Ροζ Δελφίνι

    Τα ροζ δελφίνια είναι ένα πανέμορφο είδος δελφινιού του γένους Lipotes της τάξης των κητοειδών. Ονομάζονται αλλιώς και Μπότο και όπως το ονομάζουν στο Περού bufo Colorado. Έχoυν συγγένεια πρώτου βαθμού με τα δελφίνια και τις φάλαινες και είναι το μεγαλύτερο δελφίνι του γλυκού νερού.    Τρέφονται με μαλακόστρακα, γατόψαρα, πιράνχας και ψάρια που ψαρεύουν στα θολά νερά. Μπορούν να κυνηγήσουν το ίδιο καλά, και την μέρα και την νύχτα, γιατί το σόναρ του το διευκολύνει στην ανίχνευση των διαφόρων εμποδίων. Διαφέρουν αρκετά με τα κοινά δελφίνια των ωκεανών.

    Πρώτα από όλα είναι μεγαλύτερα από τα κοινά δελφίνια (το μήκος του φτάνει τα 15μ και τα 90κ)! Τα αρσενικά είναι μεγαλύτερα από τα θηλυκά. Αντί για ραχιαίο πτερύγιο έχουν μια καμπύλη. Επίσης η ουρά τους είναι επίσης μεγαλύτερη από των άλλων δελφινιών. Ο εγκέφαλός τους είναι 40% μεγαλύτερος από τους ανθρώπου!!! Το ρύγχος τους είναι επίσης μεγαλύτερο από των άλλων δελφινιών για να πιάνουν ποιο εύκολα τα γλιστερά ψάρια και μπορεί να γυρίσει το κεφάλι του έως 180 μοίρες!

    Το χρώμα τους είναι ανοιχτό ροζ λόγο των τροφών που ψαρεύει, με γκριζωπά κομμάτια που εναλλάσσονται αρμονικά και το κάνουν να δείχνει υπέροχο!! Το θηλυκό γεννά ένα μωρό κάθε χρόνο,μετά από 9 έως 12 μήνες κύηση, την περίοδο της πλημμύρας (από Μάρτιο έως Απρίλιο). Η διάρκεια ζωής τους είναι άγνωστη, αλλά εκτιμάτε ότι ζουν 15 με 17 χρόνια. Κατοικούν στον Αμαζόνιο, κάτω από τα θολά νερά του, καθώς και στους παραπόταμούς του, που διατρέχουν μεγάλο μέρος της νότιας Αμερικής. 

    Όμως πανέμορφο αυτό ζώο κινδυνεύει! Οι άνθρωποι ρίχνουν στον Αμαζόνιο χημικές ουσίες που καταστρέφουν όλο το οικοσύστημα και μαζί με αυτό, το ροζ δελφίνι. Παρότι το κυνήγι του απαγορεύεται, αν πάει κανείς στις τοπικές αγορές θα βρει λίπος ροζ δελφινιού 25$ το μικρό μπουκαλάκι γιατί πιστεύεται ότι θεραπεύει τους ρευματισμούς! Και το χειρότερο είναι ότι τους παίρνουν τα γενετικά τους όργανα και τα πουλάνε, γιατί πιστεύουν ότι φέρνουν καλή τύχη στο sex και στην αγάπη! 
    Επίσης οι ψαράδες τα σκοτώνουν και τα χρησιμοποιούν για δόλωμα στα γατόψαρα! Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι τα δίχτυα που είναι απλωμένα στον Αμαζόνιο.Τα ροζ δελφίνια πιάνονται και πνίγονται, γιατί δεν μπορούν να ανέβουν στην επιφάνεια για να αναπνεύσουν. Ακόμη ένας κίνδυνος είναι τα διάφορα πλοιάρια που κάνουν τεράστια φασαρία, με αποτέλεσμα να μπερδεύουν τα ροζ δελφίνια και να εξοκύλουν στην όχθη.Αριάδνη Παναγούλια


Τα ροζ δελφίνια ι Μπότο  το μεγαλύτερο δελφίνι του γλυκού νερού. το ροζ δελφίνι ροζ δελφινιού ροζ δελφινιού

ροζ δελφινιου τα ροζ δελφινια Μποτο το μεγαλυτερο δελφινι του γλυκου νερου το ροζ δελi;iνι Τα ροζ δελφίνια πιάνονται και πνίγονται να μπερδεύουν τα ροζ δελφίνια  να μπερδεύουν τα ροζ δελφίνια και να εξοκύλουν στην όχθη.

Comments