Tuoreet testit:‎ > ‎

Maxivision IPTV


Maxisat on tunnettu TV-palveluiden jakelija, se on tarjonnut satelliittilähtöisiä TV-palveluita, TV-palveluilla varustettua internet liittymää sekä nyt täysin IPTV-pohjaista TV-palvelua johon kuuluu erillinen IPTV/DVB-T digiboksi sekä internetissä toimiva ja hallittava palvelukeskus josta käsin maksullista sisältöä voi tilata ja hoitaa muita palveluun liittyviä ominaisuuksia kuten tallenteita ja muistutuksia.

Maxivision on yllä mainituista palveluista täydellinen tai lähes täydellinen IPTV-ratkaisu, palvelu toimii minkä tahansa internet operaattorin verkossa, joten sitä ei ole sidottu Maxisatin internet palveluihin.

Maxivisionin kanssa toimitetaan "digiboksi" joka ymmärtää IP-pohjaisen jakelukanavan lisäksi myös perinteistä DVB-T signaalia, mikäli talous on esimerkiksi kaapeli -tai satelliitti yhteyden päässä, voi boksia käyttää pelkästään IPTV-pohjaisena, tämä luonnollisesti vaatii tilasta internet yhteyden. Maksukanavat jotka on tilattu Maxivisioniin näkyvät joka tapauksessa ainoastaan IPTV-pohjaisina sillä boksiin ei saa perinteistä maksu tv:n korttia.

Käyttöönotto:

Maxivision täytyy rekisteröidä my.maxivision.fi -palvelussa heti ja tämän jälkeen boksin voi liittää verkkoon ja käynnistää, boksi pyytää hakemaan kanavat ja maksukanava-asetukset se hakee Maxivisionin palvelimelta, kun kanavat on asetettu voi käyttö alkaa normaalin digiboksin tapaan.

Vähimmäisvaatimukset:

Olemassa olevalta internet yhteydeltä ei vaadita hurjia, peruspalvelut sekä kanavat näkyvät erinomaisesti 2M (2Mbit/s)-yhteydellä mutta tarjottavat teräväpiirtokanavat vaativat yhteydeltä vähintään 8M(8Mbit/s) -tason yhteyttä. Mikäli jostain syystä kuva pätkii 8M-yhteydellä, voi digiboksista asettaa lennossa  kanavan näkymään 2M-nopeudella, laatu ei juurikaan kärsi ohjelmissa joissa ei ole paljon liikettä mutta tällä tavoin yleensä yhteyden ongelmat voi hetkellisesti korjata katselunautinnon juuri kärsimättä. Kanavat toimivat IPTV-yhteydestä huolimatta aivan kuten perinteisessäkin jakeluverkossa, kanavilla voi vaihtaa äänen sekä tekstityksen kieliasetuksia sekä selata TekstiTV-sivuja.

Lisäpalvelut ja maksuTV:

Itsepalvelukeskus joka löytyy my.maxivision.fi -osoitteesta toimii hyvin, tosin sivun ulkoasu on vanhahtava, Itsepalvelukeskuksesta hankitaan maksuTV-sopimukset, tarkistetaan laskutus sekä hallitaan tallenteita sekä sarja-ajastetaan digiboksi.

Itsepalvelukeskuksessa oleva TV-opas eli (kuva vasemmalla)EPG tarjoaa etsintätyökalun(kuva oikealla) jonka avulla löytää helposti kymmenien kanavien tarjonnasta etsityn ohjelman, hakutuloslistasta pystyy helposti asettamaan ohjelman tallennettavaksi tai digiboksin muistuttamaan ohjelman alusta.

Palvelukeskuksesta käsin voi myös ohjelmoida sarjatallennuksia, esimerkiksi tietylle TV-sarjalle, vaihtoehtoina on rajata tallennuspäivämäärät, ajat sekä kanava, toimintoa käyttäessä välttyy näin kätevästi uusintojen tallentamiselta, jostakin syystä digiboksissa ei voi ohjelmoida sarjatallennuksia.

Itsepalvelukeskuksesta näkee myös paljon digiboksille on varattu tallennustilaa, tila esitetään tunteina ja minuutteina, myöskin tallennukset näytetään ainoastaan aikana, eikä tiedostonkokoa mainita, koko tieto olisi tietenkin turhaa kun kerta boksin vapaa tilakin merkataan ajassa.  Tosin laskenta voisi olla helpompaa mikäli merkinnät saisi myös gigatavuiksi.


Digiboksi:

Toimitettu digiboksi on Motorolan valmistama IPTV-laatikko joka ei ole ulkoisesti kovin kaunis, siinä on perustoiminnoille hipaisunäppäimet ja loput toiminnot tehdään kaukosäätimestä, joka ainakin näppäinten määrästä osaa kertoa että digiboksiin voi ohjelmoida palveluntarjoajan puolelta vaikka mitä sovelluksia, kuten verkkoselaimen, virtuaalisen näppäimistön ja paljon muuta. Kaukosäädin istuu käteen hyvin mutta varsinkin pimeässä ei aina ole varma onko kapula kädessä oikein päin sillä pitkulainen kaukosäädin on hyvin samankaltainen ulkoisesti kumminkin päin.

