Γλωσσοπαιγνιο

ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας σε επίπεδο αρχαρίων 

Πρωτη σελιδα

Ορθογραφία

Προτάσεις

Συνώνυμα

Αργκό

Διάφορα

Αντίθετα

Μύθοι του Αισώπου

 Ιδιωτισμοί

Άρθρα 

Ερωτηματολόγιο


 

Λεξιλόγιο 1 

Λεξιλόγιο 2

Λεξιλόγιο 3 

Λεξιλόγιο 4    

Διάλογοι 1

Διάλογοι 2

Διάλογοι 3

Διάλογοι 4

 Η σωστή λέξη 1

Η σωστή λέξη 2

Η σωστή λέξη 3

Η σωστή λέξη 4

 

Το "Γλωσσοπαίγνιο" δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτικό Νίκο Μακροδήμο το 2006 και παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο στη Φλώρινα.  

 

Το παιχνίδι μετατράπηκε σε ηλεκτρονική μορφή το 2007 και παρουσιάζεται στον διπλανό πίνακα.

 

 

Ακολουθεί η γραπτή παρουσίαση του συνεδρίου.

 

«Γλωσσοπαίγνιο»

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι για αρχάριους στην εκμάθηση της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας





Νίκος Μακροδήμος

Ελληνικό Σχολείο Βουδαπέστης





Abstract

It’s all about a board game for students or adults who learn the Greek language as second or foreign language and they belong to the beginners’ level. The game uses vocabulary from the level A and B of the Certificate of Attainment in Greek and works additional to the courses.



Γιατί;

Οι μαθητές του ελληνικού σχολείου της Ουγγαρίας είναι η τρίτη γενιά των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων του εμφυλίου και στην πλειοψηφία τους παιδιά μικτών γάμων. Σχεδόν όλοι χρησιμοποιούν την ουγγρική ως καθημερινή γλώσσα επικοινωνίας με το περιβάλλον και τους γονείς τους. Η χρήση της ελληνικής γλώσσας περιορίζεται στα μαθήματα του ελληνικού σχολείου, μια ή δυο φορές την εβδομάδα. Σε ένα σχολείο, λοιπόν, που οι μαθητές παρακολουθούν προαιρετικά τα απογευματινά μαθήματα κουρασμένοι από τις δραστηριότητες της ημέρας, το περιεχόμενο των μαθημάτων πρέπει να είναι όσο δυνατόν ελκυστικότερο προς αυτούς και ο τρόπος προσέγγισης της γλώσσας πρωτότυπος και ευχάριστος. Γι αυτό το λόγο δημιουργήθηκε το «Γλωσσοπαίγνιο», για να συμπληρώσει τα μαθήματα και να διδάξει παίζοντας. Η δομή του βασίζεται στην επικοινωνιακή μέθοδο διδασκαλίας της γλώσσας.



Περιεχόμενα

  • Ένα χαρτόνι-πίνακας (ταμπλό) με 60 τετράγωνα σε σειρά που όλα μαζί σχηματίζουν έναν μαίανδρο.

  • 4 πλαστικά πιόνια διαφορετικών χρωμάτων.

  • Ένα μεγάλο ζάρι.

  • 80 κάρτες «εικόνα – λέξη»

  • 80 κάρτες «διαλόγου»

  • 80 κάρτες «η λέξη που λείπει»



Πως παίζεται

Ο κάθε παίκτης επιλέγει ένα πιόνι και το τοποθετεί στο τετράγωνο με τη λέξη «ΑΡΧΗ». Οι τριών ειδών κάρτες τοποθετούνται κοντά στον πίνακα, με την πλευρά των γραμμάτων προς τα κάτω.

