Θεατρικό εργαστήρι Αθήνα


«Το Θέατρο είναι μια ανθρώπινη ανάγκη…»

                                              Έλλη Λαμπέτη


        Το θεατρικό εργαστήρι είναι το περιβάλλον που επιτρέπει σε πρώτο επίπεδο την ανάπτυξη της υποκριτικής τέχνης, και σε δεύτερο, βαθύτερο επίπεδο την προσωπική ανάπτυξη και συναισθηματική εξέλιξη των συμμετεχόντων. Το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Στο θεατρικό εργαστήρι υπάρχουν ξεχωριστά μαθήματα για ενήλικες και μαθήματα για παιδιά. 

        Φυσικά, το θεατρικό εργαστήρι απευθύνεται σε όλους τους εραστές του θεάτρου και της υποκριτικής. Στο θεατρικό εργαστήρι μπορούν να συμμετέχουν όλοι. Υπάρχουν μαθητές που είναι ήδη ηθοποιοί και θέλουν να εξελίξουν τη υποκριτική τους τέχνη, υπάρχουν αρχάριοι ηθοποιοί, λάτρεις του θεάτρου, αλλά ακόμα στο θεατρικό εργαστήρι συμμετέχουν και άνθρωποι που δεν έχουν καμία σχέση και επαφή με την τέχνη του θεάτρου. Για την τελευταία κατηγορία, οι άνθρωποι επιλέγουν να συμμετέχουν στο θεατρικό εργαστήρι, γιατί είναι ο χώρος που μέσα από τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και την επικοινωνία, εξελίσσει όχι μόνο τον ηθοποιό, αλλά επηρεάζει προς το καλύτερο τη διάθεση και την αυτογνωσία του οποιουδήποτε συμμετέχοντα.

        Στο θεατρικό εργαστήρι διδάσκουν έμπειροι ηθοποιοί. Τα μαθήματα που μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος στο θεατρικό εργαστήρι ποικίλουν, αναλόγως τις προτιμήσεις του. Μάλιστα, στο θεατρικό εργαστήρι τα μαθήματα υποκριτικής συνδυάζονται με μαθήματα τραγουδιού και χορού. Φυσικά, από τη στιγμή που γίνεται αναφορά σε θεατρικό εργαστήρι, τα μαθήματα δεν γίνονται με την παραδοσιακή, κλασική μορφή της παράδοσης μαθημάτων. Στο θεατρικό εργαστήρι οι συμμετέχοντες μαθαίνουν και εξελίσσονται μέσω δημιουργικών ασκήσεων μέσω της ενεργής συμμετοχής τους και της αλληλεπίδρασής τους με τα άλλα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου.

        Στο θεατρικό εργαστήρι, από τα πιο ενδιαφέροντα μαθήματα είναι η μελέτη του σκηνικού χώρου, τόσο του παραδοσιακού όσο και του μοντέρνου. Ο ηθοποιός χρειάζεται άλλωστε να έχει αντίληψη του χώρου που κινείται και να είναι σε θέση να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τον σκηνικό του χώρο και τα αντικείμενα που τον απαρτίζουν. Σε δεύτερο επίπεδο, η μελέτη του σκηνικού χώρου στο θεατρικό εργαστήρι είναι χρήσιμη στον οποιοδήποτε. Μαθαίνει στον σπουδαστή πώς να εκμεταλλεύεται γενικότερα το περιβάλλον του, να αντιλαμβάνεσαι τη θέση του εαυτού του μέσα στο χώρο και να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τις δυνατότητες που του δίνει. Όταν ο άνθρωπος έχει αντίληψη του χώρου, μπορεί να κινείται πιο άνετα μέσα σε αυτόν, είτε πρόκειται για εργασιακό περιβάλλον είτε για προσωπικό χώρο, και αυτό ως αποτέλεσμα τονώνει την αυτοπεποίθησή του.

        Φυσικά, στο θεατρικό εργαστήρι γίνονται και μαθήματα υποκριτικής μέσω της σωματικής κίνησης. Ο ηθοποιός μαθαίνει στο θεατρικό εργαστήρι πώς να χειρίζεται κάθε μέρος του σώματός του για να εκφράζει τα συναισθήματά του και να τα περάσει στο κοινό. Πέρα από την υποκριτική όμως και την απαραίτητη φυσική άσκηση, τα μαθήματα βελτιώνουν γενικότερα την αντίληψη του σώματος των συμμετεχόντων. Στα μαθήματα του θεατρικού εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες, είτε ενήλικοι είτε παιδιά, παίρνουν μέρος σε ενεργητικές δραστηριότητες, επιλεγμένες πάντα αναλόγως την ηλικία τους και το επίπεδό τους. Στις δραστηριότητες αυτές, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με το σώμα τους, μαθαίνουν να χειρίζονται τους μύες τους, και γνωρίζουν την αξία της γλώσσας του σώματος. Τα μαθήματα στο θεατρικό εργαστήρι, και ιδίως η γνώση της γλώσσας του σώματος, μπορούν να αποδειχθούν ωφέλιμα όχι μόνο επί σκηνής, αλλά σε όλα τα επίπεδα της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής του ανθρώπου.

