Teriantropi

Teriantropi (therianthropy) är ursprungligen ett ord som syftar på en förvandling mellan människa och djur, och kommer från grekiskans therios (djur) + anthropos (människa). På senare år har dock en grupp människor tagit över ordet för att syfta på personer som identiferar sig starkt med en (eller flera) annan art(er).  Exempel på detta är allt från "jag känner mig som en känguru i en människas kropp", "jag har en vargsjäl" till "jag känner mig ofta som en haj och tror jag skulle passa bättre som en".

Teriantropi är inte samma sak som:
- Furry fandom
- Totemism
- Schamanism
- Någon sorts kult eller religion
- Zoofili
- Klinisk lykantropi (en mentalsjukdom)

Med detta inte sagt att det inte skulle finnas teriantroper som tycker om schamanism eller tecknade djur, men dessa saker är åtskildaGrundläggande
"Fråga tio och du får elva svar"
Vad är då teriantropi? Det är en känsla av att vara ett djur på ett icke-fysiskt sätt. Olika människor uttrycker det olika, alltfrån mystiska och religiösa förklaringar, till mera jordnära beskrivningar. Det kan jämföras med transexualitet. En transexuell person känner sig mer som det motsatta könet, trots den kropp personen är född med. En teriantrop kan känna sig mer som en annan art, trots den mänskliga kroppen. Denna känsla baserar sig ofta på beteenden, instinker, tankar etc som är djuriska. Ibland kan dessa djurbeteenden bli starkare, ibland svagare (se "skift"). Enligt de flesta kan man inte göra något för att bli teriantrop, och inte heller något för att sluta vara det. Vad som orsakar fenomenet är okänt.

Oftast känner sig en teriantrop som en djurart, men det finns vissa som upplever sig ha detta band med några olika arter.

"Skift" och andra termer
Mentalt skift: När man känner sig mer som "djuret inuti" och mindre mänsklig mentalt. Hur stor skillnaden är varierar både från person till person, och från stund till stund.
Drömskift: Teriantropen drömmer att den är sin djurtyp.
Fantomlemmar: Precis som att amputerade ibland kan tycka sig känna sin amputerade lem, kan vissa teriantroper känna kroppsdelar som inte finns där, så som svans, vingar, näbb, snabel och så vidare.
Konteriantrop: En teriantrop som inte upplever skift, utan känner sig mer som en balanserad blandning mellan djur och människa konstant.
Polywere: En person som känner sig som flera olika djur, t ex både rådjur och korp.Andra ord för teriantroper
- Therian(er)
- Weres
- Djurfolk

Länktips:
Werelist - engelskspråkigt forum
Shifters.org - ett till engelskspråkigt forum
Project-shift.org - Grundläggande och bred information på engelska
Werelibrary - Uppsatser och andra texter (på engelska)
http://therianthropy.ru/ - En rysk sida
http://vargteriantrop.wordpress.com/  - En svensk blogg om teriantropi, skriven av en vargtjej.
Comments