Οι παίκτες κανονίζουν τη σειρά με την οποία θα παίξουν και ο πρώτος παίκτης ρίχνει το ζάρι. Ανάλογα με τον αριθμό του ζαριού κινεί το πιόνι του πάνω στα τετράγωνα του πίνακα. Αν το πιόνι του σταματήσει σε πορτοκαλί(άδειο) τετράγωνο συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Αν το πιόνι του σταματήσει σε τετράγωνο που περιέχει την εικόνα που αντιστοιχεί σε ένα από τα τρία είδη καρτών, ο προηγούμενος παίκτης σηκώνει την πρώτη αντίστοιχη κάρτα και διαβάζει την ερώτηση στον παίκτη που παίζει καθώς και τις τρεις πιθανές απαντήσεις. Αν ο παίκτης που παίζει απαντήσει σωστά, ξαναρίχνει το ζάρι και συνεχίζει. Αν απαντήσει λάθος, συνεχίζει ο επόμενος παίκτης. Ο παίκτης που διαβάζει την ερώτηση, βλέπει και ελέγχει τη σωστή απάντηση που είναι τυπωμένη με έντονα γράμματα. Νικητής του παιχνιδιού είναι ο παίκτης που θα φτάσει πρώτος στο τετράγωνο που γράφει «ΤΕΛΟΣ» με ακριβή ζαριά (αν το προσπεράσει γυρίζει προς τα πίσω και ξαναπροσπαθεί).



Στόχοι

Στόχοι του παιχνιδιού είναι η συμβολή του στη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας σε επίπεδο αρχαρίων, η καλλιέργεια της επικοινωνιακής μεθόδου, η ενθάρρυνση της συμμετοχής μαθητών που διστάζουν να εκτεθούν στην παραδοσιακή διδασκαλία, η δημιουργία ευχάριστης ατμόσφαιρας στην τάξη, ο έλεγχος της εμπέδωσης της διδασκόμενης ύλης και η προσέγγιση της γλώσσας μέσα τη δράση και το παιχνίδι. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την προετοιμασία των υποψηφίων για την απόκτηση του Πιστοποιητικού Ελληνομάθειας (Α΄και Β΄ επίπεδο) αφού το λεξιλόγιο και οι διάλογοι προέρχονται από το αναλυτικό εξεταστικό πρόγραμμα του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας.



Μεθοδολογία

Ο παίκτης πρέπει α) να βρει τη σωστή λέξη που αντιστοιχεί στην εικόνα, β) να βρει τη σωστή συνέχεια του διαλόγου και γ) να βρει τη λέξη που λείπει από την πρόταση που ακούει. Για κάθε ερώτηση ακούει τρεις πιθανές απαντήσεις. Οι πιθανές απαντήσεις ταιριάζουν μεταξύ τους είτε εννοιολογικά (π.χ. όσφρηση-όραση-ακοή, φθινόπωρο-χειμώνας-άνοιξη, τρένο-πλοίο-λεωφορείο), είτε μορφολογικά (νοσοκόμα-νοσοκόμο-νοσοκομείο, παπάς-παππούς-πάπας, βιβλίο-βιβλιάριο-βιβλιοθήκη).

Το παιχνίδι έχει δοκιμαστεί για ένα χρόνο σε μαθητές ηλικίας 9 – 51 ετών του Συμπληρωματικού Σχολείου Ελληνικών Ουγγαρίας.

Οι κάρτες με τις ερωτήσεις διορθώθηκαν

α) από τον ομότιμο καθηγητή Εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας του Α.Π.Θ. κο Στάθη Ευσταθιάδη και τον ευχαριστώ θερμά για αυτό, και

β) από την εφαρμογή του παιχνιδιού στην πράξη

Αντί για έναν παίκτη σε κάθε πιόνι μπορούν να σχηματιστούν μικρές ομάδες μαθητών που να συνεργάζονται για την απάντηση. Έτσι προωθείται και η ομαδοσυνεργατική μέθοδος.



Συμπεράσματα

Το παιχνίδι έγινε αποδεκτό με ενθουσιασμό, τόσο από τους μικρούς μαθητές όσο και από τους ενήλικες. Οι ερωτήσεις αποτέλεσαν ερέθισμα για συζήτηση και διερεύνηση πάνω σε γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα της ελληνικής γλώσσας και οι διάλογοι έλυσαν στην πράξη πολλές παρερμηνείες και προϋπάρχοντα λάθη στην επικοινωνία.



Βιβλιογραφία

Ευσταθιάδης, Στ. & Αντωνοπούλου, Ν. & Μανάβη, Δ. & Βογιατζίδου, Σμ. 2001. Αναλυτικό εξεταστικό πρόγραμμα για το Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας