Notícies‎ > ‎

Nazaré i el seu canyó

29 de gen. 2013, 10:23 publicada per Terrassa Club de Surf

El temporal que el darrer mes de gener va formar-se sobre l'atlàntic, va generar un mar de fons que al arribar a les costes del nord-oest de la península, provocava  onades tant altes com un gratacels. Aquest temporal serà recordat especialment al poble pesquer de Nazaré, on des de fa ja uns tres anys, hi aterren surfistes internacionals a gaudir de les grans onades que trenquen just davant de la seva Praia do Norte . Un d'aquests surfistes es en Garret McNamara quí l'any passat va marcar un record reconegut als premis de la Killagong XXL en aquesta mateixa platja i que aquest mes de gener, està sortint per els media de tot el mon després de tornar a cavalcar en unes condicions perfectes, sol i vent de Sud-Est, la ona del gran Canyó de Nazarè.

VIDEO: Big Wave Surfing Nazare Portugal 28.01.2013 - Trailer 


Tot i que els pescadors del poble ja coneixien aquesta gran onada, la tecnologia en mans dels surfistes ha permès descobrir el motiu geològic que fa que justament en aquest punt, es generi una onada que pot arribar als 30 metres d'alçada: El Canyó de Nazarè, una formació submarina en forma de gola, que neix a 170 Km de la costa i que arriba fins a 5Km de profunditat. Al loro, que el del Colorado no supera els 2Km!. Aquesta condició geomorfològica sumada a unes condicions meteorològiques concretes, van concentrant la energia de les onades a mesura que s'aproximen a la costa fins que unes parets d'aigua salada s'aixequen com gratacels per que els surfistes mes preparats les gaudeixin abans que la velocitat i la gravetat les converteixi en grans espumes.


I es que aquesta onada està de moda! I ho diem no només per que molt segur aculli una segona edició de la competició XXL de la Killabong sinó per que a més, s'està preparant una serie documental d'aquest paret d'aigua que es forma a la sortida del Canyó de Nazaret! Aquí teniu un tastet: http://vimeo.com/41117962

Per reflexionar una mica, cosa que als del Mare Nostrum a falta de ones ens agrada molt fer, ens plantegem en quina mida afecten aquests focus mediàtic i econòmic que la industria del surf fixa en determinats indrets del mon, com afecta a la gent i la economia local... be, això però seria qüestió de debatir-la en el nostre Fakefuck o en el Tuiter: digues la teva!!!

Salut i Parafina!

Comments