedraaid" zodat de kogeltjes er een fijn thuis hebben. Dit duurt over het algemeen zo'n twee weken, of langer als er alleen kraanwater in gekomen is.Op deze manier kunnen de planten ook even goed aantrekken.

En dan nu......
De bewoners

    

Ik hoop eigenlijk dat ik een mannetje en een vrouwtje gekozen heb. De ene heeft namelijk minder strak omrande vlekjes, een lichter buikje en is ietsje groter, de ander heeft wat donkerder vlekjes, heeft een beginnend donker streepje op zijn buikje en is in het geheel iets kleiner. Maar de tijd zal het leren. Op de rechter foto wordt er jacht gemaakt op een slakje. Het is schitterend om te zien hoe dat gaat. Eerst draaien ze er een paar keer omheen om te zien hoe ze dit nu het best aan kunnen pakken, en dan in éne slaan ze toe.

De planten in de bak zijn inmiddels ook al lekker aan het groeien geslagen.

De foto's zijn overdag genomen waardoor er jammer genoeg wat spiegeling in de ruit te zien is.

We zijn inmiddels een aantal dagen verder en nu blijkt dat ik toch 2 mannetjes heb. Er wordt nu nog niet echt hard gevochten in de bak maar 1 mannetje wordt steeds zeer uitdrukkelijk naar achteren verbannen. Het is duidelijk dat dit niet lang goed zal gaan en ik wil dan ook even overleggen met de leverancier of ik 1 visje kan omruilen voor een vrouwtje of eventueel terug kan brengen als er geen vrouwtjes meer zijn.

.......

Het is gelukt, ik hoop dat ik er nu echt een vrouwtje bij heb.

 

Ze is wat ronder van vorm. geen rimpeltjes bij haar oogjes, de vlekjes bij de staart zijn niet echt een streepje en volgens de verkoper is er nog een verschil wat ook bij hele jonge dwerg kogeltjes te zien is: de mannetjes zijn iets geler. Ik heb de foto's er nog eens op nagekeken en ja, ook dat zou kunnen. Deze heeft eigenlijk helemaal geen geel aan haar vinnetjes en staartje.

Updateje.

Het gaat goed met deze twee, er heerst rust en vrede inde bak. Ze scharrelen beide lekker rond op zoek naar slakjes en zo af en toe komen ze elkaar tegen maar er gebeurd niets bijzonders.

Dus de volgende stap maar genomen. Ik weet het, het is een gok maar ik heb 3 volwassen Japonica garnalen in de bak gedaan (1 man en 2 vrouwtjes).

Dat was toch eigenlijk wel lachen hoor. De twee kogeltjes hadden echt zoiets van: Wat hebben we nu aan onze fiets hangen.... Die garnalen zijn dan ook bijna 3 keer zo groot dan de kogeltjes. Zo af en toe komt een garnaal een kogel tegen en: zoef weg is de kogel :)

Op de laatste foto zie je de hele schoonmaakploeg. Dat is dus gelijk de reden waarom ik de garnalen hier in gedaan heb. Ik wilde een schoonmaak ploegje in de bak hebben. Eens kijken of ze de eventuele algen en andere rommel de baas blijven. Om ze te helpen "stofzuig" ik elke dag (bodem afhevelen), wat automatisch ook een beetje waterverversen is. Natuurlijk ververs ik 1 keer per week ongeveer één derde van het water. Maar er blijft altijd rommel in hoekjes en gaatjes, daar zijn dan de garnalen voor aangenomen. (tenminste, als de kogeltjes ze in leven laten )

We zijn alweer 2 weken verder en de garnalen doen het nog steeds prima. De Kogeltjes zwemmen er nog steeds met een grote boog omheen.

De planten zijn alweer een heel stuk gegroeid.

 

De vallisneria deed het niet echt goed en dus nu nog maar een tweede poging....

 

Van de zijkant af gezien....

 

Karel kater vind de vissen ook heeeeeeel interessant...

Toch weer wat veranderd, en zo blijven we bezig.

---

De Kogelvisjes hebben gezeldschap gekregen van 10 Bijengarnalen. Leuke bruin/wit gestreepte beestjes

 

Meneer en mevrouw Puf moeten er wel aan wennen. Alweer andere vreemde wezens in hun huisje....

Zo staat de bak er nu bij.

De bijengarnalen hebben het niet gered. Op een gegeven moment zag ik 's morgens een garnaal dood op de grond liggen. De volgende morgen weer, enz. Ze zagen er helemaal heel uit, dus ik denk niet dat de kogeltjes ze gedood hebben. Groot raadsel...

Om er toch wat meer leven in te hebben zitten er nu vuurgarnalen bij in.

