αρχική

ζώα - "θεραπευτές"... γίνεται; γίνεται!

Google+ Share Button

Δεν ήταν δυνατή η εύρεση της διεύθυνσης URL της προδιαγραφής gadget

Steegle.com - Google Sites Twitter Follow Buttonομάδα στο Google


τι είναι το pet therapy;
Είναι μια εναλλακτική, συμπληρωματική μέθοδος θεραπείας, που βασίζεται στις συναισθηματικές σχέσεις που αναπτύσσονται ανάμεσα σε ανθρώπους και ζώα

ποιος το σκέφτηκε πρώτος;
Ο ερυθρός σταυρός

που;
Στην Αμερική

πότε;
Το 1940

σήμερα η επιστήμη παραδέχεται την αξία αυτής της θεραπείας;
Βεβαίως! Είναι αμέτρητες οι επιστημονικές παρατηρήσεις για τη θετική επίδρασή της τόσο στο ψυχολογικό όσο και στο σωματικό επίπεδο πάμπολλων, διαφορετικών ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Ειδικότερα, έχει αποδειχθεί πως ευνοούνται εξίσου άτομα με κινητικά προβλήματα, νοητική στέρηση, σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down), αυτισμό, χρόνια ή σοβαρά νοσήματα, ψυχικές διαταραχές, ανοϊκοί ασθενείς (με νόσο Alzheimer ή συναφείς νευρολογικές διαταραχές), φορείς του HIV ή άνθρωποι που νοσούν λόγω AIDS, καρδιοπαθείς και ένα πλήθος άλλων ασθενών με σωματικές ή ψυχοπνευματικές παθήσεις.

Ο κατάλογος όμως εκείνων που μπορούν να ωφεληθούν από την επαφή με ζώα συντροφιάς, σχεδόν δεν έχει τελειωμό! Άνθρωποι σε πένθος ή με ιστορικό κακοποίησης, συμπτώματα κατάθλιψης ή παθολογικού άγχους, ηλικιωμένοι, εσωστρεφείς ή μοναχικοί ενήλικοι, καθώς και φυλακισμένοι, είναι λίγοι μόνο από τους ιδανικούς υποψήφιους για τη «θεραπεία με τη βοήθεια ζώων».

Επιπλέον, ο δεσμός που δημιουργείται ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο, έχει διαπιστωθεί πως συμβάλλει στη συναισθηματική ωρίμανση αλλά και την κοινωνικοποίηση παιδιών και εφήβων που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα υγείας, ενώ βελτιώνει θεαματικά την ποιότητα ζωής σε οποιονδήποτε υγιή ενήλικο.

Ακόμα και πολυεθνικές εταιρίες επιτρέπουν τα τελευταία χρόνια στους υπαλλήλους τους να προσέρχονται στο χώρο της εργασίας τους, συνοδευόμενοι από τα κατοικίδιά τους, προκειμένου να μειώνεται το στρες που προκαλεί το εξαντλητικό ωράριο και οι υψηλές εργασιακές απαιτήσεις.

που εφαρμόζονται προγράμματα pet-therapy;
Διάφορα προγράμματα βασιζόμενα στις θεραπευτικές ιδιότητες των ζώων  είναι θεσμικά κατοχυρωμένα σε πολλές χώρες. Πολλές κρατικές και μη κερδοσκοπικές οργανώσεις είναι αρωγοί σε προγράμματα pet therapy στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες.

τα ζώα-θεραπευτές ταλαιπωρούνται βοηθώντας ανθρώπους;
Όχι! Τα ζώα που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα προγράμματα είναι υγιή και χαρούμενα, δηλαδή συμμετέχουν ως “εθελοντές” και ό,τι κάνουν για τους ανθρώπους το κάνουν σαν ένα παιχνίδι, σαν κάτι που απολαμβάνουν. Είναι ευνόητο πως τα ζώα – θεραπευτές αντιμετωπίζονται με τον δέοντα σεβασμό, ζουν σε άριστες συνθήκες με πλήρη κτηνιατρική φροντίδα και βέβαια δικαιούνται προστασίας από τυχόν στρεσσογόνες για τα ίδια  καταστάσεις.

ποια ζώα μπορούν να γίνουν θεραπευτικοί σύντροφοι;
Σχεδόν όποιο ζώο μπορεί να εξημερωθεί. Άλογα, σκύλοι, γάτες, κουνέλια, ινδικά χοιρίδια, ψάρια, χελώνες, ωδικά πουλιά, μικρά γουρουνάκια, δελφίνια, αγροτικά ζώα κτλ. Η ράτσα του ζώου, αν δηλαδή είναι καθαρόαιμο ή ημίαιμο, είναι αδιάφορη. Η ιδιοσυγκρασία του ζώου όμως που επιλέγεται για τον ρόλο του θεραπευτή, θα πρέπει να έχει συγκεκριμένα στοιχεία. Κυρίως, πρέπει να είναι φιλικό προς τον άνθρωπο και να μπορεί να δεχθεί μία στοιχειώδη εκπαίδευση.

οι φωτογραφίες που ακολουθούν… μάλλον δε χρειάζονται λόγια!


πατώντας πάνω στην ακόλουθη εικόνα, 
θα δείτε περισσότερες όμορφες φωτογραφίες, 
που αποδεικνύουν τα ευεργετικά αποτελέσματα του pet therapy:

 
και πατώνας πάνω στην επόμενη εικόνα
θα δείτε μερικά απολαυστικά pet therapy video:

ο χάρτης της ιστοσελίδας:το word cloud του ιστότοπου του pet therapy:
το debate graph του pet therapy (ενεργοποιήστε το, πατώντας πάνω στην εικόνα):

πατήστε πάνω στην εικόνα για να μεταφερθείτε στο debate graph


ο άμεσος σύνδεσμος με το wiki του pet therapy: