Antartica 2016


Vertrek

Tussenstop in Buenos Aires 

 

 We vliegen dik dertien uur via Madrid naar Buenos Aires. En daarna richting zuidelijkste stad van de wereld, Ushuaia. Fin del mundo. Daar kunnen we nog even op onze positieven komen vooraleer we de Drake Passage, de 1.000 km die ons nog van Antarctica scheidt, over te steken. Uiteindelijk zijn we, afhankelijk van de weersomstandigheden, drie tot vier dagen onderweg om ons doel te bereiken. Adrien de Gerlache vertrok op 16 augustus 1897 uit Antwerpen en zette 161 dagen later voor het eerst voet op Antarctica (Auguste Eiland, 23 januari 1898). Waar zouden wij ons druk om maken?

 

Nog een week om me door de berg documentatie en literatuur te worstelen die ik de voorbije tien jaar verzamelde over Antarctica. Internetverbinding via satelliet is schaars (en duur) eenmaal aan boord van ons ijsversterkt schip. Weg Wikipedia en dus moet ik terugvallen op boeken en papier om mijn dagverslagen te stofferen. ‘The good old days’. Het wordt kiezen of delen wetende dat ik slechts 23 kg bagage kan inchecken.


Eigenlijk wel frustrerend hoor koffers pakken wanneer je checklist elke dag langer wordt. Sommigen van ons vertrekken immers vroeger om nog enkele dagen de befaamde watervallen van de Iguaçu en Buenos Aires te verkennen. Het is momenteel zo’n 30°C in het Parijs van het zuidenen de lokale Frank Deboosere voorspelt regen tot onweer. Dat betekent extra shorts, cape, sandalenproppen. Ik hoop op een gunstige Argentijnse wind en verheug me nu al op de kolossale steak met pittige kruidenmix bij Don Ernesto in San Telmo, een van de oudste en gezelligste wijken van de stad en ooit het toevluchtsoord van muzikanten, kunstenaars en immigranten. Maar nu eerst die checklists afwerken.