Het bakje ziet er nu niet meer zo nieuw uit en moet ook gesnoeid worden.

Meneer en mevrouw Puff doen het goed. Hier zwemt ook nog een platy jong. Deze waren bedoeld als een lekker hapje maar dit snapten de puffertjes niet.

Nou ja, zeg.... Kunnen kogeltjes kleuren zien?

Mijn vuurgarnalen worden aangezien voor rode muggenlarven.
Ze vinden ze heerlijk. Hmm, tja. Het zijn en blijven rovertjes. Vanaf nu gaan er alleen te licht gekleurde vuurtjes in deze bak. 
Jongens de sushi bar is weer geopend.

Hey, wacht eens ... ja, daar is wat lekkers.
Van de grote Japonica garnalen, die er ook nog steeds inzitten, blijven ze vooralsnog gelukkig vanaf.

Ik heb plantjes gekregen van een lieve mede aquariaan.
Dit is het resultaat: 

Die mosbol vooraan vinden de garnalen nu al leuk.

De bak is al weer lekker aangegroeid, en gesnoeid en weer aangegroeid.

tijd voor een volgend expirement. Een bakje met 2 kogelvisjes en een paar garnalen is niet wat je zegt overbevolkt. voor mijn gevoel kon er best nog iets bij, maar ja. Wat doe je bij kogelvisjes...

Nu ik gezien heb dat mijn kogeltjes andere visjes niets doen, zelfs de allerkleinsten niet, wil ik het proberen om er een paar andere visjes bij te doen. De keus is gevallen op de trigonostigma hengeli. Het is een redelijk klein blijvend visje en wat ik zoal gelezen heb ook een redelijk sterk visje. Ze kunnen zich snel uit de voeten maken als dat nodig mocht zijn. De waterwaarden kloppen niet helemaal maar ik heb geprobeerd om hier de gulden middenweg in te vinden voor de kogeltjes en de andere vissen. Er zwemmen er nu 5 in het bakje rond.

 

Ze zitten er nu ruim een week in en tot nu toe gaat het goed.
Maar ik hou alles heel goed in de gaten want als er 1 van de visjes een stuk vin of staart mist zijn ze snel overgebracht naar de bak van Bas.

Ik heb nog een hele mooie foto van onze brombeer Mr. Puff

 

---------*****---------

Spannend die eerste opstart van dit bakje.   

Er kwamen 2 kogelvisjes in  
>
>
De plantjes bleven groeien   

En dus bleef ik maar snoeien   

Maar na ruim twee en een half jaar zijn mijn kogeltjes overleden

En dus kreeg ik op 25-01-2009 de kolder in de kop  

En zitten er garnalen in, kun je ze al zien?

Gisterenavond was het zicht alweer beter  

en vanochtend was het weer kristal helder.

Maar ik vond de plantjes tocn nog niet goed staan


De kleur van de garnalen is ook alweer aardig  

Even zomaar een paar fotootjes:
Aan jonge garnalen geen gebrek.

Mijn twee mooie witte slakken 


En zo is de bak op  16-05-2009 

En de garnalen populatie groeit en groeit en groeit  
Hier op de foto staan er al zo'n 80. Hoeveel er in het bakje zitten kan ik echt niet zeggen....

Normaal zitten ze overal door de bak, en vooral in het mos wat er overvloedig aan de achter en zijwand zit.
Dan vind je bijna geen garnaaltjes, zoals je op de eerste foto kunt zien.

-----
Augustus 2009
Ik wilde eens iets totaal anders met de inrichting doen. Iedereen heeft het er altijd over dat ornamentjes "not done" zijn in een aquarium.
Daarom wilde ik iets maken met ongewone zaken maar wat toch leuk was om naar te kijken.

Dus heb ik het hele bakje weer leeggehaald.
Alle garnalen eruit gevangen 

En een poging tot een nieuwe inrichting gemaakt 

Dit was het nog niet helemaal, maar de eerste opzet was er.

Kijk nu begint het ergens op te lijken met wat ik in gedachten had
Ondertussen kwamen er telkens nog weer vuurgarnalen uit het mos te voorschijn .
Ik dacht toch echt dat ik dit goed gespoeld had alvorens het weer te gaan hergebruiken .

Ondertussen op vakantie gegaan en kon het bakje lekker indraaien.

Ik miste nog iets 

Een blauwe lucht!
Jaa dat begon er meer op te lijken

Ondertussen kwamen er bijengarnalen in en een stuk of wat Boraras maculatusjes.
Ook een paar appelslakjes mochten hierin want in de grote bak werd Teddy (het kogeltje die in de Eentien woonde) wat te happerig naar deze slakken.