        Επιπλέον βασικό μέρος του θεατρικού εργαστηρίου είναι τα μαθήματα αυτοσχεδιασμού. Το θεατρικό εργαστήρι είναι ο χώρος που ο καθένας, αναλόγως τη σχέση του με το θέατρο και την ηλικία του, έχει την ευκαιρία να εκφράσει τη δημιουργικότητα, τη φαντασία και τις εμπνεύσεις του. Στο θεατρικό εργαστήρι, ο αυτοσχεδιασμός είναι σημαντικό κλειδί για όλα τα μαθήματα, καθώς μέσω αυτού οι συμμετέχοντες όχι μόνο εκφράζονται ελεύθερα, σωματικά και λεκτικά, αλλά μεταδίδουν αυτήν την έκφραση και στους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Ο αυτοσχεδιασμός δηλαδή, προϋποθέτει την αλληλεπίδραση των συμμετεχόντων, και άρα την επικοινωνία τους. Οι αυτοσχεδιασμοί είναι τόσο σημαντικοί για το θεατρικό εργαστήρι, γιατί δεν εξελίσσουν μόνο την υποκριτική τέχνη. Οι αυτοσχεδιασμοί αποτελούν τρόπο έκφρασης για όλους τους ανθρώπους. Είναι τρόπος απελευθέρωσης των συναισθημάτων και των σκέψεων.

        Στο θεατρικό εργαστήρι όμως, υπάρχει ποικιλία μαθημάτων για κάθε επίπεδο και ενδιαφέρον. Για παράδειγμα, υπάρχουν μαθήματα χορού, που είναι απαραίτητα για τον ηθοποιό των μουσικοκινητικών παραστάσεων. Επίσης, στα μαθήματα τραγουδιού, υπάρχουν πολλές κατηγορίες, όπως η χορωδία, το μιούζικαλ και η τζαζ μουσική. Όλα αυτά όμως, βρίσκονται άρρηκτα συνδεδεμένα και προϋποθέτουν την υποκριτική τέχνη. Για τον λόγο αυτό, στο θεατρικό εργαστήρι δίνεται πρώτα βάση στην αύξηση της ικανότητας των συμμετεχόντων να επικοινωνούν λεκτικά και σωματικά, να σκέφτονται με φαντασία, να συγκεντρώνονται, να παίζουν δημιουργικά, να εκφράζουν και να καταλαβαίνουν συναισθήματα και να συνεργάζονται σε ομάδες. Όπως γίνεται αντιληπτό, όλα αυτά τα συστατικά, δεν εξελίσσουν εντέλει τον ηθοποιό μόνο ως επαγγελματία, αλλά και γενικότερα ως άνθρωπο.

        Στην περίπτωση των παιδιών, το θεατρικό εργαστήρι παίρνει ακόμα περισσότερο τη μορφή του παιχνιδιού. Μέσα όμως από το παιχνίδι, στο θεατρικό εργαστήρι τα παιδιά αποκτούν ανεκτίμητες δεξιότητες για τη ζωή τους. Μαθαίνουν να συνεργάζονται, να εκφράζονται αποδοτικά, να αποδέχονται το διαφορετικό και να χρησιμοποιούν τον λόγο και το σώμα με στόχο τη σωστή επικοινωνία. Πέρα από αυτό όμως, στο θεατρικό εργαστήρι τα παιδιά μαθαίνουν όλες τις διαστάσεις του θεάτρου, από τη θεατρική γραφή και την υποκριτική, μέχρι τη σκηνοθεσία και τη σκηνογραφία.

        Στο θεατρικό εργαστήρι, τέλος, ό,τι μαθαίνεται τίθεται εν τέλει και σε εφαρμογή. Όλοι οι συμμετέχοντες του θεατρικού εργαστηρίου, μαζί ή ξεχωριστά σε ομάδες, μαθαίνουν πως να ανεβάζουν θεατρικά. Η διαδικασία για να ανέβει το έργο απαιτεί αρκετή προετοιμασία και μέσω αυτής της προετοιμασίας τα μαθήματα συνεχίζονται, αυτή τη φορά σε πρακτικό επίπεδο. Κατά την προπαρασκευαστική αυτή περίοδο, γίνεται ακόμα πιο εμφανής η ανάγκη της συνεργασίας και της επικοινωνίας των συμμετεχόντων, ενώ ταυτόχρονα επιδίδονται στην υποκριτική τέχνη. Το θεατρικό εργαστήρι έτσι, μέσω και της πρακτικής άσκησης, μπορεί να λειτουργήσει θετικά για το νέο ηθοποιό και να του δώσει την αυτοπεποίθηση να εργαστεί ως επαγγελματίας ηθοποιός. Ταυτόχρονα όμως, το θεατρικό εργαστήρι δίνει την ευκαιρία σε όλους να γνωρίσουν και να εκτιμήσουν την αξία της υποκριτικής τέχνης και να αναπτυχθούν σε προσωπικό επίπεδο.Επικοινωνήστε
 με το Θεατρικό εργαστήρι Αθήνα 
στο τηλέφωνο 210 8661632 ή συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για να επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας!