Tuoreet testit:‎ > ‎

Pikakatsaus: Apple iPad 2 16GB WLAN

Olen saanut mahdollisuuden testata Applen toisen sukupolven iPad tablettia. Tabletti on ollut käytössäni noin parisen viikkoa.

Applen Ipad 2 on ulkoisesti hyvin kaunis laite, pyöreät reunat korostavat laitteen eleganttia muotoilua ja mustat reunat näytön ympärillä sopii ulkoasuun erinomaisesti, mustat reunat ovat leveydeltään noin parin, kolmen sentin luokkaa, juurikin sopivan kokoisia sormille kun laitetta pitää kädessä. Itse laite on juuri sopivan painoinen ja kooltaan erinomainen, se sopii sellaisenaan kannettavaksi aikuisen käteen ja keveytensä ansiosta myös lapsi pystyy sitä pitämään yhdellä kädellä ja toimia toisella.

Käyttöönotto oli harmillista siltä osin että laite täytyi aktivoida iTunes ohjelmiston avulla, tämän jälkeen iTunes ohjelman käyttö on täysin vapaaehtoista, paitsi että laitteen oman käyttöjärjestelmän päivitys on hyvä asentaa iTunesin kautta aina kun sellainen tulee saataville.

Musiikkia, videoita, elokuvia, podcasteja sekä ohjelmia että pelejä voi asentaa suoraan laitteen Appstore sovelluksesta, kunhan muistaa rekisteröidä laitteen omalle Apple ID -tunnukselleen, jossa on luottokorttitiedot mahdollisia maksullisia ostoja varten.

Näyttö ei ole markkinoiden parhain vaihtoehto, suhteellisen pienen tarkkuutensa vuoksi joka on 1024 x 768, väritoisto on hyvä mutta kiiltävän lasipintansa ansiosta näyttö heijastaa ikävästi valoisassa tilassa, näytöllä kuitenkin pärjää melko pitkälle sillä suurin osa verkkosivustoista tunnistuu mobiiliversiona ja näin ollen grafiikkaa ei juurikaan tarvitse zoomailla, elokuvien tai Youtube videoiden katseluun näyttö on myös riittävä, tosin täydellinen teräväpiirtokokemus jää tällä laitteella vielä saavuttamattomiin, se ei kuitenkaan ole suurikaan puute.

Laitteen WLAN-versio jossa ei ole mahdollista hyväksikäyttää mobiiliverkkoja paikantimen hyödyntäminen esimerkiksi liikenteessä on luonnollisesti mahdotonta joten WLAN-mallia voi hyödyntää lähinnä alueilla jossa on WLAN-verkkoja saatavilla, esimerkiksi työpaikan läheisyydessä jossa voi hyödyntää sisäistä verkkoa, toki WLAN-mallin voi ottaa mukaan ja jakaa mukana olevan matkapuhelimen yhteys laitteelle WLANIN yli jolloin verkkoyhteys saavuttaa myös iPadin. se että hintaa tulee noin 100 euroa lisää pelkän 3G-modeemin vuoksi ei ehkä ole sen arvoista mutta toisaalta 3G-modeemilla varustettu malli on luonnollisesti mobiilimpi laite joten asiakas jää hankalan valinnan eteen jossa hänen tarvitsee miettiä tarkasti sitä mihin käyttöön ja ympäristöön tabletti on tulossa.

Ohjelmisto:

Ipad toimitetaan melko vaatimattomalla ohjelmistokokonaisuudella, joten Appstoreen tulee hinku hyvinkin nopeasti, mukana tulee muutamia sovelluksia joista maininnan arvoisia ovat ainakin Youtube, Sähköposti(Mail) sekä muistio.

Youtube sovellus toimii yllättävän hyvin, oman Youtube -tai Google tilinsä yhdistämisen jälkeen, Youtube sovellus tunnistaa tilatut kanavat ja osaa esittää ne omassa välilehdessään (valitaan alavalikosta Tilaukset), tähän ei monikaan kolmannen osapuolen Youtube sovellus jostain syystä pysty, joten siksi toiminnon hehkuttaminen on aiheellista. Youtube sovelluksen kuvake on kuitenkin jostain kummallisesta syystä iPhonesta tuttu vanhaa televisiota esittävä kuvake, eikä Youtuben logokuvake kuin saattaisi odottaa, nyt Youtubea etsii näytöltä hetken ennen kuin se osuu silmään.

Sähköpostisovellus on mitä mainioin ja esimerkiksi Googlen Gmail sähköposti sulautuu siihen mitä parhaiten, jopa paremmin kuin Googlen oma Gmail sovellus, Sähköpostin käsittely on laitteella todella vaivatonta, olisi ehkä ollut hyvä jos viestejä olisi voinut vain vetää haluamaansa kansioon, mutta siirto on kuitenkin tehty melko yksinkertaisesti, mennään halutussa viestissä siirtovalikkoon ja sitten valitaan kansio johon viestin halutaan menevän, kätevää kun siihen tottuu.

Sähköpostia myös tarkkaillaan automaattisesti ja laite ilmoittaa uusista viesteistä (push), myös lukemattomien viestien määrä näkyy sovelluskuvakkeen päällä.

Muistio sovellus on erinomainen ja nopea paikka johon on helppo kirjoittaa muistiinpanoja, muistiinpanot tallentuvat ilman toimenpiteitä ja niitä voi hallita kätevästi, perusmuistiosta ei synkkaustoimintoa verkkoon löydy sellaisenaan, joten Evernotelle tai Microsoft OneNotelle tulee pian tarve, olisi myös kiva jos muistio tukisi kirjoituksen tunnistusta, nyt kun siinä tarvitsee käyttää virtuaalista näppäimistöä.

iPad 2 on käytettävyydeltään lähes täydellisyyttä hipova laite jonka avainasemassa oleva yksinkertainen käyttöliittymä ja fyysisten painikkeiden minimalistisuus mahdollistaa, tätä laitetta osaa käyttää tarhaikäinen lapsikin.

Laite nykyisillä ominaisuuksillaan on kuitenkin hinnoiteltu selkeästi yläkanttiin, sekin että laitteen Appstore suosittelee käyttäjille enemmän maksullisia kuin ilmiaisia sovelluksia kuvaa hyvin Applen ahneutta, yhtiö kun saa tietyn prosenttiosuuden myydyistä sovelluksista.


Laitteen tekniset ominaisuudet:
Prosessori: Tuplaydin A5 1GHz
Näyttö: 9,7", 1024 x 768, LED-taustavalaisu, monikosketus IPS-paneeli.
Sisäinen muisti:16, 32, 64GB (testattu 16GB)
Paikantimet: WLAN, Kompassi (3G-mallissa: GSM-mastot, A-GPS)
Verkkotoiminnot : WLAN-malli: WLAN (802.11a/b/g/n), Bluetooth 2.1 + EDR. (Tämä testattiin)
Verkkotoiminnot: 3G-malli: UMTS/HSDPA/HSUPA (850, 900, 1900, 2100 MHz); GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz), 
Liitettävyys: 3.5mm audio, 30-pin dock-connector (USB2.0).


Comments