De wedstrijdfoto (02 0kt 2009)

Mijn appelslakken vinden het een speeltuin.
Ze gaan echt dagelijks heel bewust naar de bovenkant, de uitstroom, van het pompje en laten zicht vandaaruit met de stroming meevoeren in een wilde vrije val.

Ik hoor ze bijna gillen Yyyyyyyeeeeeeeehhhhaaaaa

en nog een keer
Bij deze laatste zie je de witte slak alweer naar de pomp gaan.  Met de Heterandia formosa gaat het heel goed. Deze heb ik nu sinds november 2009 in de aqua40. 
De maculata's zijn naar de grote bak verhuist omdat ik in deze aqua40 geen verwarming heb (de lamp verwarmt het bakje voldoende).

Even een overzchtje  

Een formosa 
Die visjes zijn zo moeilijk scherp te krijgen.

De bijtjes aan de schoonmaak 

 

Ik wilde eens een andere lamp proberen en dus had ik er 1 van de bouwmarkt meegenomen (ze hadden maar 1 soort).

Oeps wel heel erg geel....
 
Mooi? Nee absoluut niet. En dus de lamp maar meteen weer terug gebracht.
Gelukkig doen ze bij onze bouwmarkt niet moeilijk en heb ik zonder problemen het geld weer terug gekregen.

ps. Let niet op de thermometer. Ik ben de temperatuur even goed aan het controleren.

Overzichtje


Soms krijg je ze er echt niet op, en dan ineens 3 formosa's op 1 foto...


Twee mannen aan het baltsen:

Een ondergewaardeerde soort, de poelslak maar wat is deze mooi als je er oog voor hebt...

19-11-2012
Die aqua40 is nogal eens aan verandering onderhevig. Er heeft alweer een aantal maanden een kogelvisje in gewoont maar die is door ouderdom overleden.
Nu stond het bakje leeg en dat is natuurlijk niet echt de bedoeling.
Ik heb alles eens goed schoongemaakt, opnieuw in het bakkie gestapeld en toen is het dit geworden:

En dit visje zit er nu in
De  Epiplatys annulatus (pseudepiplatys annulatus)Door voor dit visje te kiezen ben ik van mijn geloof gevallen wat betreft de waterhuishouding.
Dit visje wil namelijk graag wat zuurder water dan wat er hier uit de kraan stroomt. En dat houdt weer in dat ik het handmatig wat aan moet zuren. 
Op zich is dit geen probleem, alleen het waterverversen is nu minder makkelijk omdat het ververswater ook wat zuurder moet zijn. 
Maar goed, dan ga ik die ervaring ook eens opdoen.

Zoals het er nu bij staat, inclusief beukenbladeren.

Ja, dus niet. De visjes doen het uitstekend maar we zien ze eigenlijk niet omdat dit bakje wat lager staat en deze visjes echt helemaal bovenin zwemmen. Daarom  zijn ze vorige week naar de Eentien verhuisd. Hier was bovenin plek vrij gekomen door de dood van onze honing-goerami man.  De visjes hebben het daar duidelijk erg naar het zin. Zijn mooi op kleur en vermaken zich uitstekend met elkaar en met het zoeken naar eten.

En toen was de aqua40 weer leeg, op een aantal vuurgarnalen na. 
Dus wat dan ....
Toch maar eens een poging doen om er kreeftjes in te houden?Het zijn CPO kreeftjes (Cambarellus patzcuarensis  orange)
Ze zitten al lekker rond te scharrelen tussen de bladeren en het hout.

Er zat 1 vrouw  bij met jongen en deze jongen waren groot genoeg om zelfstandig rond te gaan struinen merkte ik.
Hier zit er eentje  ons met zijn grote ogen aan te kijken.

Dezelfde maar dan wat meer van opzij
De foto's zijn niet scherp maar goed ze zijn wel te herkennen als kreeftjes.

06-01-2013
Die kreeftjes zijn toch wel erg leuk
Ze laten zich ook elke dag leuk zien.
Misschien komt dit ook omdat ik vanaf dag 1 op dezelfde plek gevoerd heb

De voedselrangorde:
1 de kreeftjes

Dan de garnaaltjes

En als laatste de slakken

Maar dan wel onder het wakend oog van 1 van  een kreeftje

De kleine wiebels groeien al goed. Ze zijn steeds makkelijker te vinden.Inieminie doet het goed zo te zien
Niet de scherpste foto maar die beesten zitten ook op de meest onmogelijke plekjes.

Het verschalen is voor de ouderdieren geen probleem, ik vind dit soort jasjes toch regelmatig in het bakje

Toch wel mooi met zo'n nieuw jasje aan


Maar ook de torenslakjes hebben geen hinder van de kreeftjes en bouwen in dit bakje een mooi huisje op.
Naar boven


Comments