Maxivision on toistaiseksi jättänyt mahdolliset lisäsovellukset boksistaan pois, vain sääpalvelu on käytössä digiboksin sovellusvalikossa, sääpalvelukin on rampa siinä mielessä että siinä on valittavissa vain muutama suurempi Suomen kaupunki, vaikka ohjelma hakeekin säätiedot internetistä. Digiboksin  Teksti-TV ohjelma ei ole kovin nopea ja välillä se ei löydä sivuja laisinkaan, epäselväksi jäi käyttääkö Teksti-TV DVB-T verkkoa vai internettiä.

EPG ei ole paras mahdollinen, se on hidas kuten niin monessa perinteisessäkin digiboksissa mutta miinusta se saa ehdottomasti siitä että käyttöliittymää ei voi muuttaa, esimerkiksi vain yhden kanavan ohjelmalistaukseksi vaan se näyttää kaikki kanavat kerralla ja ohjelmat näytetään vaakasuuntaisessa aikajanassa, tilansäästämiseksi aikajanassa ei aina näy ohjelman kokonimeä vaan ohjelman kohdalle on siirryttävä jotta nimi tulee esiin.

Tallennukset:

Digoboksista käsin kun asettaa tallennuksen kesken ohjelman, osaa boksi kysyä halutaanko ohjelmaa alkaa heti seuraamaan alusta, jos ei tahdo, tallennus alkaa joka tapauksessa ohjelman alusta joten jos on unohtanut laittaa ohjelman ajastukselle, ei ole hätää jos kerkiää vain painaa tallennusta ohjelman lähetysajan aikana, tämä ominaisuus toimii vain osassa kanavia, kilpailevilla IPTV-palveluilla kyseisestä ominaisuutta ei ole käytössä kuitenkaan millään kanavalla.


My.maxivision.fi -sivustolla voi selata ja poistaa tallennuksia mutta niitä ei voi verkkoselaimesta käsin katsoa kuten esimerkiksi Saunavisiossa, tämä on nykyisen kilpailutilanteen kannalta todella iso miinus Maxivsionille, sillä lähes kaikki muut kilpailevat palvelut osaavat tuoda tallenteet myös verkkoselaimeen ja osa jopa matkapuhelimeen.

Maxivisionin suurin puute on tällä hetkellä maksullisten TV-kanavien, kuten MTV3 kanavapaketin, Canalin sekä Viasatin kanavien tallentamisen puute, digiboksi ilmoittaa ikävästi tallennusnappia painaessa että kyseistä kanavaa ei voi tallentaa, syy tähän on jälleen kerran tekijänoikeudet. Näiden kanavien tallennuksesta saa siis edelleen huolehtia se vanha kunnon VHS-nauhuri ;) Muistutuksen toki pystyy näiden kanavien ohjelmiin asettaa.Kuvanlaatu ja TV-kanavat:

Kuvanlaatu on erinomainen ja varsinkin teräväpiirtokanavat näkyvät erinomaisella laadulla, muut kilpailevat palvelut väittävät että minimivaatimus teräväpiirrolle on 24M-yhteys mutta todellisuudessa 8M-yhteysnopeudella pärjää täysin ilman ongelmia, testitilanteessa käytössä on ollut noin 10M-yhteys eikä ongelmia kuvanlaadussa ole tullut kuin silloin jos verkkoa on kuormitettu toisaalla samanaikaisesti.

TV-kanavilla surffaillu puhtaasti IPTV-tekniikalla ei ole sen hitaampaa kuin digibokseillakaan, joskus ääni saattaa tulla ennen kuvaa mutta tämäkin tilanne riippuu aivan täysin siitä onko yhteyttä kuormitettu samanaikaisesti toisaalla, tavallisten kanavien kuvanlaatu on myös huippuluokkaa ja on täysin häiriötön, sitä mietti jopa 2M-yhteysnopeuden olessa käytössä kuinka hyvä kuvanlaatu voikaan myös silloin olla.

Testin aikana boksin ohjelmisto kaatui varoittamatta pari kertaa ja boksi käynnistyi itsekseen muutaman kerran, tämä ei kuitenkaan vaikuttanut tallenteisiin tai mihinkään muihinkaan asetuksiin sillä asetukset siirtyvät heti Maxivisionin palvelimelle.


Yhteenveto:
  1. Erinomainen kuvanlaatu jopa 2M-yhteysnopeudella.
  2. Maxivision on nykyisellään pelkkä perinteinen tallentava digiboksi joka ei kuitenkaan saa tallentaa maksuTV;tä.
  3. Boksiin on mahdollista lisätä paljon uusia toimintoja kuten esimerkiksi verkkoselain, näitä odottellessa.
  4. Maxivisionin yksi huippu on tallenteiden alusta tallentaminen sekä vastaanottovirran lennossa laskeminen.
  5. Verkkoselaimella toimiva palvelukeskus olisi myös päivitettävä nykyaikaan ja tallenteiden katsominen sieltä pitäisi saada myös pian osaksi palvelua, myöskin vanhahtava ulkoasu tuo mieleen lähinnä 90-luvun verkkosivu yritykset kuin 2011-luvun IPTV-teknologiaa hyödyntävän palvelun.
 
Comments